#Ако популярната фраза гласи, че любовта на мъжа минава през стомаха, то ще ви кажем, че това съвсем не е така. Всъщност, скъпи приятели, истината е, че през стомаха минават емоционалното и психично здраве и доброто настроение, а те съвсем естествено така или иначе водят до любов не само при мъжете, а и при дамите. Затова и в този епизод на Матине ще обърнем внимание именно на връзката между храната и спокойния ум, при това в компанията на един от най-разпознаваемите психотерапевти у нас - Мадлен Алгафари.

Случи се така, че през последните няколко години всички бяхме изправени и продължаваме да сме изправени пред много големи предизвикателства: пандемия, изолация - емоционална и физическа, война. В такъв момент няма как да не си зададем въпроса как човешката психика бори катаклизмите и с какво можем да "нахраним" ума, за да запазим здравия разум. Депресивните състояния са нещо, за което трябва да внимаваме, особено в това съвремие, а Мадлен Алгафари очертава най-честите сигнали, с които тялото ни подсказва за наближаваща емоционална опасност.

"Потиснатата емоционалност, разстроеният сън - много често хората не могат да свържат разстройването на съня с депресивността, но те вървят ръка за ръка. Вниманието трудно се концентрира, паметта става по-неусложлива. Обикновено сутрин, когато човек се събуди и има усещането, че таванът му пада на главата, а пък вечер понякога се чувства малко по-добре и по-ведро. Но депресията като клинична диагноза е различна от онези дупки, в които изпадаме и понякога човек с лека ръка си казва "Аз съм в депресия!". Всъщност тук не става дума за болестта депресия, а за някаква екзистенциална трудност или повод, който може да бъде реактивно състояние - нещо, което се е случило и ние наистина имаме повод да сме потиснати.", разяснява специалистът.

Човекът е изправен пред куп предизвикателства отвъд рамките на депресивните състояния, става ясно от разговора ни с Мадлен. Все по-често говорим за партньорски проблеми или напрежение в отношенията между родители и техните деца. Това, обаче, няма толкова тясна връзка със скорошните събития по света. Просто все още никой не се е замислил, че освен математика в училище може да се учи и как да комуникираме адекватно с близките си. Така или иначе, съвременната медицина показва, че има пряк път към баланса в ума и той минава именно през стомаха.

"Аз се занимавам с психотелесна терапия. От многото видове психотерапевтични модалности това е тази, която работи с двете страни на монетата - и с тялото, и с душата. Много често, когатото хората не могат да разрешат нещо на поведенческо ниво, то отива на телесно ниво и тялото се явява гостоприемник, който казва "Добре, аз ще се дам назаем на нивото на видимото, на материалното, за да се разреши някакъв проблем. Говорим често за така нареченото емоционално хранене, например човек, ако е доста потиснат или му липсва любов, започва да има потребност да хапва повече и то не какво да е, а сладичко. Освен това храната е универсално успокоително. Тогава, когато се нахраним - бабите някога казваха как се премествала кръвта от мозъка в корема, защото отивала да мели - не, просто се произвеждат ендорфини, защото е настъпило удовлетворяване на една потребност. Затова и ни се доспива, когато сме се нахранили. Всъщност, когато човек хапва, той намалява стреса и напрежението.", споделя Мадлен.

Чувайки думите на психотерапевта, автоматично си спомняме за разговора ни с хранителния специалист Панко Станчев, който бе категоричен, че моделът на хранене е тясно свързан с психичното здраве. А Мадлен Алгафари потвърждава думите му, при това от личен опит. 

"Ако нашите емоции имат адресна регистрация, то това е стомашно-чревният тракт. Това всеки го знае, защото усеща топката в корема, когато е гневен или му пърхат пеперудите в стомаха, когато се е влюбил. Тялото ни има изключителна обща култура. Ако можем да си слушаме тялото, то прекрасно знае какво му е нужно. Но понеже ние сме отвикнали да слушаме тялото и слушаме по-скоро ума, който е пълен с всякаква информация - понякога крива и невярна. В този смисъл на ума му липсва грамотност какво, кога и как да се яде. Но ако наистина можем да усещаме сигналите на тялото, то много рядко греши."

Една възможност да опознаем тялото си много по-добре и да се научим да разбираме неговия език, е като погледнем именно към собствените си гени. Светът се върти все по-бързо, а заедно с него и медицината, която вече може да предложи възможности за детайлно анализиране на състоянието на човешкия мокробиом. Така например, вече можем да се сдобием с "Микробиомен паспорт", който да ни преведе на достъпен език всички сигнали на тялото, на които е важно да обърнем внимание, особено докато се храним.

Микробиомният паспорт всъщност представлява детайлен анализ на количеството и разанообразието от видове микроорганизми в червата на човека. Именно тези микроорганизми съставят човешкия микробиом и подпомагат правилната дейност на имунната система, на храносмилането и усвояването на хранителни вещества, а както вече стана ясно - те играят ключова роля и за доброто емоционално и психично здарве. Те се формират още в първите години от живота, а впоследствие се повлияват от хранителните навици. Съставът от микроорганизми в стомаха е различен при всеки човек и е необходимо е да бъдат предприети индивидуални стъпки за балансирането му, чрез въвеждането на правилен хранителен режим.

Тестът анализира над 1 500 вида бактерии. Изследването се извършва на базата на фекална проба, а пробите се изпращат за анализ в лаборатория към Медицинския университет във Виена, Австрия, като за извършване на изследването се използват най-модерните и най-надеждните технологии за геномно секвениране от ново поколение. В резултат от изследването пък, човек получава персонален доклад за собствения си микробиом или иначе казано - микробиомен паспорт. Такъв паспорт има и самата Мадлен и с радост споделя повече за ползите от получената информация.

"Аз, когато си направих това изследване установих, че нещата, които най-много обичам да хапвам, без да имам обяснение защо, се оказаха препоръчителни. Исках да проверя какво и как се случва от чисто любопитсвто. Към момента не са ме накарали никакви симптоми, макар че си имам в личната история един период с много сериозна преумора и силен стрес, в който бях с такава чревна дисбактериоза, която трябваше да овладявам дълго време. Доволна съм, че направих това изследване, защото си дадох сметка, че имам нужда да си помогна с фолиева киселина, например, или повече пробиотик. Това е полезно, защото чувството за лекота, което имам в момента е осезаемо. Резултатите идват толкова подробно, с такива детайли, но е много полезно да се направи и консултация със специалист, защото той смила информацията и я превежда на много разбираем език. С абсолютно удовлетворение си потвърдих, че наистина е добре да си слушам тялото. Усетих по-голяма лекота, по-малко подуване на стомаха, по-дълбоко спане"

Стомашно-чревният тракт на човека е дом на над 39 трилиона микроорганизми, известни като "чревен микробиом" или "чревна микрофлора". Всички тези микроорганизми подпомагат правилната дейност на имунната система, на храносмилането и усвояването на хранителни вещества, а именно от тях зависи доброто емоционално и психично здраве. Затова и бързаме да ви зарадваме, че от 29.04 до 29.05.22 можете да се възползвате от 10% отстъпка за вашия "Микробиомен паспорт" с код ZDRAVE в сайта на компанията за персонализирани генетични изследвания НМ Дженомикс. 

Преди това, обаче, не пропускайте и новия епизод, за да научите още защо свързваме цвета на храните с различни видове емоционални състояния и каква храна предпочитаме, спрямо собствения си характер.

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!

*Този епизод на #Матине е реализиран с подкрепата на НМ Дженомикс!