#Какво означава „скъпо хоби“? Интересен въпрос, особено когато става дума за планинско колоездене. С УниКредит Булбанк не за първи път обръщаме поглед към онези ваши любими занимания, за които трябва да спестявате, да се лишавате,  само и само да си доставите онази доза адреналин, която ви е достатъчен запас за поредната работна седмица! И не за първи път сред тях се нарежда т.нар даунхил (от англ. език - downhill), който навлиза все повече у нас като любимо занимание за любителите на екстремните преживявания. В поредица с популярни личности ви разказваме за техните скъпи хобита-в прекия и преносния смисъл! 

Планинското колоездене има високи първоначални разходи, които имат своето продължение в поддръжката и надграждането на планинското колело. Около 5 000 лева излиза цената на приличен планински велосипед с окачване и всичките му екстри за оборудване... а какво следва?!

О, да! Хобито може да бъде скъпоструващо, но както знаем – удоволствието няма цена! За това ни разказва Краси Георгиев – ултрамаратонец, покорил „Долината на смъртта“ и провъзгласил колоезденето като свое второ хоби! Колко му струва това и с удоволствие ли плаща цената – вижте във видеото!

"Щом пипнеш педалите - то започва да помага!"

Така Краси Георгиев ми обяснява за срещата си с електрическото планинско колело. Ако не знаеш, че можеш да го зареждаш, на пръв поглед изглежда като автентично, механично downhill колело с тази разлика -  ако го ползваш да идеш до работа, няма да трябва да се преобличаш, защото няма да се налага да се потиш и да въртиш. 

Електрическото колело попада в ръцете на ултрамаратонеца Краси Георгиев покрай второто му хоби след бягането на дълги разстояния-колоезденето. 

"Бих дал абсолютно всичко за хобито си! Това е времето за мен си!", казва Краси, макар да признава, че първоначалната екипировка и оборудване са му излезли солено. 

"В един момент се наложи да плащам и за двете си хобита, но инвестицията се възвръща", споделя спортистът. 

Планинското колоездене е в топ 10 на най-скъпите хобита или т.нар. "екстремни покупки".

Адреналинът ти толкова се вдига, че искаш да инвестираш непрекъснато, за да имаш колело на все по-високо ниво или иначе казано-да "ъпгрейднеш". 

"Бягам на много дълги разстояния и това да се движа бързо е малко релативно честно казано, защото аз бягам надалече. Малко по-бавно, ама надалеч. Пробвам всякакви екстремни спортове. Скачал съм с парашут, карал съм парапланер, голям фен съм, обаче, на колоезденето. Това ми е нещо като втори спорт. Вярвам, че човек трябва да си има втори спорт", разказва Краси за своята нова мания. 

"В един момент дългите мили бягане ти омръзват. Казваш си-трябва да имам нещо друго за да ти се върне любовта към маратона!", откровено споделя той. 

Така се запознава с колоезденето. Колело има повече от 8 години. Започва да редува бягане с колоездене преди около 4 години. 

"Половината от тренировката ми беше бягане, половината-колоездене. Защото знаем, че колоезденето развива огромна част от различни мускули, но и издръжливостта също така. Карал съм колело с километри. Когато живеех в Лондон, обикалях страната. Качвам се на колелото и тръгвам нанякъде. Няма значение къде отивам-стигам до някое градче, оставам там за вечерта и се прибирам с влак, ако е прекалено далече", казва Краси. 

Когато бягаш-трябва да имаш доверие на собствените си крака. Но когато си с колело-трябва да си добре екипиран, подчертава ултрамаратонецът. 

"Много съм съгласен с това и че колоезденето наистина може да бъде скъп спорт. Самото колело може да струва доста, може да стигне до 20 000 лева. Ако си наистина зарибен. Аз започнах с колело от порядъка на 2000 лева и както се подразбира-исках да става все по-добро колело. Така стана, че в един момент си давах заплатата за него", споделя за началото си в планинското колоездене Краси. 

Вариантите да практикуваш такъв outdoor спорт (спорт на открито) и да можеш да си го позволиш същевременно не са безкрайно много. 

"Един от вариантите е да си намериш втора работа. Или пък да изтеглиш потребителски кредит. Така си помагаш и инвестираш, същевременно. Даже знам, че УниКредит Булбанк бяха сред първите, които отпускаха такъв кредит - за скъпоструващи хобита", казва още Краси. 

Колелото не е само колело, смята още той. Що се отнася до по-високия клас на електрическите колела-не е по джоба на всички. Добавяйки каска, ризница, обувки, наколенки и какво ли още не-това струва доста, в зависимост от качеството.

А имаш и поддръжка...

