#Те изглеждат идеално - малки талии като на оси, коси като на самодиви, бицепцси като на Херкулес... Те ходят по много по-екзотични места. Снимките им са топ. Те са затвореното общество на перфектно изглеждащите инфлуенсъри, готови на всичко да са най-красивите. Те живеят в илюзия. Илюзия, която скоро ще бъде разбита, защото да си естествен отново идва на мода. Балонът рано или късно се пука...

Самочувствието и известността вървят ръка за ръка, но къде е границата между самочувствието и суетата?

В студиото на #Maтине гостува една от най-известните инфлуенсърки у нас - близначката Сузи, която този път е без своята сестра и биологична половинка - Рени. Тя е перфектният събеседник, с който водещите Вяра Младенова и Рени Веселинова ще си поговорят за ползите и вредите от интернет известността, покрай филма "Изкривеното селфи", базиран на проучвания от проекта на  "DOVE SELF-ESTEEM"

Оказва се, че в публикуването на едно селфи има както физически, така и емоционални стъпки...

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Тази важна и вайръл напоследък тема засягаме в градското онлайн предаване #Maтине, като обръщаме внимание на кампанията, която се води от 2004 година насам и има за цел да ни накара да се почувстваме добре в собствената си кожа, да преборим установените предразсъдъци и да извадим на показ снимките без филтри.

Имайки предвид, че близначките Сузи и Рени имат стабилна фен база, натрупана само за две години - едва ли има някой по-наясно от тях  как се прави успешно селфи и трябват ли или не трябват филтри и ретуш, за да си популярен.

"Самочувствието и известността покрай социалните мрежи вървят ръка за ръка. С Рени в началото бяхме доста притеснителни, трудно говорихме пред камера. Сега осъзнаваме, че тази година може да сме инфлуенсъри, но другата - ще дойдат нови. Тънка е границата самочувствието да се превърне в суета, но и в алчност. Затова трябва да имаш верни приятели и родители, които да те свалят на Земята. Имам приятели с много вирнат нос, но от високо най-тежко се пада", споделя близначката Сузи. 

Двете с Рени са противници на интервенциите и корекциите по тялото и лицето, защото смятат, че тази тенденция е временна. Защото ставаш част от стадото. Ставаш лице под общия филтър и губиш това, с което се отличаваш от останалите. 

От другата страна са онзи таргет, готови на всичко да бъдат перфектни, било то само в социалните мрежи. 

"Това е затворено общество. Хората, които изглеждат по подобен начин. Те комуникират помежду си и така взаимно си вдигат самочувствието. Но естественото отново идва на мода...", категорична е инфлуенсърката. 

"Всъщност ние с Рени не ползваме филтри", споделя Сузи.

Преди няколко дни успява да открие онзи филтър в социалните мрежи, който прави всички лица там да изглеждат еднакви. 

"Публикувах го на стори заедно с моя снимка, на която до преди това си мислех, че се харесвам. След това се оказа, че с филтъра може и да съм по-хубава. Но в крайна сметка - това не съм аз, щом няма да ме разпознаеш на живо след филтъра", казва Сузи. 

По-думите на една от най-влиятелните личности в социалните мрежи у нас, в повече идват филтрите, които използват подрастващите в опита си да привлекат внимание, изглеждайки по-големи, по-зрели, красиви и сексапилни. Така се залъгва аудиторията. 

Какво правят близначките Сузи и Рени, за да спечелят феновете си, обаче?  

"С Рени просто си правим снимка, харесваме се на нея и добавяме малко цветови ефекти. Публикуваме по този начин", разкрива Сузи. 

Тя признава и че в нейното обкръжение в мрежата на филтрите са попаднали и хора, които не са толкова активни в социалните мрежи, но въпреки това не смеят да си качат необработвани снимки. Случвало им се е и да изпадат в неловка стуация - не разпознават някои от момичетата, израснали пред очите им в родния град Габрово. 

