#Този, който владее изкуството на илюзията и притежава силата да заблуждава за развлечение. С тънка ирония той успява да провокира ума и да властва над въображението. Иван Иванов, известен като IVAN TRIDE в шоубизнеса у нас и в чужбина, умее да провокира съзнанието, като прокарва онази тънка нишка между реалност и фантазия, която те кара да вярваш в свръхестествените способности, в чудото, в загадъчната и ефектна илюзия.

„На чаша вино с..." е традиционният проект на #URBN и вината Pixels на New Bloom Winery, който ви среща с онези възхитителни и специални личности, с които не всеки има възможност да поговори за живота, любовта и да разисква философски теми. Toва са задушевни и откровени разговори, записани с диктофона на #URBN, в които няма теми табу над чаша от любимото ни вино! Не вярваме нещо друго да отключва сетивата така, както деликатните аромати с нотка на зелена ябълка и зрели цитруси в чаша бяло вино Pixels!

С Pixels разговорът върви повече от интригуващо.

Снимка: Студио KARE за #URBN

Над чаша вино с Ivan TRIDE си говорим за магията в компютърната среда, като рефлекция на илюзионното изкуство, което той владее от малък.

На чаша вино Pixels с IVAN TRIDE - Първият 3D артист у нас Специален проект на URBN и PIXELS

Снимка: Студио KARE за #URBN

Всички в Добрич са чували за Ванката Магьосника. Вече и всички в София, може би в цяла България. Дори в САЩ. От джоба му изскачат фокуси, а ръцете му са по-бързи от най-зоркия поглед. Иван Иванов е само на 29 години, но е факир в това да приковава вниманието на зрителя върху феноменално и необяснимо явление, за което има логично обяснение.

Съвършеното владеене на илюзионното изкуство за него се превръща в магия, в чаровно забавление, което овладява още като ученик. В последните няколко години това негово хоби остава само за неговите очи и може би тези на близки приятели. Защото дълбоките води на едно друго изкуство го повличат, а той успява да яхне вълната и да се превърне в първия по рода си 3D артист у нас.

Само за три години IVAN TRIDE участва в редица музикални видеоклипове, за които създава 3D специални ефекти. Работата му е толкова уникална и забележителна, че е поканен да направи добавена реалност за клипове на американски звезди като Tory Lanez, Juicy J, NGHTMRE и редица музиканти у нас (YoungBBYoung, V:RGO, Alek Sandar, Dim4ou, Искрата, Боро Първи и мн. др.) Филтрите за Инстаграм, които създава за изпълнители и компании от ранга на Coca Cola, са толкова яки, че са споделяни от милиони потребители по цял свят.

„От малък имах това чувство, че ако не правя нещо градивно, все едно си губя времето. Толкова е голямо любопитството ми. Когато приятелите ме викаха да играем или да се шляем, си казвах: ако ще загубя повече от два часа с тях, по-добре да се прибера у нас и да си уча програмите и фокусите“, споделя Иван.

IVAN TRIDE

Снимка: Студио KARE за #URBN

Звучи невероятно за едно дете на XX век от малък град, което никак не е изкушено от живия живот и неговите безкрайни вредни и безвредни забавления. За Иван магията на живота е нещо съвсем различно от кафенета, барове и традиционни игри.

„Oще от малък имах много хобита, но вниманието ми бе привлечено от анимациите в първите 3D филми като „Шрек“ и „Ледена епоха“. Толкова се запалих от възможността да създаваш цели светове и герои, че исках някой ден и аз да мога да го правя. Първата програма, с която започнах, беше 3Ds Мax. Тогава нямаше тюториали, купих си едно дебело ръководство от 600 страници и започнах да уча. Имах добри резултати до момента, в който компютърът ми започна да изнемогва. Аз - малък, на 14 години – нямах пари да го ъпгрейдна. Затова започнах да правя фокуси!“

Нека магията бъде с него!

Илюзионното изкуство се характеризира с изключителна ловкост на ръцете. Иван демонстрира своята пред очите ми, като успява да накара обикновена цигара да се изпари и да се покаже от съвсем различно място – другата му ръка! Даже не мигнах, а ръцете му не се доближиха!?! Зяпнах, признавам си! Очакваш всичко друго от технологичен факир, но не и да прави фокуси с такава лекота посред бял ден.

