#„Първата обява в eBay пуснахме през 2015 година. Исках да го направя две години по-рано, но още нямаше почти никакви транспортни решения от България за Европа, а държах всичко да е изгладено предварително“.

Споменът е на Стефан Ташев, който продава авточасти чрез eBay през последните 5 години. Първата сделка му отнема около седмица, втората-няколко дни след първата, третата - още по-бързо... Вижда преимуществата на платформата почти веднага.

По думите му днешните онлайн потребители стават все по-мнителни и е трудно да ги убедиш, че твоят бранд е точният за тях. Но когато еBay е зад теб, нещата стоят доста по-различно.

Платформата ти дава преимущество – реклама и в Google. Дали ще платиш комисионна за продажба на eBay или реклама в Google, е едно и също, казва Стефан и добавя:

„В първия случай ще получиш ползите веднага.

Самият той пазарува за себе си странни джаджи, които не е подозирал, че съществуват.

Същото прави и Мартин Пенчев, който, освен че пазарува продукти от Smart Home категорията, отговаря и за продажбите в еBay като Мениджър Експорт във фирма за компютърни аксесоари. Истинският прогрес в продажбите за Maртин и компанията, която той представлява, започва в началото на странната 2020 година.

„Винаги сме се стремили да предлагаме на клиентите и партньорите ни високо качество на конкурентни цени. А ерата на онлайн пазаруването ни дава възможност да достигнем до милиони клиенти по света, не само до тези на нашия пазар. Пред нас стоеше единствено въпросът:

„Защо просто не опитаме“?

Опитът се оказва успешен – според Мартин, със съдействието на Eкипа за развитие на eBay, брандът му увеличава клиентелата си и постига по-високо ниво в качеството на обслужване и удовлетвореността на потребителя. Никога няма да забрави какво е продал за първи път – немска клавиатура Microsoft на... клиент от Германия!

Както казва Мартин, нужни са само няколко седмици в eBay, за да можеш лично да се убедиш в потенциала на платформата, която гарантира сигурност в доставките на пратките и разплащанията.

Снимка: eBay

Николай Николов има доста по-кратък опит в сравнение с Мартин – в eBay е малко повече от година и продава спортни стоки и аксесоари, макар да е чул за платформата отдавна – през 2000-та, когато в България все още си мечтаехме за оригинални маратонки от САЩ.

„След като се присъединихме към eBay, се разраснахме доста бързо. Повишихме продажбите, оттам наехме повече хора и не на последно място – успяхме да се справим в ситуацията на COVID-19 кризата“, разкрива Николай.

Първото нещо, което продал, били... маратонки Supra!

Стефан, Мартин и Николай не са просто ентусиасти с още една постоянна работа. За тях онлайн търговията е редовен доход, който им носи спокойствие и независимост дори в моменти на криза.

                           • Любопитен факт – Според архивите на eBay, поръчките и продажбите от и за България са започнали през 2001 година. Тогава за първи път от България е закупена... автентична военна манерка от Втората Световна война.

По последни данни на еBay през месеците на световната карантина онлайн търговията е в своя апогей, а българите се нареждат сред най-успешните търговци.

Какво продаваме най-много в eBay от България?

В първите месеци на пандемията бестселър са били артикули за разкрасяване и грижа за кожата: продукти за боядисване и поддържане на коса, кремове за крака, маски и пилинги, както и комплекти за ръце и нокти. Поръчките на тези артикули са се повишили със стотици проценти!

Снимка: eBay

Същевременно българите са търсили най-много в eBay продукти от категориите за обзавеждането на дома и готварство – форми и аксесоари за печене и направа на десерти, инструменти за строителство и ремонт... всичко необходимо за домашния уют.

Най-активните купувачи, които предпочитат българска продукция в последно време са от САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция и Испания. Общо те са закупили над 700 000 артикула от март до май 2020 г. от България чрез eBay.

„Кризата, причинена от пандемията, принуждава предприемачите да търсят алтернативни начини за развитие на бизнеса си. Нашите данни показват, че износът вече е един от тях - броят на продавачите се е увеличил с 25% през последните три месеца”, коментира Иля Кретов - генерален мениджър на eBay за глобалните развиващите се пазари.

eBay от своя страна подкрепя българските предприемачи и им помага да управляват бизнеса си дори по време на такова непредсказуемо предизвикателство, като им предоставя нови възможности за търговия на дребно и прави повечето услуги на компанията безплатни. През лятото компанията стартира програмата си “Always Open”, насочена към малки и средни предприятия, които разполагат с над 100 артикула в инвентара си. Отговарящите на условията фирми получават безплатен абонамент за eBay Store на ниво Premium или Megastore за три месеца, достъп до уникална програма за обучение за износна търговия, 50 000 безплатни обяви за определен период от време и възможност за консултации с персонален съветник по бизнес развитие. Желаещите да кандидатстват за програмата могат да го направят на този линк.

Това не е единствената инициатива на eBay в подкрепа на търговците на нашия пазар. Миналата година например 50 български компании в Пловдивския регион успешно завършват обучението си в програмата на еBay за възраждане на износната онлайн търговия – “Export Revival”. Крайната цел на програмата е производителите да се научат как да продават онлайн най-ефективно и как да представят продукта си, за да очакват успешна продажба.

Снимка: eBay

Обучението продължава 4 седмици и включва майсторски класове по създаване на онлайн списъци, доставки, промоции и други аспекти на пазарния износ.

В края на инициативата участниците вече имаха свои магазини в eBay със собствен инвентар, а някои от компаниите регистрираха първите си продажби. Проектът е и причина за пускането на платформата на различни стоки, произведени в Пловдивска област - от козметика и модни артикули, през играчки до предмети за бита, градинско оборудване и предмети за свободното време.

Има повече от 11 000 активни продавачи от България, като Стефан, Мартин и Николай. Всички те - както „ветераните“, така и новодошлите в платформата, се възползват от предимствата ѝ в настоящата трудна ситуация. Платформата е оазис, достъпен за всички, с винаги отворени магазини, дори по време на карантина. Можете да направите първите си стъпки на eBay тук.

 

Материалът е подготвен за еBay!