Дългоочакваното четвърто издание на специалното събитие на Dir.bg He`s The MAN! събра шестима известни мъже на сцената на Sofia Live Club, по чиито стъпки бихме тръгнали, защото знаем, че ще стигнем далеч.

Тазгодишната звездна шесторка на He`s The MAN! беше съставена от гениални в сферата си личности, неразказаните истории на които истински ни вдъхновиха. Пред водещия Деян Веселинов и гостите на Dir.bg професорът на революцията в IT света Мартин Вечев, бащата на ин витрото проф. Атанас Щерев, музикалният магьосник с вълшебна пръчица Найден Тодоров, най-превежданият и най-награждаваният съвременен български писател Георги Господинов, един от най-обичаните български актьори Малин Кръстев и един от най-успешните ни футболисти Димитър Бербатов разкриха какви са съкровените им и неписани правила за успех.

Вижте снимки от събитието тук

Грандиозната вечер беше открита от друг любим герой - актьорa Михаил Билалов, който впечатли публиката с откъс от своя моноспектакъл "Бум-Бум: Еволюция на престъпното мислене".

Михаил Билалов

Снимка: BulFoto

След него на сцената се качи човекът, който знае, че животът не трябва да се режисира. В началото на разговора си с Деян Веселинов Малин Кръстев сподели, че явно е поканен, за да се покаже какво е състоянието на българската култура.

"Замислих се, че за толкова години на сцената битката, която водя от първото стъпване на сцената, е битката с унижението на държавата спрямо културата. Успяхме, като оцеляхме толкова години при този интелектуален геноцид", заяви актьорът пред гостите на Dir.bg.

Радвам се, че въпреки всичко в нашата държава има талантливи колеги, сподели Малин Кръстев

Снимка: BulFoto

Той разказа, че през цялото това време най-големите му успехи са срещите с велики българи, част от които вече не са сред нас, както и да съхрани приятелствата с хората, с които се борят заедно.

"Славата е най-близка до творческата смърт", подчерта Малин Кръстев и продължи:

"Радвам се, че въпреки всичко в нашата държава има талантливи колеги - борим се за изкуството, културата и българския език, защото се оказа че г-жа Фон дер Лайен учи македонски", отбеляза шеговито артистът.

По думите му за политиците театърът е излишен лукс, който може да се види само по време на политическа кампания.

"Самите тези хора не влизат в театър - много рядко можеш да видиш политик на премиера, може би след Линкълн са си взели урок", пошегува се актьорът.

Актрисата Ирен Кривошиева зададе въпрос на колегата си Малин Кръстев

Снимка: BulFoto

И сподели нещо тревожно: "Никой не се сеща, но много скоро ще видите, че ще затворим театрите, ние сме на промишлен ток - няма да можем да си изкараме парите за заплатите".

Попитан за пътя му от училище до голямата театрална сцена, Малин Кръстев разказа пред публиката, че всъщност в гимназиалните си години имал черно чувство за хумор, което му донесло много беди.

"Смених 7 училища заради него. Едни съзнателни години съм прекарал в Люлин", отново каза шеговито Кръстев.

Много рядко можеш да видиш политик на премиера, твърди актьорът

Снимка: BulFoto

"Още в детските ми години ме откриха за театъра. Осъзнах, че моите приятели са доста по-възрастни от мен, но разбрах още тогава, че с това искам да се занимавам. Много е важно да имаш усещане, че учиш. Голям талант също е да можеш да учиш, да оцениш авторитетите. В детството моето спасение от Люлин беше Михаил Ганев - взе ме в постановка в Кукления театър. Не съжалявам", спомни си героят от звездната шесторка на "He`s The MAN!".

А сега е във време на безвремие, за го "достигне душата му".

"Като един актьор възпитавам сетивата си за тази професия, защото тя не се работи, тя се живее, и започвам да търся нови нюанси в себе си. Бедуините правят почивки в пустинята, за да позволят на душата им да ги настигне. Сега съм във време на безвремие, за да ме достигне душата ми", сподели талантливият артист и посъветва за финал:

"Театърът е едно страхотно убежище, което аз съм намерил. Оставих този живот да ми се случи, не да го режисирам, и благодаря на Господ, че приятелите ми са до мен и продължават да ме провокират. Остави го да ти се случи с всичките му грешки, това е моят съвет".

Водещият Деян Веселинов и Малин Кръстев

Снимка: BulFoto

Думата взе и директорът на Софийска филхармония маестро Найден Тодоров.