На чаша вино Pixels с IVAN TRIDE - Първият 3D артист у нас Специален проект на URBN и PIXELS

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Бях станал много известен в Добрич, защото бях първият – фокуси в училище, после по улиците. Спираха ме навсякъде. Ходих с широки панталони с 10 джоба и във всеки – различен фокус. Обичам да изумявам хората. Да показвам нещо и те да са: „Уау“! Защото този тип емоции събуждат детското у човека и го карат да се чувства жив"

Дори разказано набързо, за 5 минути, детството на Иван изглежда мащабно. Същевременно той сам се описва като интроверт и дори стеснителен. Не обича да се снима, защото не е модел. Най-важното е да покаже изкуството си.

На чаша вино с IVAN TRIDE - Първият 3D артист у нас Специален проект на URBN и PIXELS

Снимка: Студио KARE за #URBN

Фокусите за него са sleight of hand – в превод, вид манипулация. С други думи – нищо особено!

„Някаква комбинация от сръчност, много упражнения пред огледалото, отвличане на вниманието, различни методи. Може да комбинираш и да си измисляш и нови фокуси, когато имаш основата. В един момент започна да ми се превръща в амплоа – навсякъде, където отида: „Ванка, покажи някой фокус“, „Ванка, носиш ли картите“. Не исках хората да ме свързват с това, защото, както казах, съм интроверт, а тези фокуси насочват цялото внимание към мен, особено ако ги показвам пред група от 10 човека, например“, споделя откровено Иван.

Преди няколко години спира с фокусите, защото му омръзва. Но успява да засища нуждата си от магия в реалността – като твори в добавената реалност. Но с фокусите, специалните способности на Иван не се изчерпват. Роден в семейство на музиканти, той свири на пиано, китара и хармоника от малък. И това също му помага в работата като 3D артист!

„Много влияние имам от баща ми, определено. От малък ми пускаше качествена и разнообразна музика, но не толкова комерсиална. От онези – типично музикантските парчета!“, казва Иван.

Тънката нишка между музиката, фокусите и любопитството

В последните години Иван TRIDE е ангажиран предимно с направата на специални ефекти за музикални видеоклипове. Толкова е уникален в това, което създава, че зрителят успява да разпознае стила му във всяко видео, без да знае, че е замесен. Казва, че между фокусите и 3D изкуството има нещо общо.

Снимката на Студио КАРЕ, която вдъхнови IVAN TRIDE....

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Точно това ми харесва! Чрез специалните ефекти за видео, които правя, създавам някаква илюзия, че нещо е там, а то реално не е там!“.

Интересното е, че всъщност е завършил ... „екомениджмънт“ - напук на всичките си хобита и таланти. В 12-и клас буквално един приятел му „бутнал в ръцете“ книга на американския предприемач Робърт Кийосаки. С вроденото си, вечно гладно любопитство, Иван се запалва да научи повече за активи и пасиви, защото вярва, че трябва да си икономически грамотен, за да може да си успешен.

... да ни демoнстрира някои от своите ефекти. Специален проект на URBN и PIXELS

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Почти веднага след като се записах да уча в Свищов, осъзнах, че това много не е за мен. Но вече бях направил крачката и гледах да си уплътнявам времето с други неща. Записах се в една студентска организация – AIESEC. Там се научих да разработвам проекти и организирах „Фестивала на вдъхновението“ - в града не бяха виждали подобно нещо. Събрах интересни хора, които разказваха вдъхновяващи истории в стил TED talks, и събитието завърши с уникален купон на амфитеатъра – забележително място! От едната му страна се вижда целият Свищов, от другата страна – Румъния и Дунава“.

Следва кратко търсене на път в живота – работа в кол център, работа като маркетинг мениджър, дизайнер, преместване в Пловдив...

