#Поговорката „По дрехите те посрещат, а по ума те изпращат“ в днешно време важи с пълна сила. Социума изисква привлекателна и млада визия. Не случайно, през последните двадесет години, естетичната медицина претърпя голямо развитие, сравнимо с революция в създаването на ефикасни и работещи козметични средства, апарати и инвазивни подмладяващи методи.

В края на 2021 година, Eucerin® - първият дермозкометичен бранд, който успешно въведе хиалуроновата киселина във формулите за антиейдж грижа за кожата, представя подобрена концепция на формулата Eucerin® Hyaluron-Filler.

Новото поколение Eucerin® Hyaluron-Filler комбинира познатите досега ефекти с активната съставка – еноксолон, която подпомага предпазването. Извличан от корените на женско биле, еноксолон потиска разграждането на хиалуронова киселина от ензима хиалуронидаза с повече от 50%.

С новата концепция на формулата продуктите против стареене сега стимулират естествените способности на кожата да произвежда 200 пъти повече вода и да намали ензимното разграждане на естествено произвежданата хиалуронова киселина с повече от 50%

Наричаме това троен ефект: запълване, стимулиране, предпазване.

По този повод разговаряме с доц. д-р Дончо Етугов, който е собственик на дерматологичните клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology за нов-новите тенденции в модерната козметична и дерматологична грижа. Завършил е медицина в Медицинския университет – София, след което е сециализирал е обща дерматология в Университетската болница "Сент Луи" – Париж и в Германия. Професионалните му интереси са в областта на кожните тумори, тяхното оперативно лечение с оптимален естетичен резултат, дерматоалергология, флебология и съдови дерматози, естетична медицина и пластична дерматология, премахване на нежелани пигментации, капиляри и татуировки и др.

„Като специалист по естетична и хирургична дерматология, освен апаратните и инвазивни методи за борбата със стареене, препоръчвам и подходящи локални продукти, особено тези съдържащи хиалуронова киселина. Те имат силен противостареещ ефект, удължават ефекта на поставените хиалуронови филъри и стимулират регенерацията на кожата“, казва доц. Д-р Етугов.

Той припомня, че грижата за кожата започва още след раждането. Кожата на новороденото изисква подходящи хигиенни и козметични продукти, осигуряващи добра физиология по време на растежа. В пубертета, нуждата от персонализиран козметичен подход е още по важна.

„Козметиката трябва да компенсира кожните прояви, следствие от хормоналния бум, свързан с половото съзряване и растеж. Да осигури добра себумна регулация, да предотврати образуването на черни точки (комедони) и да осигури добра кожно-лигавична хигиена“, подчертава експертът по дерматологична грижа.

Проучванията показаха, че първите физиологични признаци на стареене, според генетиката на индивида, се проявяват още след 20-25 годишна възраст. Тези въпроси вълнуват хората от дълбока древност.

Египетските богини са използвали млякото и билките, за да забавят стареенето.

Медиците от 16 и 17 век, са инжектирали растителни и животински мазнини, опитвайки да коригират външни естетически несъвършенства.

„Науката създаде продукти които могат да забавят и дори блокират загубата на собствена хиалуронова киселина. Хиалуронидазните ензими, чиито естествен резервоар е мастната тъкан, разграждат молекулите на хиалуроновата киселина. Веществото еноксолон, блокира ензимите от групата на хиалуронидазите и така запазва по-дълго време нашата собствена хиалуронова киселина. Нискомолекулната хиалуронова киселина, в козметичните кремове може да проникне в дълбочина и да стимулира клетките в дермата, като повиши производството на еластин и колаген“, отбелязва доц. д-р Етугов.

Снимка: Eucerin®

Добавките в кремовете допълнителни молекули - витамини, ензими, захариди и др.,успешно се борят със свободните радикали и стареенето на кожата. Изборът на подходяща козметика или естетична процедура е важна стъпка в борбата със стареенето. Препоръчително е това да се направи с помощта на специалист по естетична дерматология, уточнява лекарят.

„Каквато и терапия да проведем-лазер, филър, пилинг и др., всекидневното използване на подходяща козметика е основно в цялостната козметична грижа.

Последните 15 години се доказа, че ключова съставка, повлияваща състоянието на кожата и отговорна за кожното стареене, е хиалуроновата киселина, намираща се в средния слой на нашата кожа. Нейното количество е отговорно за плътността, добрата хидратация и тургур на кожата“, уточнява той. Много от нас знаят, че дерматолозите инжектират хиалуронова киселина, за да намалят бръчките, да повдигнат кожата, да увеличат нейния обем и еластичност. Днес, тази активна съставка е включена в широк спектър от антиейдж продукти.

