#След като вече са ясните първите 10 топ урбанистични дестинации в света, а класацията е оглавена от Лондон, обещахме ви да ви представим някои от бутиковите градски места, които може да посетите във всеки един от най-добрите градове за живеене. Тъй като най-скоро бяхме в Барселона, която е номер 8 в класацията на проекта на Resonance Consultancy, отвеждаме ви в три места за хранене, няколко стрийт бара, централната улица и един InstaShop - магазин, достоен за як пост в Инстаграм!

La Fonda 

La Fonda отдава почит на Андилана - приказен плаж в Мадагаскар и част от едноименна верига хотели и заведения. Ресторантът отваря врати през 1992 г. и започва да пише първата глава от завладяващата история.

La Fonda, Барселона

Снимка: Криси Димитрова

La Fonda събужда вкусовете с всяко едно блюдо, започвайки от задължителния хляб с домати!  Ако помолите местен жител на Барселона да назове най-доброто каталонско ядене на всички времена, девет от десет вероятно ще отговорят "el pa amb tomàquet!" (хляб, върху който натривате домата с ръка).

Снимка: Криси Димитрова

Повече от проста рецепта, кулинарна техника или обичай, жестът на натриване на домат върху парче хляб е знак за каталунска идентичност. La Fonda e мястото, където можете да се насладите на традициите и автентичната Барселона, но преди всичко място, което не можете да напуснете, без да опитате ястията с ориз, който е почти във всяко блюдо.

Ястия с ориз в La Fonda

Снимка: Криси Димитрова

Разбира се, отделете внимание на десертите и виното! 

Десертите в Барселона, La Fonda

Снимка: Криси Димитрова

Още снимки ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА >>>

La Pepita

La Pepita е малък тапас бар в сърцето на Барселона. Открит е през 2010 г. като малкият семеен ресторант на Софѝя и Серджо. Разбира се, Софѝя има главната роля да разпръсква чар, докато Серджо е над печките.

La Pepita, Барселона

Снимка: Криси Димитрова

"От самото начало искахме да пресъздадем атмосферата и менюто на традиционен тапас бар, както го виждаме в момента: динамичен, забавен, непринуден и най-вече достъпен за всеки. За нас вие сте звездите! Предлагаме меню, включващо някои класически тапас и някои преоткрити блюда, винаги с лично и творческо докосване. Желанието ни се сбъдна благодарение на страхотния екип и ще продължим да вдигаме шум и да празнуваме много незабравими моменти заедно с вас", споделят Серджо и София.

La Pepita, Барселона

Снимка: Криси Димитрова

Можете да станете част от историята на La Pepita като напишете нещо на стените. Така запечатвате името си в култовото заведение и оставяте послание, изпълнено с любов! Не забравяйте да резервирате, защото няма места! 

La Pepita, Барселона

Снимка: Криси Димитрова

La Pepita, Барселона

Снимка: Криси Димитрова

SIFO Restaurant Parrilla Argentina 

SIFO Restaurant Parrilla Argentina, Барселона

Снимка: Oфициална страница на SIFO Restaurant Parrilla Argentina

 Това е един от най-добрите аржентински ресторанти в центъра на града! Препоръчвам го горещо заради ястията със свинско, едно от които сънувам до ден днешен! Oбърнете внимание и на наполитанското пиле! Името на ресторанта е буквално - от думата "сифон". 

SIFO Restaurant Parrilla Argentina

Снимка: Криси Димитрова

Екипът е приятелски настроен, атмосферата е неформална и всички говорят за Валдорфската салата и месото. 

SIFO Restaurant Parrilla Argentina, Барселона

Снимка: Oфициална страница на SIFO Restaurant Parrilla Argentina

Polaroid

Toва е задължителното място за брилянтен завършек на вечерта и нашата първа спирка след вечеря! Bar Polaroid се на намира в Готическия квартал, известен със своите емблематични, стари европейски улици и алеи. Barrio Gòtico (Barri Gòtic) се намира в самото сърце на Барселона. Той съчетава исторически артефакти от времето си под римско господство до Испанската гражданска война с жизнената съвременна култура на занаятчийските магазинчета, но Bar Polaroid е истинското бижу в нощния живот! С привкус на 90-те години и оригинален интериор, това е място за ценители! 

Bar Polaroid, Барселона

Снимка: Криси Димитрова

Казват, че Polaroid сякаш не е бар от познатия ни свят! Говрейки за друга Вселена, няма как да не споменем Алф! Също трябва да знаете, че ще ви гледат странно, ако поискате допълнително лед в чаша! Имат лош опит с туристи, които искат да си доливат собствен алкохол в тях! Това е жестока обида за бармана, който гледа лошо, но коктейлите му отмиват притеснението от прекомерната му мнителност.

Снимка: Криси Димитрова

Madame Jasmine 

Малко след като напускаме Polaroid, се отправяме към Madame Jasmine - един от най-яките, поп барове в Барселона, покрай La Rambla - централната улица. Известността му се свързва с екстравагантната клиентела и епруветките с бебета - определно най-якото място за снимки и попкултурен феномен в нощния живот. 