"Определено филтрите са тенденция", категорична е инфлуенсърката. "Тази изкривена реалност може да доведе до психическа зависимост и други здравословни проблеми. Филтрите отключват в съзнанието на хората модел. Те искат да изглеждат така и когато това не се случва, това им влияе. Това се случва и с хора, с които общувам и им задавам въпроса: "Защо публикуваш селфи с толкова много филтри?". Отговорът е: "Защото не се харесвам!". А в огледалото се харесват "понякога", разкрива Сузи. 

Показвайки изкривеното селфи или т.нар. изкуствено лице, залъгваш околните и ще дойде моментът, в който ще бъдеш адски наранен и разочарован. 

Водещата Вяра Младенова също споделя от своя опит, че покрай светските събития, на които ходи като рекламист, не винаги разпознава на живо най-известните инфлуенсъри у нас. 

Можеш ли тогава да присъстваш в социалните мрежи успешно, но без филтри?

"Забелязвала съм тази тенденция при мои колеги. Питала съм ги защо го правят. Според мен филтрите в този случай повече взимат, отколкото дават. Ставаш нерапознаваем, а брандовете търсят обратното", смята Сузи. 

Ярките, филтритрани снимки определено осигуряват лайкове. Даваш лайк, когато снимката привлича окото. Не заради човека. Те обаче се оказват недостатъчни, за да бъдат привлечени спонсори, рекламодатели и фен база, категорична е Сузи.

А що се отнася до хората, които слагат лайковете под изкривените снимки с филтри ...

"В България хората слагат лайкове на снимки, които са брилянтно изпипани. Има си пропуск и в това - ако е прекалено видно, че е професионална фотосесия - отново няма чак толкова лайкове. Аз си направих една снимка, в която си добавих коса, големи очи, устни, смалих си носа - не бях аз! Не я качих", споделя инфлуенсърката. 

Цялото това състезание е нездравословно, осънават Сузи и Рени. Самите те са изпадали в момент на съревнование. 

"И когато едната изглежда по-зле от другата - не си го казваме", казва близначката. 

За разлика от феновете в социалните мрежи..., които не им спестяват. 

"Най-честият коментар под нашите снимки е: "Как успяхте да отслабнете толкова много?" А ние не сме били дебели. Аз бях по-пълна в пубертета, но оттогава държа едно тегло. Често са казвали и че едната си е направила скули, че другата е по-красива...Нищо не сме направили, просто се харесваме такива, каквито сме", казва Сузи. 

За нея грешката е, че хората гледат не от себе си, а от другите! 

Така всеки сам съсипва излъчването си. Точно това двете близначки отказали да направят. 

"С Рени сме супер позитивно настроени, обичаме да танцуваме и така спечелихме аудиторията си в Tik Tok. Както и със забавни скечове. Извинявам се на всички, които са ги гледали и са се смяли на наш гръб (смее се). Истината е, че винаги сме били естествени. Нямаме кифленски снимки и селфита. Нямаме и разголени снимки. Бягали сме от голотата и лошия пример. Смятам, че успехът ни дойде, защото сме винаги усмихнати", казва още Сузи. 

Признава и че със сестра ѝ Рени никога не са се стремяли да имат перфектен образ в социалните мрежи, за да си вадят хляба. 

"С Рени никога не сме имали за цел да изглеждаме уникално или да правим корекции по лицата си, за да впечатлим някой. Хората ни харесват такива, каквито сме. Брандовете също не искат изкуствени лица. Имали сме един-единствен случай, в който един бранд взе нашата снимка да я обработи и когато ни я върнаха - аз не се познах. Казах, че това няма да излезе в нашия канал. Не бягаме от нас самите.

Не е ок да си продаваш душата, за да изкараш някой лев". 

С Рени и Вяра ви оставяме тема за размисъл преди следващото селфи или стори и ви очакваме отново в #Maтине!

Не забравяйте само, че естественото скоро отново идва на мода! 

 

*Специален проект на DOVE & #URBN

PM: Вяра Младенова