Според Анн-Мари ван Геловен – Международен старши мениджър „Медицина и иновации“ в Beiersdorf всичко е въпрос на комбинация от активни съставки.

„Последното поколение Hyaluron-Filler има троен ефект благодарение на високо и нискомолекулярната хиалуронова киселина, сапонинът и новият – еноксолон. Целта е да се увеличи количеството хиалуронова киселина в няколко слоя на кожата за по-висока ефикасност против бръчки. Това е най-добрата дерматологична грижа за кожата, способна да променя живота на хората. Тя е естествено синтезирана в кожата субстанция, която действа като запълващ и хидратиращ компонент, придавайки запълнен и повдигнат вид на кожата - мощен антиейдж агент. Съдържа се едновременно в епидермиса – най-горния кожен слой, и в дермата – средния кожен слой. Има способността да привлича и задържа вода по много ефективен начин. Може да задържи между 1000 и 10 000 пъти собствения си обем под формата на вода“, отбелязва експертът.

Снимка: Eucerin®

За съжаление хиалуроновата киселина остава в тялото ни за кратко – от няколко часа до ден. Тя се разгражда по два различни начина – под влияние на свободните радикали и под въздействието на ензим, наречен хиалуронидаза. Освен това способността на кожата ни да попълва запасите си от хиалуронова киселина започва да намалява още на около 20-годишна възраст и с времето отслабва допълнително.

Загубата на хиалуронова киселина се случва едновременно в епидермиса и дермата. Ако искаме да забавим разграждането на хиалуроновата киселина, трябва да предотвратим и неутрализираме разрушителната роля на свободните радикали, докато същевременно потиснем действието на ензима HYAL1.

„Антиейдж темата е важна за начина на живот и емоционалното състояние на огромна част от жените и мъжете във всяка възраст. Например, наскоро излязла статия във Вашингтон Пост отбелязва, че хора на възраст между 20 и 39 години са били потребители на 20% от процедурите по поставяне на ботулинов токсин през 2019 г.", казва, Анн Мари ван Геловен.

С регулярна употреба 99% от участниците в проучванията съобщават, че бръчките им са запълнени – дори най-дълбоките бръчки, отбелязва още тя. След четири седмици употреба, 99% от доброволците потвърдиха, че фините линии и бръчки видимо са намалени и че продуктите противодействат на процесите на стареене, 96% казаха, че използването на Eucerin® Hyaluron-Filler Дневен крем ги е накарало да се чувстват по-млади. И отново, само след две седмици употреба, 89% потвърдиха, че кожата им изглежда видимо по-млада.

Как работи подобрената формула:

Хиалуронова киселина

Eucerin® използва високомолекулярната хиалуронова киселина, чийто молекули са големи по размер и имат най-голяма сила да привличат и задържат вода, за да хидратира горния кожен слой и да изпълни фините линии. Нискомолекулярната хиалуронова киселина с молекули до 40 пъти по-малки от тези на високомолекулярната, прониква в дълбочина в дермата, където запълва дори по-дълбоките бръчки и стимулира собственото производство на хиалуронова киселина.

Глицин-сапонин

Процесът се подпомага от антиоксиданта глицин-сапонин, който също стимулира фибробластите в дермата да произвеждат хиалуронова киселина. Наред с това глицин-сапонин подпомага производството на колаген с до 49%. В in vitro проучвания той демонстрира и способността си да защитава от оксидативния стрес.

Еноксолон

Последната стъпка в цялостният подход към антиейдж грижата на Eucerin® Hyaluron-Filler е предпазване от разпад на хиалуроновата киселина. Под въздействието на свободните радикали, но и на естествено съдържащи се в кожата ензими, значителна част от хиалуроновата киселина се разгражда бързо и с възрастта този процес става все по-интензивен. Затова Eucerin® включва в Hyaluron-Filler линията новия еноксолон – извличан от корените на женско биле. Той потиска влиянието на хиалуронидазата и намалява естественото ензимно разграждане на хиалуроновата киселина. По този начин по-голяма част от нея остава по-дълго време в кожата, за да хидратира и изпълва фините линии и бръчките.

Снимка: Eucerin®

Новото поколение Eucerin® Hyaluron-Filler демонстрира способност да намалява първите и най-видимите признаци на стареене като дехидратация, фини линии и бръчки. С регулярна употреба 99% от участниците в проведените проучвания от типа „Продукт в употреба“ съобщават, че бръчките им са запълнени – дори най-дълбоките бръчки.

*Материалът е подготвен за Eucerin® и съдържа продуктово позициониране!