#Българският градски жаргон познава и ползва множество забавни фрази за добре поддържаната във времето връзка между мускули и забранени субстанции. "Без химия няма физика", "Без зоб си микроб", "Яж, боди се и събличай", "Жените са в цикъл, мъжете са на цикъл - стероиден цикъл".... и още много забавни реплики извират от недрата на потните фитнес съблекални, където инжекцията с тестостерон директно чака поредния фитнес инфлуенсър, решил да покори изключително конкурентната среда на изваяни тела.

Но в последно време бодибилдинг средите са особено опасна зона. Масивни звезди на професионалния културизъм и обикновени интернет знаменитости с необикновени физики започнаха да измират. Дозите се качват, протоколите са по-екстремни отвсякога, всеки Instagram мечтател за спонсорство с голяма компания за добавки или уреди желае да "хакне" кода на релефната мускулна маса, на шестте плочки и дълбоко набраздения гръб, на бицепсовите върхове като логото на "Парамаунт студио".

В голямото състезание за мускулеста слава падат все повече жертви. Стигна се дотам, че дори най-известният мускулест мъж на планетата пробва да се намеси. "Австрийският дъб", "Терминаторът", "Конан Републиканеца", "Бате Арни", "Шварци", "Мистър Олимпия", "Командо"-то... или просто Арнолд Шварценегер излезе публично с призив към хората във фитнес индустрията:

"Спрете стероидите!"

Арнолд сам признава, че за пръв път започва да взима анаболни стероиди още преди да навърши 18 години и те му помагат да покори върха на професионалния културизъм през 60-те и 70-те и оттам да се изстреля като масивното олицетворение на "Американската мечта" с несравнима кариера в киното и два мандата като губернатор на Калифорния.

Днес 75-годишната мегазвезда с митично минало в "Меката на бодибилдинга" - Muscle Beach във Венис, Лос Анджелис, умолява младите да стоят далече от инжекциите. Първо той отново повтори, че действително е разчитал на "зоба" в своето минало на атлет и екшън икона. Арнолд разказа как е приемал умерени по неговите думи дози с Тестостерон и Дианабол през годините, но винаги под лекарско наблюдение.

"Бодибилдингът беше сигурен спорт. Но вече не е. Хората умират от свръхдози и просто защото изобщо не знаят какво по дяволите правят. Слушат шарлатани. Аз взимах медицински съвети само от лекари. Ходех в UCLA и Cleveland Clinic. А и тогава тези вещества бяха законни. Но сега ви казвам: Не го правете! Да, живеем във времена, в които много хора постоянно гледат за бърз и лесен начин да направят пари. Най-бързият начин да забогатееш, най-лесният начин да станеш инфлуенсър. Но всеки път, когато подлагате тялото си на такива експерименти, вие го товарите и един ден ще съжалявате. Просто искам младите хора да знаят какво е. Виждал съм бодибилдъри да се нуждаят от трансплантация на бъбреците, наблюдавал съм невероятното страдание на изпадналите в подобна ситуация", казва Арнолд.

Той признава деликатния характер на ситуацията:

"Да, ясно ми е как изглежда - кой съм аз, че да го казвам?"

Но Шварценегер все пак излага някакви аргументи. Днес дозите действително са много по-крайни и като цяло се наблюдава една демократизация на производството, разпространението и приемането на анаболни стероиди, хормони и всякакви субстанции за драматично качване на мускулна маса или "орелефяване". Неслучайно в средите се говори за желаното "аптечно и фармацефтично качество" на определени продукти. Защото рискът от вредни вещества с произход в черния пазар расте постоянно. Особено когато някой инфлуенсър желае да експериментира с екзотична синтетика, в търсене на най-бързия и лесен начин да "стане животно".

Снимка: Getty Images

В едно Арнолд е прав. Да, той е взимал стероиди и изобщо не е ясно дали щеше да има легендарната кариера, която има, ако си беше останал "натурален". Но Шварценегер е ползвал субстанциите като плюс към вече извършената чудовищна работа. Кадрите с тренировките му от 70-те ш 80-те са отделен жанр във фитнес индустирята. Работна етика, дисциплина, воля да премине прага на болката и да направи още една серия, още едно последно повторение.

И после още едно след "последното"...

Днес епохата на инфлуенсърите се диктува от глад за бързи резултати, допаминът трябва да дойде и да действа веднага, системата следва да се "хакне", а "гурута" продават "шорткът" към всичко желано.

Фитнес индустрията е по-голяма, но и по-хаотична от когато и да е било. Тийнейджъри се снимат как експериментират върху телата си с хардкор субстанции и после влизат в жанра на "фитнес хорър истории" със страничните ефекти от младежката си глупост.

Милиони мъже виждат физическото усъвършенстване като път към статус и жени, ала тежката работа смятат за нещо, което може да се заобиколи.

Снимка: Getty Images

Но на каква цена?

Тези проблеми на модерния мъж вдъхновиха реакциите на Арнолд. Други си помислиха, че отново се готви за политическа кариера. Но той отговаря: "Не смятам отново да се кандидатирам за политически постове. Вече бях на възможно най-високата позиция, която един гражданин, който не е роден в САЩ може да заема!"

Арнолд няма да влиза в кампания, но тепърва ще влиза в залата да тренира и да поддържа форма. Този път - без стероиди!

 

ИЗБРАНО