#В Матине често говорим за това как да предпазим и подобрим здравето, красотата и баланса в ежедневието си. Със сигурност всеки от нас се е запознавал с различни видове диети, добавки и режими, в търсене на правилната формула за проактивен и здравословен начин на живот. Но какво ще кажете за това? Забравете всичко изброено дотук, защото промяната се крие не къде да е, а именно в нашите гени.

В новия епизод от online шоуто на Dir.bg се срещаме с д-р Роберт Яневски, който се включва в студиото директно от Скопие. Днес с него си говорим за това как най-иновативните достижения на науката в грижата за доброто здраве и външен вид идват в отговор на търсенията на всеки млад и динамичен човек, който се стреми към непрекъснато усъвършенстване и подобряване на начина си на живот и как базираните на ДНК анализ генетични изследвания дават възможност за изграждането на персонален режим за хранене, тренировки и грижа за кожата.

Самият д-р Яневски се запознава с най-иновативните методи за генетични изследвания още по времето, когато работи в криминалната лаборатория за ДНК анализи в Скопие, след което се записва и на следдипломно обучение в Стафорширския университет във Великобритания, където получава магистърска степен по молекулярна биология, а в последствие и докторска степен по генетика. Междувременно ръководи и лаборатория за биологични изследвания и ДНК анализ. Ето защо в #Матине му се доверяваме напълно, когато ни разказва за връзката между гените и здравето, красотата и спортната култура.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Всеки от нас се справя с някакви генетични предразположения, при това за съжаление неуспешно, защото до скоро нямаше и възможност къде да се правят специализирани генетични изследвания или пък са много скъпи. Всеки от нас е уникален индивид, ние сме изградени от милиони генетични информации. Всяка от тези информации управлява специфичен процес в тялото и предраполага към отделяне на определени протеини, които влияят на различни биохимични процеси. Грижата за телесното тегло, външния вид, мускулатурата и кожата е първото нещо, което можете да направите за себе си, за да изглеждате по-добре и в същото време да повлияете на различни негатични генетични предразположения."

Персоналният ДНК анализ цели да помогне на хората да получат достъп до генетичната си информация и да извлекат максималните ползи от нея. Замисляли сте се защо предпочитате солена храна или защо хранителният ви режим не дава резултат? Защо кожата на някои хора старее по-бързо, докато други са младолики на зряла възраст? Отговорът е заключен у всеки един от нас, а пътят към него ни осигурява персонализираната медицина. 

"Тестовете LifeGenomix са Библия на нашето тяло. Всеки от нас трябва да си прочете Библията, за да познава тялото си. Човешкото тяло е машина, която има голям потенциал за самолекуване, но съвременния начин на живот и заобикалящите ни външни фактори са по-трудни за справяне за някои генотипове. И тъй като всички процеси в организма са свързани, отклоненията в един процес дават отражения върху всички останали. Ето защо тези тестове се препоръчват за всички хора, които искат да опознаят тялото си и да адаптират начина си на живот към генетичните си характеристики. Едно от големите предимства на специализираните генетични изследвания е, че резултатите са валидни за цял живот. Затова това е най-добрият начин да се запознаем с тялото си и да адаптираме начина си на живот спрямо собствения си генетичен код. Особено на Балканите подобни изследвания все още са скъпи, но трябва да се има точно това предвид - прави се изследването веднъж и важи за цял живот. Всичко, което трябва да направи човек след това, е да бъде дисциплиниран и да следва гените си."

След като то д-р Яневски научаваме какава е връзката между гените и здравето, включително и спортната култура, се сещаме за датския футбосит Кристиян Ериксен, който получи сърдечен арест на терена още в началото на Европейското първенство по футбол. И се питаме - ако Ериксен бе запознат с генетичаната информация на собствения си организъм, можеше ли този инцидент да бъде предотвратен? 

"Сърдечният арест е свързан с предразположеност на много гени. При 80% от хората той е свързан с предходни аномалии, но в някои случаи може и самият сърдечен арест да бъде първият симптом за някаква нередност. Следователно познаването на генома може да даде информация за необходимостта от превантивни мерки. Има някои проучвания в САЩ, според които само 2% от хората със сърдечен арест, възникнал извън болнична среда, преживяват епизода. Това са огромни цифри. Това е само още един мотив да се правят специализарани генетични изследвания. Между другото в региона има такъв пример. Моят приятел и колега от Хърватия - д-р Драган Приморац, направи изследвания за предразположеност към сърдечен арест на целия хърватски национален отбор по футбол. Това е похвално, подобни анализи не се правят рутинно. Но сами видяхме колко важно е всъщност да се правят подобни превантивни тестове. Те ни дават информация още за потенциала на мускулния растеж, за изграждането на сухожилията, за изграждането на костите, за предразположеност към възпаления. Тази информация дава възможност тренировъчния процес при професионалните спортисти да се провежда по правилен начин."

Гледайте новия епизод на #Матине, в който д-р Яневски разказва каква е връзката между гените и успеха на хранителния режим, как генетичната информация може да забави стареенто на кожата и защо за пореден път установяваме, че персонализираната медицина променя правилата на играта в стремежа към един по-здравословен, балансиран и качествен начин на живот.