"Смятам, че човек, което вижда, това го спохожда. Аз съм свикнал да виждам хубавото по света и у хората. Лошото е, че онова нехубавото е много по-малко, но много по-шумно. Човек трябва да има здравословна глухота, за да се справи с това нехубавото", заяви той.

Диригентът сподели, че вярва, че 2023 г. ще тръгнем в една посока, която е запланувана, защото хората имат нужда да са щастливи, а съставът на Софийската филхармония носи точно това - щастие.

Подготовката не е средство за постигане на цел, а самата цел, заяви диригентът на Софийската филхармония

Снимка: BulFoto

"Нямам нищо против чалгата, стига да не се сблъсквам с нея", така през смях маестрото отговори на въпроса какво е отношението му към този стил музика. 

По отношение на успехите му в професията и живота, Найден Тодоров каза, че две неща са много важни- късметът и подготовката.

"Винаги съм знаел, че съм късметлия, но и че добрата подготовка е едно от най-важните неща. Тя е предпоставката, когато дойде късметът, нещата да се случат. Никога не съм възприемал нещата, които правя, като подготовка, защото те са най-интересните в професията. На един концерт има някакви неща, които понякога се случват, понякога не. Докато по време на подготовката можем да връщаме, докато не стане така, както искаме. Подготовката не е средство за постигане на цел, а самата цел. Защото те са начинът да се сблъсквам с интересните неща в музиката и да ги моделирам по свое усмотрение", обясни той.

"Нямам нищо против чалгата, стига да не се сблъсквам с нея", каза през смях маестрото

Снимка: BulFoto

В отговор на въпрос кои са силните жени в живота му, маестрото призна, че в повечето случаи жените са по-силни от мъжете, и добави:

"Естествено ще звучи банално, но най-силната жена, която ме възпита, беше баба ми. Но в живота ми хората, на които най-много съм можел да се доверя, са жени. И това не е случайно. И преди жените са били по-силни, но някой е решавал за себе си да не го забелязва. Дори сега едни от най-добрите диригенти на днешното време са жени. Хората, на които най-много разчитам в Софийската филхармония, са жени", категоричен бе директорът на Софийската филхармония.

За съжаление, поради непредвидени обстоятелства третият герой от звездната шесторка - създателят на Института за компютърни науки и изкуствен интелект - INSAIT проф. Мартин Вечев, не успя да присъства на тържественото събитие.

Проф. Мартин Вечев отправи видеопослание към гостите

Снимка: BulFoto

В интервюто си пред Dir.bg обаче той сподели, че провалът е начин да разбереш къде правиш грешки и да се подобриш.

"Ако попитаме изкуствения интелект какви са правилата на успеха и въобще какво е успех, различните изкуствени интелекти ще отговарят по различен начин в зависимост от това на какви данни са натренирани. Но като цяло отговорът ще е различен и субективен....Искам да видя децата на България през следващите 10-20-30 години като хора, които мислят не само за себе си, но и за другите. Смятам, че това е начинът да постигнеш и своите цели", категоричен е проф. Вечев. 

След думите на Мартин Вечев сцената завладя младата и вдъхновяваща певица Михаела Филева, която допълнително повдигна настроението в Sofia Live Club. 

Михаела Филева

Снимка: Bulphoto

А след бурните аплодисменти за нейното блестящо изпълнение при водещия Деян Веселинов застана човекът, който е сбъднал мечтите на десетки семейства. Един от най-известните акушер-гинеколози в България, считан за баща на ин витрото, проф. Атанас Щерев бе следващият гост, който говори пред публиката на He`s The MAN. Той обаче започна с думите, че преди да говори за успеха, първо иска да направи една забележка. 

"Смятам, че трябва да говорим първо за проблемите в страната и да търсим решения. Защото Филип Димитров преди време каза "тази държава" и ние продължаваме да го употребяваме. А тя е нашата държава. Имах невероятен късмет в живота, защото попаднах на невероятни учители, които бяха невероятни хора. За мен успехът е, че хората, с които работя, са успешни. Моите деца и внуци са успешни. И най-големият успех на един човек е образованието на неговите деца и внуци. Хората, с които работя, са професори и доценти, които се изявяват на световни форуми и конгреси. Които публикуват изследвания, които са цитирани стотици пъти, а това е голям успех", категоричен бе 77-годишният лекар.

Имах невероятен късмет в живота, защото попаднах на невероятни учители, призна бащата на ин витрото в България

Снимка: Bulphoto

По думите на проф. Щерев няма лоши деца, има лоши родители и лошо общество.