Madame Jasmine в Барселона

Снимка: Google Maps

Само че малко сме закъснели! Оказва се, че барът е с определен капацитет и отвън симпатичен младеж ни отпраща - т.нар. bouncer,  който ни предлага да почакаме отвън, защото вътре е претъпкано. Въпреки желанието и уверенията, че сме за едно питие - не успяваме да пробием! 

Преговори с bouncer младежът, който не ни пуска в Madame Jasmine заради това, че е пълен над капацитета си

Снимка: Криси Димитрова

Мистериозният ретро бар със супер коктейли

Мистериозният ретро бар, в който попадаме - на ъгъла на Carrerde les Carretes и Carrer del Hort de la Bomba

Снимка: Криси Димитрова

Но не, не ни се прибира! Решаваме да тръгнем по малките улици на втора линия край La Rambla. Taка попадаме на супер якото ретро място с жестоки коктейли, където сме единствените клиенти и дамата на бара ни обяснява, че тъкмо затваря.

Мистериозният ретро бар, в който попадаме - на ъгъла на Carrerde les Carretes и Carrer del Hort de la Bomba

Снимка: Криси Димитрова

Отпуска ни час, докато оправи касата си, а през това време множество местни се опитват да се "уредят" като нас, но не успяват. За прелюбопитните, барът се намира на ъгъла на Carrerde les Carretes  и Carrer del Hort de la Bomba. Не записах името, но няма как да сбъркате интериора! Препоръчвам заради дружелюбната барманка! 

Мистериозният ретро бар, в който попадаме - на ъгъла на Carrerde les Carretes и Carrer del Hort de la Bomba

Снимка: Криси Димитрова

London Bar 

Лондон бар е мястото, където животът продължава и след 0:00! Той е последната ни спирка преди да се върнем в хотела и в контраст с вече затворените заведения по това време и тихите улици, вътре кипи истински купон! Лондончаните са пословични с бохемския си нрав - там чашите с розе блестят издайнически още от обяд, а глъчките в пъбовете продължават до среднощ!

Бар Лондон в Барселона

Снимка: Лондон Бар Фейсбук

Та, London Bar в Барселона носи точно този дух. Пълен е с туристи, които танцуват на латино в дъното на бара, а барманите поднасят комплименти и коктейли с широко усмивки. Не случайно споменахме Лондон и в началото на място - щом говорим за градска култура, няма как да не споменем и фаворитът за 2024 - Лондон! 

Бар Лондон в Барселона

Снимка: Лондон Бар Фейсбук

La Rambla 

Ла Рамбла се счита за най-известната улица в центъра на Барселона. Пешеходна и заобиколена с дръвчета, тя свързва Plaça de Catalunya с паметника на Христофор Колумб. La Rambla формира границата между кварталите Barri Gòtic на изток и El Raval на запад. Претъпкана е, особено в разгара на туристическия сезон. Неслучайно испанският поет Федерико Гарсия Лорка веднъж каза: „ La Rambla e eдинствената улица в света, която искам никога да не свършва“. 

La Rambla - главната улица

Снимка: iStock by Getty Images

 Tам се намира и символът на Барселона - Котката на Ботеро. Нейната история е следната:

Скулптурата на колумбиеца Фернандо Ботеро е купена от местната управа още през 1987 г. и повече от 16 години "се скита" из града - от "Парк де ла Сютадела" през Олимпийския стадион и корабостроителниците, докато един прекрасен ден през 2003-та е взето окончателното решение да посреща пешеходците в преобразения квартал "Ламбра дел Равал".

Срещам Котката на Ботеро в деня, в който е починал нейния създател...

Снимка: Уикипедия

Но аз имам моята история с нея. Виждам я случайно през дъждовните стъкла на таксито, с което се прибираме към хотела за багажа, а оттам заминаваме за летището. Датата е 15 септември 2023 година. Решавам да науча повече за тази скулптура, която буквално те хипнотизира. Проверявам в интернет - "колумбийският художник и скулптор Фернандо Ботеро, пословично известен с изобразяването на симпатични персонажи с хиперболизирани пищни форми, почина на 91 години на 15 септември 2023 г.", предават световните агенции. Какъв е шансът да срещната котката на Ботеро в деня на кончината му? Може би просто е трябвало да научите повече от този текст за символа на Барселона! 

Caganer 

Акащите фигурски са поп културен феномен в Барселона

Снимка: Криси Димитрова

Сигурно сте чували за каганер - странните каталунски акащи фигурки, които са част от коледните им традиции и същевременно културен феномен! В Барселона се намира един от магазините с акащи фигурки, като те вече не изобразяват традиционния каталунски селянин с червената шапка, а всичко, което може да ви дойде наум - от Путин до Спайдърмен и обратно. В магазина може да си поръчаш и конкретна фигура, но цените са сериозни. Пригответе си над 100 лева за подобен забавен подарък! 

Акащите фигурски са поп културен феномен в Барселона

Снимка: Криси Димитрова