#Отиващата си 2022 година е преломна за градската среда навсякъде по света след завръщането на хората в обществените пространства и офисите. Пандемията, която опразни глобално улиците, в крайна сметка нарами дисагите си и напусна ежедневието ни, а това доведе до редица културни промени и събития.

За #URBN 2022 година бе времето за плавното завръщане към живота, който познавахме преди 2019 година. Завръщане, по-различно от преди, белязано от живот на бавна скорост и затворено общуване. Заедно ще проследим най-силните градски моменти, които отразихме през 2022! 

Събуждане с поглед към Бъдещето

Януари 2022 година започна с голямото чудене как ще продължи живота ни след две години застой у дома. Наред със световните медии, и #URBN постави въпроса "Превръща ли се офисът в реликва и ще работим ли само 4 дни в седмицата" и какъв е изходът от вечната битка "Аз vs. Бърнаут".  Съвсем очаквано, както в живота на възрастните, така и на децата настъпи промяна. След години на онлайн обучение и самоподготовка у дома, зададохме си въпрос какво ще се случи с Училищата на Бъдещето и съвсем очаквано потърсихме отговор от арх. Мария Стайнова и арх. Виолетка Славова от екипа на студио "Лусио", които разбиват представите за надрасканите чинове и студените училищни коридори! Така добихме представа и колко училища на Бъдещето може да има в България! 

Снимка: Архитектурно студио "Лусио"

Още в края на първия месец, излизайки от глобалната здравна криза, духовете бяха разбунени от настъпващата военна. В рубриката "Снимки на Седмицата", където събираме най-добрите международни кадри, видяхте Татяна, която се готви за война. Става дума за десетки младежи в Русия и Украйна, които прекарваха времето си вместо в оживените, градски локали в доброволческите бойни редици. 

През февруари градовете на Украйна навлязоха в поредна криза след коронавируса - нападенията на Русия, които сринаха живота и зададоха нова посока на съществуване. В световен мащаб се стигна до феномена "Да излъчваш Войната онлайн", а социалните мрежи доказаха, че са добили неимоверно влияние в Новия свят след Пандемията. 

Снимка: Шон Галъп/Getty Images

Докато светът бе вече нащрек, с поглед, насочен тревожно към Стария континент, ви показахме как един самоук артист насочи вниманието на киногигантите от ранга на Pixar към малките Уондъри, които създаде от ненужни никому чаркове, болтове, винтчета... Уондърите на Чудомир Драгнев направиха ясна заявка да достигнат по популярност Миньоните, а в #URBN ви разкрихме първи невероятния им еко свят! 

Колаж: Траяна Генчева

(НЕ)Съвършените 2022

Дамите, отличени в събитието She`s The ONE 2022

Снимка: Радич Банев

През март месец, традиционно и различно, се проведете поредното издание на селекцията "She`s The ONE" на Dir.bg. Под надслов (НЕ)Съвършените ви представихме за четвърта поредна година забележителните жени на нашето време.

През 2022 година 8 дами бяха отличени за техните особени заслуги към обществото, в което живеем. Това бяха актрисата Maрия Каварджикова, писателката Мария Лалева, издателката Жаклин Вагенщайн, психотерапевтът Мадлен Алгафари, шампионката по карате Ивет Горанова, основателят на първата стрийминг платформа за визуално и сценично изкуство у нас 7Arts.bg Адрияна Петкова, емблемата на борбата срещу домашното насилие Цветелина Цекова и гуруто на майките Ася Демирева. 

В сложите времена, в които живеем, Dir.bg и събитието She`s The ONE внесоха позитивен поглед и положителни емоции, като бяха представени с концептуални интервюта с фотосесия - запазената марка на #URBN by Dir.bg и видео, което разчувства аудиторията ни и предизвика десетки отзиви! 

Oще снимки от събитието She`s The ONE 2022 ВИЖТЕ ТУК>>>

И докато у нас духовете бяха приповдигнати заради вдъхновителките на She`s The ONE, един британец тръгна на опасен поход, за да спаси жена си и детето си от Украйна. Превръщайки се в една от вайръл историитe на 2022, пред #URBN Иън Умни разказа за мотивацията си и препятствията, през които е минал, бродейки из непознати градовете, докато баща му и брат му все още се биеха на фронта.

Снимка: Twitter на Иън Умни

По същото време една българка бе номинирана за Европейските "Грами" за видео с клип, сниман в София , а един от най-известните художници у нас повдигна въпроса: Хапче за душа или бутон за изключване? 

Дали създаваме Подобрените Хора, Нови раси и Нов свят?

Снимка: Getty Images

Април бе белязан и от първото, грандиозно, музикалното събитие на 2022 година - Коачела, фестивалът, който се проведе за първи път от 3 години насам и върна пулса на градската култура. 

През май #URBN отново преплува Океана, за да ви запознае със сензацията на социалните мрежи: Ted Zhar, koйто пита по улиците на Ню Йорк: "С какво си изкарваш хляба". Той стана световен вайръл! За първи път пред българската аудитория разказа какво стои зад идеята му, която набира милиони почитатели по цял свят, дори сред най-популярните хора! 

