#„Компостирането е един от големите ключове към бъдещето“, казва Робърт Рийд, говорител на Recology - служба за рециклиране в Сан Франциско. Привържениците на компостирането се фокусират върху бъдещето, разбира се, но те също така прекарват много време в изучаване на миналото... Като катастрофата през 30-те години на миналия век, когато тежки, прашни бури, познати с наименованието Dust Bowl, нанесоха сериозни щети екологията, на селското стопанство и почвите...

В съвсем близко бъдеще няма да рециклираме само хартия и стъклени буркани. Ще рециклираме остатъците от снощната вечеря... Или иначе казано: "Ще го ядеш ли това?" вече има друго измерение... 

Затова и МЕТРО обръща поглед към бъдещето на комостирането в града - чрез въвличането на Фондация "Корен" в рамките на традиционния градски Фестивал на Розовия Домат, който ще се проведе на 3 септември от 11 до 17 часа в Княжеската градина. Освен шеф готвачи от Италия и България и кулинарни шедьоври, създадени с изцяло български продукти, ще можете да опитате крафт бира, да научите оригинални идеи за компостиране. Повече за този иновативен метод за рециклиране в градска среда, разказва Ася от Фондация "Корен". 

Снимка: Личен архив

Компостирането е естествен процес, чрез който органичната материя се превръща обратно в богата на хранителни вещества почва чрез бактериално разлагане. За общинските услуги за компостиране остатъците от храна, като кори от моркови и краища на низшия боб, се събират и отвеждат до съоръжение за компостиране, обикновено търговска дейност с трета страна. След това обработената мръсотия се препродава на фермери и градински разсадници.

Преди две години Ася и неин приятел изграждат дървен компостер до блок в кв. Лозенец.

"Спомням си, че го използваха 13 семейства, докато веднъж една жена от съседния блок се оплака, че вътре се изхвърляли кухненски отпадъци, а трябвало само градински, защото иначе се отделят неприятни миризми. Връщайки се от морето след седмица, видях, че дървената конструкция беше премахната. Бях доста демотивирана в началото, но реших да не се отказвам и тогава дойде моментът, в който си казах, че ще се свържа с Мадлен от фондация "Корен" през фейсбук групата "Компостирай у дома: Градски експериментариум". Случи се така, че мисията на фондацията синхронизираше напълно с моите цели и мечти, а именно това да разпространим един природосъобразен начин на живот в градска среда. Всяко мое действие до ден днешен се обуславя от това да помагам и да опазвам околната среда, затова и станах член на фондацията, а месец след това вече изградихме нов компостер в квартала". 

"Това, което обичаме да правим, е да компостираме. Затова и част от дейностите на "Фондация Корен" се фокусират върху участия като гост-лектори и организиране на събития с такава тематика, водене на обучения и работилници към широката общественост, предприятията и образователните институции, изграждане на Зони за споделено компостиране, издаване на обучителни материали като книжки за деца. Общо взето дейности, свързани с намаляването на хранителния отпадък и възстановяването на почвения ресурс, който играе ключова роля в начина, по който се храним и по който живеем". 

По време на Фестивала на Розовия домат, Ася и съмишлениците ѝ планират да направят две работилници  - от 12:00 до 13:00 и от 15:00 до 16:00, на които разкажат малко повече за това какво е компостирането, какви са ползите и как можем да компостираме още днес в градски условия. Всеки, регистрирал се през линка в описанието на събитието "Компостирай у дома на Фестивал Розовия домат", ще получи съд за компостиране в домашни условия в рамките на събитието.

Снимка: iStock by Getty Images

"С нарастващия брой на населението в градовете и задоволяването на нуждите му, с екологичните проблеми, пред които сме изправени (замърсяването на въздуха, почвите и водите), ние изпитваме все по- голяма нужда от хранителна независимост и от един по-устойчив начин на живот. Едно решение за това е да отглеждаме част от храната си, което е прекрасен пример за възстановяване на така изгубената връзка на човека с природата в града. Представям си големи площи от градски градини, където всеки отделя време да отглежда собствената си храна, вертикално озеленяване, зелени арки по улиците, навсякъде да бъдем обградени от растителност и зеленина", аргументира се Ася.

