#През последните няколко седмици стана ясно, че Covid-19 ни поднася поредно предизвикателство, подкрепено с нова неприятна статистика - рязко увеличаване на късогледството при децата. Данните установяват повишаване на диоптъра при малчуганите с до два и половина пъти, при това само в рамките на три месеца. 

За мнозина информацията се оправдава със засилено използване на дигитални устройства по време на социална изолация и дистанционно обучение. Но това ли е единствената причина? Вредим ли на зрението си, когато стоим затворени вкъщи? И могат ли очилата да ни предпазят от коронавирус? Отговорите научаваме от Мина Стоянова-Димитровa - председател на УС на Асоциацията на Българските Оптометристи и Оптици, която тази седмица е гост в "Матине" с Рени и Вяра.

"Това, което много силно ни направи впечатление е, че има някакъв бум на бързо повишаване на диоптрите, говорим за късогледството, и много чести случаи на деца и ученици с проява на късогледство. Много е важно, обаче, да споменем нещо - проблемът не е в дистанционното обучение. Проблемът е в хигиената на зрението. Защото в условно нареченото междучасие, децата започват да чатят, започват да играят игри или отиват да гледат телевизия и отново са на устройствата. Използвам случая да кажа и къде е проблема при дистанционното обучение - 90% от учениците не са на десктоп. Това е цяла наука - позиционирането на самия екран. И най-основният проблем всъщност е изсушаването на очната ябълка. Ако вие имате дисциплината да застанете пред екран, какъвто и да е той, и да си казвате "Едно, две, три - мигам" - няма проблем.", споделя Мина.

Ситуацията с детското зрение се заплита още повече, след като от Мина разбираме, че всъщност държавна стратегия и политика за профилактика при деца и ученици липсва. Според наредба 7 от 1997 година, при работа с дисплей следва да се правят почивки на всеки 45 минути пред екрана. Тази наредба, обаче, засяга работната специфика на възрастните, не и ежедневието на децата. 

"Имайте предвид, че държавата е тотално абдикирала от превенцията на зрението при децата. Всички профилактики, които се правят, включително и скрининг на детско очно зрение се правят от бизнеса. Оптиките са изцяло в частния сектор. Безкрайно съм горда с колегите, с двете ни асоциации, че ние го инициираме. Аз настръхвам, докато ви го разказвам. Миналата година пак фирма на колеги, неподкрепени от държава или НПО, се захванаха със скрининг на детско зрение при деца в неравностойно положение."

Мина Стоянова-Димитрова

Снимка: Матине

Проблемът изглежда още по сериозен и в по-малките населени места, където дефицитите при детското зрение често биват подценявани или родителите се срамуват да признаят, че детето има проблем.

"Не забравяйте и, че ние живеем в София. В голяма част от провинцията тези проблеми се крият и се замитат. По същия начин е и при мързеливото оче, нека да го кажем с истинската дума - кривогледство. "О, то ще му мине.." - не, няма да му мине! И когато порасне, при заливането с информация това дете ще попадне на това, че е можело да бъде оперирано и всичко да бъде наред."

Разговорът с Мина ни води до един основен въпрос - можем ли да направим нещо, за да предпазим зрението си и най-вече това на децата във времена на световна пандемия, или коронавирусът отново ни оставя безсилни? 

"Моля, изкарвайте децата навън - тераси, дворове! Липсата на витамин D е пряко свързана с появата на миопията(късогледство). Носенето на очила също е изключително важно при предпазване от Covid, той може да се предава и чрез очите. Дори отправям апел към ползващите контактни лещи - или ползвайте еднодневни контактни лещи, или ползвайте очила. Защото няма как да знаете колко и какви пръски ще достигнат до окото, а това е пряка зараза." 

Вижте цялото интервю с Мина Стоянова-Димитрова в "Матине", за да разберете кога трябва да се направи първи преглед на детското зрение, както и кои са ранните знаци за проблем с очите на малките.