#Българското винарство отвори нова златна глава в своето развитие. Родно вино бе определено за най-доброто в света. Това е Vineyards Selection Тенево, произведено от "Вила Ямбол".

То получи най-високата оценка по време на тазгодишното, тридесето издание на престижния винен форум Mondial de Bruxelles. Българската напитка спечели титлата Revelation Red Wine. Отличеното Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви на "Вила Ямбол" в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта - Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017. Избата от Ямбол е първенец по медали от нашата страна. Освен Голям златен медал завоюва и други шест отличия за бели и червени вина и две - за розета. Със злато са отличени Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново от сортовете Совиньон блан и Шардоне. Злато беше присъдено и на розетата в марките Kabile и Vineyards Selection като сесията на конкурса за тях се проведе по-рано тази година.

снимка: Вила Ямбол

Общо 73 бели и червени български вина са взели участие в тазгодишния Mondial de Bruxelles, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28% и е поредната атестация за качеството на родното винопроизводство. Сред спечелените медали, най-престижното отличие бе Голям златен. То се връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево.

Vineyards Selection e колекционерската серия вина на "Вила Ямбол", създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара на Източна Тракийска низина. Червените вина се правят от три микрорайона - Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията от награденото в Тенево са от 2005 година. Лозовите масиви са засадени според "Розата на ветровете" - компас, който определя интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. "Вила Ямбол" е една от най-старите в Южна България. Управлява близо 10 000 дка лозови масиви и е лидер в по-масовия клас вина с едноименната марка Villa Yambol.

Пътуващият конкурс Mondial dе Bruxelles всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия в средата на май. Изпратените напитки бяха 7500 от 50 държави от целия свят. По брой отличия най-много има регионът на Бордо - над 250. Догодина престижното състезание за първи път ще се проведе в Америка, домакин ще е Мексико.

* съдържание на Вила Ямбол