Градът на бъдещето да бъде точно обратното на бетонната джунгла, която цари в момента.

"И накрая цикълът да се затвори, като всичко, което сме взели от Земята, го върнем обратно при нея чрез компостирането, което може да се получи чрез отделни Зони за споделено компостиране (напр. всяка градска градина да върви с компостер) или чрез определени съоръжения за индустриално компостиране, в които отива извозения органичен отпадък от домакинствата. Разбира се, тези примери вече съществуват, но в бъдеще живея с надеждата за всичко това умножено многократно на повече места по света. Да стигнем дотам думата "озеленяване" да я използваме и прилагаме толкова често, колкото "застрояването" сега", допълва тя. 

Снимка: iStock by Getty Images

Откакто членува във фондацията, за Ася един от успешните е проектът по случай Международната седмица на компостирането, по време на която се организират работилници за деца, семинари и лекции за възрастни, филмови прожекции, както и обиколка на някои от компостерите в София.

"Друг проект, за който съм много благодарна, че осъществихме, е издаването на "Книга за червеи" за деца, която представлява книжка за оцветяване и стихотворения за нашите почвени приятели червеите и може да бъде закупена на сайта на Хранкооп. Всички знаем, че образованието е ключово, особено когато се започне от най-малките и заедно с това насърчаване отговорното отношение на гражданите към околната среда". 

От това, което Ася е видяла досега в Швейцария и Франция, където е пълно с озеленени сгради  (хората буквално имат споделени градини на покривите си! ) или в Испания, където говорим за огромни градски градини (в Саламанка са вложили средства, за да превърнат 100 дка в зеленчукови градини), можем да си представим къде се намираме в цялата картина.

"Тук ще кажа, че София разполага със зелени територии, откъдето и притежава огромен потенциал за развитието им. "Визия за София" има за цел запазване зелените клинове, свързващи зелените площи в града с планините, което е един добър пример. Има много какво да се желае и законово, и административно, но в предизборната обстановка, в която сме в момента, нищо не ни спира да мечтаем и всеки един от нас да приложи своите малки стъпки към един природосъобразен начин на живот". 

Затова и тя вижда бъдещето на България с градове, които са в синхрон с природата и отделят минимално количество емисии на глава от населението, с пасивни сгради (тези, които са максимално енергийно ефективни) с вертикално озеленяване, възобновяеми източници на енергия, електрифициран транспорт на водород, мрежа от велоалеи, множество зелени площи от градски градини, рециклиране на всички възможни отпадъци, включително и хранителните, така че всеки отпадък да бъде превърнат в ресурс според философията "Нулев отпадък", всички магазини да продават насипно или наливно продуктите, които могат, и всеки да си носи своя опаковка и да я преизползва, което води и до максимално намаляване производството на пластмаса.

"Всичко зависи от нас самите как ще изградим средата, в която живеем, затова се надявам в бъдеще гражданите да бъдем по-съзнателни и отговорни за околната среда и нейното опазване. Като цяло виждам София след 50 години като град, който да отговаря на принципа "от люлка до люлка" според едноименната книга на Браунгард и Макдона. Накратко всичко, което изброих по- горе... Много идеалистично, нали?" 

***

Фестивал на Розовия Домат се завръща и тази година, за да зарадва своите посетители с богата палитра от български фермерски продукти и неустоими кулинарни вълшебства. Всички фенове на автентичните български продукти ще могат да закупят на място розови домати и други зеленчуци директно от производителя. По време на фестивала ще има още редица активности и забавления:

За любителите на изтънчения вкус някои от най-известните ресторанти в София ще подготвят специално меню с традиционни нашенски продукти!

За пазителите на българските традиции ще има идеи за зимнина, поднесени от майстор готвачи не само от България, но и от чужбина

За най-жадните - майсторска бира!

За най-малките - интересни работилници, по време на които ще говорим за опазването на околната среда и грижта за природата под формата на интересни игри.

Локацията: Княжеската градина от 03.09 от 11 до 17ч.