#Не е тайна, че книгоиздателската индустрия е дамгосана от сексизъм в историята си. Факт е, че е имало времена, в които писателките са използвали мъжки псевдоними, за да публикуват своите произведения. Изследванията от последните години, свързани с разликата между половете - както по отношение на заплащането, така и по отношение на правата им при издаването на книги, поезия и академични списания са десетки. И все пак, докато мъжете автори доминират в литературния канон,  през януари тази година "Гардиън" съобщи , че популярността на младите поети жени се увеличава стремглаво, благодарение на социалните медии.

Наречени „Инстапоетеси“, защото публиката им става все по-голяма заради социалните мрежи като Инстаграм, мощният глас на тези дами бива чут и променя правилата в индустрията, като просто ги избягват.

Вместо да поемат по традиционните маршрути за публикуване, те пускат творбите си в Инстаграм, след което следват колосални сделки - книгите им стават бестселъри и попадат в списъка на най-продаваните на "Ню Йорк Таймс".

Ето кои са 5-те най-продавани в света инстаграм поетеси, които буквално разказаха играта на дискриминацията във всичките ѝ форми!

Рупи Каур 

Рупи Каур по време на литературно чете

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Може би най-известната от петицата е Рупи Каур. Тя започва да публикува стиховете си в Tumblr, преди да се премести в Инстаграм през 2014 г. Социалната мрежа премахна една от публикациите ѝ, на което тя отговори чрез поезия и в крайна сметка от Инстаграм ѝ се извиниха.

Днес нейните книги " Мляко и мед" и "Слънцето и нейните цветя" са бестселъри.

Клео Уейд

Клео Уейд има близо милион последователи, но пък избраница за рекламата на редица премиум марки, като GUCCI

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Художничка, активистка и поетеса, Клео Уейд е известна както със стихотворенията си, така и с философските  си размисли, които публикува в Инстаграм. Популярността ѝ в писането ѝ осигури работа в рекламите на  Gucci, Nike и  Fishs Eddy.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нейната книга "Heart Talk: Poetic Wisdom for a Better Life" е пълна с ръкописни бележки и самоутвърждаващи изявления  - абсолютно в тренда на поколението на социалните мрежи!

 Уарсан Шире

Текстовете на Уарсан Шире носят на Бийонсе две награди "Грами"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Познавате я като поетесата, чиито текстове вдъхновиха Бийонсе за албума "Lemonade". Родена в Кения, в сомалийско семейство, награждаваната многократно поетеса  Уорсан Шире израства в Лондон. Истината е, че славата я застига в Инстаграм. Тя се превръща в общопризнат попкултурен феномен. Теми на стиховете ѝ са половите различия, войната, секса и културата, а голяма част от тях са предоставени за албума на поп дивата Бийонсе, който излезе през  през 2016 г. и ѝ донесе две награди "Грами" - за най-добър съвременен urban албум и за най-добро видео на песента "Formation" 

Бийонсе с наградите

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Найира Уахид

 

Найира Уахид няма никакви свои снимки , но пъй поезията ѝ е на всякъде , като е носителка на няколко престижни награди за поезия

Снимка: Wikipedia

Постовете на Наийра Уахид вдъхновяват да обичаш себе си във всичките си 722 000 публикации в Инстаграм, които обаче изчезнаха в последните месеци. Докосвайки се до теми като раса, изкуство, мъжественост, власт и други, кратките й стихове са непретенциозни и включени в две книги: "Сол" и "Нейма"

Ланг Лийв

Ланг Лив e с половин милион последователи в социалните мрежи

Снимка: Официален профил във Фейсбук

Живеещата в Нова Зеландия Ланг Лийв за първи път започна да публикува колекцията си в Tumblr, където събра около 50 000 последователи. В момента привържениците ѝ са над милион.  Родена в лагер за бежанци в Тайланд и отгледана в Австралия, писателката изследва в творбите си поривите на сърцето, доверието, отношенията, страстта и др. Книгата ѝ "Love Looks Pretty on You" ( в букв. превод: "Любовта ти отива") е международен бестселър.