"Лошите деца могат да станат добри граждани, ако има добро възпитание. Когато е разсипано училището, близо 50 години преподавам, виждам какви деца идват да учат медицина. Те имат много лоша подготовка. Българското общество е разделено. Българите са интелигентна нация с богат генетичен фонд, но в голямата си част са неграмотни. Народът е разделен днес. Имало е случаи, когато са били обединени, когато правят героизъм. Днес това нещо го няма. И всичко започва от училището и семейството", добави той.

Според професора никой няма да ни помогне, ако сами не си помогнем.

"Затова казвам на моите колеги - "следвайте мечтите си и се пазете от илюзии". Но всеки млад човек трябва да следва мечтите си и да се мъчи да се прави това, което някой може да мисли за невъзможно. Но всеки трябва сам да открие разликата между мечта и илюзия. Аз ще ви дам един пример - Илон Мъск - никой не му вярваше, че ще постигне това, което беше казал, че ще постигне. Сигурен съм, че ще стигне и до Марс", каза още Атанас Щерев.

Аз си мисля, че ако спра да правя някои неща, значи съм умрял, заяви проф. Атанас Щерев

Снимка: Bulphoto

Той добави, че непрекъснато трябва да се чете и да се актуализират знанията на един човек.

"Труд, постоянно и вдъхновение да следваш мечтите си - това е рецептата", добави бащата на ин витрото в България.

И допълни, че човек не трябва да спира да се развива. "Аз си мисля, че ако спра да правя някои неща, значи съм умрял. Какво да правя друго - да седя и да гледам в една точка и да чакам кончината. Ходенето е сега моят спорт".

Пред гостите на Dir.bg за своя път към успеха сподели и следващият познат герой, който омагьосва с историите в книгите си - Георги Господинов. За да започне разговорът, водещият Деян Веселинов го попита как се чувства.

"Най-сложният въпрос е "как си" - чувствам се добре, защото съм в такава компания - от Малин Кръстев до Димитър Бербатов - това са хора, които ме вдъхновяват", каза писателят и разказа история, която описва неговия успех.

Убежищата на Георги Господинов са книгите и дъщеря му

Снимка: BulFoto

"Преди няколко години, когато излезе "Физика на тъгата", получих писмо от жена, на която ѝ предстоеше тежка животоспасяваща операция - от тези, в които или живееш, или умираш. "Чета вашата книга и чувствам, че ми се живее", беше написала жената. Това беше...", усмихна се Георги Господинов. Но на фона на неговата усмивка разговорът пое в нова посока - към носталгията.

"Нашата носталгия не е по места, а по време - ти не тъгуваш по къщата, а по времето, когато си бил момче. Мисля, че вървим към време, в което въпросът за времето става страшно важен. Носталгията може да бъде опасна, много политици всъщност я използват, за да ни връщат в други времена - това не е гордо", отбеляза обичаният автор.

"Неговите убежища са книгите и дъщеря му. Мисля, че на всички децата са ни много важни убежища. Само простите неща спасяват", обясни той.

"Аз съм на 54, когато бях млад, ни обещава бъдеще, подписваха ни празни чекове с бъдеще. Сега, ако забелязвате, на нас ни обещават минало - това е друг празен чек. Не вярвайте на празни чекове - има днес и утре и бъдещето е с лице на дете. Ако мислим така, това ще ни направи сантиметър по-добри", каза още Георги Господинов.

Георги Господинов цитира Иван Вазов

Снимка: BulFoto

И си спомни как като дете е избирал книги, които са написани в първо лице, защото героят никога не умира.

Попитан за влиянието на социалните мрежи, писателят се призна за виновен - сподели, че и той ги използва.

"Социалните мрежи увеличиха злото, но не го създадоха. Те са като лупа - ако си добър, увеличават добротата, ако си лош - увеличават лошотията. Да не ги обвиняваме, те увеличават това, което сме. Но те, както и космоса, не са за незрели като общество хора", заяви Георги Господинов.

В края на разговора героят от "He`s The MAN!" отговори на въпрос от публиката "как да съхраним себе си", цитирайки Иван Вазов:

"Богатия с парите, бедния с труда", всеки с каквото може. Събира ни едно нещо, ние сме на страната на човешкото - тази тънка граница, на която се удържаме още - не бъди такъв, какъвто си, бъди човек".

Последен, но не на последно място, великият ни футболист Димитър Бербатов завладя сцената. Той разказа, че, слушайки всички преди него, си е мислил какво е общото помежду им.

