"Любовни вечери" е традиционен специален проект на #URBN, осъществен с подкрепата на вината Pixels на New Bloom Winery, вдъхновени от модерния, градски човек!  Те са нашият основен съучастник в разказването на забележителни истории, част от традиционната ни рубрика "На чаша вино с..."

"Любовни вечери" е част от поредицата "На чаша вино с...", осъществен с подкрепата на PIXELS

Снимка: Студио KARE за #URBN

В #URBN обичаме любовните слова и скритите трепети, които ни карат да настръхваме, отпивайки от фамозното розе на Pixels.

Присвиваме очи и се вглеждаме в една гола и смела любов, преминаваща през тръни и роса, в пътя си към обятията на другия. Красивият, личи цвят и плодовият финес с нотки на червени плодове в чашата - с вкус на ранна череша и касис, носят екзотично ухание...

Taкова се прокрадва и в стаята, където прекарваме една любовна вечер с известната двойка актьори Явор Бахаров и Рая Пеева. Те рядко застават по собствено желание пред обектива, за да говорят за връзката си. Вероятно сте от малкото, които са имали възможност да ги чуят да си говорят по този начин.

Тя го нарича "любов", а той нея - "котка". 

Казвали сме ви вече, че Рая Пеева е не просто котка - тя е по-безстрашна от лъв, но не пада по гръб, бидейки Риби по зодиакален знак. Ние не вярваме в зодии. Вярваме в първичния ѝ, животински инстинкт.

За Явор тя е неговият Рай. Спасение в неговия Ад. Неговият крилат ангел от пиесата "Майстори".

В #URBN обичаме любовните слова и скритите трепети, които ни карат да настръхваме, отпивайки от фамозното розе на Pixels // Специален проект на #URBN & Pixels

Снимка: Студио KARE за #URBN

Можете да изкарате Рая по-бързо от равновесие, отколкото Явор. Само ѝ кажете, че някога някой си е позволил да се доближи до него и да го докосне по косата, например. 

"Никога не го прави повече!"

Това ще получите като отговор и то няма да звучи по-малко ледено-ужасяващо - все едно чувате Катрин Трамел  (изиграна от Шарън Стоун) в "Първичен инстинкт".

Ледарката пада на земята...  точно като във филма... 

Разговорът звучи толкова истински, колкото може да е само след вино!

Пет години заедно, но все още се ревнуват един друг като в първите моменти, в които са били повече от приятели.

"Не е същото след 5 години. Минали сме през повечко ситуации и съответно е по-силно самото чувство. По-привързан съм ... Обичам те по-силно!", казва Явор Бахаров, обръщайки се с лицето си към Рая.

Рая Пеева Гардероб: COLLECTIVE

Снимка: Студио KARE за #URBN

Това е първото им интервю заедно, откакто Рая Пеева е на екран всеки ден и откакто Явор се появи на първите страници на вестниците  - не заради професията си, а заради своя лична грешка. 

"Минахме през много перипетии. Не знам вече колко ми е висок прага на търпение, но явно е много висок, защото много го обичам това момче", казва в тази връзка Рая Пеева. 

"Понякога се вадим един друг от равновесие, но имахме големи сътресения покрай това, което се случи с мен. Съдебното дело. Но пък то заздрави връзката ни. Аз минах през бездънна яма, през голяма дупка, но тя бе с мен и ми помогна по-бързо да изляза. Ако изобщо съм излязъл, е благодарение на Рая. Емоционалата дупка е страшна. Имах трудности в лично отношение, но това не ми е оправдание. А вид обяснение към близките ми, публиката... Но съм благодарен, че не бе фатално. Нали това, което не те убило, те прави по силен? Това бе моя лична грешка, оценявам го като моя спънка", откровено споделя Явор.

Явор Бахаров - Риза Gaudí, магазин COLLECTIVE// Локация: HYATT REGENCY SOFIA // *Специален проект на #URBN & Pixels

Снимка: Студио KARE за #URBN

Темата видимо не му е приятна, но предпочита да е прям, макар дори задаването на въпросите да е неловко. "Питай ме", казва Явор. Защото няма как да говорим за любовта между Рая и Явор ако не минем с тях през някои спомени от Ада. 

