#Наскоро в #Матине ви дадохме смелото обещание да продължим да ви срещаме с онези българи, вписали имената си в световната културна история. И засега успяваме да го спазим, защото при нас, веднага след завръщането си от Йордания, е българинът, наредил се сред най-добрите астрофотографи в света - Михаил Минков. Негови кадри са споделяни от гиганти като „Гардиън“, „Форбс“, „Таймс“, „Daily Mail“, „National Geographic”, а тази година той грабна приза Milky Way Photographer of the Year. Само година по-рано едно негово участие в най-престижния астрофографски конккурс се превърна в прецедент! 

Михаил Минков се среща с Фотографията преди много повече от четири години, но в последно време сърцето му е заето от Нейно Величество Нощта и небето. Срещаме се с него няколко часа след като каца със самолет в България от Йордания. Заедно с колега фотограф от Швейцария и още трима българи, прекарват 8 дни в Петра и в пустинята Уади Рум.

"В пустинята ни изненада буря, местните бедуини казаха, че такова нещо не се е случвало. Тази година е имало толкова дъждове в пустинята, че е поникнала трева, която камилите пасяха", споделя Михаил. 

Сега се наслаждава на прохладна София, която го посреща след новината, че е отличен с наградата на Milky Way Photographer of the Year. От над 3000 кадъра на фотографи от цял свят. Избрани са само 25, сред които е Михаил. Кадърът, заради който попада в престижната бройка е панарама с двете арки на зимния и летния Млечен път. 

Снимка: Михаил Минков

"Това е изключително голямо постижение не само за мен, но и за България. Тази новина бе споделена от над 30 международни медии - даде се огромна популярност на този конкурс и това, че до името на кадър стои името на България е голяма гордост, защото ни поставя на астрофографската карта и във фокуса на астро общността, която е много голяма в света", казва Михаил. 

Самият кадър технически е сложен за направа

Подобна снимка може да се направи само веднъж в годината - през месец март. Тогава могат да се видят и зимната, и лятната арка на Млечния път. 

"Те са с между 4-5 часа разлика. Зимната снимах вечерта, а след няколко часа - лятната. Това ми отне над 36 часа подготовка. Направих го за удоволствие. Не очаквах такива реакции". 

Михаил споделя, че няма значение каква техника имаш, а каква идея. Какво различно можеш да предложиш на зрителя. 

"Заляти сме с визуална информация от социалните мрежи и нещо да ти задържи вниманието за повече време е рядкост. Как да направиш един кадър, за да ти въздейства и да има атмосфера за мен е най-важното. Асрофографията не е лесно хоби. Трябва много добре да прецениш. Тази панорама, която снимах имаше само два дни прозорец през март без облаци. Тоест завися от чистото небе". 

Работи за избрания кадър месец и половина по-рано. Оглежда позицията на двете арки поотделно. Прекарва около 7 часа на терен, спи в колата. 

"Трябваше да бъдат на oпределен ъгъл спрямо хоризонта, за да са еднакви". 

Минков споделя, че много хора си мислят, че това е фотошоп. Много малко хора са виждали Млечния път в действителност. 

Нощта за него е медитация

"Заставайки под звездното небе, то те кара да се чувстваш мъничък и да мащабираш правилно проблемите". 

Снима от много малък. Завършил е изобразително изкуство в училище, но чисто технически не знае какво точно прави. Изкарва фотографски курс. Когато се ражда дъщеря му, снима сватби и кръщенета, което не се оказва неговото. Когато всички у дома легнат да спят, започва да броди като Дракула в нощта, на лов за кадри. 

Един март месец прави първия успешен кадър на Млечния път и осъзнава, че това е неговият път. 

"Когато човек отиде на терен в пълен мрак, когато натиснеш копчето и след 20 секунди видиш на дисплея това, което не можеш да видиш с очите си - това ме мотивира. Елементът на изненадата. Да уловиш това, което не можеш да видиш. След това обработката е персоналния почерк на всеки фотограф". 

Казва, че в България няма много места за астрофотография. Едно от тях е Широка поляна, но Камен бряг и Родопите също са в класацията. Намибия е в топ дестинациите му, които иска да посети. Атакама в Чили. Тенерифе. Планира да посети поне едно от тях в следващата година. 

През 2022 година Михаил Минков завоюва второ място със свои кадри в най-престижния международен конкурс за астрофотография в света - Astronomy Photographer of the Year 2022. Освен това неговото участие е прецедент - за първи път в историята на конкурса са избрани 4 кадъра от индивидуалното участие на един фотограф. 

Какво още разказа Михаил Минков - чуйте във видеото!