#Пътуването във времето не е мираж! Днес в #Mатине минаваме през Портала. Превежда ни лично актьорът Велислав Павлов, за когото неспирно се говори в последните седмици. Защо ли? Защото вече изгледахме последната серия на българския сериал "Порталът", създаден от режисьора Илиян Джевелеков и майсторския му екип и излъчван по БНТ, и вече искаме още и още... 

Миналата неделя бе двоен празник за екипа на сериала "Порталът"! Заради пандемията така и не успяват да отбележат с традиционното WRAP парти (букв. превод - "опаковащо", заключително парти) края на снимките, протекли из емблематични столични сгради, тесни, запазили социалистическия дух улички, сред автентични предмети, характерни за 80-те в България, озвучени от естрада, напомняща вечните хитове, но писана специално за сериала...

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Затова екипът на "Порталът" ще празнува двойния край - на снимките и на шестата серия, с която завърши историята. За зрителите финалът е тъжна новина. Социалните мрежи не спират да говорят за "Порталът".

Искат продължение, искат още, искат втори сезон...

"Историята е отворена...Тези сюжети могат да се продължават. Засега не знам, мистерия е, но ще видим", не разбива сърцата на феновете актьорът, изиграл главната роля - Велислав Павлов. 

доц. Димо Троянов - Джингиби (в ролята Александър Кънев) – малко отнесен и ексцентричен университетски преподавател по физика с Крум Бонев (Велислав Павлов)

Снимка: "Порталът"

Историята разказва за криминалния психолог Крум Бонев (в ролята Велислав Павлов), чийто живот отдавна е влязъл в коловоза на времето. Всичко се преобръща, когато на вратата му се появява неканен гост от миналото - неговият отдавна изчезнал вуйчо доц. Димо Троянов, по прякор Джингиби, който изглежда все така млад и непроменен. Оказва се, че съществува портал на времето! Крум попада 40 години назад в социалистическа България от 1979 г. И се връща неколкократно там, за да разследва убийството на певицата Жана Янева и да спаси бъдещето на семейството си. 

Снимки: Георги Казаков за #URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50 Гардероб: Collective

Всички в студиото на #Maтине вече се чувстват с един крак обратно в тази историческа 1979 година, благодарение на дизайнера Александрина Дерменджийска, която решава да изненада всички замесени! Тя е аранжирала декора с мебели и техника, актуални през онези далечни соц. времена. Велислав поглежда с усмивка към радиото ВЕФ и грамофона, старите плочи и сервизите за чай, сякаш наистина е попаднал обратно в миналото. Но ние сме му приготвили още изненади, с които да поровим в миналото и настоящето...

Още снимки вижте тук >>>

Обикновено 1945 или 1989 се смятат за онези години, когато настъпват епохални промени. Досега подобна ключова функция по-скоро не е била приписвана на 1979. Историкът Франк Бьош си поставя за цел да промени това. В своята книга Zeitenwende 1979, директорът на Центъра за съвременна история в Потсдам показва чрез десет епохални събития как през 1979 година "започва днешният свят" и възниква нов световен ред.

Така 1979 година се оказва годината, в която започва нашето настояще.

И годината, в която се озовава актьорът Велислав Павлов, изиграл героя Крум Бонев в хитовия нов сериал "Порталът". Оказва се, че годината, в която попада, обаче всъщност е избрана случайно...

"Годината на нашето настояще... Много интересно, не го бях чувал. Не сме обсъждали с режисьора Илиян Джевелеков защо е избрал героите да се върнат точно в 1979 година. Това просто е едно от поредните съвпадения, защото наистина се оказа, че има в този проект подобни. При нас, в "Порталът", е избрана заради кръглото число - снимките са през 2019 година, така че точно 40 години назад се връщат и актьорите", разкрива екранният Крум Бонев.

По време на снимките - Велислав с Ники Станоев, който играе барман

Снимка: "Порталът"

Не за първи път работи с режисьора (и сценарист на "Порталът") Иван Джевелеков, сценарист Матей Константинов и композитора на музиката Петко Манчев. Филмът им "Вездесъщият" бе българското предложение за "Оскар". 

