Познаваме го от десетилетия като телевизионен и киносценарист, писател-сатирик, журналист, медиен предприемач и политик. По душа обаче Любен Дилов-син е далеч от етикетите. Хобито му да се гмурка го е превърнало в почти професионален водолаз, а като главен редактор на българското издание на "Playboy" и движеща сила на конкурсите Playmate of the year често се "гмурка" в темите за разнообразието от стереотипи в красота и сексапила сред дамите.

"Всички ще умрем, въпросът е смъртта да ни завари живи", изстрелва Дилов с типичната си усмивка още в началото на гостуването си в "Матине" с Рени и Вяра. Контекстът, разбира се, е свързан с CОVID-19 пандемията и трудната логистика при екзотичните пътешествия на Любо и голямата му компания от приятели. При последното голямо пътуване той и половината от групата се прибират в България през януари с яростна кашлица и съмнение дали непознатият и по това време още по-мистериозен "китайски" вирус не е причината за това. Слава Богу, всички се възстановяват, а тестове по време на пандемията показват, че в организма им има изградени антитела.

"Водещият пулмолог във ВМА ни препоръча един обикновен сироп за кашлица от бръшлян за 2.70лв. Наистина кашлях ужасно цяла седмица, но каквото и да съм изкарал, го изкашлях."

Сега е време за нови планове и дестинации. Предстоящите цели са Судан, Мадагаскар, Египет, Филипините и о-в Комодо. Любовта на Дилов към необятния свят под водата не е от вчера. Историята му с гмуркането е от почти 30 години, когато се записва на курсове. Тогава не ги завършва докрай, за да не се налага да кара военната си служба 3 години във флота, вместо 2 в пехотата. И независимо, че в предстоящите дестинации ще се наслади на страстта си към гмуркането, погледът му е насочен и към това, което крият дълбоките води на "нашето" Черно море.

"Черно море е изключително, но трябва да си по-добър водолаз. Флората и фауната в Черно море не се срещат на много други места. Много е любопитно. А за моята специалност - потънали кораби е рай. Един ден като имаме пари и почнем да вадим - ще смаем света."

Фактът, че е по-ниско солено и кислородно е причината безброй потънали мореплавателни съдове да са съхранени и изключително запазени. Това се доказва и от заснетите и засечени резултати от голяма английска експедиция през 2019 г. За лятото на 2020-а, обаче, Дилов вече има и "тежки" работни задачи. Хващаме го в период, в който тече организацията на новото издание на конкурса "Miss Playmate". Като главен редактор на "Playboy", Дилов споделя и своите наблюдения за интереса към списанието. С много материали, които дават женската гледна точка и немалко промени на политиката на изданието в САЩ, се забелязва и една на пръв поглед нелогична за репутацията му тенденция. А именно, че то е четено повече от жени, отколкото от мъже. 

"Не само в България, но и по света по-голямата аудитория e женска. Така е и в Колумбия, Дания, Русия, Белгия, Франция...Независимо, че дълго време му се слагаше етикет на мъжко, дори мачистко. Може би жените си смятат, че от него ще научат какво харесват мъжете."

Разбира се, в тази приятна компания, няма как да избегнем темата и за жените в личния живот, а Любо споделя своето разбиране за отношенията между мъжете и жените така:

"Аз споделям един възглед за свободата в отношенията, който за мен е много важен. Нищо не налагам никому, освен това - никой не е на никого. Нищо от този свят не можеш да вземеш със себе си, камо ли пък човек да е твой. Всеки е с другия докато иска. И нищо по-глупаво няма на света от ревността, защото ако ревността е неоснователна е тъпа, а ако е основателна - вече е късно. А и повечето момичета, които съм намирал - случил съм явно на интелигентни, признаваха или поне твърдяха, че зачитат тази философия."

Вижте цялото гостуване на Любен Дилов-син в "Матине" с Рени и Вяра