Това завинаги остава част от живота ти. Но не бива да бъде част от теб повече! 

"Когато това се случи и ме взеха в телевизията, имаше много злостни коментари, че и аз съм такава като моя приятел. Определено носех стигмата. Определяха ме спрямо човека, с който съм, защото си я има поговорката, че човек с какъвто се събере, такъв става. Но хубавото е, че се оправяме - не че аз съм света вода ненапита, и аз имам много мои демони, които не са се проявявали толкова обществено. Явор, обаче, ме търпи. Не се чувствам жертва и той също не е. Изкарваме си го един на друг, но оцеляваме заедно. И двамата си правим живота така че да ни е добре", споделя Рая. 

Говорейки си за демони Рая споделя, че предния ден е играла на сцената новия спектакъл на младия режисьор Боян Крачолов - "Монетата". 

"В монетата до такава степен показвам на бял свят демони, които не искам да срещам в реалния живот", споделя актрисата. Ако беше в чужбина - името ѝ би трябвало да бъде изписано като на първата, влязла в ролята на премиерата на тази пиеса. 

Рая ни разказва и история, свързана със скорошната премиера. 

"Майка ми Красимира Демирова ми сподели, че Стоянка Мутафова казвала на Георги Калоянчев: "Ей, ти си голям нещастник човече, защото не можеш да се гледаш отдолу, не може да си публика на себе си. Не можеш да се видиш. И мама ми каза, че е усетила същото - за първи път да ме види в такава демонична роля, дори малко се уплашила. Защото в "Монетата" през мен говорят демоните на хората. Там моята роля е в един момент да стана наистина чудовище", споделя Рая. 

"За мен най-впечатлителното беше, когато я гледах като Лея Иванова във филма "Пеещите обувки". Но сега съм сигурен, че в новото представление "Монетата" на Боян Крачолов е наистина много различна! Рая бе много вдъхновена от този процес", казва Явор. 

Явор признава, че в момента Рая е на гребена на вълната като водеща в "Преди обед".  По думите им самото определение публични личности ясно определя, че двамата ще са на показ. 

Рая Пеева Гардероб: COLLECTIVE

Снимка: Студио KARE за #URBN

"И да се противопоставим означава, че не сме за тази работа. Не ме дразнят тия неща, които се пишат. Пишете каквото си щете, аз знам какво се случва в моето кръгче, да става каквото ще", категорична е Рая Пеева. 

"Но да не сменяме темата. Нека кажа - случилото се с делото оценявам като моя лична грешка. Лично мое спъване. Не съм наранил никой физически, за щастие, и не е нещо, което да не мога да преодолея или да ми останат сериозни морални и човешки бъгове", довършва мисълта си актьорът и разпалено добавя:

"Много си обичам публиката. Много ме заболя, че я разочаровах, но в крайна сметка - няма как да ѝ се сърдя. Мога да се сърдя само на себе си, че бях в онзи период и се надявам да изляза от него окончателно. Истината е, че сцената и работата ми са това, което ме извади на повръхността. И най-вече Рая - без нея нямаше да мога да стигна до никъде.

Тя ме издърпа от дупката с две ръце, сякаш беше впила ноктите си и не ме пускаше.

Снимка: Студио KARE за #URBN

И сега съм спокоен, защото работя професионално и това ми дава основа", казва Явор.

Актьорът признава, че непосредствено след спънката си, първият един месец има странно усещане, когато трябва да излезе на сцената.

"Усещаш, че публиката се е дистанцирала. Не можех да го махна това тягосно усещане от себе си, нито проблемът, който е опетнил, така да се каже, репутацията ми. Имах много негативи съвсем в началото. После дойде пандемията. Случи се, че целият свят се спъна и падна до мен. 

Всички бяха долу, също като мен. И така ми беше по-лесно аз да се изправя"

Но любовта е като изкачване на планина в тъмното. Една погрешна стъпка и си мъртъв. Шарън Стоун го е казала. И вероятността да бъдеш изоставен, когато си в тежка ситуация е немалка. Но за Рая и Явор, любовта е точно в оставането. 

