#Ако си фотограф, който си търси градска локация за снимки... Ако си художник, който е готов за изложба... Ако си градски бохем или парти животно, на когото навсякъде му е скучно, а има повод да почерпи всичките си приятели... Може би не знаеш за лоф.ть...

Помните ли Balkan Beats Festival в покрайнините на София? Това бе едно от най-мащабните градски събития, което се състоя в изоставена сграда – бивша арена на водните спортове, затворена само три години след като е била домакин на Европейското първенство по плуване през 1985 г. Знаете ли, че басейнът на Спортен клуб „Славия“ се появи на голям екран в холивудската продукция „Непобедимите 3“? Че Домът на Миньора в Перник влезе в номинирания за Берлинските музикални награди видеоклип на британската банда Years and Years тази година? Че столичната ж.п. гара се превърна в сюрреалистична среда за норвежката певица Sigrid? Че Чудомир и орда независими артисти превърнаха склад за храни на едро в градска арена за изкуство Culture Lab през 2014 година и стигнаха до New York Times?

Чухте ли, че в София, Старата мелница е най-новото сборище на арт ъндърграунда?

Знаете ли кои са Витан и лоф.ть? В рубриката ни #PLACES  за най-яките градски места, сега ще ви разкажем истинска градска легенда...

Снимка: Личен архив на лоф.ть

София има нужда от много повече ъндърграунд места, на които международните медии непрекъснато обръщат внимание, но малко са ентусиастите, решили да протегнат ръка към тези пълни с история и енергия пространства. Не за първи път културтрегерите вперват погледи в сгради и складове от комунистическата епоха в България, повече от които в последно време приютяват нашите съвременни артисти. Тенденцията се появява в годините, в които България от изоставаща страна в Европейския съюз се превръща в изпреварваща средния икономически растеж на останалите в блока.

Още снимки от лоф.ть вижте тук>>>

Изброихме ви само малка част от случаите, в които самотните градски пространства заживяват нов живот. Интересните културни събития, напоследък, се случват далеч от клубовете, в които сме свикнали да ги виждаме, далеч от галериите и кинозалите в моловете.

Снимка: Личен архив на лоф.ть

Витан Стоянов е роден в София и споделя, че в 36-годишния си житейски път винаги е имал желанието да преобразува и трансформира обекти и субекти към по-добро. Да прави от нищо нещо, което да служи оттам нататък – това за него е есенцията на изкуството и творенето. Гори за изкуството и го носи в сърцето си.

„Откакто се помня, живея с идеята да трансформирам някакви неща. Винаги ми е било интересно превъплъщението, да виждам красивото, да виждам възможности и в невъзможното. Моето изкуството е точно това – да хвана нещо в окаяно състояние и да го направя красиво, удобно и приятно за хората. Това е моето изкуство“, споделя Витан.

Той е инициатор на превръщането на старата мелница, известна като Завод „Зръчно“ в култовото градско пространство лоф.ть. Търси локацията близо две години.

„Идеята за лоф.ть се провокира преди 10 години, когато въобще започнах да се занимавам с трансформацията на западнали помещения в София и да им вдъхвам нов живот като социални локации, на които да се случват изложби, партита и т.н.“, казва Витан.

Има богат опит – живял е извън България, бил е барман и управител на заведения, но в последите 10 години се занимава със строителство. Името му е част от друга събитийна легенда в модерната градска история на София. Той е един от тримата идеолози и създатели на ВЬБАНКЬ - мащабна серия от арт събития през 2013 и 2014 година, които се провежат във фалиралата банка на „Красно село“, в близост до трамвайното депо и Датския колеж на бул. Цар Борис III. Включително в истинския банков трезор. Допускаме, че и вие може да сте били на онова ВЬБАНКЬ парти, което бе посетено от над 1200 души и още стотици в гест листа.

„Най-много опит имам в трансформирането на помещения, което до голяма степен включва познания в областта на строителството и интериорния дизайн. Минал съм през различните стадии на развитие – от чиракуване, през шпакловки до декоративни мазилки и други подобни, така че това място – лоф.ть е един завършен проект от моето развитие като професионалист в това да вдъхвам нов живот“, споделя Витан Стоянов.

По време на ремонта на лоф.ть срещнал толкова много майстори и смята, че хората някак не прозират изкуството в тях.

„Голяма част от тях са гениални артисти. Това да влезеш в някакво пространство и да измислиш как да оправиш нещо, което всъщност няма оправяне – това е висша форма на изкуство. Някак си в главата на повечето ни съвременници е набито, че изкуството трябва да бъде във формата на картина, музика, скулптура.

Снимка: Личен архив на лоф.ть

Всъщност изкуството е всичко, което създава човек.

Може да си решил да си направиш чаша за кафе в своя форма. Това пак е изкуство. Създал си нещо, което можеш да използваш“, казва Витан.

Съживяването на лоф.ть му отнема близо година.

„Беше адски трудно да се възстанови такава квадратура, да се изчисти и да се стигне до момента да започне да функционира. А и както винаги се случва - мислех си, че ще струва едни пари, а то се оказва двойно повече. Трудът за сам човек е адски много“, споделя Витан.

Квадратурата на лоф.ть е 220 кв.м с 4 метра и половина височина на таваните. Стоянов попада на това място след много търсения.

„Просто беше по-различно от всичко останало. Който търси – намира, а аз търсих две години. Винаги съм търсил места, които да мога да превръщам в хибрид. Да се правят много арт събития вътре, а не само парти с бар или просто галерия, само закусвалня, само бюфет... Исках всичко това да го има на едно място и да го трансформирам постоянно, за да не доскучава.

лоф.ть беше с перфектната архитектура и може да се превърне в каквото си пожелаем!

