#Те са просто Сузи и Рени - две момичета в ранните си 20, които само за две години се превръщат в идоли на тийнейджърите, любимки на звездите у нас и инфлуенсъри в пълния смисъл на думата! Близначките събират над милион и половина последователи в профилите си в социалните мрежи YouTube, Tik Tok и Instagram само за 2 години - при това без филтри и приложения. Смятат и че това, че са естествени им носи най-големия успех в живота и съдва мечтите им. Затова се срещаме с тях, за да си поговорим за селфи самочувствието и натискът на социалните мрежи, които карат момичетата по цял свят да променят външния си вид. 62% от момичетата на възраст между 10 и 17 години биха използвали филтри и програми за обработка, сочи новото проучване на проекта  „DOVE SELF-ESTEEM“ в България.

Днес, 15 години след появата на емблематичния филм „Еволюция“, който засегна проблема за манипулацията на снимките в рекламата, Dove отново подхваща темата за дигиталното изкривяване чрез нов филм. „Изкривеното Селфи“ показва до каква огромна степен апликациите за ретуширане могат да изкривяват реалността и как младите момичета дигитално изкривяват собствения си външния вид за социалните мрежи.

Филмът „Изкривеното Селфи“ е базиран върху нови изследвания по проекта „Dove self-esteem“ и разкрива емоционалните и физически фази в процеса на публикуване на едно селфи.

Още снимки вижте тук >>>

"Все по-често забелязвам тенденцията да се използва приложението Face App. Направих си едно селфи и го пратих на Рени. Тя ми каза, че не приличам на себе си. Дори момчетата използват вече тези приложения и на снимки изглеждат тотално различно от това, което са на живо. Ние не използваме такива неща, защото не виждаме смисъл да ползваме ефекти и след това хората да не могат да ни разпознаят", казва ми Сузи, седнала удобно на леглото на своята близначки. Оказва се цяло предизвикателство да събера двете сестри на едно място, защото въпреки силната им връзка и противно на очакванията ви - те живеят отделно, пътуват отделно и въобще водят съвсем отделни животи, без това да им преди да бъдат заедно в мечтите си. Дори кучетата им са различни - Рени има пудела Той, а Сузи се грижи за френски булдог, става ясно от разговора. Опитваме се да разберем дали това, че са близначки е част от причината да станат толкова търсени в България - за видеоклипове, реклами и какви ли не други ангажименти. Но най-интересно от всичко е защо не се изкушават да изкривяват селфитата си или да обработват снимките си, за да са в тренда. 

Сузи и Рени започват да работят като аниматори на морето

Снимка: Личен архив

"Имала съм моменти, в които не съм разпознавала някои известни личности заради филтрите и пластичните операции, които си правят. И когато погледна снимките им 10 години назад - се хващам за главата. Защо искаш да се превърнеш от нормален човек, в звездата, която хората трудно ще разпознават на улицата?", недоумява Сузи. 

Двете използват подобни апликации, за да си правят шеги една с друга.

"За мен подобни изкривени селфита не само не бива да бъдат приемани сериозно. Смятам, че са отражение на психиката на човека, който не приема себе си, не се обича, а пък очаква другите да го обичат. Не мисля, че това е възможно", казва Рени.

Двете се усещат от разстояние, но за съжаление само когато нещо лошо се случва

Снимка: Личен архив

За две години се превръщат в едни от най-следваните, гледани, харесвани, канени инфлуенсъри не само защото са доста социални, а защото не са претенциозни и не създават профил, които да не отговарят на реалността. 

"Сякаш социалните мрежи са някакво друго Аз на реалността. И то рано или късно ще се вреже в нея и ще я разцепи на две. И тогава кой ще бъде излъгания", пита метафорично Сузи. 

Те нямат екстеншъни, изкуствени мигли, дълги 5 сантиметра нокти и не ползват филтри и други програми, за да променят телата и лицата си. Не си инжектират силикон в устните, не уголемяват бюста си. 

"Смятаме, че това, че сме естествени -  ни помага в комуникацията. Самочувствието ни идва от това, че ни харесват такива, каквито сме. Дойде и момента, в който започнаха да ни разпознават и търсят именно, защото не се превръщаме в други хора в профилите си. Истината е, че нашата аудитория ни помогна да станем това, което сме сега. Псоледователите ни започнаха страшно много да ни подкрепят, и когато осъзнаеш това - нямаш място за ниско самочувствие. Социалните мрежи без филтри ни помогнаха ние да заобичаме себе си. Да се поставим на първо място. Ако не се обичаме и хората няма да ни обичат. Това, което изпитваме към себе си е това, което показваме към хората. Добре, че бяха последователите ни, които ни показаха пътя", добавя Сузи. Тя е мастърът на социалните мрежи, добавя Рени. 

