#Как се чувстват учениците седмица преди старта на учебната година? Притесняват ли се и разбират ли всички нововъведения, с които трябва да се съобразяват? А тревожим ли се за театрите и ще има ли достатъчно публика през новия сезон? Как едни тоалетни разбуниха духовете в САЩ? И какво се случва в Тасмания, че най-известният готвач отиде точно там?

Всичко това ви очаква в новия епизод на "Матине" с Рени и Вяра - оnline шоуто на Dir, в което всяка сряда ви предлагаме да се присъедините към нашата компания, за да си поговорим с приятни хора за любопитни теми и актуални събития. Днес в студиото сме събрали отлични симпатяги, а ето и за какво ще си говорим с тях:  

Готови ли сме за училище? Попитахме ли учениците?

(Можете да гледате темата от 1-ва до 19-а минута)

Старта на новата учебна година е особено деликатен тази есен и за голяма част от родителите в България този 15-септември ще пристигне с голяма доза неизвестност, притеснения и нови правила. И след като над темата в последните дни усилено размишляваха министри, директори, експерти, педагози и активни родители, ние решихме да проверим какво всъщност мислят учениците. Затова днес в студиото на "Матине" с удоволствие посрещаме Ерика Думбова - един от най-популярните тийн инфлуенсъри у нас, която тази година ще бъде 9 клас. Тя ще ни разкаже дали се страхува да се върне в училище или се тревожи повече от възможността отново да се наложи да учи от дома си. Ще ни покаже специалния спешен Covid несесер, който сама е приготвила и ще научи връстниците си как предпазната маска може да се носи удобно и естетически издържано. Ще разберем кои са най-важните покупки за един тинейджър в училище и разбират ли изобщо децата за какво става въпрос тази година. А в любимите ни анкети ще разпитаме и хората по софийските улици - "За" или "Против" връщането да децата в училище.

Тази неделя всички можем да отидем до Тасмания. Безплатно.

(Можете да гледате темата от 19-а до 22-а минута)

От известно време в "Матине" ви обещаваме вълнуващи пътешествия в безценната компания на кулинарния майстор Гордън Рамзи и времето да изпълним обещанието си съвсем наближава. На 13-и септември "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател" се завръща в ефира на National Geographic със своя втори сезон, а всяка неделя от 22:00 часа ние най-накрая ще можем да обиколим света, макар и не физически. Заедно с кулинарния гуру се отправяме на вълнуващо пътешествие към екзотични дестинации и вкусове, а първата спирка на Рамзи е дивата Тасмания. В първия епизод ще станем свидетели как шеф-готвачът се гмурка сред акули, пази се от змии и лети с хидроплан не за друго, а за да лови пъстърва с муха. Как ще завърши приключението му край бреговете на Южна Австралия ще научите тази неделя от 22:00 часа по National Geographic. И да го гледате!

Как тоалетната чиния се превърна в изкуство?

(Можете да гледате темата от 22-а до 24-а минута)

И тази седмица не спираме се да впечатляваме от нещата, които се случват по света, а интернет ни запознава с новата форма на изразяване - тоалетното изкуство. Всичко започва в Постдам, Ню Йорк. Разочарован от отказа на съгражданите си да развива верига заведения в малкия град, Ханк Робар решава да се възползва от възможността да ползва изкуството като форма на протест. И така в града на различни места се появяват употребявани "протестни" тоалетни чинии, пълни с цветя. Повече за тях ще ви разкажем в предаването, но очевидно, за да те забележат, когато протестираш в днешно време, се иска все повече дързост. И някоя друга тоалетна, разбира се.

Герасим Георгиев - Геро и какво е времето, в което живеем

(Можете да гледате темата от 24-а до 49-а минута)

Няма особено голяма нужда да ви представяме специалния си гост тази седмица, защото всички го познавате и харесвате. Дори и тези от вас, които не си го признават. Герасим Георгиев - Геро е сред най-забавните и талантливи артисти у нас, а разговорите с него са винаги повече от приятни. С Геро ще си поговорим за бъдещето на театралния сезон през тази пандемична година, а той ще разкаже защо се опасява, че е възможно театърът да отиде "по дяволите". Какво мисли за протестите у нас и критиката, че артистите ни не се включват в тях подобно на своите колеги по света? Тревожи ли се, че дъщеря му се връща в училище и защо твърди, че самият той май не е съвсем за този свят?

Гледайте "Матине" с Рени и Вяра всяка сряда от 08:00 часа в dir.bg и urbn.dir.bg