#Фините прахови частици (известни като PM2.5) политат в миг към белите дробове при отваряне на прозореца, за да проветрите в зимните месеци; при пускане на прахосмукачката; оправянето на завивките... дори при всяко движение във въздуха у дома се разнасят различни алергени, като домашен прах, косми, акари!

Замърсяването на въздуха и прекомерното количество PM2.5, което е тема номер 1 през последните няколко седмици, не е просто новина по телевизията за запълване на емисията, а сериозен проблем, който повечето хора подценяват.

Пречиствателите на въздух имат за цел да се борят с вредни газове, миризми, вируси, бактерии и фини прахови частици PM2.5. Но също така можели да оправят стреса и настроението ви.

Можем да допуснем, че балът на въздушните замърсители във вашия собствен дом започва, сега, всеки момент - оказва се, че от края на ноември и почти целия декември ще бъдем затворени в пълен състав - енергични малчугани, домашни любимци, изнервени възрастни, които нервно крачат от едната в другата стая, забързвайки ритъма на шеметния танц на разнообразните замърсители на въздуха у дома.

Напоследък доста се заговори за тези своеобразни машини на бъдещето, както можем да наречем пречиствателите на въздух.

Вариацията от модели на различните марки е с десетки положителни характеристики, но тук ще обърнем внимание на моделите на Philips от серии 2000i, 3000i и 4000i, които имат специален 3-слоен филтър, който пречиства въздуха от най-малките измерими частици с размер до 0,003 микрона и всъщност тук е мястото да отбележим, че пречистващите възможностите на филтъра и неговият експлоатационен срок са сред ключовите характеристики, на които не винаги потребителите обръщат достатъчно внимание.

Вижте този модел на Philips, който обединява най-важните характеристики в едно!

Оказва се, че идеята за пречиствател вече не е толкова експериментална и непозната, колкото си мислехме по това време преди 2-3 години например. Но определено все още потребителите трудно избират между два конкретни продукта със сходни цени и параметри. Именно защото не са наясно как да степенуват характеристиките им.

Важно е да се обърне специално внимание на площите, където ще бъде поставен пречиствателят - какви са размерите и с какво предназначение е помещението (дали е всекидневна, детска стая или офис, например).

Друг важен момент е колко често се сменя филтърът. Експлоатационният срок на филтъра и начина на поддръжка са ключови характеристики, както и видът на филтрите.

HEPA филтрите са от голяма важност за работата на пречиствателя на въздух, затова е от изключително значение какви пречистващи способности имат те - пречиствателите на въздух Philips са снабдени с NanoProtect Hepa филтри.

Още един важен параметър при избора на пречиствател на въздух е честотата на подаване на чист въздух, още позната като CADR (clean air delivery rate). Колкото по-висока CADR стойност има даденият уред, толкова по-бързо и ефективно ще пречисти помещението, за което е подходящ. Експлоатационният срок на 3-слойните комбинирани филтри на пречиствателите на въздух Philips е до 36 месеца, което е едно чудесно време, в което потребителите не трябва да мислят и да се притесняват за подмяната. Единственият им ангажимент ще е регулярното почистване на предфилтъра от по-едрите и видими замърсители, които е уловил.

Ако имате у вас пречиствател на въздух - направете си експеримент. В някой от студените и мъгливи дни отворете прозореца и цветният индикатор на устройството, който сигнализира за това какво е нивото на замърсители на въздуха, ще светне в червено за секунди.

Когато за първи път разбрах, че пречистватели на въздух съществуват, бях на гости на приятелка. Скоро бяха правили ремонт и помислих, че това е причината за студения и свеж, почти до ментов вкус въздух в дома й. След това забелязах странно настолно устройство, наподобяващо уред за отопление или охлаждане. Оказа се именно пречиствател на въздух. Помислих си, че моите познати са го взели заради ситуацията с вирусите напоследък...

Обясниха ми:

Просто не е важно само да вкарваш въздух в помещението, но и да се грижиш той да е чист.

Да е чист въздухът означава, че е свободен от често срещани замърсители. Освен отстраняването на алергените, пречиствателите на въздух са успешни при премахването на някои от често срещани неприятни миризми в домакинството, образувани при готвене или от цигарен дим.

