#"Къде са децата? Под казана!" Това не е част от приказката за Хензел и Гретел! Това е шеговитият диалог между главния готвач на METRO Академия Юри Велев и шеф Андре Токев. А казанът... е пълен с уханна лютеница, която двамата разсипват в бурканчета пред очите на върволица хора, чакащи да получат едно.

В истинска атракция двамата майстор готвачи превръщат традицията за приготвянето на любимата зимнина – лютеницата! Тази година това се случи на открито, в новия кулинарен парк „QUARTAL” в София, пред очите на десетки.

Колективно приготвената лютеница е част от програмата на четвъртия поред популярен Фестивал на Розовия домат. Той се състоя край най-новия контейнер за храна в парка - Mastercard® TasteBox by André and DiVino.

Това не е обикновен павилион за бързо хранене!

Всъщност е истинска кулинарна кутия, от която излизаш със силите и познанията, придобити от най-големите кулинари у нас. Точно така – има начин да се окажете на тази градска кулинарна сцена! Само трябва да сте млад готвач, ресторантьор, градинар, билкар или винар с амбиции!

Mastercard TasteBox е поредната мисия на популярния шеф Токев, Mastercard и DiVino, които са твърдо решени да допринесат за опазване на кулинарните традиции в България, поощрявайки българските кулинарни иноватори!

Aндре Токев пред TasteBox в QUARTAL

Снимка: Mastercard

“Идеята е да помагаме и рекламираме българските традиции и вкусове. Искаме младите готвачи, ресторантьори и производители да покажат директно на клиентите си своите концепции за готвене, своите продукти, своя стил. Тук ще ги презентираме – в тази т.нар. Кулинарна кутия! Всъщност точно това правим и днес с подкрепата на МЕТРО – приготвяме традиционна лютеница. Нали знаете, че най-добрата рецепта е на вашата баба? Защото всеки регион крие своите тайни!“, разказва шеф Токев.

Mastercard TasteBox е поредната мисия на популярния шеф Токев, Mastercard и DiVino, които са твърдо решени да допринесат за опазване на кулинарните традиции в България, поощрявайки българските кулинарни иноватори

Снимка: Mastercard

Mastercard TasteBox или Кулинарната кутия, както я нарича, е замислена като Gastro Pub и предлага интересна и разнообразна модерна street храна, съчетана с избрани български вина – внимателна селекция от DiVino.

От шеф Токев научаваме, че платформата е вече отворена и приема кандидати. Може да кандидатствате тук Ако сте млад готвач, стартиращ ресторантьор, производител на земеделски продукти и вино и искате да влезете в света на професионалната кухня, значи отговаряте на това, което се изисква, за да опитате. Най-добрите ще бъдат селектирани и ще преминат някоолкодневен стаж при шеф Андре Токев, а след това ще бъдат качени и на сцената на TasteBox, за да приложат собствената си кулинарна концепция и наученото в TasteBox в реални условия.

Контейнерът е обзаведен с модерна техника от фирма TOMECO. В него има всичко необходимо – хладилници, печки, фурни... от най-висок клас!

Снимка: Mastercard

Контейнерът е обзаведен с модерна техника от фирма TOMECO. В него има всичко необходимо – хладилници, печки, фурни... от най-висок клас!

„Всеки може да кандидатства. Така получава шанс за 6-дневен мастърклас в моя ресторант, където и експерти от DiVino ще го консултират, а след това ще представи наученото в реални условия. Ще насочим желаещите, ще им помогнем това, което предлагат, да бъде на ниво, ще съдействаме за балансираното меню. Ще дадем съвет как да се представя и промотира производството“, казва успешният майстор-готвач.

Андре Токев

Снимка: Mastercard

По думите му, да имаш малък бизнес означава да се занимаваш и с неговата реклама. Момент, който младите български предприемачи често подценяват. Затова и TasteBox си поставя и тази цел – да бъде мястото, където експериментите на младите и опита на топ шефовете се срещат.

Контейнерът ще е там и през зимата, защото QUARTAL съчетава свежия въздух с вкусното, здравословно хранене и предлага разнообразие, с което да си стоплите душите дори на минусови температури.

Снимка: Mastercard

„Представихме малки производители на вино преди две седмици. Вярвам, че давайки поле за изявa на младите, ще можем да ги поощрим, защото същевременно ще печелят от това. От друга страна млади готвачи със собствени заведения получават възможност да си популяризират мястото. Най-важното е: интересна концепция, която да е свързана с българските продукти и производство“, казва шеф Токев.

Той обаче подчертава, че кандидатите не трябва да подценяват или надценяват опита си!

„Дори да звучи като клише, всеки, който иска да стане майстор, трябва първо да бъде чирак и калфа. След като имаш опита като основа, вдъхновението идва отвътре. Тогава идва твоя стил, твоята визия... Защото много хора се опитват с малко опит да направят нещо голямо и пропадат. Занаятът постепенно се превръща в изкуство – тогава, когато в себе си имаш достатъчно багаж и знания, за да изградиш собствена философия на храненето. Това не е само в готварската професия, това е навсякъде. Комбинираш опита с амбицията и стила“, казва шеф Токев.

Кандидатите ще се отсяват от кворум експерти в бизнеса и кулинарията.

„След като набележим най-добрите и амбициозни концепции, следва интервю очи в очи. Но запомнете:

Не можеш да идеш на лов с един куршум!

Успешният бизнес също е изкуство. Скулптор и художник не се става за един ден, нали?“, обяснява Андре Токев.

Това  е дългосрочен проект. Контейнерът ще е там и през зимата, защото QUARTAL съчетава свежия въздух с вкусното, здравословно хранене и предлага разнообразие, с което да си стоплите душите дори на минусови температури.

„Всеки с одобрена концепция ще може да ползва TasteBox един ден, за да представи концепцията си. Ние ще закупим за кандидатите продуктите, които са им нужни и ще ги подпомогнем в правилното ценообразуване, което да гарантира продажбите и да носи чиста печалба. Идеята е кандидатите да усетят какво е калкулация и как правилно да менажират продажбите си. А не да си мислят, че нещо, което струва 5 лева могат да го продават за 200 лв или обратното. Трябва да имат правилното икономическо мислене“, обобщава шеф Токев.

Колективно приготвената лютеница е част от програмата на четвъртия поред популярен Фестивал на Розовия домат.

Снимка: Mastercard

За шеф Андре Токев истинският успех на Кулинарната кутия ще бъде тогава, когато в нея в един ден се съберат български градинар, ресторантьор-готвач, който да ползва продуктите му и млад винар. Тримата сами да сервират на клиентите си и така да затворят магическия кръг на кулинарното изкуство.

Както е казал Рузвелт, много по-добре е да поемаш големи рискове, преследвайки голяма цел, макар и заплашен от голям неуспех, отколкото да живееш в сивотата на сигурността, която не познава нито победата, нито поражението. Затова кандидатствайте смело и се качете на сцената! 

Рекламна публикация