#Статистиките на Българската Стопанска камара сочат, че 50% от болничните, които се взимат, са вследствие на стрес и бърнаут (бел.ред. -  "прегаряне", жаргонно понятие за крайно емоционално изтощение, изразяващо се най-вече по отношение на работата ни). 30% от текучеството се дължи на същите причини. В загуби за българския бизнес през 2020 година, това се изразява в над 200 милиона лева. 

Докато в България продължаваме да пишем поредната страница от собствената си история, Виктория Викторова се разписа в европейската бизнес листа. Българката бе отличена като един от най-значимите предприемачи под 40 години на 18 ноември т.г.. Тя получи престижната европейска награда в Истанбул, вместо в Милано, заради пандемията за старт ъп-а MindFit, с който осигурява на работодателите и служителите психотерапия в офис като социална придобивка. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Защо, имаме нужда от психотерапия на работното място? Може би защото в последните две години работата ни се превърна в единствения ни друг живот и той трябва да е нормален?! Превърнаха ли се големите фирми в нови племена, а глобалните - в нови държави? Що е то живот на работното място?

Всички тези въпроси Рени Веселинова обръща към Виктория, която споделя, че печели наградата за бизнес предприемачество напълно случайно. Както знаем, доста от рекламите в социалните мрежи ни биват предлагани, именно защото се нагаждат според нашите интереси. Точно една такава реклама отвежда Виктoрия до номинациите.

"Трудно ми е да хваля себе си и да изтъквам силните си страни, но факт е че сама попълних формуляра си за номинацията и забравих за него. И така, докато през февруари получих писмо,че съм номинирана и покана да ида на церемонията в Милано", споделя Виктория Викторова.

Признава, че всичко тогава и се виждало прекалено далеч във времето, дори не знаела дали ще се състои, тъй като станало толкова лесно. В крайна сметка тази случайност ѝ носи престижния бизнес приз.

Снимка: Личен архив

"Спечелих го с MindFit. Това е моята най-голяма бизнес любов, защото е комбинация от бизнес и кауза. Аз съм преминала през 10-годишна клинична депресия, от най-тежкия възможен вид. За мен психичното здраве във времето се превърна в кауза. В България положението е тежко. Хора ми пишат предимно на лично съобщение, защото ги е срам и страх. Видях колко е тежко в България положението. Оплакват се от тревожност, паник атаки...", споделя Викторова.

Една от най-големите пречки да се ползва широко психотерапия в такива случаи е намирането на правилния терапевт.

Втората причина е, че все още е скъпа услуга за България.

Когато в един момент Виктория е изправена и пред опасността да загуби ценен кадър във фирмата си, се замисля има ли как да предостави възможността да предостави тази услуга на служителите си, но с условието те да си изберат психотерапевта. "Преди повече от година се записах в предприемаческа програма и кандидатствах с тази идея, тъй като бях твърдо решена да я реализирам. Там се избистри идеята до работещ в момента бизнес", споделя тя.

Снимка: Личен архив

От малка мечтае да е предприемач. В това русло е повече от 5 години и половина. Седем човека са част от екипа на MindFit. Освен това има още два екипа в други бизнеса. 

"Когато чуя, че някой ще прави бизнес сам - звучи ми изключително налудничаво", казва от опит тя. 

За момента MindFit работи с около 430 психотерапвети, като е просто платформопосредник. Ще стартира с пълна функционалност през декември. Сред първите клинети са "Школо" и "SnapShot Games". 

Дават ли си сметка хората, че работата всъщност е превзела голяма част от живота им?

Чували сме съвети от рода "Не взимай работата навътре", "Не си давай зор". Работата в живота заема половината или повече от половината ни будно време.

Ако не се вживяваш - това будно време е загубено. 

"Тоест изкарваш пари, за да преживяваш и които евентуално да похарчиш в другата половина будно време, ако всичко е ок. Но за хората, които работят вкъщи, доста се сливат работното и неработното време. Излиза се от границата на тези 8 часа. Затова е важно хората да си дадат сметка дали работата ги удовлетворява. Нужно е да се изолираш от работната среда в някаква степен. Но е трудно да се сложи крайна граница между работа и личния живот", смята тя. 

Близко до невъзможното е работата и личния живот да са напълно разграничени. 

Снимка: Личен архив

Много от хората сигурно си задават въпроса:

Какво му пука на моя шеф как се чувствам? 

Има случай, в който професионалното прегаряне на ключов човек в екипа коства над 50 хиляди лева на работодателя. Първото нещо, което шефовете питат Виктория Викторова и екипа им е: Колко са добри тези психотерапевти и как ги подбирате? За голяма изненада колко ще струва на фирмата тази услуга не е сред задаваните въпроси, споделя Виктория. 

Самите работодатели също ползват услугата. Така насърчават служителите си. 

Снимка: Личен архив

За да се ползва такава услуга, ползва се автоматизиран път през платформата. Подаа се заявка и се създава профил. Човекът може да въведе мейли на служители от фирмата, след което те получават своя парола. Работодателят може д аизбере дали изцяло да поеме разхода по психотерапия или да се дели заплащането. Хубаво е и служителя да участва финансово - дори с 5 лв, за да бъде ангажиран.

"Много хора казват: "О, безплатно, да пишете ми!" И не са ангажирани. Но когато има малка таксичка, нещата стоят по друг начин", смята бизнес предприемачът.  

Когато са посетили три пъти един и същ терапевт, ползватлите може да оставят и отзив. Това е важно в сферата на психотерапията - да намериш правилния за теб. 

Виктория Викторова обяви първо в "Матине", че вече се обмисля платформата да работи и за физически лица. Това, което платформата ще предложи е гаранция за качеството на тези специалисти, както и добър избор. 

Оказва се, че ценовото облекчение, което работодателят осигурява, не е най-важното, споделя от опита си Виктория. Най-трудното се оказва именно изборът на точния терапевт.

Колко е важна всъщност психиката ни? 

Появата на такъв тип услуги изважда от ъгъла психотерапевтичната грижа. Самата Виктория е била учудена, че няма такава услуга на пазара в момента. Най-нужна е в сферите, където хората работят с мозъка си. Там, обаче работодателите се за физическото им тяло и бита им - карти за ранспорт, карти за активности, но никаква грижа за ума им. 

Снимка: Личен архив

"Пандемията доста обостри всичко. Статистиките в световен мащаб показа, че тя зароди някоои нови, не дотогава разкрити на индивидуално ниво проблеми или изостри някои вече проявили се. Около 1/5 от хората в световен мащаб са развили някаква форма на психчини проблеми, вследствие на изолацията и притененията. Хората загубиха основата, почвата под краката си. Това започна да се проявява по всякакви начини, включително покрай продуктивността и еоционалността. Тези неща е важно да се балансират", смята Виктория. 

Все още е плашещо колко нормално и често срещано е в България, когато кажеш, че си в депресия - отсреща да чуеш: 

"Младо, право хубаво момиче, виж колко гладни има по света, стегни се!" 

Депресията не е въпрос на настроение и прищявки. 

"Което аз много си мислех, когато за пъри път развих клинична депресия на 19 години. Тогава бях щастливо сгодена, имах страхотна работа и се обвинявах, че съм лигла и че плача през цялото време, а през останалото - изпитвах апатия", споделя Виктория. 

Казва и че е мислела дали да не замине за Швейцария, но осъзнава, че в България има достатъчно опции за развитие. Но не е толкова лесно и романтично, колкото изглежда.