#За никого не е тайна, че през последните години, за добро или лошо, животът ни е толкова тясно свързан със социалните мрежи, колкото Папапта с Ватикана. Но как се развива изкуството в света на нулите и единиците и именно интернет ли е платформата, където ще го срещаме все по-често, да не кажем и основно?

В новия епизод на #Матине говорим за интернет поезията. За темите, които ни вдъхновяват във Facebook и Instagram, за мъжете и жените, за любов... Компания в този приятен разговор ни прави Силвия Крумова, която със сигурност познавате по-добре като Silvi Àmica.

След като преди няколко дни #URBN разказа за стремглавия успех на няколко Instagram поетеси, които вече работят със звезди като GUCCI, Nike и Beyoncé, няма как да не попитаме Силвия как тя гледа на възможностите, които социалните мрежи предоставят за развитие на изкуството. За Силвия темата не е никак чужда, след като самата тя разпространява своите творби именно в интернет.

"Не ми е целта да достигна GUCCI и Beyoncé. Интернет е място, където можеш да достигнеш до повече хора и чрез посланията, които имаш, да отвориш умовете и сърцата на повече хора. Изкуството е изкуство, без значение от каква платформа е предадено. Със сигурност онлайн средата в момента е в някакъв апогей заради това, че много неща се прехвърлиха в социалните мрежи, но изкуството под формата, която е офлайн, винаги ще остане и ще е класическата форма на изкуство."

През последните пет години Силвия пише онлайн, а творбите ѝ можете да видите основно във Facebook. Зад гърба си вече има и своя книга - "Чуй ме". Но нейната любовна афера с думите се случва много отдавана, когато едно малко момиче започва да пише на амбалажна хартия.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Започнах да пиша като супер-супер-супер малка. Писах в началото на амбалажна хартия, която нашите купуваха. Отиваха в супермаркета, купуваха си нещо там - сирене увиваха с тая амбалажна хартия и на мен ми взимаха, за да мога да пиша и да рисувам."

В #Матине предварително знаем, че Силвия много се вълнува от темата за отношенията между мъжете и жените. Знаем също, че в студиото все още търсим отговор на въпроса защо, кога и как жените станаха движеща сила във флирта за сметка на господата, които в последно време буквално си правят пас по темата.

"Обърна се ролята на мъжа и на жената. Моментно е според мен - просто трябва да се видят и двете гледни точки, и двете страни. Жената е с водеща роля от гледна точка на това, че тя много лесно може да манипулира, но ѝ писна да го прави и заради това реши да вземе нещата в свои ръце. Понеже те(мъжете) не могат да вземат сигурно решение сега, веднага - аз ще задействам нещата. Отношенията, връзките, хората са неща, които касаят цялостно живота ни от раждането до края и това е нещо, което ме вълнува и което засягам абсолютно постоянно в думите и текстовете, които качвам."

Не пропускайте новия епизод на #Матине, за да разберете още защо според Силвия имаме нужда от повече поети-мъже, има ли полова дискриминация в поезията на социалните мрежи и кои са темите, които могат да ни вдъхновят във Facebook.