#Знам, че те интересува коя е Джеси Уайт. Името звучи познато? Може би е американска актриса от 60-те години? Или някоя дама, станала жертва на неразкрит и до днес наемен убиец.

Джеси Уайт е запомнящо се име. Всъщност е алтер его, зад което се крие антиподът - певицата Десислава Андонова, позната като DESY от Sentimental Swingers. 

А коя е Джеси Уайт? Десислава Андонова с руса, къса коса, сини очи и бяла кожа.

Всички, които познаваме смуглата, талантлива певица и DJ DESY сме удивени от абсолютното ѝ "превръщане" в блондинка.

Сравниха я с Камелия Тодорова - комплимент, който идва неочакван и абсолютно отговарящ на истината.

Да надникнем зад червените кулиси на новия видеоклип към парчето "I Кnow You care".

Песен от "пресния" албум на DESY, който излезе в края на миналата година - Audiobook. Друг аранжимент на песен, вече позната от Sentimenal Swingers. Музика, писана oт самата Десислава Андонова и покойната ѝ приятелка и вечен съмишленик Рони.

Тази песен е специална, нали така?

"Да, много специална. Това беше една от двете песни, от които се роди LavaLava - проект, който направихме с Рони, преди да се появи Sentimental Swingers. Това е третият аранжимент на песента. За първия Михаил Йосифов направи аранжимент на браза (тогава записвах идеите си на q-base, представях си, че има браз, но не можех да направя аранжимент за него). За втория - отново Мишо Йосифов - за албума на SSw, но реших да го сложа и в албума ми Audiobook, заради връзката ми с Рони. За да продължи да е с мен и на сцената, и в албума чрез музиката", споделя DESY. 

Така ли си представяше новия клип - ти и твоето alter ego? (Знаем, че силата на един ронин е в косата...)

"Нямах ясна представа за клипа - аз се доверявам на Тишо (бел.ред. - режисьор Тихомир Рачев) идеята му се разви в движение и аз просто участвах в различните етапи - зад и пред камерата. Alter Ego-то изкочи в последната сцена, беше мно-о-ого забавно и резултатът учуди всички - Мен, Тишо, Слав (който се погрижи за грим/коса в тази сцена) и Хубен. Снимахме в студио. Когато Слав приключи

не можахме да ме познаем!  

Бяхме единодушни, че приличам на Камелия Тодорова. Още от превъплъщенията със Sentimental Swingers знам колко може да те промени прическа и грим, но смяната на цветовете - кожа, коса, очи - тотална промяна. А моята коса беше сплетена на плитка и под перуката имах венец от нея"

Част от снимките не са в прословутия бус на DESY,  за който вече сме ви разказвали, и с който може да я засечете да се движи из града. 

"Този път беше караваната на един приятел (Марто, благодаря за гостоприемството!). Но предстои продължение на van sessions в моя ван! Съвсем скоро!"

Относно приликата с Камелия Тодорова...

"Не я познавам лично и нямам представа дали e гледала клипа към песента изобщо. Писах си с дъщеря ѝ -  Rachel Raw -  вярвам, че сте чували за тази много талантлива певица и автор на песни (!) , която също каза, че намира прилика. Тя така или иначе не е умишлена, но я намирам за очарователна"

Ще срещнем ли отново Джеси Уайт? 

"Тъй като за първи път ми се случи чак такава драстична трансформация, и много се смяхме - измислихме името ѝ. С Тишо решихме да не се прибираме веднага след снимките, а да направим още кадри в този вид и накрая реших, че ще използвам този персонаж и занапред. Още не съм сигурна дали Джеси Уайт ще пуска jungle/D&B или ще продуцира музика (така или иначе основно с това се занимавам напоследък и излизат много различни като звучене бийтове). А може би и двете. Но при всички положения ще има продължение. Скоро!"

Тихомир Рачев - режисьор на "I Know You Care":

Завесите плачат за Джеси Уайт!

"Клипът не пресъздава някакви конкретни времена, което е и неговата цел. Въпреки ретро автомобила, това може да е по всяко време, последните няколко десетилетия. Затова макар и с леко винтидж препратки, историята на клипа би мoгла да се случи и днес.

- Откъде се появи асоциацията за русото и червените завеси?

- Исках Деси да бъде една идея неразпознаваема, а какво по-ефективно от това да променим еблематичната за нея дълга до кръста тъмна коса с къса и руса такава? И съoтветно тъмните очи със сини. Ефектът се получи поразяващ както за мен, така и за нея. Отговори на представите ми, които търсех. Разбира се, това се случи благодарение на професионалната работа на гримьора Слав Анастасов, който се погрижи и за косата на Деси в тази визия, вникна в идеята, която целях и я пресъздаде. Колкото до червените завеси, те просто си плачеха да са в тази сцена, за да контрастират на по-обраното, студено и същевременно привлекателно присъствие на Джеси Уайт, както нарекохме този по-"светъл" алтер его персонаж на Деси.

В клипа участва и режисьора Тихомир Рачев

Снимки: Личен архив

- Откъде се появи младежът, който танцува на сцената? Изглежда като професионален артист?

- Още когато Деси ми изпрати парчето в работен вариант, в главата ми се появи този танцуващ персонаж и той изобщо не беше младеж. В процеса на оформяне на цялостната визия вече бяхме започнали да търсим подходящ човек за ролята, даже почти си бяхме намерили, но нещата с него така и не се случиха. И така една вечер, докато разхождах кучето и слушах за пореден път I Know You Care ми хрумна идеята, че

аз мога да направя този танц

Идеята така или иначе бе това да е аматьорско изпълнение, така че аз се вписвах идеално. Единствено не отговарях на възрастта, която бях отредил на персонажа за тази роля. Тук отново благодарение на професионалните услуги на гримьор в лицето на Светлана Якова, която ме състари с някое друго десетилетие, успяхме да се справим с това предизвикателство и ефектът от промяната е очевиден. Относно това дали персонажът изглежда като професионален артист, по-скоро не бих казал, че е така, поне през моята призма. Това не беше и идеята. Той е любител танцьор, който се явява на състезание за аматьори. В действителност заснехме три цели дубъла на пълна импровизация от моя страна, за да покрием част от гледните точки, които бях запланувал. Истината е, че ми бе трудно да ръководя всичко това и да съм пред камерата едновременно, бяхме притиснати от времето, за което имахме залата и буквално докато слизах от сцената и събирахме техниката вече, влизаха зрители за концерт по пиано. 

DESY е всъщност брюнетка с дълга, черна коса

Снимки: Личен архив

Сюжетът няма конкретен завършек затова и той е оставен отворен във времето...

"Клипът е един отрязък, който няма конкретно начало и край, той е като един времеви сегмент, който вече се е случил или би могъл да се случи. Развръзката всеки сам може да си представи, както си поиска или философски погледнато - всеки избор, който правим ни води до различно развитие на живота ни, а изборите са безброй. За цялостната визия на клипа като история, костюми, сценография, персонажи, локация се погрижих аз, доколкото успях да пресъздам това, което се въртеше в главата ми. Разбира се, всичко това е с помощта и на малкия ни чудесен екип, който е описан в кредитите към видеото. Забавлявахме се доста през целия процес, дори и когато още с първите кадри от снимачния ден, в които аз паля цигара, а аз съм непушач, ми стана толкова зле от дима, че за малко приключим още преди да сме започнали. Благодарен съм за това, което получихме като краен продукт, а то нямаше да го бъде ако не беше вдъхновяващата музика, която създава DESY и доверието, което ми гласува в създаването на визии за нея.

Oще снимки вижте тук >>>