#Как дистанционното обучение повлия зрението на децата и вярно ли е, че очилата предпазват от Covid-19? Какво знаем за студеното сърце на Vogue - Ана Уинтур? И как бихте реагирали, ако ви напсува папагал? Вярва ли в късмета водещата на "Спорт тото" - Марина Кискинова? И кой открадна микрофона на Керана? 

Тази седмица в online шоуто на Dir.bg - "Матине" с Рени и Вяра, сме ви приготвили микс от полезно, приятно, смешно и интересно. С аромат на боб. Ще потърсим добрите практики в хигиената на зрението, след като социалната изолация и дистанционното обучение рязко повишиха броя на късогледите у нас. Ще отидем отвъд Океана, за да разберем какво точно носи дяволът в лицето на главния редактор на модната библия Vogue, а традиционната ни обиколка в социалните мрежи ще ни отведе и до Великобритания, където ще се запознаем с едни от най-невъзпитаните птици. Ще прекараме един ден в компанията на очарователната Марина Кискинова, а талантливата Керана ще пее готварски рецепти в студиото. Всичко това в рамките на един астрономически час. 

Защо масово ставаме късогледи?

(Можете да гледате темата от 1-ва до 24-а минута)

Коронавирусът отново ни поднесе негативна статистика, след като наскоро стана ясно, че е регистрирано голямо увеличение на късогледството при децата, при това с до два диоптъра и половина в рамките на едва три месеца. Разбира се, обяснението идва със засилената употреба на дигитални устройства по време на социалната изолация и дистанционното обучение. По темата в студиото на "Матине" гостува Мина Стоянова-Димитровa - председател на УС на Асоциация на Българските Оптометристи и Оптици. С Мина ще поговорим за хигиената на зрението и как да разпознаем проблемите при децата още в ранен етап. Ще разберем как да почиваме от часовете пред екрана и най-вече - можем ли да се предпазим от Covid-19 ако носим очила. 

#VIRAL: Честни биографии и по-честни папагали

(Можете да гледате темата от 24-а до 35-а минута)

Любимата ни рубрика за горещи теми в интернет тази седмица ще ви разкажем за Андре Лион Талли - дългогодишната дясна ръка на Ана Уинтур, която стои зад модната библия Vogue. Андре издаде биографична книга за работата си с Ана като не спестява нито една критика към модната икона. Безсърдечна и безкомпромисна, студенокръвна и лишена от емоции - така е описана Ана Уинтур в книгата на Андре, а по-любопитно е, че самата Уинтур е редактирала книгата. В епизода ще ви разкажем интересни детайли от света на висшата мода.

Междувременно в британски зоопарк птиците наистина са полудели. След месеци на социална дистанция и липса на контакт с посетители, пет африкански папагала в зоопарка Linkolnshire придобиват ново умение - да псуват като хамали. Ситуацията ескалира след като паркът отваря врати отново, а папагалите ругаят по посетителите без срам. В предаването ще ви разкажем каква е съдбата на вероятно най-невъзпитаните птици.

Един ден с Марина Кискинова

(Можете да гледате темата от 35-а до 42-а минута)

В специално видео за "Матине" тази седмица ще ви срещнем с Марина Кискинова - очарователна певица и още по-очарователен водещ на "Спорт тото". С Марина ще прекараме един работен ден, за да разберем има ли формула за печеливши фишове от тотото, трудно ли е да раздаваш късмет на хората и кой е нейният личен джакпот. От видеото ще научите още какви изненади подготвя певицата за своите фенове и какви гафове прави по време на ефир.

Бурята Керана и нейните космически патета

(Можете да гледате темата от 42-а до 65-а минута)

Специалният гост на "Матине" тази седмица е талантливата Керана, която всички познавате от последния сезон на "Гласът на България". С Керана ще си поговорим за патета и космонавти, ще разберем как се чувства на оперната сцена, а в студиото ни ще се разрази истински тайфун от емоции, след като установихме, че Керана и Вяра са приятелки от ранно детство, които се виждат едва сега след 10 години. "Пак ще се срещнем"... е изпял Данчо Караджов. Нашата гостенка също ще попее, а вие ще разберете как звучи рецепта за боб под аранжимента на песента на Керана и Космонавтите - "Силна слабост".

Гледайте "Матине" с Рени и Вяра всяка сряда от 08:00 часа в dir.bg и urbn.dir.bg