#Завръщане към корените. Така може да се определи новата мания на градското население, което все повече насочва вниманието си към малките ферми и производители на пазара. Купуването на любимите ни розови домати, червени чушки и други плодове и зеленчуци става все по-избирателно, като голяма част от населението се доверява на продукция от България. 

Стара английска поговорка гласи, че няма нищо по-хубаво в живота от истинска любов и домашно отгледан домат! Потвърждава го хумористът Луис Гризард, който казва, че може да имаш само приятни мисли, докато си похапваш домашно отгледан домат. Затова и бестселъра на американската писателка Mари Джордано от 2004 година се казва:

„Обичам те, както обичам домати“

И всички те са стигнали до това заключение без да са опитали истинския вкус на българския розов домат...Представете си какво щеше да е тогава.

Едва ли се сещате за човек, който да не обича розови домати. Обикновено това са максимум един-двама от всичките ни познати.

METRO Bulgaria

Сигурно и вие сте от хората, които отблязват началото на лятото с търсене на хубав розов домат в кошниците със зеленчуци на МЕТРО. От край време веригата обръща поглед към традиционното, чисто производство, инвестирайки в малки производители и български ферми. Градското население все по-внимателно следи за качеството и произхода на продуктите и търси вкуса от миналото на своята трапеза. Едросмляната домашна лютеница със сладки домати и червени чушки, бабиното кьопоолу и пикантните разядки, сочните краставици и ароматните праскови.

METRO Bulgaria

МЕТРО България ще отговори именно на тези вкусови очаквания, като ви дава възможност да си набавите натурални плодове и зеленчуци по време на фермерския пазар, където посетителите ще могат да си ги закупят директно от производители. И понеже хубавият, български домат си върви най-много със сирене - ще има и специални щандове за любимите ви млечни продукти!

Така за пета поредна година МЕТРО България ще отбележи празника на традиционните български продукти и добрия вкус - "Фестивал на розовия домат". Предвид сложната епидемиологична обстановка събитито ще се проведе във формат на фермерски пазар и при спазване на всички приети мерки. Специалният фермерски пазар ще очаква посетителите на 12 септември от 10:00 до 17:00 часа на паркинга на магазин МЕТРО на бул. "Цариградско шосе" 7-11 км.

По време на фермерския пазар родни производители ще представят своите продукции, с които МЕТРО България работи съвместно в рамките на програмата "Отгледано с грижа в България".

Сред участниците на фермерския пазар са земеделци от с. Смилян, гр. Петрич и гр. Пловдив, представени лично от Институт по зеленчукови култури "Марица". Производителите ще предлагат различни сортове розови домати, краставици, смилянски фасул и други пресни зеленчуци. Автентичните български продукти ще намерят специално място и в менюто на едни от най-популярните ресторанти за стрийт фууд в София.

Всеки желаещ ще има възможността да пробва специалните ястия на Podlez, HamBar и BBQ Brothers, представящи традиционните български продукти и вкусове по модерен начин.

И така тази година "Фестивал на розовия домат" няма да приключи със специалния фермерски пазар. Тази година в рамките на програмата ще се проведат и редица дигитални активности, които ще зарадват потребителите с интересно и полезно съдържание и много награди. Освен тях, спазвайки ангажимента си да редуцира своя екологичен отпечатък върху околната среда и да даде пример за устойчиви практики на работа, компанията е планирала и поредица от онлайн активности за малки и големи, които ще представят различни идеи за внедряване на природосъобразни практики в ежедневието им.

Повече подробности и актуална информация за всички предстоящи активности в рамките на Фестивала можете да откриете на страницата на  събитието във Facebook.

METRO Bulgaria

В предишните издания на Фестивала на Розовия домат се включиха най-популярните шеф готвачи в България, от които научихме много за българските розови домати.

Доматите са сред от любимите продукти на един от най-популярните шеф готвачи в България - шеф Андре Токев, познат от "Ловци на храна" и "Мастър шеф". Особено онези големите, розови български домати, които зимата му липсват неистово. Според него хората трябва да се научат да правят правилен избор още при пазаруването. Вместо да купуват килограм домати, да си вземат само два, но най-хубавите.

Снимка: Studio KARE за Dir.bg

"Това съм го виждал във Франция. Отивах да пазарувам за ресторантите. Бабата идва, купува си два домата и знам, че ще ги яде цяла седмица. Големи, хубави, малко розови - биволско сърце. След това - купува си 100 грама сирене. Реже си 25 грама от него на вечер и половин домат, и ѝ стига. Наслаждава на вкуса, душата е задоволена и се чувства нахранена", казва той.

 

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране