#Изразът "То си е моя работа" придобива ново значение след цялостната трансформация на офис пространствата в последните месеци, а "Къде работиш?" става един от най-често задаваните въпроси. Последната година и половина несъмнено постави работния процес на изпитание.

За възможностите и предимствата на един по-различен, изнесен офис разказва Богомила Трайкова а.к.а. Мила Боги.

   1. Познаваме те като градски, модерен и креативен човек. Каква е идеалната работна среда за теб?

Като цяло не обичам да стоя на едно и също място и имам нужда от разнообразие. Много зависи по какво точно работя в конкретен момент и каква е целта ми. Например, най-продуктивна съм, когато работя, докато съм на път или пък съм заобиколена от хаос. Сякаш целият шум и лудница ми помагат да се съсредоточа в това, което трябва да свърша. Също така, изобщо не успявам да работя в библиотеки, в които всичко е толкова тихо и стерилно. Винаги на такива места си пускам силна музика или някое онлайн шоу, за да ми създава фон, на който да се съсредоточа. Често също предпочитам да изляза, да седна на някоя поляна в парка и да поработя от там, много добре ми влияе живота около мен. Сякаш ми напомня защо правя всичко, с което се занимавам. Дава ми смисъл и се сещам, че съм част от нещо по-голямо, че не всичко е дигитално и онлайн, и че хората имат реални усмивки, не само emoji-та. Всичко това сякаш малко позабравихме през последната година и използвам всеки момент да си го припомня.

   2. Какво е необходимо за един по-спокоен и творчески работен процес? Изпитваш ли нужда да сменяш обстановката?

Ако искам да творя, най-креативна се чувствам в старинни артистични кафенета. Когато бях студентка във Виена, най-любимото ми място за работа беше кафенето Hawelka, където са творили някои от най-великите креативни гении на миналия век. До съвсем скоро интериорът там не беше променян от повече от 60 години, защото бабата - основателка на кафенето - не позволявала. Не мога да ви опиша атмосферата, която цареше вътре, макар и мястото да е доста посещавано от туристи. Запознах се и с екипа, в който се оказа, че работи и една българка и често оставах до късно да си разказваме истории и да мечтаем заедно. В Милано пък открих таен бар, в който много малко хора биват поканени и в който вечер ходех, за да пиша. В София, моето местенце години наред беше една скрита малка зала, която всяка вечер след работа ме подслоняваше с лаптоп или тефтер.

   3. Как успяваш да се концертираш и вдъхновиш повече - в офиса с група колеги или на избрано от теб място, но сама?

Определено обичам компанията и сама ми е по-трудно. Ако трябва да избирам, винаги ще предпочета да съм сред хора, но предпочитам да са непознати по две причини. Първо, ако не ги познавам, мога много по-лесно да ги игнорирам и да се фокусирам върху това, по което искам да поработя. Ако са ми приятели, колеги, винаги ми е интересно за какво си говорят или с какво се занимават и това ми пречи. Второ, ако са непознати, мога да си открадвам от тях. Това ме учиха в школата по актьорско майсторство като дете и до ден днешен ми е останало. Наблюдавам хората и си "крада" маниери, изрази, начин на обличане. Приятелите и колегите си ги познавам и не са ми вече интересни от тази гледна точка (да не се сърдят). Тях съм си ги научила и заобичала вече, та затова докато работя, определено по-вдъхновяващо ми е да съм сред нови хора. Също като в парка, някак си когато животът ме заобикаля, намирам повече смисъл в работата, която върша. Разнообразието на живота ме вдъхновява и всеки момент, в който мога да го изпитам, е златен. Радвам се дори на лошите примери около нас, защото те дават перспектива и възможност да оценим това, което имаме.

   4. Какви предимства ни дава отвореното работно пространство като днешното Работно място по твой вкус на Heineken 0.0?

Страхотно е, че "Heineken W0.0rkstation" е поставено точно в центъра на живота в града, но все пак ти дава перфектната възможност за уединение. Можеш да си хем скрит наблюдател на живота, да му се наслаждаваш отстрани, а ако прецениш, би могъл дори да участваш. Имаш възможност хем да проведеш разговор на тихо или да отвориш всички прозорци и да поемеш шума на града. Докато аз работех от там, например, много ми беше приятно да наблюдавам един човек, който цяла сутрин се упражняваше за уикенд игрите на петанк в градинката зад библиотеката. После излязох, за да нагушкам едно много сладко кученце Джиджи и да си поговоря със стопанката ѝ. Това не ми се случва вкъщи или в офиса, а такива кратки паузи и почивки от работа действат супер на продуктивността и дори на креативността, защото когато се разсеем с нещо приятно, връщайки се към работа, поглеждаме на задачите с нови очи.

   5. Как ще изглежда работното пространство на бъдещето?

Според мен съвсем скоро, всеки ще си работи от вкъщи, от планината, от някое споделено пространство или всяко кътче на Земята с добър интернет. Мисля, че дойде края на офисите - чисто и просто в този дигитален и свързан свят, компаниите видяха, че това е прекалено висок разход, който не само че може да се спести, ами може дори да бъде прехвърлен към служителите. Това е страхотно, защото така човек ще може да разчупва социалната си среда и да развива креативността си. Наистина вярвам, че именно чрез срещи с нови и интересни хора, ние най-добре развиваме потенциала си.

Ако и вие искате да разчупите типичната работна атмосфера, можете да запазите Heineken W0.0rkStation, който предлага всичко необходимо за работа от разстояние и идва с превъзходния вкус на Heineken 0.0. Новото работно пространство в центъра на София се намира точно зад Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и ще бъде отворено до 30 юни за предприемачи, специалисти и хора със свободни професии, които искат да се откъснат от обичайната работна атмосфера. Поради огромния интерес до момента се очаква инсталацията да зарадва жители и гости на друг голям град в страната на есен.


Материалът е публикуван с подкрепата на Heineken.