#Има сила в нощта. Понякога, в теменуженосините ѝ обятия, между светлините на светофарите, които си играят на криеница с отраженията си върху стъклата, може да научиш много повече, отколкото в дългия и светъл ден. Нощта има своите и тайни и своята мъдрост, своите ярки цветове и отблясъци, които карат очите да светят силно в тъмното. В поредното градско приключение се отпускаме във виолетовата нощ в кв. "Княжево", поведени като в хипноза по стъпките на една Повелителка на нощта...

С Анeлия Ичова, позната като DJ AKASHA продължаваме поредицата "Rulers of the Night" (в превод от англ. - Повелителите на Нощта), провокирани от Samsung Galaxy S22 Ultra!  Това е втората част от проекта на #URBN, с който през май се отправихме на специална мисия - да уловим живота през камерата му, скитайки из дебрите на града и разказвайки ви градски истории... 

Закриваме юни с една разходка с аромат на носталгия, за да ви срещнем с миналото, настоящето и бъдещето на едно специално, градско място - Читалище "Братя Миладинови-1917г".  В обятията на нощта сме с DJ AKASHA, която ни научава да докосваме звука с очите си -  през широкоъгълния обектив на камерата на Samsung Galaxy S22 Ultra. Тя е се е хванала здраво за истината, сърцето и тупти в ритъма на хип-хопа, езикът ѝ проповядва за идеал и доблест, а мозъкът ѝ щрака като светкавица ... или иначе казано с бързината на нейния високотехнологичен партньор - Samsung Galaxy S22 Ultra - най-добрият приятел на нощната фотография Nightography. Общото между Samsung Galaxy S22 Ultra и DJ AKASHA e видимо с просто око - те са абсолютните звезди на нощта. Затова и наблюдаваме зорко нощното приключение, запечатано с Nightography възможностите на телефона.

"Хип-хопът е много влиятелна култура. Като DJ чувствам неговата мощ нощем - когато успея да раздвижа тълпата", казва ни DJ AKASHA.  Така както Samsung Galaxy S22 Ultra ни кара да се размърдаме и да покажем красотата на живота в градските му, малко позабравени аспекти като Читалище "Братя Миладинови". "Eric B & Rakim имат такова парче - Move The Crowd. Смятам, че това е много класическа фраза за хип-хоп диджеинга. Ти да движиш тълпата, а не тя теб. Една хип-хоп песен има много повече ефект от един протест. Вярвам го. И смятам, че това влияние, което може да има един талантлив хип-хоп артист, е много по-голямо от това, което се полага наготово в ръцете на всеки политик".

Докато ми казва това, AKASHA бързо открива парчето в приложението YouTube Premium на Samsung Galaxy s22 Ultra и го пуска, а аз вече се чудя как би звучало, миксирано от самата нея на единия от грамофоните ѝ - Technics 1210. Създаваме ѝ импровизиран деск - от реставрираните автентични реквизити на пазителя на това читалище - Калитко. А той вече рецитира без да си поема дъх Вапцаров, след това Ботев, а след това почти ни изиграва цяла пиеса. 

Научавам още, че е израснала в "Люлин", събирала е близо година за първите си грамофони. Тя е едно от емблематичните имена в съвременната градска култура, позната в ъндърграунд и комерсиалните хип-хоп среди. 

Снимката е направена със Samsung Galaxy S22 Ultra на входа на читалище "Братя Миладиново". Нощният режим позволява забележителна Nightography. Фотографът Иво Марков снима единствено със светлината на отсрещния светофар

Заснето със Samsung Galaxy S22 Ultra от Иво Марков, #URBN

"Със сигурност моят начин за изразяване е музиката", споделя тя. 

Хардуерът и софтуерът изпозлван в професионалната камера на Samsung Galaxy S22 Ultra са преработени изцяло, което доведе до една от най-ярките им иновации до момента- Nightography или функцията за висококачествени нощни снимки.

Снимка: Иво Марков за #URBN

Първият ѝ допир с грамофон е старият "Респром" на баба ѝ и дядо ѝ. Като плоча се завърта живота ѝ, когато се сблъсква със суровата среда на крайния квартал. 

"Може да звучи като клише, но всъщност съм срещнала в тази среда много колоритни личности, които не винаги носят в себе си добър пример. Когато си малко по-наивен, може много бързо да се опариш от контакта си с тези хора, а пък той е незибежен, но можеш да придобиеш опита - да не могат да ти въздействат психически, със сила или тарикатщина, в същото време ако имаш късмет – можеш да имаш плюсове от тази среда и да се опиташ да се въздигнеш", споделя тя. 

Заснето със Samsung Galaxy S22 Ultra от Иво Марков, #URBN

Признава, че никога не е виждала в хип-хопа гангстерската част.

"Повече са ме впечатлявали артисти, които имат по-задълбочен поглед и повече поезия в текстовете си. Повече съдържание. Артисти като 2PAC - да известен е с буйния си нрав и войната между Източния и Западния бряг, но и с цялата си персона отвъд клишето. След това KRS1 и всички големи лирици в рапа като Rakim, Guru, Gangstarr и др.". 

На пулта до DJ Akasha е най-добрата камера за нощни снимки - тази на Samsung Galaxy S22 Ultra. Нощният режим е функция на смартфона, която ви позволява да правите ярки, силно оптимизирани снимки, дори на тъмно. Това означава, че можете да избегнете зърнестите, нощни изображения, дори когато ползвате zoom. Снимките са ясни и контрастни, благодарение на иновативната AI обработка на няколко кадъра, която комбинира до 20 изображения в едно, оптимизирайки цвета и детайлите във всеки пиксел. Всичко става с два клика - отворяте приложението Камера на вашия смартфон Galaxy и избирате от менюто "Още" режим "Нощен".

