#Грейс Робъртсън е само на 19 години, когато баща ѝ - журналистът Файф Робъртсън, ѝ връчва малък фотоапарат за рождения ден. Той въобще не подозира, че година по-късно дъщеря му ще тръгне по неговите стъпки. Британката, родена в Манчестър през 1930 година, оставя историческа диря във фотографията с филмовите си снимки от ежедневието на лондончаните. Името ѝ се прочува в цял свят, като я наричат момиче-чудо в репортажната фотография. Причината: обича да снима събирания по женски! 

Грейс Робъртсън си отиде на 12 януари т.г. на 90-годишна възраст, но остави след себе си стотици незабравими фотографии, вдъхновили писатели, режисьори и драматурзи с реалистичното си творчество. Нейни кадри са извор за порядките, културните норми, облеклата и отношенията през 50-те, 60-те и 70-те. Снимала е танцьорки в кабарета, актьори на филмови площадки, протести и нерегламентирани студентски събирания. 

Само година, след като получава малкия фотоапарат от баща си, първата снимка на Грейс вижда бял свят. Тя е отпечатана в популярното издание "Пикчър Пост". Грейс снимала сестра си, докато си пише домашното. 

Embed from Getty Images

"Самоука съм. Когато бях на 16 години, чух две жени да си говорят за фотография и реших, че ще се занимавам точно с това", споделя Грейс в свое интервю за "Гардиън". 

Embed from Getty Images

Най-известната ѝ снимка се казва: "On the Caterpillar" и изобразява група лондончанки, излезли на кръчма. 

"Това е всъщност втората ми снимка на дами, излезли по женски. Първата бе направена за "Пикчър Поуст", а втората, която е и най-известната, бе поръчана от списание "Life". Всъщност впоследствие отказах две щатни позиции в тези две емблематични издания, заради семейството ми", казва за кадрите Грейс приживе. 

Идеята за снимане на женски излизания идва случайно при Грейс, докато самата тя е в местна кръчма. 

Embed from Getty Images

"Чух група приятелки от средната класа да си говорят за пътуване, за което събират пари. Имах усещането, че наистина са си заслужили това женско парти след тежък работен ден. Бяха на средна възраст, което означава, че бяха преживели две световни войни и бяха оцелели след Голямата Депресия. Другото нещо, което ми направи впечатление бяха техните корсети. Моето поколение бяхме свикнали на корсети от латекс или гума (бел.ред. - rubber corset) , докато те носеха от модерните, нови корсети, които се изработваха с най-скъпия за времето материал (bел.ред. - whalebone corset)", споделя за култовата снимка Грейс. 

Embed from Getty Images

Списание "Life" правят всичко с размах, затова пращат сребрист Ролс Ройс с униформен шофьор на Грейс, за да може да последва жените.

Embed from Getty Images

"Проследих ги до Маргейт, където се качиха на автобуса. Забелязаха ме, но за щастие това не развали историята", разказва още фотографката. 

Embed from Getty Images

Изображението е базирано на много известен кадър на легендарния Кърт Хътън. Той е използвал модели - млади и хубави, с развени от вятъра поли.

"Моите жени са по-възрастни и въпреки , че се виждаха чорапи и жартиери, кадърът не бе толкова нежен и женствен. Спомням си, че си помислих: "Това е за теб, Кърт". Той имаше прекрасно, нежно око за фотографията. Нежните снимки по-скоро загиват в наши дни", казва Грейс за прочутия кадър. 

Embed from Getty Images

След това прави още много фото истории за жени и техните събирания. През цялото време британката се интересува от това какво ги ентусиазира, за какво си говорят с приятелки, какви са техните тайни и какво ги прави толкова уверени в собствената си сексуалност. 

Embed from Getty Images

"Те бяха оцелели. Те се подкрепяха много една друга. Имаха страхотна сплотеност. Бяха истински приятелки" казва фотографката. 

Лондончани плажуват на покрива на сграда Снимка: Грейс Робъртсън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-добрият съвет, според жената-рицар в британската фотография е:

"Не го прави, ако не се наслаждаваш" 

Embed from Getty Images

Фотографиите на Грейс Робъртсън са публикувани в редица престижни издания и списания отвъд Океана.

Embed from Getty Images

Сред най-известните ѝ снимки са "Стригане на овце в Уелс" от 1951 година, "Галерия Тейт" (1952), "Денят на майката" (1954) и "Раждане" (1955). 

Мъж под слънчевите лъчи, докато се пе покрай басейн, разположен на покрива на лондонска сграда Снимка: Грейс Робъртсън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Робъртсън е отличена с рицарски орден на Великобритания за изключителен принос към изкуството през 1999 г. Така получава и прозвището си "жената рицар на британските фоторепортажи". 

Embed from Getty Images

Тя е вдовица на фотографа на "Пикчър Поуст" Търстън Хопкинс, който си отиде през 2014 г.