„В един момент осъзнах, че си губя времето, вместо да правя нещо ползотворно. Наблегнах да уча 3D изкуството. Направих първата си песен - „Coffee Boy”, която се превърна в моето портфолио за ефекти, естетика и светоглед. Благодарение на тази песен Стефан и Владо – изпълнителите, познати като Young BB Young, научиха за мен и се запознахме. Бях тепърва прохождащ, но те вече искаха да работим заедно и ми се довериха да направя клипа на песента им „Къде къде“. Бях много щастлив, че някой за първи път ми плати да правя това, което обичам!“

Така Иван се заравя цял месец в клипа, за да направи нещо, което България не е виждала до този момент. И наистина успява, а този клип отваря широко вратите и започват да го търсят за работа.

IVAN TRIDE с космическото цвете YERBA, измислено за музикалния клип с Juicy J и Alek Sandar

Снимка: Студио KARE за #URBN; 3D ефекти: IVAN TRIDE

„Не знам дали съм мечтал да бъда 3D aртист точно по тоя начин, както се случва, но това се превърна в мой живот. Като имам работа по някой клип – не съм от 8 до 17 ангажиран, а сън не спя, защото искам да го изпипам. Цял ден, цяла нощ... Напоследък чувам нещо, което е огромен комплимент за работата ми. Казват ми: „Искам бизнесът ми така да се разрасне, че да мога да си позволя да работя с теб!“.

Някои хора всъщност не могат да си обяснят изобщо какво е 3D изкуството. Изумени са. Не знаят как се създава такова нещо. Иван се опитва да ни обясни с думи прости.

„Преди клипа с рапъра Juicy J имах друг сюблимен момент в работата. Потърсиха ме от САЩ режисьорите за клип с Tory Lanez. Беше ме препоръчал друг 3D артист. Клипът, за който правих 3D анимация, се казва „Wrist”. Беше много вълнуващо, когато ми звъннаха в деня на снимките, да режисирам кадрите, в които ще има специални ефекти. Снимаха в някакъв манастир в Маями, но аз трябваше да участвам, защото кадрите трябваше да са заснети по точен начин, за да мога да си сложа ефектите там. И аз, както съм си в офиса като всеки друг ден, изведнъж получавам обаждане от Маями, Tory Lanez е на линия и ме питат: „Сега тук какво да направим? Как да снимаме?“ Невероятно усещане!“

Изкуство в днешно време е да създадеш нещо, което го няма до момента.

България вече е готова за този нов вид арт, а хората все повече обръщат внимание на 3D специалните ефекти. Иван споделя, че често му пишат млади момчета и момичета, които го питат какво е завършил, защото искат и те да станат като него.

Снимка: Студио KARE за #URBN; 3D ефекти: IVAN TRIDE

„Може би това, което ме отличава, е, че винаги се старая да правя нещо, което не е правено по някакъв начин до момента. Макар да съм в индустрията с музикалните видеоклипове, самият аз не следя особено пазара. Черпя идеи от себе си, защото се опасявам, че ако гледам, може би ще се влияя и ще ми идва да правя подобни ефекти. Старая се да правя неща, които не съм виждал другаде!"

Иван се опитва да ми обясни и какво точно прави на компютъра, за да създаде всички тези въображаеми коли, космически цветя, филтри за Инстаграм, които позволяват да се возиш в колата на рапъра V:RGO или да ти капе лилава течност от очите. Казва ми:

Наслагвам, добавям към реалността една друга реалност и ги съединявам

Това, което прави, не може да се обясни с думи, но перспективата е глобална. Технологията се развива, хората прекарват все повече време в интернет, скоро ще има очила за добавена реалност (AR) и по-евтини такива за виртуална реалност (VR)... Какво ще се случи тогава?

„Много неща ще станат 3D. Ще може да си вътре във филм, който се играе от актьори в реално време. Те ще минават покрай теб, докато ти си с VR очила. Филмите ще се превърнат в нещо като игра и киното ще се слее с гейминга“, прогнозира Иван TRIDE.

Казва, че най-просто обяснено, работата му е като на фотошоп, но в 3 измерения.