"Мисля си, че това е една хубава инвестиция, ако наистина си отдаден в спорта. Тогава си струва да вземеш кредит, защото хобитата са важно нещо. Те ни държат живи. Едно готино хоби, независимо дали е колоездене или бягане, може да струва и хиляди левове, които даваш от сърце. Аз лично съм го правил", казва Краси. 

Първото, което си купува след колелото, е облеклото. 

"Трябват ти каска и хубави обувки. Часовник-компютър, по-добри гуми, екипче, очила... Специални шорти, които имат и възглавничка отдолу, да не ти убива на седалката, това си е екстра. Екшън камерата е задължителна, да! Няма такова вълнение да се видиш, след като си се записал, докато се спускаш надолу. Бях с такава камера, когато правих първата обиколка на Витоша с колело", споделя Краси. 

С колелото си ултрамаратонецът Краси Георгиев има доста интересни истории. 

"Една от най-яките е в пустинята Сахара. Отидох да бягам на едно от най-топлите и тежки състезания. Пристигнах няколко дни преди това в Мароко. Бях си наумил да обикалям с колелото, тръгнахме към южната част на Мароко, където се засякох с датчани. Щели да правят обиколка на Мароко и аз се включих към тях и за малко да си изпусна състезанието, защото няколко дни прекарах с техния отбор", спомня си Краси. 

Колоезденето му е половината от бягането.

Пари е спестявал засега само за състезание - в Коста Рика, едно от най-тежките му. Само регистрацията там е  5-6 хиляди долара. 

"Но да, спестявал съм и за колело като дете", смее се Краси. 

Електрическото колело е нещо, което напоследък му привлича вниманието.

"Хубавото на електрическото колело е, че наистина, когато си поизморен, то ти помага малко и може да се кара навсякъде. Хора ходят с тях към офисите си, без да се изпотяват. Можеш и да се спускаш с него, можеш да си изключиш електродвигателя и да го караш като обикновено колело. И е наистина колелото на бъдещето", казва Краси. 

Пробвал е няколко пъти и все още се чуди дали това да е новата му инвестиция. 

"Опитваш нещо различно. Нещо, което не си правил досега. Обичам всякакви предизвикателства. Колелото бе предизвикателство за мен, защото планинското каране е много интересно - трябва да си техничен, да знаеш как да се пускаш и изкачваш. Постоянно се учат нови неща. Харесва ми и медитацията по време на дълги карания - 50-100-150 километра", споделя Краси. 

Самият той се подготвя за каране преглеждайки "постоянната си раница". Там са всичките му атрибути за каране. 

"Имам си водата, каската. Раницата трябва да се заключва около теб, за да не мърда надолу-нагоре. С много джобове, които са по тебе. За да може като караш - да не сваляш раницата и всичко да ти е на една ръка разстояние. И раницата е инвестиция. Ако е за далечно каране - храната, геловете, водата са близо до мен. Като облекло-клин и фланелка, хубаво е да са от високо качество. Аз не съм задобрял за цяло облекло и предпочитам повече джобове. Имаш си в раницата задължително яке-тип ветровка", споделя Краси.

Неговото "бягство нанякъде" е с колело, всъщност...

"Ходя на море с колело. Правя такива пътешествия от София до Варна. Караш 200 км, сядаш някъде, почиваш, може да продължиш през нощта-малко е опасно и трябва да светиш отвсякъде. Отзад на раницата имам светлоотразители, светлини и отстрани... Не отнема много от София до Бургас, например. Може да го направиш за 24 часа... Нощуваш под звездите. По поляните, около пътя", казва той. 

Защо толкова много хора за "зарибени" по колоезденето? Адреналинът на първо място. Имаме и много подходящи места за каране - планини, междуселищни пътища...

"Има и много добри колоездачи жени! Запознах се с няколко дами-те са тотални машини. В парковете виждаш и малки деца, които се пробват на скокчетата", радва се ултрамаратонецът. 

Пожелава на хората да следват хобито си.

Трябва да дават всичко за хобито си! 

"Това е времето за мен си. Тази инвестиция-дали ще е в колелото, дали ще е в екипировката или друг аксесоар-тя ще се върне. Защото е хубаво да сме добре, когато тръгваме нанякъде", казва Краси. 

Той не може да каже кой вариант би избрал-дали да си купи всичко накуп или да инвестира поетапно. 

"И двата варианта са ок. Ако започвах сега - бих си взел всичко веднага, да отида в някоя банка, да взема кредит и това ще ми е удоволствието за следващите няколко години. Много хора не знаят какво е хоби, докато не опитат. За мен колоезденето е това! В един момент си плащах и бягането, и колоезденето! Което е супер!"

 

*Материалът е подготвен с подкрепата на УниКредит Булбанк!