#40 са новите 20. Това е мотото, което десетки известни жени по света и у нас проповядват все по-ясно. Темата е за зрелостта и нейните предизвикателства и препятствия във всички сфери от живота. Поп икони като Гуинет Полтроу , Опра Уинфри,  Салма Хайек и Ким Катрал разказват за своя опит с менопаузата и насърчават останалите дами да направят същото. Менопаузата. Честно казано, начинът, по който говорим за този период от живота на жената  (или по-скоро не говорим за него! ) в нашето общество, доскоро сякаш ни караше да я възприемаме като тема табу, а не като естествена част от процеса на узряване при жените. Менопаузата не изглежда еднакво за всяка жена, нито настъпва в един и същи момент, въпреки че средната възраст е 51 години. Менопаузата е момент, през който всяка жена ще премине. Време е да премахнем стигмата около този нов етап, като говорим открито за него. Заедно с хранителната добавка, която облекчава симптомите при перименопаузата, менопаузата и живота след това - Femarelle, #URBN посвещава специалния си проект на чувствителната тема, за която има нужда да говори всяка жена. 

В рамките на специалния проект на Femarelle и #URBN, чията основна цел е по-голяма информираност и приемане на зрелостта при жените като нещо красиво, каним за събеседник една от популярните актриси на България - една от звездите на любимия сериал "Откраднат живот" - Деси Бакърджиева.

Питаме я - вярно ли е, че 40 са новите 20?! 

"Когато си на двадесет, си конкурентна. Когато си на трийсет, си иновативна. Когато си на четиридесет си по-разумна. Това е сякаш нова епоха с нови правила. Или ги приемаш и вярваш в себе си, или се чувстваш изморена и депресирана. Аз избирам първото. Да си на 40 е страхотно, защото сякаш ти предстои да покориш света, но с по- малко глупости и грешки, и с много повече увереност", казва актрисата. 

Истинска, зряла жена можеш да бъдеш и на двайсет, но не можеш никога да бъдеш сигурен какви изпитания ще ти поднесе живота и кога. Истината е, че започваш пълноценно да живееш, когато си на 40, казва тя. 

Снимка: Рой Себастиан Хил за #URBN

"Когато си на двайсет, казваш, че не ти пука какво мислят другите за теб, търсиш начин да се докажеш, вярваш в прямотата си. Когато си на трийсет, всъщност не те интересува какво мислят другите за теб и мислиш, че си конкурентноспособен. Когато си на четиридесет най-накрая разбираш, че никой не мисли за теб така, както ти би искала. На 40 за първи път осъзнаваш, че ти си единствената, която трябва да сложи нещата на мястото им".

Покрай кампанията с Femarelle за информираност за промените при жените, които настъпват с отиването на 30-те години, Деси Бакърджиева споделя от собствения си опит в този период. 

"Според мен е много важна превенцията и правилните добавки. Аз лично залагам на най-добрите за мен: Femarelle. Все още не съм в менопауза, но тя е неминуем етап в живота на всяка жена, когато функцията на яйчниците намалява, а с това намалява и нивото на половите хормони - естроген и прогестерон. Това обикновено се случва около 45-55 годишна възраст с някои изключения, като ранна или преждевременна менопауза. Менопаузата се свързва с палитра от симптоми, резултат от затихващата функция на яйчниците. Такива са горещите вълни, нарушенията на съня, промените в настроението, сухата кожа и коса, изтъняването на костите и редица други здравословни проблеми. Затова и набавянето на достатъчно витамини и микроелементи по време на този период е от ключово значение за доброто физическо и психическо здраве на всяка жена. С Femarelle се набавят някои от най-важните витамини в оптимални количества", казва тя. 

Снимка: Рой Себастиан Хил за #URBN

Необратимото приближаване към "новите 20" е съпроводено и от лични страхове. 

