Още през далечната 1995 г. великият Майкъл Джексън в една от най-въздействащите си песни - Earth Song, буквално изплаква: "Какво сторихме на света!? Виж какво направихме!". Три години по-рано, в друга не по-малко въздействаща своя творба - Heal the world, казва: "Изцери света, направи го по-добро място, за теб, и за мен, и за цялата човешка раса".

Ако днес - 30-ина години по-късно, Джако вече не може да възпее спешната нужда от действия на хората, то посланията му звучат по-актуални от всякога. Добрата новина е, че има хора, бизнеси и фондации, които осъзнават нуждата от действия сега, за да подобрим света, започвайки от мястото, на което живеем. 

Именно тази кауза среща dm България с фондация "Колективът", които са се заели с нелеката, но важна задача за устойчиво опазване на реките, облагородяване на пространствата около тях и превръщането им в места за изкуство, отдих и култура

Тази година компанията празнува своята 15-а годишнина - време, през което нееднократно демонстрират грижата за природата, като предлагат устойчиви продукти, залагат на рециклирането и на опаковките от рециклирани материали, намаляват въглеродните си емисии, развиват и подкрепят проекти за отговорно ползване на природните ресурси.

Като продължение на тенденцията за грижа към околната среда, празника си dm България ще отбележи именно с подкрепа към "Реките на града" на фондация "Колективът". За поредна година инициативата ще даде възможност на хиляди жители и гости на няколко български града да слязат в коритата на реките и да преоткрият скритите им богатства. 

"Решихме да отбележим празника ни с кауза в подкрепа на околната среда, чрез която да вдъхновим нашите клиенти, колеги и партньори да застанат рамо до рамо с нас, за да дадем {ЗАЕДНО} своя принос за природата", коментират от компанията. 

Началото е 18 май от 9:30 часа, сборният пункт - до статуята на големия синигер в Южен парк - София, а целта - да почистим заедно Перловска река. Всички са добре дошли, а най-приключенски настроените ще могат да се включат в "Лов на съкровища" - игра с изненади от dm България. 

Преди да се стигне до физическото почистване на реките, от dm се обърнаха към хората с въпроса какво според тях трябва да се направи в полза на реките в техните градове и как да се възроди пространството около тях, за да стане чудесно място за почивка и забавление. В рамките на анкетата, проведена от 11 до 30 март, основните предложения на гласувалите бяха свързани с почистване на коритата, бреговете и районите около съответната река.

Сред идеите бяха и такива като пречистване на водите и зарибяване, над реките да бъдат изградени нови мостчета, а съществуващите да бъдат ремонтирани. Преобладаваха препоръките около реките да се залеси, да се обособят алеи за разходка и кътове за почивка с беседки и пейки. Имаше и предложения за поставяне на подходящо осветление и кошчета за отпадъци. 

Участниците в анкетата предложиха също около реките да се изградят велоалеи, да се поставят съоръжения за игра за деца или уреди за фитнес на открито. Изразено бе и очакване градските реки да се превърнат в пространства за култура и събития. Повечето гласували споделиха мнение, че акциите по почистване на реките трябва да са редовни, а опазването на чистотата им активно да се насърчава. 

С желание да отговорят на тези очаквания това лято dm България и инициативата "Реките на града" ще посетят Стара Загора, Велико Търново, Троян, Габрово и София, за да организират акции по почистване на реките в тези градове и фестивали, чиято цел е "да дадем глас на реките, които иначе си текат безгласно". Думите са на Мартин Янков, ландшафтен архитект и основател на фондация "Колективът", чиято мисия е да вдъхнови граждани и институции да променят бъдещето на градските реки и да дадат нов живот на крайречните пространства. 

"Реките на София" стартира през 2020 г. с фестивал на три локации в София, целящ да внесе малко светлина към тези забравени градски пространства. Първата намеса се случи на пл. "Лъвов мост", на Националния стадион "Васил Левски" и в "Зона Б5" в три съвсем различни градски контекста. Той демонстрира потенциала на тези градски пространства. Сега ще се проведе пето издание на фестивала, което цели да създаде една визия и да поведе и граждани, и институции към това заедно да си представят бъдещето на реките, които на територията на Столична община са над 100", разказва ни Мартин Янков. 

"Въпреки че някои ги наричат "барички" или "канали", това са истински реки, които слизайки от планината са чисти, но тук в града се сблъскват с нашата цивилизация, която за жалост им носи доста проблеми, сред които замърсявания или непочистени корита, ограничаващи тяхното биоразнообразие". 

През петте си издания "Реките на София" е ангажирал стотици доброволци и десетки хиляди посетители. Фестивалът вдъхновява и провеждането на националната инициатива "Реките на града", която се случва из цяла България. Именно в нея тази година като партньор се включва dm. Служители, партньори и клиенти на веригата ще участват в откриващата почистваща акция на 18 май в Южния парк и в последващите акции и фестивали в Стара Загора, Велико Търново, Троян, Габрово и София в периода юни-септември. 

"Стратегията на събитието във всеки град е същата - да свържем градските реки с техните градове, като демонстрираме потенциала им, обединявайки хора, институции и бизнес покрай тази визия", обяснява Мартин Янков. 

А защо е нужна повече съпричастност? 

"Проблемите на градските реки в България и в Европа са сравнително сходни, а именно тяхното замърсяване, включително освен с битов отпадък, и с канализационни води, което пък идва от старата канализация, свързана с дъждовната. Сред проблемите са и непредвиденото преливане на реките, което с днешните технологии вече може да бъде предвидимо. Реките могат да се коригират по такъв начин, че безопасно да се социализират части от тях", обяснява основателят на "Колективът". 

Въпросът с канализационната система изисква ясна визия и дългосрочна стратегия, която не само настоящата местна управа, но може би следващата, да следват стъпка по стъпка, казва Янков и добавя:

"Имаме ли начертана в ясен документ стратегия за развитието на градските реки, на канализацията покрай тях, на техните брегове, на озеленяването, на велоалеи и заливни зони, би свършило чудена работа в посока на това след години да видим реките си в най-добрата им светлина за града". 

В краткосрочен план това, което можем да направим, е да се включим в инициативите по почистването на реките. "Това е нещото, което може да накара институциите да се вдъхновят да поемат и те тази битка. Това няма да е първият пример в света за подобна кампания, която започва от гражданите и се възприема от политиците и градоуправниците. 

Точно това е стратегията, която ние използваме - чрез събития, култура, почиствания, комуникация, подкрепа на медиите да повдигаме темата, тя да става популярна, да даваме глас на реките, които иначе си текат безгласно. И да се надяваме, че ще се появят достатъчно управници, които да възприемат, че реката може значително да подобри благосъстоянието на един град. Особено когато разполагаме със сто реки, може да си представите тяхната чистота и тяхното облагородяване и социализиране колко може да допринесе за това да се чувстваме добре". 

С тези думи основателят на "Колективът" казва всичко, което отговаря на въпроса "защо да се включим?". Заповядвайте и вие на 18 май от 9.30 ч. при статуята на големия синигер в Южния парк в София. А след като обживеем Перловска река, лесно идва вдъхновение и за останалите градове, в които ще се проведат "Реките на града". Както казахме по-горе, това са Стара Загора, Велико Търново, Троян, Габрово и София в периода от юни до септември.

Снимка: dm

С подкрепата на: dm