"По никакъв начин не се изпитвам до къде ще ми стигне любовта към Явор. Приела съм живота като такъв с всичките пречещи обстоятелства. В театъра, когато играем, тези пречещи на актьора обстоятелства му помагат да открие образа си, да го придвижва към по-доброто, към стремежа нагоре. Аз мисля, че това ни сплоти и закрепихме връзката си повече. Не че е била "разкрепена", ако може така да се каже. Но това ни бетноира заедно.

Щом това можах да издържа - значи е истина, споделя Рая. 

Въпреки житейските несгоди, Явор и Рая не спират да работят интензивно. И двамата са носители на наградата "Икар". Рая за дебют за ролята на Алис в "Отблизо" на Патрик Марбър, а Явор - за "най-добър поддържащ актьор" за ролята му в спектакъла "Редки тъпанари".  

През ноември Явор Бахаров изигра емблематичния образ на майстор Живко от пиесата "Майстори". Той е влюбеният, замогнал се мъж, който открива, че жената, която му е дала дума, вече е омъжена за друг. 

За да работи човек, сърцето му трябва да е спокойно

"Точно това е реплика на майстор Добри, отнесена към моя герой - майстор Живко. А моят отговор е: Аз работя, когато сърцето ми е неспокойно. Ако имаш да казваш нещо - кажи!, така отговарям на Добри. Така се случи, че ме разпределиха отново в темпераментна роля в тази класическа българска пиеса. Като се зарових в текста - смятам, че това е един от най-добрите български пиеси от началото на века", споделя Явор. 

 

Имало и стрес покрай ролята, тъй като актьорът влиза на мястото на друг актьор и трябвало да се подготви за около месец.

"Колегите бяха напреднали, но аз работих самостоятелно, с режисьора Асен Шопов, в София. Имаше го и съмнението дали времето ще стигне. Работих, както често работят в западните страни - учиш си текста вкъщи, отиваш готов и за 10 дни построявате всичко. Слава Богу се получи! Най-вече заради режисьора Асен Шопов (работили сме по "Железният светилник" преди 10 години). Но в "Майстори" този режисьор ми взе акъла - упоритостта и желанието за работа бяха на висота, въпреки напредналата му възраст" споделя ентусиазирано Явор Бахаров.

Винаги си е представял Рая като крилатия ангел от пиесата. По драматургия в "Майстори" е казано точно това - че желанието да се събереш с даден човек е основен мотив за живота и че любовта е важна, за да живееш. В пиесата се случва и че любовта убива.

"Надявам се ние с Рая да опровергаем това. Стараем се да не се убием един друг!", казва още актьорът. 

"Иначе и след 5 години пак си е като преди. Това е хубаво", добавя Рая. "Има моменти, в които аз трябва да го укротявам, понякога той мен. Равноправни сме в тази връзка. Всеки си знае мястото". 

В тяхната връзка Рая най-много оценява Явор - едно дърво, което продължава да расте. Двамата вярват, че ако спрат да се ревнуват, значи нещата не отиват на добре. 

"Ревнувам я, но се правя, защото не искам да го показвам. Ето например вчера ме търсеше: на кой рожден ден съм, къде съм... Аз ѝ обяснявам, че съм в градинката " завършва историята Явор.

 

Явор Бахаров и Рая Пеева // Халат- цветен и черна нощница a la Marie от Mariya Vasileva // Бижута: Mad Colors by Валентина Костова - магазин Studio Iskar47//Локация: HYATT REGENCY SOFIA //Специален проект на #URBN & Pixels

Снимка: Студио KARE за #URBN

"Той е със стар модел телефон с копчета в момента. Пиша му съобщение - той не ми отговаря. Мързи го да ми отговари. Не отидох на този рожден ден, защото исках да си почивам, но на него му казах: "Добре, ще дойда, чакай ме", разкрива от своите номерца с усмивка Рая. 

Двамата обичат да се надиграват - наричат го нещо като "надсвирване". Но вярват, че това да се предизвикват един друг ги държи в кондиция.