Оператор на "Порталът" е легендарният Мартин Балкански, а в сценария участва и Нели Димитрова. Ключова роля за успешната визия на сериала и сцените изиграват художникът Георги Димитрова, кастинг режисьора Александра Фучанска и локейшън мениджърът Деница Кацарска, която има сложната мисия да намери сгради, по които да няма и белег от новото време и промените. 

На екрана изгряха плеяда от звезди - в "Порталът" е последната роля на Татяна Лолова като хазяйката на Крум - леля Зорка.

В 1979 година се връщат и актьорите Александър Кънев, Стефка Янорова, Мария Стефанова, Радена Вълканова, Герасим Георгиев-Геро, Свежен Младенов, Дарин Ангелов, Веселин Анчев, Атефани Кочева, Джулия Бочева, Михаил Мутафов, Мария Илиева, Деси Моралес, Ники Станоева, Даниел Цочев...

Велислав с актрисата Джулия Бочева, която играе Ани Лиянова

Снимка: "Порталът"

На моменти дори ни се приискаваше да сме в соц-а, в уютния, аристократичен апартамент на леля Зорка и да пием ликьори в малки чаши. Затова и не изключваме, че студентите в Софийския университет вече обикалят около столовата "Яйцето" и търсят Портала...

Велислав Павлов с Дарин Ангелов

Снимка: "Порталът"

"Знае се къде е тази стая, където е Портала, смее се Велислав Павлов. "Тази стая действително е била кабинет на Ректора. Там през 40-те години е имало балкон, през който се е виждал парка отсреща. Когато е имало пристрояване, сценаристът Матей Константинов ми разказа, че този балкон е бил зазидан и това е всъщност Портала, който виждате. Та, студентите в Софийския, ако са тръгнали да го търсят - ще го намерят! Да търсят!", подканва ги Велислав Павлов. 

Любимата му сцена от филма връща самия него към реални спомени...

"Да, имаше усещане за носталгия. 1979 година съм бил на 5 години. Имам доста спомени от това време. Имаше една сцена, в която моят герой Крум влиза тайно в жилището на майка си и баща си през тази година. На пода има разпилени детски играчки, имаше един железен локомотив сред тях. Художниците го бяха поставили, те много се бяха постарали с тези детайли. Когато го взех в ръце - се върнах в детството. Имах такива играчки. Носталгия към детството - всеки го има, приятно усещане е. Аз обичам да ровя в миналото си.", казва актьорът. 

Геро играе т.нар. Чичо - в кадър от филма

Снимка: "Порталът"

Затова и Рени му показва нещо, за което само той в стаята може да разкаже от собствен опит. 

"О, да, говорят ми тези неща нещо. Това е чавдарска връзка, а това - пионерска. След това вече имаше комсомол. Имал съм и двете", разказва Велислав. 

По думите му между България тогава и сега има огромни разлики. Затова и се оказва трудно както на художниците, така и на локейшън мениджърите да намерят някаква част от София, която да прилича като от тогава. Коли, сгради, улици - всичко е променено. 

"Реквизиторите намираха предметите, това са много важни хора за киното. Те си имат колекции, имаше запалки, табакери, зелените бутилки от олио едно време. Дребни детайли, които не знам колко са се видяли, но без тях не може. Но най-трудното бяха локациите", казва той. 

Относно музиката, вече се говори и саундтрак!

Само за 24 часа песента от песенния конкурс на амбициозната Жана Янева (Стефани Кочева) - "Остани тази нощ" (изпълнена всъщност от Мария Илиева) стана абсолютен хит със стотици хиляди гледания в УouTube. Композиторът Петко Манчев е създал и главната тема на филма, която с архивните кадри от онези времена допълва усещането за пътуване в миналото. 

Велислав Павлов с Татяна Лолова, което бе неговата хазяйка в сериала

Снимка: "Порталът"

Една от най-запомнящите се сцени е между Татяна Лолова и Велислав Павлов. Тогава хазяйката леля Зорка влиза в стаята на наемателя Крум Бонев и открива лаптопа му, пистолет и други джаджи от бъдещето. За да я убеди, че наистина идва от 2019 година - героят ѝ показва снимки на НДК и падането на Мавзолея. 

