#Понеделник във фитнес залата. Или както му казваха в средите на желязото преди време - международен ден за гърди и бицепс. Но времената се менят, нравите също, тренировъчните програми - най-вече. Хората "блъскат и помпат" по съвсем различни и модерни протоколи.

Ала и отношенията в залата също не са същите. Днес "джимовете" представляват все по-актуални арени на половите войни от XXI век. Разликите между мъжете и жените изобщо не се изчерпват с клишето за средностатистическия самец, който пуфти тежко на лежанката или мъртвата тяга, докато нежната женска си избира измежду кардио машините и уредите за качествено натоварване на седалищната мускулатура.

Дори напротив - в модерните, големи и прилично климатизирани зали редовно се срещат мацки, които правят клек "до земи" и работят със свободни тежести все едно помнят старите културистични списания с Арнолд или Дориан Йейтс на корицата. В същото време млади мъже без срам опъват розови ластици и не се отлепят от комфортните и сигурни машини за изолиране на мускулни групи без опасностите от контузия или натрупване на мускули, които носят многоставните движения със солидни щанги и прашни дъмбели.

Да, дамите правят все повече "мъжки" упражнения, а много мъже избират "метросексуални" методики в залата. Но едни други разлики във фитнес поведението на двата пола се набиват на очи. И на социални мрежи. Вече няколко седмици онлайн пространството тренира мускула на интригата и скандала с дебати за токсичния Tik Tok тренд, в който фитнес инфлуенсърки се снимат как тренират, но в същото време дебнат някой неподозиращ мъж да влезе в кадър с поглед, видимо фиксиран върху определени части от техните тела. В този момент инфлуенсърките или директно се конфронтират с "крийпи" зяпача или пускат монтирано клипче с глас зад кадър, в което се оплакват от "сексистки тормоз".

Но много от тези вайръл видеа се обърнаха срещу своите производителки.

В повечето популярни клипчета виждаме как фитнес дамите само чакат някой случайно блуждаещ мъжки поглед да спре за секунда върху техните извиващи се фигури, за да влязат в ролите на жертви на "патриархата". Получава се комично - фитнес инфлуенсърка със стотици хиляди последователи снима тренировките си от поне два различни ъгъла и е окупирала едно доста обширно пространство от залата. Профилът на мацката в Instagram и Tik Tok представлява колекция от силно сексуализирано съдържание, на няколко квадратни сантиметра плат от хардкор акаунт в OnlyFans. Снимки и reel-чета с добре тренирано дупе в свръх близък план, плътно прилепнал клин и деколтета, по-дълбоки от марианската падина. Цялата онлайн "кариера" на момичето крещи: "Вижте колко съм секси докато тренирам почти гола за задни части в този голям корпоративен фитнес и съм завзела място за десет човека, за да се снимам от три различни ъгъла".

И в същото време точно тази спортна мацка третира три секундно заглеждане на случаен минувач в залата като криминална инвазия в нейното съкровено лично пространство.

Малко като Меган Маркъл и Хари, които дават интервюта всеки ден, пишат книги и се снимат в "разкриващи всичко" поредици, за да "опазят анонимността си". Та, така и тези фитнес инфлуенсърки. Трендът е най-разпространен в Tik Tok и описва определен тип поведение, а не една конкретна личност. Твърде много станаха дамите с подобно съдържание. Но във фитнес средите повечето хора - мъже и жени - не реагираха по начина, по който инфлуенсърките са очаквали.

Дори се появиха мнения на големи имена в индустрията, че ако това постоянно дебнене за "зяпачи" продължи, скоро ще има отделни фитнеси за мъже и за жени. Всъщност едно време беше нещо такова. Макар и не нарочно. Нямаше социални мрежи и потенциална аудитория от милиони за секси клек серията, която мацката може да направи. Отделно не беше толкова модерно и повечето зали - поне в България - представляваха опасност за новобранците с ръждясалите тежести и назобените архи-батки, които постигаха твърде сериозни децибели с агресивното си грухтене на всяка серия сгъване с щанга за бицепс.

С други думи старите очукани зали преди интернет епохата не бяха особено приветливи пространства за жени.

А днес може да стане така, че новите и свръхмодерни корпоративни фитнеси да се окажат негостоприемни за мъже. Не знаеш дали случайно няма да попаднеш в лайв стрийма на инфлуенсърка докато минаваш от стойката за клек към лоста за набиране. И през това време да си бил определен от нея като брутален насилник. А, че си я погледнал, погледнал си я. Но престъпление ли е? Може би зависи и от начина, по който го правиш. Тъпото и дълго зяпане в задни части до уреда за "глут бридж" действително е неприемливо. Има ли "крийпи" кретени по залите, способни да накарат дори порно актриси да се почувстват неудобно? Има, разбира се. Размиват ли тези TikTok трендове огромната пропаст между перверзните типове за директно изгонване от нормалните хора, хвърлили бърз поглед встрани? Абсолютно!

Освен това, не всяко нещо от ежедневието е суров материал за инфлуенсърско съдържание. Онзи ден в залата четири млади момичета бяха блокирали няколко уреда, на които не тренираха, но пред които снимаха Tik Tok клипчета. Загледах се по-скоро с критична гримаса, но кой знае дали не са помислили, че и аз съм някаква сексистка свиня.

Социалните мрежи драматично променят тренирането във фитнес.

Вече не тренираш просто за гръб, например. Тренираш за вайръл съдържание. Но хомогенизиращият ефект на глобализацията не премахва различията между мъже и жени в залата. Никой мъж не кляка с впит клин пред две камери, с идеята да "хване" в крачка гледаща го с желание жена, за да я засрами после публично. Точно обратното, ако изобщо бъде загледан от противоположния пол, фитнесджията ще се почувства като господар на залата и ще иска да черпи. Нямат изтриване тези различия и динамики. Един фитнес римейк на бестселъра "Мъжете са от Марс, жените - от Венера".

Приятна тренировка, дами и господа!