Водещият Деян Веселинов посреща легендарния №9

Снимка: BulFoto

"Мога да кажа следното - футболът е изкуство, наука, а аз се опитвах да бъда професор и диригент. Това е през моята призма и така възприех участието на хората преди мен", пошегува се легендарният №9.

Той добави, че е важно да отбележи за хората, които не го познават лично, че е много директен. "И затова ще кажа, че преди бях голям егоист и кариерата беше всичко за мен. Това беше компасът, който следвах и никога не го изпусках от поглед. От това страдаха приятели, гаджета, семейство - хора, които се опитват да ти помогнат. Но при мен най-първото и важното нещо беше да си помогна сам на себе си. Разбира се, и вината първо търсех в себе си. И когато постигнах моя успех, тогава казах - сега е време за семейство и деца. Защото смятах, че ако не изпълня целите, които си бях поставил, всичко друго ще ме разсейва", заяви Бербатов.

Димитър Бербатов сподели, че е постигнал успехите, защото е много инат човек

Снимка: BulFoto

По думите му банално е да каже, че по пътя на успеха е получавал подкрепа първо от семейството.

"Ако не знам - питам. И така, връщайки се назад, и какво съм постигнал, имам някакви съжаления, но като цяло съм доволен от това, което съм направил. Защото интуицията ми ме е водила", добави Бербатов.

В отговор на въпрос с кое най-много се гордее, бившият нападател на националния отбор каза, че е имало много по-талантливи от него, но той е от Благоевград и е много инат човек.

"Инатът ми е пословичен, като реша, че искам нещо, ще го гоня, докато не го осъществя. Затова и амбицията ми беше по-голяма от страха", обясни бившият футболист.

Манчестър Юнайтед беше моят личен връх, категоричен бе Димитър Бербатов

Снимка: BulFoto

По думите на Димитър Бербатов постигнатите успехи носят удовлетворение, защото е тръгнал от малка България.

"Разбира се, трябва да има и постоянство. Манчестър Юнайтед беше моят личен връх. Аз съм доволен от това, което постигнах и се чувствам горд", добави той.

Според него не може да се сравни един футболист с лекар, както и постиженията им.

"Моята майка беше медицинска сестра и съм свидетел на това, което правят лекарите", обясни бившият нападател.

По отношение на кандидатурата му за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов каза, че това е кауза за него. Запитан дали е имало моменти, в които е съжалявал, че се е захванал изобщо с това, благоевградчанинът бе категоричен:

"Опитвам се да вкарвам чувство за хумор. Когато аз поставя под съмнение някои неща, тогава екипът ми ми напомня защо съм се захванал. Затова е много важно да имаш около себе си правилните хора", заключи героят от звездната шесторка на He's The MAN!.

Димитър Бербатов

Снимка: BulFoto

На специалното събитие на Dir.bg "He`s The MAN!" присъстваха редица значими обществени личности, сред които служебният министър на правосъдието Крум Зарков, дъщерята на Никола Гюзелев - Адриана Гюзелева, журналистът Ива Дойчинова, певецът Красимир Аврамов, експертът по медии доц. Георги Лозанов, актрисата Ирен Кривошиева, журналистът Ана Заркова, главният редактор на OFFNews Владо Йончев, политологът Страхил Делийски и др.

Четвъртото издание на He`s The MAN! препълни Sofia Live Club

Снимка: BulFoto

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков бе сред гостите

Снимка: BulFoto


He`s The MAN! се провежда за четвърта поредна година след старта през 2019-а. В първото издание на поредицата срещи "Ум, дух и тяло" се включиха д-р Станимир Сираков, Светослав Иванов, Юлиян Вергов, Ники Станоев, Филип Захариев, Станислав Трифонов-Насимо, Стойчо Младенов, Teoдосий Теодосиев, Денислав Коджабашев и Иво Христов.

През 2020 година, въпреки световната здравна криза, Dir.bg продължи традицията със серията "Време за мъже", в която влязоха проф. Иво Петров, Графа, Михаил Билалов, Лазар Ангелов и Велизар Величков.

През 2021 година He`s The MAN! събра на тайна гала вечеря Лазар Радков, Пламен Русев, Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев в селекцията "В обувките на успеха!".

Ежегодното специално събитие He`s The MAN! може да следите и на платформата тук>>>

*He`s The Man! се осъществи с подкрепата на Johnnie Walker, Devin Минерална, Subaru и Revalid®!