Рени и Сузи казват, че само щастието на едната не се предава на другата

Снимка: Личен архив

"Винаги пред камера сме били естествени, никога не сме си подбирали думите и не влизаме в роля.  Възприеха ни по начина, по който сме. Където и да сме - сме си Сузи и Рени. Не сме от тези, които в интернет са едно, а на живо - друго. Не сме "изкривеното селфи", така да се каже. В интернет повечето инфлуенсъри са милички и добродушни, но като ги видиш на живо навън - може да ги чуеш да казват "уф, пак ще ме снимат", "уф, тея пак ме разпознаха". Не е ли това целта? Ние искаме да ни познават за това, което сме и притежаваме като качества, а не да залъгваме хората. Но нека отбележа, че адски много се дразня на тези шеги по телефона на хората, които ми звънят в 1,2 3 сутринта. Деца, които са ми намерили телефона и не се съборазяват, че аз може би спя. И в момента, в който чуят, че съм аз - разпространяват номера. Моля ви, не го правете, благодарим ви!", казва Рени. 

Занимават се с хореография от 11-годишни

Снимка: Личен архив

Двете близначки са от Габрово. Занимават се с хореография и танци. Всъщност са доста социални, защото започват кариера като аниматори на Елените. Самото им присъствие акумулира вниманието, където и да са. Така са избрани сред 30 човека за единствените две места за аниматори, когато кандидатсват за работа. 

"От двойната енергия е. Навсякъде се чувстваме като вкъщи. Преди имахме бариера, която ни спираше да говорим свободно, сега я нямаме и не се чудим въобще как да изпъкнем. Просто сме си себе си навсякъде. Огън зодия – Стрелец сме. Привличаме готини неща около нас. Постоянно ни звънят и питат „няма ли да идвате“, казва още Рени.

Снимат се в клипове и танцуват на най-големите сцени у нас

Снимка: Личен архив

 

Не винаги, обаче са били център на вниманието. В ранната им възраст хората са разбирали, че са близначки, едва когато мама ги е изкарвала навън еднакво облечени. В началото били категорично против да се занимават с танци.

"Бахме доста добри в хандбала, но мама се притесни да не станем твърде едри и ни прати да гледаме танцови репетиции. Само за няколко дни научихме и двата танца, които репетираха. Решихме да направим конерт на един хълм в Габрово. Това бе първата ни изява "пред публика" - хората от 10 блока, над 70 човека, всички дошли да ни видят в един дъжд", спомня си Сузи. 

Първоначално Сузи и Рени са се занимавали с хандбал

Снимка: Личен архив

"Бяхме на 11 години. Отидохме на хълма с  ножици и направихме пътечка и малко подиумче. Цяла вечер канихме съседи с бележки. Но чак като станахме на 16 ни се породи това желание да сме в центъра на вниманието. Ние го предизвикахме. Когато започнахме като аниматори на Елените бяхме на 16 години и за две седмици научихме 24 хореографии. И до ден днешен помним танците и можем да ги изпълним. Това ни вдигна самочувствието. Избраха само нас. От най-долу израснахме най-високо. Някъде тогава осъзнахме, че това на нас ни е вродено – да танцуваме. Двигателната памет ни е много развита. Танците ни намериха", споделя Рени. 

Но не всичко е цветя и рози и като всички подрастващи и Рени, и Сузи имат своят труден момент в училище. Това е тяхната обща, тъжна история...

"Беше по-тежко за Сузи, но го преживявахме двете, защото винаги се усещаме. В училище тя беше по-едрата близначка", казва Рени.

Това са едни от най-влиятелните инфлуенсъри у нас - с над милион и половина последователи само за 2 години

Снимка: Личен архив

"Бях дебела", поправя я Сузи и споделя, че двете са имали около 10 кг разлика. "Но това беше объркване на хормоните, защото всяка сутрин правих кардио по един час и коремни преси и не знам на какво се дължеше да бъда толкова едра. Това се забелязваше от всички. Всички правиха коментари, че ни разпознават затова. И в един момент Рени започна да го усеща като напрежение. Когато се запознавахме с някой, тя натъртваше, че ни различават, защото имам по-голям бюст от нейния за да избегне подчертаването, че съм по-едрата. Дойде  момента, в който комплиментите и ухажорите на Рени я натоварваха заради мен, защото тя беше по-слабата и съответно по-харесваната. Виждаше, че на мен това ми тежи и се притесняваше повече от мен от запознанствата с нови хора. Защото някой ще ми каже нещо и ще ми свалят самочувствието. Имах много гадни периоди, в които дори не се храних, само защото искам да отслабна, което не е правилно и го осъзнавам от години. Изпадах в какви ли не положения! Благодаря ти, че тогава беше до мен, Рени", казва Сузи и прегръща сестра си. Двете се шегуват, че добре че тогава е нямало социални мрежи, които допълнително да сринат самочувствието. 

Двете са от Габрово, където не са били особено популярни

Снимка: Личен архив

"Това е истинската любов. Имаше в моменти, в които исках да ги пребия", казва Рени.

Двете се усещат още повече, когато са далече. Но само лошото. Когато са щастливи - щастието им не се предава по същия начин. 

