#В края на седмицата в #Maтине сме с почти английска точност -  ето го традиционното ни виртуално пътуване, този път до британската столица Лондон. Там научаваме как мина Седмицата на модата и защо около 98 000 души изчезват безследно на Острова годишно. Срещаме се с едно крехко девойче с големи мечти – Теодора Янчева. Тя е завършила Академията по филмово изкуство със специалност „Кинематография“ и вече смело се изявява зад камера. Стана ли Лондон новият Холивуд – научаваме от нея!

Лондон е градът, в който можеш да срещнеш всеки и да го изгубиш завинаги. Потапяш се в забързания ритъм и наистина можеш да се разминеш и дори блъснеш в своя идол в някой от най-вървежните ресторанти.

Снимка: Личен архив

Теодора Янчева е близо 10 години в британската столица и споделя, че да те нападнат по улиците на Лондон е нещо напълно нормално, което звучи доста притеснително и опасно.

Още снимки от работата на Теди вижте ТУК>>>

Само преди дни водеща новина бе изчезването на българка, която по-късно бе открита жива и здрава. Тогава обаче изплува смайващата статистика, че в Лондон хиляди хора изчезват безследно. Водещата Рени Веселинова разговаря с Теди, която е оператор на модни събития и музикални видеоклипове, а само преди дни работи с известния режисьор Кари Фокунага, чиято премиера на филма "Смъртта може да почака" е едно от филмовите събития на 2021 година. 

Лондон е изключително опасен град

"Аз лично нямам търпение да се прибера в България в определен момент. Градът е пълен с всякакви хора. Нападали са ни няколко пъти. Единият път бях с приятеля ми, откраднаха ми колелото и това бе единственият неприятен спомен от вечерта, с който се разминахме", разкрива Теди.

Снимка: Личен архив

Тя ни посреща от британския филмов институт, в типично лондонско време - слънчево, но много ветровито. Изведнъж рязко започва да вали. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Въпреки времето и опасностите в този мегаполис, там тя намира своето призвание и реализация на големите си мечти. Мести се в Лондон, за да се занимава с актьорско майсторство. 

"Решението ми бе заради усещането, че имах нужда от ново начало и ново приключение. Тук има много възможности и всеки може да бъде каквото си пожелае", казва младият оператор. 

Разкрива, че ситуацията с коронавируса не се е отразила осезаемо на филмовата индустрия, която се развива динамично и интензивно. 

Снимка: Личен архив

"Приемането във филмова академия тук не е сложно, но е трудно да останеш до края. В началото работих и учех, но в един момент стана трудно да ги съчетавам. След втората година трябваше да се отдам изцяло на филмите, които правихме", казва тя. 

Покрай наблюденията ѝ в гилдията, смята че

Лондон е европейската столица на киното, но не и новият Холивуд.

Определено има доста интресни възможности за хората от киното и театъра, казва тя. Случвало ѝ се е да вижда известни личности, предимно в арт ресторанти или по работа, но все още не е във високите нива на филмовата индустрия. Вярваме, че тепърва ѝ предстои. 

Покрай Седмицата на модата се включва във фотосесиите и видеопродукциите. 

"Снимахме видео заедно с фотосесии, изпратени за VOGUE. Беше невероятен опит и създадох много бъдещи контакти", споделя тя.

Ето и част от работата ѝ:

Когато идва коронавируса, Теди Янчева решава да се развива в дома си, започвайки да снима себе си и да ползва различни техники. Започва да разучава фотошоп и така стига до момента, в който е асистент на снимките на режисьора Кари Фокунага.

Кари Фокунага с актьорите от "Смъртта може да почака" на премиерата на филма на 28 септември 2021 в Роял Албърт Холл

Снимка: Getty Images

Това се случва преди дни, около премиерата на новия филм за Джеймс Бонд с участието на Даниел Крейг:

"Смъртта може да почака"

"В последните години Лондон се промени с това, че става все по-населено, но все още е различно място от Холивуд. Хората се промениха, особено покрай COVID-19. Все още обаче се редят на опашки по бензиностанции заради истерията с горивата. Не съм усетила промени след Брекзит за мен, освен че ми трябваше нова шофьорска книжка. Но пък работих с големия Кари Фокунага. Да бъда на сет, на който се работи с толкова голям режисьор, е изключително преживяване", разкрива Теди. 

Снимка: Getty Images

В лентата на Фокунага, Джеймс Бонд вече не е на активна служба и се наслаждава на спокоен живот в Ямайка. Спокойствието му скоро е нарушено от стария му приятел от ЦРУ Феликс Лайтър, който търси помощта му. Мисията да спасят отвлечен учен се оказва доста по-коварна от очакваното, хвърляйки Бонд по следите на мистериозен злодей, който държи в ръцете си опасна нова технология. Във филма на Фокунага участва и звездата Рами Малек.

Режисьорът Кари Фокунага по време на премиерта на "No Time to Die" с участието на Даниел Крейг

Снимка: Getty Images

Освен че снима и среща известни личности по модните подиуми, Теди подготвя първия си музикален албум, в който ще има и много видеовизуализации. 

Съчетанието на музика и видео разказва истории, споделя още българката. 

"Моят музикален жанр е повлиян от прогресив рок, джаз, атмосферна музика. Харесва ми да създавам усещане със звуци", казва Теди. 

Във всички артисти има нещо уникално, казва още младата операторка. Така че няма значение кой ще застане пред обектива ѝ или ще запише песен с нея - преживяването със сигурност ще бъде незабравимо! 

Пожелаваме ѝ да чуваме по-често името ѝ зад граница, но и в България, където самата тя мечтае да се върне!