"Всеки се страхува от нещо", казва актрисата. "Аз имам една теория за демо -версията на всеки и че когато тя свърши, виждаш истинският човек до себе си. Тогава разбираш, че любовта е илюзия. На 40 няма как да започнеш всичко отново по онзи начин, по който през 20-те или 30-те си години. На тази възраст много по-лесно разпознаваш истината и лъжата и най-ценното - усещаш като лакмус кога хората са неискрени към теб, кога са отдадени и кога говорят просто празни приказки. Да се страхуваш - за мен е предизвикателство да усъвършенствам себе си". 

Навиците и уменията, придобити покрай професията, уви не ѝ помагат  по-лесно да преживее промените - психически и физически, които настъпват в зрелостта. 

"Успях обаче да се съхраня. Всяка жена иска да е булка, явно на мен няма да ми се случи и това е било мое опасение на по-ранен етап от живота ми. Обичала съм и съм била обичана, но винаги съм се опасявала, че нещо не е достатъчно, че нещо е фалшиво. Обличала съм много пъти булчинска рокля за списания, за снимки.... Единственият ми страх беше да не остана сама. Е, вече не се страхувам, даже намирам спокойствие и баланс в това да избирам сама какво да правя с живота си", откровено споделя актрисата. 

Смята, че вече е възможно и достъпно жените да се подготвят по-рано за периода на перименопаузата, менопаузата и след менопаузата и това идва именно от информираността по темата. 

"Според мен, за да се подготвим за перименопаузата и менопаузата трябва да познаваме симптоматиката. Перименопаузата е дефинирана по различен начин от редица експерти, но повечето обикновено се съгласяват, че тя започва с нередовни менструални цикли - заради намаляващата функция на яйчниците - и завършва една година след последната менструация. Перименопаузата също така варира значително от жена до жена. Средната продължителност на периода е от 3 до 4 години, въпреки че при някои може да продължи само няколко месеца, а при други до 10 години. Перименопаузата приключва след като преминеш през 12 последователни месеца без менструален цикъл. Тогава официално се приема, че си в менопауза и периодът на перименопаузата е приключил". 

Какво за нея е зрелостта? Смята ли, че това е началото на ново приключение?

"Да навършиш пълнолетие, не те прави зрял човек. Изправен пред неограничените възможности на съвременните технологии, модерният човек продължава да се измъчва от страх, безпокойство и тревожност или другата крайност да живее в илюзорни светове, които да го карат да си чувства харесван и зрял. За мен да си зрял, означава да се приемеш, да осъзнаеш грешките си, да отстояваш позициите си, да намериш баланс. Зрелостта според мен е да познаваш себе си и да владееш гнева си, да поемаш отговорност за постъпките си. Да можеш искрено да кажеш "благодаря" и "обичам те", без да очакваш същото в замяна и на всяка цена". 

Съгласна е, че 40-те години на жените са белязани от стигма.

"Много от познатите ми са по-млади и често ми казват да не се притеснявам, защото все още изглеждам страхотно. Повярвай ми, това изобщо не ме успокоява! Казвали са ми дори, че имам много време докато остарея, че не е нужно да го мисля сега.. Или че младостта е преходна, а няма по-очарователна и секси жена от тази на 40. Според мен много зависи от индивидуалността на човека. От желанията и обкръжението му. Да вярваш в лъжливи комплименти е като да ти подарят балонче с хелий и да го пуснат точно преди да го хванеш". 

Снимка: Рой Себастиан Хил за #URBN

Най-големият мит за жените 40+ е, че не са достатъчно сексапилни, недостатъчно млади, жизнени или красиви.

"Според мен това е много относително и със сигурност има хиляди жени над 40, които разбиват поголовно този мит! През последните няколко години се случиха много неща в живота ми, бях изправена пред безброй предизвикателства, но пък имах много време за себе си. Имах време да съм със семейството си, с децата си, да се образовам, да работя, но най-дълбоките ми желания не успях да реализирам. Винаги съм се стремяла да се усъвършенствам, да развивам ума и духа си, да оставя нещо след себе си, да се доказвам. Всъщност това, което най-много желая, е да се чувствам добре. Както аз, така и онези, които обичам", казва Деси Бакърджиева. 