"В една професия сме, но от наша гледна точка това и пречи, и помага. Когато той е ентусиазиран от репетиции, ми разказва. Аз влизам с него в разказа, помагаме си. Разговорите за ролите, спектаклите вървят с вино на вечеря. Обсъждаме бъдещите проекти, даваме си идеи. Четем си сценарии... Но мога спокойно да кажа, че Явор си намери майстора с мен. От изкуството взимаме най-доброто в любовта, за да го пренесем в живота", смее се актрисата.

А Явор е напълно съгласен. 

Перфектният им ден заедно си го представят доста подобно. Ставане преди 9 часа, слънчево време, разходка с кучето Чийта - заедно. 

"Да обядваме заедно, да пием вино, да правим секс към 13.30, да поспим малко, пак на раходка, вечеря, филм и вино!", казва Явор.

Това няма да му омръзне никога. Нито пък на Рая:

"Подобен е и моя: ставаме рано, кафе, куче, лежерно и си представям някъде на много топло, да има океан или море, плуване. Много обичам да сядаме на обяд с Явор и по 4-5- часа да си говорим тези интелектуални, наши си разговори, защото във виното е истината и ние обичаме да го правим на чаша вино. Една от темите ни напоследък е за новите табута", разкрива Рая. 

Явор Бахаров и Рая Пеева // Риза Gaudí, магазин COLLECTIVE // Халат- цветен и черна нощница a la Marie от Mariya Vasileva // Бижута: Mad Colors by Валентина Костова - магазин Studio Iskar47//Локация: HYATT REGENCY SOFIA //Специален проект на #URBN & Pixels

Снимка: Студио KARE за #URBN

За какво си говорят...?!

И двамата са еднакво възмутени от прекалената цензура. 

"Слушах интервю с Любен Дилов. Вече списанието "Плейбой" едва ли не няма да се издава, защото има много пуритани. И има твърде много цици. 80-90-те години се оказват по-освободени от цензура, отколкото в началото на 2021 г.  В 90-те години израснахме с тези теми за хомосексуалисти, травестити, чернокожи и говорихме свободно. А сега в комедията, която репетираме с Бойко Кръстанов и Даниел Пеев, има доста сексистки смешки. А комедията е жанр, който трябва да издържи на това. И много известни комедианти направо са се хванали за главата. Те казват, че не могат да се изразяват като комедианти и хора на изкуството вече. Да правиш политически коректни шеги не е ок!", разгорещява се разговорът с актьорите.  

Отчаяни съпрузи

Говорим за новата комедия, която в момента репетира Явор, заедно с актьорите Даниел Пеев и Бойко Кръстанов и която носи работното заглавие "Отчаяни съпрузи".

Всъщност със своите първи, истински имена, тримата актьори ще се оплакват от жените си! Звучи обещаващо, нали? 

"Разказвам на Рая част от текстовете, вицовете, които ще кажа на сцената, защото спектакълът е в доста свободен жанр. Пробвам ги първо през нея, някак си. С екипа искахме веднага, като свърши пандемията, да сме готови с продукт, насочен към хората. Режисьор е Васил Дуев - млад и талантлив актъор и режисъор, който поставя все по-често в София и за първи път ще работим заедно. Пиесата е в жанра на стенд ъп комедията. Влизаме абсолютно лично, героят ми е в 10-годишна връзка... Ние с Рая сме на половината на този път, но има много неща, които мога да взема от живота си с нея за този комедиен текст. Та Явор в пиесата е леко отегчен от връзката си, но да успокоим Рая - на 5 години не се усеща така", шегува се с приятелката си актьорът.

Гледайки ги двамата се замисляме, че в двойните интервюта на #URBN най-ясно се вижда кой е шефът. За първи път виждаме Явор толкова опитомен, защото Рая е ... "опасно красива и твърде талантлива", по негови думи.

"Urban (бел. ред - градска, модерна)  жена е! Родена еманципирана! Във връзката си с нея оценявам, че през толкова много неща минахме и знаем толкова много един за друг. С никой друг не ми се е случвало и това ми е най-ценното. Мисля го, знам го и го усещам. Искрен съм да, не ме питай", казва Явор. 