"Ако сме изнервени също се предава. Ако ни боли също. Рени така ме хвана, че си скъсах връзките на коляното", казва Сузи.

За снимките си избягват да използват филтри и изкривяващи образа програми

Снимка: Личен архив

"Бяхме на ски с тати. Двамата със Сузи се пускаха като обезумели, а аз съм онзи човек, който си кара бавно и все е последен. Когато слязох долу от пистата, бях първа този път. Тати дойде без Сузи. Изведнъж телефонът му звънна и разбрахме, че Сузи е паднала и някакъв човек ѝ е дал да ни се обади. Качихме се на лифта и дясното коляно рязко бе заболя, след което започнах да усещам напрежение. Казах на тати, че вероятно Сузи е със скъсани връзки или счупено коляно. Докато се качим бяха я смъкнали с шейната, бяха ѝ сложили шина. Необяснимата, адски силна връзка между нас, това е. Винаги, когато едната усети напрежение и няма основание за това - звъни на другата да попита дали всичко е наред. Винаги сме се уцелвали, пък в училище да не говорим. Ако ще изпитват едната, другата е 10 пъти по-притеснена от нея", спомня си Рени. 

Когато били в училище, Сузи била по-пълничка от Рени

Снимка: Личен архив

Две е повече от едно, шегуваме се с близначките. Затова са по-силни и по-уверени от останалите. В хореографиите се допълват взаимно, макар че Сузи издава, че Рени измисля брутални движения и я насърчава да го прави по-често. 

"Защо не го правиш по често? Защото не е тренд ли?", питат се една друга... Определено за двете танцуващи инфлуенсърки трендът е нещо важно. Споделят, че за съжаление, натуралният външен вид все още не е тренд.

Все още е тренд да си изкуствен.

"Точно за това помогна и цялата тази пандемимя и карантина. Показа на хората, че трябва да са естествени. От друга страна – американците дават не много добър пример в социалните мрежи. Всички млади тиктокърки си направиха уста, мигли, дълги нокти, екстеншъни. Тренд е видео, коеот става световно популярно и естествено американците са най-популярни. И когато българите видят това - копират. Например българските момчета започнаха да се гримират и лакират като американците. Говорим за тези, които се имат за големите мъжкари,а заради тренда са готови да сложат очна линия и лак. Което аз не разбирам. Проблемът на хората е, че сме коне с капаци и същевременно много обсъждаме. Ние сме хора с много предразсъдъци, което задължава останалите да се вписват. Затова казвам, че социалните мрежи дават и самочувствие, и суета", казва Рени. 

Смятат, че успехът им се дължи на това, че са естествени

Снимка: Личен архив

На върпоса какво значи да си известен в България, инфлуенсърките казват: всеки, който има 30 хиляди последователи в TikTok е известен. 

"Станаха повече известните, отколкото неизвестните. Но ние не сме известните Сузи и Рени, а просто Сузи и Рени. Обичаме да ни свързват с танците, а не със славата. Всеки, който се старае и прави нещо - придобива самочувствие, когато това бъде оценено и има плод. Когато проработи и се вижда и отстрани. Това показва, че сме в правилната посока. Важното е профилът в социалните мрежи да има душа, нищо че е част от глобалната мрежа", казва Рени. 

"В последните интервюта ме впечатлява с разум", шегува се по-голямата близначка Сузи. "В първите интервюта аз взимах повече думата, а Рени напоследък се обажда с изречения, които разгръщат мисълта", обяснява ми тя. 

Най-голямото им постижение в момента не са последователите, а  книгата им Книгата „Дуенде“, която отскоро е на пазара. 

През 2015 година идват в София, където се качват на голямата сцена

Снимка: Личен архив

"Искаме с тази книга да мотивираме малките деца да не стоят толкова пред телефоните. Да не се влияят толкова от изкривените селфита и социалните мрежи. Това не е автобиографична книга, макар да има такива моменти. Тя е за големите мечти и големите цели. Поставяш си цел – тя се случва. Мечтаеш и получаваш. Има няколко глави, които са по темата за случващото се извън зоната на комфорт – тоест правиш нещо, с което не си свикнал, като нашето преместване от Габрово в София. Започнахме с кварталния концерт, който пожелахме да направим и постигнахме за един ден. Пожелахме да танцуваме, но танците развиха желанието ни за по-голяма сцена. Отидохме на Елените, развиха ни за мащабната сцена със звездите, които ни забелязаха.  И накрая стигнахме и до там да създадем собствения си канал и социалните мрежи", обобщават близначките. 

Рени много се ядосвала, когато момчетата харесвали повече нея, отколкото сестра ѝ

Снимка: Личен архив

А оттук накъде? Скоро Сузи и Рени ще ни разкажат в предаването "Матине", където ще покажат и най-смешните си "изкривени селфита"!

Очаквайте среща със Сузи тази седмица в #Mатине! 

 

*Специален проект на DOVE & URBN