Жената на 40 иска единствено да я ценят като личност, да я уважават.

"Уважение в пълния смисъл на думата - уважение към пътя, който е извървяла, уважение към интересите ѝ, към работата, към порасналите деца, към несполучливия първи брак, към загубите, които е изживяла, уважение към изборите, уважение към допуснатите от нея грешки", казва още актрисата. 

Опитът ѝ в професията ѝ я е научил, че няма трудни или лесни роли, малки или големи, има добре или зле свършена работа, а възрастта не винаги е от значение.

"До този момент нямам нищо общо с образите, които съм играла. Много е интересно, но винаги хората ме свързват с тях и си мислят че съм това което виждат на екрана. Сравняваха ме с Нели от "Стъклен дом", с Диана от "Фамилията" и после с доктор Хинова. Не съм искала да се поставям в някаква рамка или да се самоопределям, същото е с това какво не бих направила заради нещо, което обичам. Всичко зависи от правилната мотивация, ясните и добре подбрани аргументи и смисълът на крайния резултат. Това да си професионалист в нашата гилдия в съвремието ни е истинско предизвикателство, без значение дали си на 30 или на 40, защото трябва бързо и ефектно да се приспособяваш към дадените обстоятелства, да запазиш хладнокръвие при трудностите и да вложиш любовта си, за да постигнеш максималното. Важното е чрез ролята си да създадеш един истински човек, да го разбереш, да го обикнеш". 

Снимка: Рой Себастиан Хил за #URBN

Сред промените в навиците ѝ нарежда най-осезаемо въвеждането на малко спорт - веднъж или два пъти в седмицата и много динамичен живот.

"От дълго време съм с график по часове, за да съчетавам пълноценно работата и семейните си задължения. Не мога да си позволя да мързелувам, нямам и не желая бавачка за дъщеря ми. За мен няма по- голямо удовлетворение и щастие от това да си майка. Семейството ми много ми помага. Именно това задъхано ежедневие и фактът, че се храня малко и често, ме държи в добра форма. Поне се надявам и така да изглеждам, но важното е, че така се чувствам!" 

Какво е нужно жените да научат навреме за този период от живота си?

Менопаузата и пременопаузата са етапи от живота на всяка жена, които не могат да бъдат избегнати. Те носят със себе си не само физически промени, но и хормонални, емоционални и психически изпитания, които поставят всяка жена пред истинско предизвикателство.

Пременопаузата е периодът, който предхожда менопаузата. В този период тялото започва да произвежда все по-малко женски хормони - естроген и прогестерон, което предизвиква поредица от физически и емоционални промени в женското тяло. Точна възраст за протичането на този период също няма. Симптомите също могат да са неотчетливо изявени, което пречи на много жени да разберат, че се намират в пременопауза.

Деси Бакърджиева вярва, че жената може да започне нов живот след 40, защото така или иначе, се налага да бъде активна. 

"Човек не трябва да спира да мечтае и да вярва! В професията на актьора хората често виждат само блясъка. Истината е обаче е, че зад всяка роля в киното, телевизията и театъра се крият упорит труд лишения, много компромиси, липса на време за хората, които обичаме. Някога репетициите за пиеса или снимките за филм продължават часове наред, в които се налага да стоим дълго време прави, не можеш да се храниш редовно, което е предпоставка за проблеми, пътуваш за представления и се прибираш, когато всички в къщи спят... Такова е ежедневието на повечето - непрекъснато на крак, в движение без достатъчно време за самите нас" 

Казва още и че, човек може да е перфектен и красив само в очите на хората, които го обичат. 