Както вече казахме, на петия етаж в бившата Мелница, по позната като Завод „Зрънчо“, на улица „Черковна“ 28, може да се почувствате различно, вдъхновено и творчески. Пристигаме там за снимки в късния следобед на март. Слънцето се гмурка плавно под розови хоризонт, като потъващ в лятното море портокал, осветявайки в пурпурно червено Витоша, а светлините блещукат в розово-цикламен сумрак. За минути синьо-лилава перелина покрива булеварда и колите, докато не останат само светулките на фаровете, които хипнотизират погледа ти докъдето стигне и те превеждат до най-съкровените ти блянове. Стоиш вторачен и безмълвен, впил поглед в живото платно зад стъклото на прозореца.

Снимка: Личен архив на лоф.ть

Гледката напомня хамелеон, преливащ в краските си, лоф.ть също...

От самото начало, с отварянето на вратите си, лоф.ть влиза в полезрението на арт ъндърграунда на съвременните артисти у нас. В случая се появяват няколко организации, които се занимават с организацията на подобни събития. Те встъпват тържествено и с приповигнат дух в новото арт пространство на София. Всъщност първото, което се случва в лоф.ть бе изложбата на Александър Инчовски – „Синтензия“, която включва поп арт произведения с образите на PJ Harvey, Джон Фрушанте от Red Hot Chili Peppers, Мерлин Менсън, Рони Джеймс Дио от Black Sabbath, Ричи Блекмор от Deep Purple, Мила Роберт.

„Докато още ремонтирах мястото, Инчовски го видя и каза: „Тук ще бъде!“ Буквално след месец и половина реализира тази своя „закана“. За мен бе специален момент, защото след година ремонт, да видя мястото за оживява по този начин, беше огромно удоволствие и кеф. Самата изложба бе разкошна! Разчу се за лоф.ть след нея и създадох социалните мрежи. Хората започнаха да се свързват с мен“, казва Витан.

Едно от последните събития,които съживиха лоф.ть е Sofia So Far – емблематичен ивент!

„Но не искам лоф.ть да се възприема само като място за партита. Искам повече културни събития, насочени към акустични концерти, изложби и всичко, което по някакъв начин да вкарва хора в това пространство, за да търсят смисъл и вдъхновение!“, отбелязва идеологът на лоф.ть.

Голяма част от градската бохема вече знае къде се намира лоф.тъ.Били са там на прожекции, тайни вечери, изложби и пърформанси.

Защо София има нужда от такъв тип пространство?

„Не знам дали всъщност има нужда. Аз виждам за себе си нужда, първо като артист и второ – като човек, който вижда бизнес в това. Харесва ми, всъщност, че има страшно много такива помещения в София, които са руини и имаме възможност с не много усилия и с не толкова много пари да ги възстановим като място за култура! Една локация, като Женския пазар, например, от години не се развива както трябва именно защото много малко хора имат хъса, идеята и не се навиват да е впуснат в такова начинание. Аз се навих. Надявам се лоф.ть да се задържи по-дълго от предишните ми занимания. Лошото е, че се сблъскваш с всякакви административни пречки, които губят времето ... Искали са ми по 20 евро на квадрат от общината, което е едва ли не рекет за нещо, което ако не попадне в правилните ръце, ще продължи да се руши. Навсякъде ти извиват ръцете, така че да се контузиш по пътя да възстановиш едно такова пространство. Да му дадеш статут. Да може да функционира, така че да го декорираш и да го превърнеш в център за социализацията, за която толкова говорим напоследък и твърдим, че имаме нужда“, казва Витан Стоянов.

Снимка: Личен архив на лоф.ть

„Просто ми е скучна София с местата, които има и до болка познаваме. Тук се създава бар и се прави просто бар. Като се прави галерия – мястото е само галерия. Аз виждам повече потенциал в подобни пространства като лоф.ть. Те да бъдат различното място от това, което се случва вътре, но и да са в хармония с всичко, което може да приютят. Милиони са възможностите и са безгранични. В лоф.ть може да имаш фотографско студио, изложбено пространство, парти център, бар. Да се правят тайни вечери, семинари, уърк шопове. Това е чарът на тези пространства – стари къщи, заводи, складове.. В тях може да се случва живота. Това е моята адженда за лоф.ть.“, обобщава той.

София би била една идея по-скучна без Витан и лоф.ть и това е самата истина.

„С прословутите ВЬБАНКЬ ивенти имах същите намерения и енергия. Тогава бяхме заедно с още двама човека, беше една идея по-лесно от гледна точка на съмишленици. Но там разполагахме с 1200 кв. м. пространство. Поне не извършвахме ремонт. Само го предекорирахме. ВЬБАНКЬ бе едно стъпало по-нагоре в развитието ми тогава. Хора от всички краища на София идваха на това ъндърграунд събитие, с различни зали, различна музика, различни изложби по време на партитата, с пунктове на алтернативни артисти, които представяха творбите си. До онзи момент нямаше такова нещо в София. Затова бе и толкова успешно. И там, както в лоф.ть, акцентът отново е изкуството.

Снимка: Личен архив на лоф.ть

Не е ли яко едно парти да съдържа в основата си и другите видове изкуство – не само музиката?

Да има изложба, инсталации и всичко това да бъде „сготвено“ в една яка вечер?“, пита реторично артистът. 

Снимка: Личен архив на лоф.ть

Името на лоф.ть е игра на думи с английското словосъчетание LOVE THE... – “Обичай...!“

Обичай и ти - старите сгради, изкуството и вдъхновението, както го прави Витан!

Снимка: Личен архив на лоф.ть

Последвайте лоф.тъ и в Instagram тук, за да участвате в GIVEAWAY играта и да спечелите ваучер за 2-часова фотосесия безплатно! 

Снимка: Личен архив на лоф.ть