За момент и на двете с Рая ни минава през главата, че може да ѝ предложи брак точно сега. Какъв по-удобен момент?!" Този огън между двамата се дължи до голяма степен и на факта, че са сочени за секссимволи.

"Много сме секси като цяло и двамата", отсича Рая.

"О, аз никога не съм се смятал за секси, но винаги съм смятал нея за секси. Първо го видях в личните ни срещи, от личните ни отношения , а не от екрана. Подозирах, че ще бъде известна актриса, но по-силно впечатление ми направи като човек. Сега е на гребена на вълната. Това че е на екран всеки ден ми е естествено. Може би в друга къща ако момичето е в ефир всеки ден, ще се приеме по друг начин. Сутрин си пускам телевизията, гледам си я, тя си работи, после си се връща...", казва Явор.

"Хубавото е, че знае винаги къде съм", шегува се Рая. 

Тези дни гледат заедно "Под прикритие". Оказва се, че сезонът, който дават в момента, са го пропуснали. 

"За първи път го виждаме в роля, в която е много обран. Респектира ме. Гледам го, пипам си го и после си го целувам - викам си, ето го моето момче", споделя Рая. 

Как да не ѝ завиди човек, след като разбираме, че Явор и чисти, и готви. На фона на всички тия мъже, които не "пипват..." 

Явор и пипа, и готви! Ама е с Рая!

Двамата често си пеят някоя песен един на друг. Последно Явор ѝ запял "Девойко, мари, хубава". 

"Покрай "Майстори" трябваше малко да вляза в народното творчество. Намерих един певец, който се казва Костадин Дуров. Навремето е записвал всички родопски песни на Българското национално радио. Има глас, по-висок от гайда. И нещо ми влезе в сърцето и главата... Та съм на тая вълна. На Рая не ѝ е любимата, която да ѝ пея. Но какво беше последното, което ти, Рая ми запя?", пита я Явор. 

Така разбираме, че Явор Бахаров има нова страст! Купил си е микрофон и е преобразувал един шкаф в място за аудиозаписи. Всъщност спечелил е проект от Национален фонд "Култура" и ще направи първия запис на книгата "Записки по българските въстания" на Захарий Стоянов. 

"Та в моето малко студийце ѝ записвам на микрофона с песъчлив глас: "Да ти е хубав деня" и ѝ слагам слушалките, докато е в леглото. А тя после ми записва: "Котка, обичам те". И си пеем чрез нашата аудио система всичко хубаво, което да ни се случва ден и нощ"", споделя Явор.

Всъщност това с аудиозаписите се оказва най-важната му мисия напоследък. 

"Личен проект. Преди имах опит с аудио книги. И майка ми е говорител в радиото, и дядо ми е бил говорител в радиото и имаме такъв уклон. В проекта ми най-главно стои тази идея - че ще могат всички хора от всички краища на света да се докоснат до Захарий Стоянов, дори да не могат да четат и да пишат на български. Защо има и такива българи. И главно заради тях - това за мен е огромна чест, привилегия и късмет да може тези текстове да достигнат през моя глас и емоция до тях. Вчера, докато записвах, стигнах до обръщението на Бенковски на събранието на "Оборище" - знаменит монолог към събралите се апостоли. Спрях записа и си казах: Чакай малко, това е изключително важен и отговорен текст". Отново прочетох монолога. Много ми е забавно, интересно, отговорно, анагажиращо да съм по някакъв начин част от това - да пресъздам такива български личности, които наистина осъзнавам, че няма да ги видим и са едни от най-предприемчивите хора в българският история. Важно ми е! Съчетаваме модерното и градското. Това, което сега правя и с режисьора Асен Шопов, който е на 87 години. "Майстори" може и да е едно от последните му представления на този човек, преди да се отдаде на почивка. Това е неговата Лебедова песен. Това ме разтърсва. Хората си отиват, но технтите дела, мисли, решения и усещания остават. Велико е, че въобще имам възможност да съм част от това", споделя Явор. 

Има три основни неща, които свързват Рая и Явор. Освен Любовта и Желанието за живот, на първо място е професията и любовта към кучето им Чийта. 