"Те винаги ще виждат най- доброто в теб и ще си перфектен за тях. Никой не е безгрешен и никой не е перфектен, но това не трябва да ни спира да се борим, да мечтаем, да се развиваме, да се образоваме и да търсим начин, за да откраднем малко повече светлина за душите си! Перфектна жена! Мечта за всеки мъж! Да, защо да не бъдеш? Но да не пропускаме факта, че всеки има различна представа за перфектността, важно е не само да изглеждаш добре. За мен красотата е вътрешното състояние на духа, което озарява и тялото. Излъчването или присъствието би могло да определи една жена като перфектна или фатална, а може би сексапилна, особено на 40". 

Снимка: Рой Себастиан Хил за #URBN

Съгласява се да подкрепи кампанията на Femarelle - "Писма за Нея", защото здравето трябва да е приоритет! Във всеки период от живота на жената са важни профилактичните прегледи.

"Да се включа в тази кампания е от голямо значение за мен, защото информираността и знанието е сила. За мен има смисъл и вярвам, че дори на една жена да помогна си е заслужавало. На моето зряло Аз бих написала писмо. Бих му казала, че си е заслужавала всяка безсънна нощ, отдадена на децата и на работата ми - дали, за да помагам за домашно, да пея приспивни песнички, да се правя на строг родител или да съм на снимачната площадка. Заслужавало си е да си уча и подготвям ролите или да пиша научен доклад, когато всички си мислят, че сладко спя след тежък ден. За мен изкуството е духовна храна, любов, добър провокатор и учител. Повечето събития в живота ми, които са ми причинили болка, не са зависили от мен. Щастието човек сам си го гради. Знам, че много са ме лъгали, използвали, разочаровали, но това не ме е отказало, не съм се предала. През живота си съм имала много перипетии, но не бих казала и че съм се справяла умело. Преди съм искала да променя за добро хората, искала съм да бъдат по- искрени и честни, но явно това не е моето призвание. Вярвам, че мога и има смисъл. Обичала съм, обичам и това е най- ценното!"

Снимка: Рой Себастиан Хил за #URBN

А на всички онези жени, които четат това интервю... 

"Пожелавам ви да бъдете здрави! Мечтайте, обичайте, бъдете упорити и успешни!", казва Деси Бакърджиева. 

Снимка: Рой Себастиан Хил за #URBN

 

 

#URBN Team: 

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Стилист Александрина Дерменджийска 

Гардероб: DESIGUAL// SCANDAL // FUSION // GUESS // H&M - Serdika center

Обувки - SCANDAL // H&M - Serdika center

Aксесоари: H&M

Фотограф: Рой Себастиан Хил 

Локация: Grand Hotel Millnium 

*Специален проект на #URBN и Femarelle! Съдържа продуктово позициониране! 

 

** 

Напомняме ви, че #URBN и хранителната добавка за дами в зряла възраст - Femarelle, започват специална поредица за писменото общуване - "Писма за Нея". Заедно с писателката, създател на лонгселърите с терапевтични приказки Диана Петрова ще имате възможност да споделите своите опасения, треовоги и въпроси, за да получите личен отговор напълно безплатно!

Диана Петрова е слушател към юнгианската програма от 2010 година насам и има траен интерес към психотерапията. Провежда консултации, в които съчетава писмен обмен със срещи на живо. Приветстваме я на страницата на сайта за градска култура #URBN, в рубриката "Писма за Нея" by Femarelle!

Как да се свържете с Диана Петрова?

  • Задайте въпрос или споделете за своите тревожните състояния, сънища, безсънни нощи и напрегнати дни, като изпратите писмо на [email protected]
  • Адресирайте го с тема на писмото: "Писмо за Нея".
  • Диана Петрова ще отговори личнои напълно безплатно.
  • Избрани писма или части от тях и техните отговори ще бъдат публикувани през август 2024, ноември 2024, февруари 2025 и май 2025, запазвайки анонимността на автора.
  • Онези от вас, които пожелаят терапевтичното общуване да продължи, може да ми пишат на на Диана Петрова и за лична среща