"Много се смеехме с Татяна Лолова, познавахме се отпреди. Но има една случка - аз закъснях много, бях си изключил алармата без да се усетя. Ама закъснение говорим 1 час... И тя ме гледа и ми вика: Ти изглеждаш много спокоен, това е хубаво. Аз ако бях на твое място щеше да ми се спука сърцето, щях да умра от притеснения... Беше нещо като намек, че съм гьонсурат  (бел.ред. - дебелокож човек, непукист), разбира се в кръга на шегата, много се смяхме!", спомня си Велислав Павлов. 

След края на "Порталът", почти невъзможно е да уловиш Велислав Павлов за интервю.

В последния месец репетираше едновременно две представления, чиито премиери бяха в рамките на седмица. Това са "Сцени на разсъмване", където отново е в тандем със съпругата си Юлиана Сайска и "Шахнаме: Сказание за Зал" с режисьор Елена Панайтова.

"След края на снимките изкарах леко коронавируса, това ми беше почивката - 14 дни карантина. Вече бях планирал "Сцени на разсъмване", но дойде и предложението от Елена Панайотова - познаваме се отдавна, не бяхме работили до сега, а исках - и приех. В един момент се чувствах като куче, оставяш колата, бягаш към една репетиция, към друга... Но след премиерите се чувствах удовлетворен!", споделя Велислав. 

Двете представления са изключително различни.

"Сцени на разсъмване" бе труден процес, защото драматургията излизаше от самите нас. Много лични неща сложихме на масата, за да видим как се преживяват с публиката. Хората откликнаха много. В Студентски дом това представление може да се види на есен. А в "Шахнаме:Сказание за Зал", говорим за текст на над 20 века. Той е в рими. Играя Сам - ирански шейх, който завързва любовна и политическа история, която си кореспондира с хората. Костюмите на Юлиан Табаков са удивителни, аз съм с огромна брада - шегувахме се, че можех да отглеждам птици. С тюрбани сме. На 27 юни ще го играем в "Азарян", на премиерата всичко бе изкупено, така че ако не успеете сега - на есен отново!", разкрива актьорът. 

Велислав Павлов и Севар Иванов в "ШАХНАМЕ: Сказание за Зал". Костюми на Юлиан Табаков

Снимка: "ШАХНАМЕ: Сказание за Зал"

Той не се плаши от трансформацията си за роля. Участвал е в над 50 чуждоезични филма, редом до звездите Вал Килмър, Морган Фрийман, Антонио Бандерас, Джон Кюсак, Мариса Томей, Жан Клод ван Дам и Долф Лундгрен. 

"Като започнах да се снимам в американски филми там обикновено в началото съм изяждан от динозавър, разсичан съм на половина, умирал съм с извадени вътрешности, разстрелван съм в главата и в тялото на няколко места. Бил съм гримиран по невероятни начини. В "Death Race" играех Франкенщайн. В една от сериите играех с маска изцяло и имаше сцена, в която трябваше да умра, защото си го заслужавам и съм страшна гад там. Уж бях с маска, но се виждаше част от лицето ми. Гримираха ме над 2 часа и са оказа, че е прекалено, та още два часа го махахме", разкрива от кухнята Велислав Павлов. 

Сред любимите му чужди колеги са Мариса Томей и Антонио Бандерас. 

"С него много леко, отворено и на чисто можеш да комуникираш", казва актьорът. 

Надява се след толкова много работа да може да иде на море - някъде на каравана край морето в България. А ние се надяваме да го гледаме много скоро - както в продължението на "Порталът", така и на големия екран и театралната сцена!

А ние в #Mатине ви поздравяваме с този текст: 

Затварям вече царствената книга,

която ме държа като верига

за моя тежък, ала чуден труд.

Сега навред под свода съм прочут.

Не ще умра! И ще съм жив отново

в посятото от мен безсмъртно слово!

Фердоуси, ШАХНАМЕ

 

* Може да гледате Велислав Павлов в "Шахнаме: Сказание за Зал" на 27.06.2021 в 19 часа в Театър Азарян!