Вижда се в двойните интервюта кой е шефът. Или поне кой позволява да го командават. 

Примерите във връзката си черпят от дългогодишната връзка на брат му Захари Бахаров със съпругата му, водеща и журналист Диана Алексиева. 

 "В тази последна година имахме доста по-често вечери заедно. Ценностите са много важни. Ние сме си приятели и семейство с тях, макар да са по-големи от нас двамата. Сега си взеха куче и ние им даваме съвети в момента. Израстваме покрай тях, приятно ни е да се виждаме", споделят двамата актьори. 

Радват се на улегнала любов, но привличането помежду им си остава първичен инстинкт.

Снимка: Студио KARE за #URBN

"Дори когато се караме, сме като кучета, понякога. Така казва Явор. Спускаме се един върху друг, но и бързо ни минава щом се сдавим. И двамата се стараем да сме по-силни, нали, любов? Прави ни по-силни?", пита го Рая. 

"Сега се чувствам по-добре така. Предпочитам по-дълбокото, бурно море. Защото първичната любов е като плитко море, с малки, къси вълнички. А улегналата е море, което не можеш да видиш точно колко е бурно", обобщава Явор. 

Сега кой е майсторът?

Те, двамата в тази стая се гледат, усещайки любовта като съчетание. Но задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болката, пита се в пиесата "Майстори"...

"Сложен е този въпрос. Доколкото разбирам, не е задължително музата на човека, който се занимава с изкуство,  да бъде жената. Много често е тя. Но мъжът в изкуството и твореца дали винаги се вдъхновява от жената - не! Според мен творецът все пак има по-висша цел - не е само женското. Любовта е велико и голямо, но изкуството е съразмерно на нея", казв Явор. 

Препятствията в живота им показаха, че човекът, който ти е най - близък, прекарва най-много време с теб. Затова неделите им са най-хубавите моменти. 

"Перем си, готвим си, цункаме се на диванчето... Разтегнахме го около Коледа и още не сме го прибрали... Гледаме си  филмите. Един от най-хубавите ни спомени са уикендите на Диканя, където Явор има къща. Той отива сутрин рано за риба,  оставя ме да спя спокойно. Важно е за всеки мъж една жена да бъде оставена да се наспи", казва Рая. 

А колкото в по-добро физическо и психическо състояние се чувства партньора ти, толкова по-добре си и ти.

Каквото и да стане... страхувам се да не те загубя

Рая Пеева в рокля и обувки от магазин COLLECTIVE // *Специален проект на #URBN & Pixels

Снимка: Студио KARE за #URBN

Наред с премиерите на двамата актьори, последният ден на февруари ще бъде поредно изпитание. Тогава е делото на Явор Бахаров. От какво се страхуват?

..."Че публиката ще е скептична към работата ми. Притеснявам се, но вярвам в българския съд. Пожелавам си здраве. Достатъчно губих в тези последни месеци, повече трудно мога да изгубя. Надявам се да почна да печеля оттук нататък", казва Явор.

..."Че мен биха ме изгубили. И той трябва да се притеснява дали ще ме изгуби. Но аз се притеснявам, че ако се случи най-лошото... Не, не искам да си го представям. Аз съм много емоционален човек. Няма да реагирам като по-филмите. Ще е повече от филмите! "

Представлението "Монетата" с Рая Пеева може да гледате на 20 февруари, 5 март и 26 март в Младежкия театър.

Представлението "Майстори"  с Явор Бахаров може да гледате на 30 и 31 март в Драматичен театър Пловдив. 

А стенд-ъп комедията с Явор, Бойко Кръстанов и Даниел Пеев очакваме на сцена "Сълза и смях" на 4, 8 и 26 април!

URBN Team: 

PM: Вяра Младенова

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Стайлинг: Александрина Дерменджийска

Коса: Натали Иванова

Грим: Росина Георгиева

Фотография: Студио КАРЕ за #URBN

Гардороб: COLLECTIVE// А la Marie от Mariya Vasileva

Бижута: Mad Colors by Валентина Костова - магазин Studio Iskar47

Локация: HYATT REGENCY SOFIA

 

*Специален проект на #URBN & Pixels