Японските високотехнологични тоалетни отдавна очароват посетителите и са нещо като градска и архитектурна забележителност.

Разходката в гората на архитект Кенго Кума

Източник: Dezeen

Всички се възхищават на отопляемите им седалки, функции с фантастични бидета и немислими екстри, автоматично промиване и фонови шумове, които се стремят да заглушат нежеланите звуци, които съпровождат "природните моменти", прекарани вътре.

В момента международният интерес към обществените удобства в Япония нараства благодарение на германския режисьор Вим Вендерс, чийто филм "Прекрасни дни" представя историята на Хираяма (Коджи Якушо), чистач на тоалетни от Токио.

Разходката в гората на архитект Кенго Кума

Източник: Dezeen

Заглавието беше номинирано за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Оскар".

Местната общинска власт в квартал Шибуя в Токио, чиито тоалетни се появяват във филма на Вендерс, се възползват от публичността, която имат в момента, за да предложат обиколки из 17 съоръжения, проектирани от известни архитекти, включително Тадао Андо и Шигеру Бан.

Източник: Dezeen

Проектирани са от Shigeru Ban Architects и са поставени в един от най-оживените квартали в центъра на Токио - Шибуя, известен с натоварените си с множество хора пешеходни пътеки. 

Имайки възможност за избор между местоположения в източната или западната част на района Шибуя, град в града с почти 230 000 души, всеки турист или местен, може да се присъединили към ентусиастите любители на високотехнологичните тоалетни по един от маршрутите.

Някои от дизайнерските тоалетни са с дървени конструкции, проектирани от архитекта Кенго Кума.

Кума, който е проектирал главния стадион за отложените поради пандемията Олимпийски игри в Токио 2020 г., каза, че е използвал кедрови дъски, за да може съоръжението да се слее с околностите на парка.

Проекта на Шигеру Бан за прозрачни тоалетни

Източник: Dezeen

Архитектът описва своето творение като "тоалетно селище", неговите пет "колиби" обслужват мъже и жени, семейства и хора в инвалидни колички. Горската тема на Kuma"s Walk in the Woods продължава вътре, където стените са украсени с напречни сечения от стволове на дървета.

"Опитваме се да променим имиджа на обществените тоалетни като тъмни, мръсни и опасни", казва Юмико Ниши от туристическата асоциация на град Шибуя.

Откакто този градски проект приключи миналата година, най-голямото медийно внимание беше насочено към цветните тоалетни от "интелигентно стъкло" на Шигеру Бан, чиито стени стават "непрозрачни", когато кабините са заети.

Дизайнерът Нао Тамура черпи вдъхновение от Оригата – традиционния японски метод за опаковане на подаръци

Източник: Dezeen

Идеята за до голяма степен прозрачни тоалетни, които се замъгляват автоматично, когато някой е вътре, е вдъхновена преди всичко от прозрачността като безопасност и спокойствие. 

Виждаш всичко това, което реално е там. Няма нещо скрито, мистериозно, страшно или опасно. 

 Носителят на наградата "Прицкер" архитект казва, че е бил вдъхновен от две основни усещания, които хората изпитват, когато се доближат до обществена тоалетна, особено в слабо осветен парк.

 "Първата е чистотата", казва той, "а втората е дали има някой вътре и дали е безопасно."

Kashiwa Sato, който е графичен дизайнер, конструира тази тоалетна във формата на кутия от алуминиеви пластини

Източник: Dezeen

Градовете в цял свят могат само да завиждат на Токио докато се борят не с дизайна, а преди всичко с недостига на обществени тоалетни и с оплаквания относно безопасността и чистотата.

Японската столица, град с население от 14 милиона души, има 53 обществени тоалетни на всеки 100 000 жители.

Лондон, за разлика от тях, има 14 на 100 000 души.

Въпреки че филмът на Вим Вендерс се появи след инициативата за тоалетната, "Прекрасни дни" добавя още тежест към идеята, че обществените тоалетни трябва да бъдат привлекателни, комфортни и хората, грижещи се за тях - макар да не ни се вярва - да бъдат щастливи и достойни - начин на мислене, внушен на японците още в училище, където се очаква децата да се редуват да почистват тоалетните си.