#Сочен е за един от най-добрите баскетболисти в историята на спорта, а думите му са способни да ви накарат да преодолеете всяко едно предизвикателство. Затова и две години след смъртта му, артисти от цял свят се вдъхновяват от личността му, като го превръщат във вечна муза за уличното творчество. Броени часове след като новината за фаталната катастрофа, в която загиват Коби, дъщеря му Джиана и още 8 души на 26 януари 2020 обикаля цял свят, улиците на Лос Анджелис осъмват с огромни цветни графити по сградите в памет на звездата. Това е само началото...

Две години след загубата на Коби и Джиана, графитите по цял свят с ликовете им са 626 по последни данни. Първият стенопис с образа на Коби е от 2015 година, но след като го губим безвъзвратно - стенописи се появяват по улици и сгради с феноменална скорост. Най-сериозен е броят им в Южна Калифорния, като има и сайт с карта за онези, които искат да ги видят на живо.

"Някои хора похарчиха спестяванията си, за да почетат паметта му с графити, а други го направиха, за да извадят пари от тази трагедия", казва създателят на сайта Майк Аснър. "Истината е, че това е феномен в уличното изкуство", смята той.

Часове след трагедията тази картина се появи в Тагиг , Филипиите

Снимка: Getty Images

Артистът Ефрен Андалуз, уличен художник от Ню Йорк, пристига специално в Лос Анджелис, за да нарисува стенопис за собственик на ресторант. Някои от графити изображенията са дело на анонимни артисти. 

Още снимки вижте тук>>>

В Лос Анджелис Коби Брайънт прекарва цялата си легендарна кариера и затова неговият образ краси над 400 стени. Но графити с Коби и Джиана има на Филипините, в Италия, Тайван, Австралия, Индия, Испания, Русия, Южна Африка, Бразилия, Аржентина, Тайланд , Кувейт, Казахстан, Китай...

"Това е артистично излияние на всеобщата мъка, а градът е просто сцената, на която увековечаваме следата на Коби и Джиана в световната баскетболна и житейска история", пишат медиите след кочнината. 

Стенописите на Коби Брайънт се разпространяват по целия свят, за да почетат неговото наследство и влияние. Показваме някои от най-забежителните творби в галерията!