#Кой, кога и защо може да окачествява изкуството като добро или лошо и страда ли българският театър от комплекси? Тази тема разискваме с актьора Асен Блатечки в #Матине. Научаваме, че не е гледал "Борат 2" и не харесва Саша Барън Коен, но пък се радва за успехите на Мария Бакалова, номинирана за най-престижните световни награди. 

"Това че аз не харесвам нещо, не означава, че трябва да омаловажаваме това, което се случва на Мария Бакалова. Тя е супер талантливо момиче и добро човече. Приятелка ми е от 12-13 години, наистина се радвам", казва Асен Блатечки.

Разговорът се опитва да избяга от контекста на сблъсъка между "високия театър" и успехите на пародийния филм "Борат 2", но пък цели да разберем от Асен Блатечки, който се изявява и в киното, и в театъра що е то театрален жаргон.

Затова и водещата Рени Веселинова се поинтересува какво означава "да се слагаш на публиката" по театралному. 

"Съществува такова нещо. Мен също много ме дразни, когато се слагаш на публиката и обслужваш най-низките страсти. Това означава да правиш неща от сцената и пред камерата, за които си сигурен, че публиката ще се разсмее, но са много ниска топка. Обикновено като не можеш да измислиш нещо смешно се стига до сексуални тематики или почесвания, физиологически движения. Има и флиртове с публиката, за да я накараш да се засмее. Аз също не харесвам такива неща като професор Иван Добчев, но не мога да кажа, че Мария прави това. Тя е правила това, което ѝ е казал режисьорът, защото е професионалист", казва Асен Блатечки в #Матине. 

В този ред на мисли Асен Блатечки смята, че не може да се говори за комплекси в българския театър и кино.

"Няма място за комплекси. Ако смяташ, че ще си по-добър в чужбина - отиваш, пробваш и ако се провалиш - тогава се комплексираш!" казва актьорът. 

По думите му - самият той не е попадал "под обстрел" заради своя роля. Казва, че има непоносимост към т.нар. "флирт с публиката. 

"Но съм участвал в такива проекти, в които години наред съм играл с червени уши, защото ме е срам, че трябва да участвам в такова нещо", споделя актьорът. 

Спомняме си за изказването му за Хоакин Финикс за участието на актьора в "Жокера" и последвалия "Оскар". Тогава изразявайки личното си мнение, Блатечки предизвика противоречиви реакции. 

"Обикновено всеки гледа през собствената си призма, което е нормално. Но най-големият майтап е, че аз страшно много харесвам Хоакин Финикс като актьор и продължавам да смятам, че има десетки роли, с които заслужава много повече да вземе "Оскар" от тази в "Жокера", казва по този повод Асен. 

В последните две седмици се замисляме има ли в България една такава бездънна бездна между високия театър и новото кино?

"Навсякъде и винаги ще има такова нещо", отговаря ни Асен Блатечки и се аргументира:

"Имал съм щастието да работя със сигурно най-най-големия жив, руски режисьор - Юрий Погребничко, който създава високо изкуство, но и много му се снима в кино, защото е и актьор. Отказва да снима, защото ако се съгласи, всички ще кажат: "Ето, виждате ли Погребнинчко, с високото изкуство падна дотам да се снима в киното". Има всякакви хора, има публика за всички... Това са някакви безсмислени вражди", смята Балтечки. 

Точно месец преди Асен Блатечки да отпразнува 50-годишния си юбилей се замисляме над точно тези уроци в живота, които е получил от своите училите. Завършил е НАТФИЗ при професор Стефан Данаилов и си позволяваме да попитаме каква е ролята на учителя в живота на един човек.

"Имах щастието да бъда ученик и на асистентите на проф. Стефан Данаилов - Ивайло Христов, Илия Добрев и Иван Налбантов. С тази комбинация имахме наистина страхотен късмет в моя клас. Смятам, че понякога в живота на човек учителят е по-важен дори и от родителите. Да, родителите ти те създават, отглежат, възпитават, но пътят ти в живота ти го дава учителя. Както казват източните философи: "За мен е по-важно да имам ученик, отколкото син". Защото някак си това, което съм научил през целия си живот ще го предам на ученика си, защото обикновено децата се бунтуват срещу родителите си", смята Асен Блатечки. 

Напоследък го виждаме предимно на театрална сцена - почти всяка вечер. Намира киното за по-интересно за себе си, защото му се случва рядко. 

"Киното е място, където нямаш право на грешка - каквото заснемеш, това остава. А в театъра може да ставаш по-добър. Но пък усещането да си срещу живи хора, да ги усещаш как реагират, са незаменими. Почти всяка вечер имам представлениея. На екран не знам кога ще съм отново. Филмът, в който участвах - "Останалото е пепел" бе, така да се каже , убит заради пандемията. Излезе и на следващия ден затвориха държавата. Надяваме се да има втора премиера", споделя Асен Блатечки. 

С нетърпение очакваме и друг филм с негово участие - "Залог", за заверата срещу цар Фердинанд. Ще бъде готов през 2022г, а в него Асен Балтечки играе Коста Паница. Заформя се звездно трио, тъй като във филма участват и Захари Бахаров и Деян Донков. 

В момента Блатечки репетира и постановка, която е подаръкът на режисьора Борислав Чакринов за него и Койна Русева, които тази година празнуват 50-годишен юбилей. 

"Койна вече отпразнува своя, само да отбележа", смее се Асен. "Постановката ще е по компилация от класически текстове и сега се борим с този материал", споделя актьорът.

Повече за филма "Залог" и новата постановка, в която ще играе Асен Блатечки вижте във видеото!

В навечерието на 50-годишнината си, Асен Блатечки споделя, че по никакъв начин не се чувства на тези години. С водещата Вяра Младенова са на едно мнение, че нямат никакви притеснения по този въпрос! 

"Когато бях в САЩ не видях нито един възрастен човек", споделя ентусиазирано Асен. "Хора на 70-80 години с прически, готини дрехи, карат скейт, ролери, държат се за ръка, ходят по заведения.

Годините са в главата. Хората вече остаряват доста по-късно!