Веднъж уловени във филтъра, тези замърсители остават в него, неутрализират се по естествен начин и не се връщат във въздуха, т.е. въздухът остава чист. Затова и все повече пречиствателите навлизат като задължителен уред за дома, наред с останалите домакински уреди. Така както родителите стерилизират бибероните на детето си, гладят дрехите и преваряват водата му, важно е за тях да пречистват и въздуха му. Не е ли важно за всички нас, всъщност !?

Снимка: Philips

Пречиствателите се справят успешно и с газове, които се отделят от почистващи препарати и козметични продукти и които може да имат неблагоприятни последствия за здравето. Едни от най-честите източници на такива газове са и дезинфектантите, които напоследък ползваме доста по-често.

Пречиствателите на въздух могат ефикасно да намалят концентрациите на летливи съединения във вашия дом с помощта на филтрите с активен въглен или други технологии. Моя приятелка - с двама домашни любимци - куче и котка, сподели, че ѝ хрумнало да си купи пречиствател на въздух, след като дълго наблюдавала малката си кръгла прахосмукачка робот, която обхождала цялата къща. Зад нея в по-слъчевите дни все така кръжал облак с миниатюрни прашинки.

Къде отива всичкият този прах? Как къде - обратно по повърхностите до второто изтупване!

Прекалено често чувах за тези пречистватели напоследък и се наложи проверка в интернет, която ме отведе към интересни показатели. Пречиствателите на въздух Philips, например осигуряват до 99.97%* пречистване на ултрафините частици с размер до 0,003 микрона (23 333 по-мал­ки от човешки косъм и 6 пъти по-малки от най-малкия познат вирус. Всеки пречиствател предполага площ, за която той е ефективен, но има различни схеми за изчисление на подходящата площ.

Най-често използваните схеми за определяне на подходящата площ на помещението, за което е нужен пречиствател на въздух, са канадската и китайската схема. Китайската схема на изчисление предполага, че въздухът е много по-замърсен, затова и пречиствателите под тази схема са подходящи за почти двойно по-малки площи, защото всички знаем какъв е климатът и природните особености в Канада и тези в Китай - от там можем да си направим изводи и за качеството на въздуха, следователно и с какви замърсители трябва да се борят пречиствателите на въздух, работещи по тези схеми.

Според запознатите с темата има моножество причини за инвестицията в пречиствател. Една от тях е, че са превенция срещу астматични симтоми.

Твърди се, че домът е най-рисковата среда за хората с хронични проблеми с дишането. Освен, че мухълът и прахта са визуално неприятни, те са сред най-интензивните замърсители на въздуха. Срещу тях може да изправим "в боя" именно пречиствателите, с което да облекчим значително астматичните пристъпи. Повечето хора не осъзнават, че въздухът оказва огромно влияние върху качеството на съня. Присъствието на работещ пречиствател на въздух в спалнята, може да намали кашлянето нощем или задръстването на синусите. А освен това - в нощен режим уредът не създава шум, който да смущава съня ни!

И в заключение - пречиствателите намаляват стреса? Защо не!

Проучванията показват, че хората, които дишат по-чист въздух, са с по-ниски нива на кортизол. Ниското ниво на кортизол често се асоциира с ниското ниво на стрес. Това може да е повече психологически ефект, отколкото каквото и да било, но много хора, които използват пречистватели за въздух, съобщават, че като цяло настроението им се е повишило.

Наричат пречиствателите "белите дробове" на дома ни. Причината е, че премахват 99,9% от въздушните частици, включително PM2.5, вируси, бактерии, полени, прах и животински пърхот. Всъщност пречиствателите гарантират, че дишате здравословен въздух дори през много замърсени сезони. А както виждаме - могат да подобрят настроението ни...

Поне може да опитаме, нали?

 

*От въздуха, който преминава през филтъра, тестван във филтърна среда за 1 преминаване при въздушен поток 5,33 см/сек - от независима лаборатория. *99,97% от замърсяванията, филтрирани от въздуха, които преминават през филтъра.

**Тест за скорост на намаляване на микробите в Airmid Healthgroup Ltd., тестова камера с площ от 28,5 куб.м, замърсен с въздушен грип A (H1N1).

*Maтериалът e предоставен от Philips