„Звучи абстрактно с думи, човек не може да ме разбере, ако просто му говоря. Затова може би и клиентите ми искат аз да измисля какво им трябва. Не получавам задачи и заповеди, а аз ги съветвам. Дори това, че съм правил фокуси, ми помага да прилагам методи от илюзионното изкуство в 3D ефектите. Често се учудвам на себе си - какво съм измислил. Понякога магията става случайно. Нещо се бъгва в програмата докато работя или натискам нещо без да искам. Kликвам някакъв параметър и се получава як ефект. Като на магия – някакви случайности водят до чудото“.

IVAN TRIDE в своята добавена реалност Специален проект на URBN и PIXELS

Снимка: Студио KARE за #URBN

Иван е създавал виртуална реалност и за себе си. Отново в своя песен – “Temporary bitch”, посветена на виртуалните асистенти като Siri и Google, които ти отговарят и изпълняват поставени задачи.

„Когато навлезе и VR-a и започнем да го използваме ежедневно,  ще може да виждаш виртуалния си асистент. Затова посветих песен на моята въображаема бъдеща виртуална асистентка. За целта направих цяла сцена във виртуална реалност, като игра. За да мога да взема кадри от там все едно наистина съм в бъдещето. Все едно я виждам и си говорим, а тя прави разни неща – организира ми файловете, отговаря на съобщения вместо мен и т.н. За завършването на цялата песен с видеото ми отне около година и въпреки че не избухна с много гледания, то стигна до точните хора, които толкова му се изкефиха, че в последствие ми се довериха да работим по музикалния клип с Тоry Lanez”.

Казва, че не може да избяга от музиката, макар да присъства в нея по доста футуристичен начин. Категоричен е, че е много важно човек да твори за самия себе си.

„Защото нещо, което правя за мен, не бих могъл да го направя за друг. Защото най-често клиентът има нужда да създам нещо негово. А когато аз искам да покажа себе си, свои идеи и концепции – правя моя песен с мой клип. Всеки път това отваря нови врати. Личното творчество е много важно! Виждал съм и други 3D артисти - професионалисти, дизайнери, които правят само продукти за клиенти и са заровени в тази работа. И портфолиото им е стриктно - само работа за клиенти. Те не се отличават с нещо изключително!“, споделя Иван.

Добавената реалност, която IVAN TRIDE прибави към снимките на Studio KARE Специален проект на URBN и PIXELS

Снимка: Студио KARE за #URBN; 3D ефекти: IVAN TRIDE

Макар да прекарва по-голямата част от времето в добавена реалност, в живия живот до него е Екатерина, за която знаем, че обича бяло вино! Затова и подаряваме едно от любимите - PIXELS! Екатерина заслужава, защото е от онези жени, които правят мъжа по-силен. Тя се занимава с мотокари – коренно различна насока от тази на Иван, но е страстен специалист в областта си също като него!

„Изумява ме понякога с нейни идеи. Тя е моята муза! Не се сърди, че когато сложа head set-a вкъщи, всъщност ме няма – в другата реалност съм. От 5 години сме заедно и върви до мен в целия процес“, разкрива малко от личния си живот артистът.

Сред последните му актуални арт творби е Инстаграм филтърът за Coca-Cola, чрез който можеш да си модифицираш urban (градския) външен вид по твой вкус – пиърсинги, очила, шапки. Да се снимаш заедно с приятел и да закачиш фотоса за спомен върху виртуално кенче.

„Кажи речи – да ... в музикалната индустрия в България друг преди мен не е правил такива специални 3D ефекти. Може и да е имало някой, но аз намерих начинът да ги поднасям така, че хората да искат точно аз да им ги правя и се радвам за това!“

И ако смятате, че с 3D и фокуси интересите на IVAN TRIDE се изчерпват- жестоко се лъжете.

Намира време да прави и свое интернет предаване, в което пуска музиката, която обича и разбира се, като всеки магьосник, ползва майсторски тънка ирония. Иначе казано: Иронично радио предаване с любимата му музика и лафчета! За Слушане – Най-неангажиращото предаване за хора с ангажименти.

След 10 години ние го виждаме много успял! А той се надява просто да е жив и да е добре!

 

URBN Team:

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Грим: Росина Георгиева

Снимки: Студио КАРЕ

3D ефекти: IVAN TRIDE

PM: Йорданка Блажева

 

Благодарим на JOY Station за гостоприемството!

Специален проект на #URBN и PIXELS!