Снимка: Инстаграм на Tedzhar

По същото време Илон Мъск се превърна в новия световен мъжки идол, а подкастърът Джо Роугън - в медийна мегазвезда и хибрид между "батка" и "нърд".

Кои са мъжете, които обръщат глобално погледа на света към себе си, ни представя #URBN columnist Владислав Апостолов. 

Снимка: Getty Images

Изкуството на войната 

Докато Изкуството на Войната превземаше света с графити по бункери, изложби и шествия, в България музикалният арт свят излезе от пандемията, силно зареден с вдъхновение.

Снимка: Ed Ram/Getty Images

Поредица градски бардове и артисти гостуваха в онлайн ток шоуто #Matine, като избраха именно пред Рени Веселинова да вдигнат завесата около новите си творения. 

В предаването МАТИНЕ редици артисти избраха да представят новите си творби, като Ива Янкулова и МОЛЕЦ!

Снимка: личен архив

В динамичната градска среда имахме нужда и от поглед към финансите си, особено на фона на инфлацията. През 2022 финансовата ситуация в глобален мащаб се превърна в поредната криза, засягаща хората и индустриите. В рубриката "Семейни финанси" Наталия Тодорова, която е автор на блога The Little Chief за финансова грамотност, всяка седмица представя въпроси, отнасящи се до личните и семейните финанси, както и финансовото образование на децата.

Снимка: Getty Images

Лятото бе белязано от няколко градски кризи в световен мащаб, но и от нестихващите многолюдни събития, които бяха отлагани в последните години. Докато Англия се подготвяше за Кралския Аскот, който направлява елитната градска мода , през август Берлин потъна в сумрак, Аугсбург остана без фонтани, а Хановер остана без топла вода.  

Снимка: Getty Images

Taка след здравната, военната и финансова криза, светът бе поразен и от енергийна такава.

В преломната 2022 година, светът отново е изправен пред предизвикателство, което не успяваше да разконцентрира градските архитекти, ландшафт специалистите и инженери да се борят за по-доброто Бъдеще на обществото и средата в населените места. 

Снимка: Getty Images

В подрубриката #Urbanista ви представихме някои от най-модерните решения в световен мащаб, които дадоха визия за това как биха могли да изглеждат българските градове в следващите години. Така например  Гарите се превърнаха в новите градски хъбове, а Реките на града - в новите градски паркове. 

Снимка: Колективът

И докато Модният карнавал Джембер бе провъзгласен за градското събитие на 2022 година, а Oktoberfest се завърна с гръм и трясък, през ноември в #URBN by Dir.bg се състоя в пълен мащаб традиционният He`s The Man - селекцията от забележителни мъже на България за 2022 година!

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

В мъжкия месец ноември беше проведено традиционното и едно от най-успешните специални събития на Dir.bg - He`s The Man 2022. 

Колаж: Петя Александрова/Кадри: Dir.bg

В ежегодната си селекция най-големият информационен портал в България събра житейските уроци на проф. Мартин Вечев, проф. Атанас Щерев, Найден Тодоров, Георги Господинов, Малин Кръстев и Димитър Бербатов. Кулминацията на поредицата видеоинтервюта настъпи на 9 ноември, когато на специално събитие в Sofia Live Club всички участници споделиха пред публика неразказваните си истории.

Четвъртото поредно издание на He`s The Man продължи да увеличава интереса към тези, по чиито стъпки бихме тръгнали и стигнали далеч. Само в страниците на Dir.bg интервютата достигнаха до над 100 хиляди читатели. Заедно с обхвата в социалните мрежи и на живо в залата общият брой потребители, проследили събитието доближава 200 000.

Снимки He`s The MAN! 2022 ВИЖТЕ ТУК>>>

В края на декември сме, а той бе белязан от вълнения по цял свят заради Световното първенство по футбол. Беше проведено в Катар и завърши само преди дни. Освен че разби рекорди, за пръв път след ковид ограниченията събра най-верните запалянковци на стадионите и в бирариите по цял свят. Световното по футбол доказа, че феновете са най-важните! 

Снимка: Clive Mason/Getty Images

По това време у нас се завърна един забележителен артист. Кой е художникът Riv Bulgari от Сохо? Българинът, работил с Кунст, Колеби, Ейми Уайнхаус и Дрейк и защо направи изложба у нас след 30 години - научихте първо от страниците на #URBN!  

Снимка: Kирил Станоев

Всеки град със своята криза. Но и всеки град със своите постижения и напредък и своите съвременни будители!

Очаквайте ни и през 2023 година с традиционните събития She`s The ONE и He`s The Man 2023,  както и със специалното, лимитирано издание She`s The One in Business, посветено на Първите Дами в Бизнеса у нас и в чужбина. И още... Много неразказани, градски истории, вайръл легенди и снимки от кътчетата по-света!