Снимка: Иво Марков за #URBN

Всичко зад пулта учи сама - по трудния начин. В движение. Разбира първо, че за да имаш грамофон, трябва толкова да го искаш, че да инвестираш и да си го купиш.

"Бях твърдо решена, че искам да усетя чувството да се докоснеш до музиката. Допирът до нея ми е важен. Плочата ти дава възможност да докоснеш самия звук и да направиш с него импровизация. Да изразиш емоцията си"

Samsung Galaxy S22 Ultra е на пулта до DJ Akasha

Снимка: Иво Марков за #URBN

За нея контактът с публиката и начинът, по който концептуално си подбира траковете по време на сет са най-важни. Обича да представя парчета, които не сте чували. Това е даже един от киковете ѝ.

DJ Akasha

Снимка: Иво Марков за #URBN

"Винаги съм изпитвала удоволствие да показвам нова музика на приятелите си. Човек никога не забравя как си го накарал да се чувства. Да, пускам и клишета. Няма как да пропуснеш любими тракове, ол тайм класики, бенгъри – хората искат да си ги чуят. Но е хубаво между тези сигурните да си личи и индивидуалността на артиста", казва DJ AKASHA, докато подготвя импровизирания си пулт. Samsung Galaxy S22 Ultra следи със своите четири камери движенията ѝ, насочван от ръцете на фотографа Иво Марков.

Благодарение на Super Clear Glass, който се предлага в серията Samsung Galaxy S22 камерата снима без отражения и отблясъци на обектива от светлини в тъмното. Бликовете са намалени до 98%, осигурявайки ясна и детайлна снимка в тъмното.

Снимка: Иво Марков за #URBN

Въпреки мъжделивата светлина на читалището в 21.30 вечерта, снимките направени с телефона изглеждат ярки, цветни и ясни като нарисувани. За онези от вас, които разработват активно социалните си мрежи - това е модел за изключителни портретни снимки, както виждате от кадрите с AKASHA. Снабден с нови AI функции в портретен режим, Galaxy S22 Ultra е създаден, за да направи всяка снимка да изглежда професионална. Независимо дали потребителят е любител (скаран с техниката като мен) или професионален фотограф, Galaxy S22 Ultra предлага всички необходими инструменти, за красив кадър, всеки път. Предлага и ексклузивен достъп до приложението Expert RAW, което включва разнообразен набор от инструменти за редактиране още по време на заснемане с камерата. Те осигуряват изживяване като при DSLR камера и позволяват на потребителите да държат всичко под контрол и да изразяват креативността си. С възможността за запазване на снимки в RAW формат до 16 бита, можеш да управляваш начина, по който обработваш фотографии, на базата на повече данни от изображенията. 

Самоусъвършенстване , Истина, Красота - това написа DJ Akasha с S Pen върху дисплея на Samsung Galaxy S22 Ultra

Иво Марков за #URBN

Откриваме и второ сходство между DJ AKASHA и Samsung Galaxy S22 Ultra: 

Позицията е много важна!

"Oсобено за MC-тата", казва нашата Повелителка на нощта. "Наричам повечето български рапъри беззъби. Хип-хопът стана много беззъб в България. Иска ми се повече позиция да чувам, да опознавам кой е човекът зад трака. Израснала съм със Васил Стартера Митрев от X Team преди да е DJ. Ние го помним като едно много яко MC. Неговият албум “„SALUTE (Ухо за ухо-звук за звук)“ ме е повлиял адски много. В него чуваш какъв е този човек, зад какво застава, какви са неговите каузи и какво има в сърцето и душата му. Това е много ценно за хип-хопа.  Иска ми се повече да чувам от този заряд. Няма лошо нещо да стане комерсиално, но не и на цената на личността", разгорещява се Aни, както ѝ викат на галено. 

Samsung Galaxy S22 Ultra е модел за изключителни портретни снимки. Снабден с нови AI функции в портретен режим, Galaxy S22 Ultra е създаден, за да направи всяка снимка да изглежда професионална. Независимо дали потребителят е любител (скаран с техниката като мен) или професионален фотограф, Galaxy S22 Ultra предлага всички необходими инструменти, за красив кадър, всеки път. Предлага и ексклузивен достъп до приложението Expert RAW, което включва разнообразен набор от инструменти за редактиране още по време на заснемане с камерата. Те осигуряват изживяване като при DSLR камера и позволяват на потребителите да държат всичко под контрол и да изразяват креативността си. С възможността за запазване на снимки в RAW формат до 16 бита, можеш да управляваш начина, по който обработваш фотографии, на базата на повече данни от изображенията.

Снимка: Иво Марков за #URBN

Близо 10 години словоохотливата дидежйка се занимава с лайвове и различни събития, подгрява артисти. 

"Най-голямото ми постижение е това, че съм успяла на мои събития да видя хора, които никога няма да се съберат на едно и също място. Така например двама братя с 10 години разлика - единият слуша олд скуул, другият слуша ню скуул дойдоха при мен на пулта, за да споделят, че няма къде другаде да излязат заедно. Посветила съм се на идеята, че трябва да има мост между поколенията, важно ми е."

DJ Akasha на най-високото и слабоосветено място в Читалище "Братя Миладинови", където снимахме в тъмната част на деня

Снимка: Иво Марков за #URBN

Мост между поколенията - като този, който създаваме с нея и едни други двама братя – Братя Миладинови, автори на сборник с текстове на Български народни песни, на чието име е кръстено читалището, в което я снимаме. Вече имаме усещането и че музиката преследва AKASHA, защото няколко дни преди това с нея повдигаме темата за епичната поема "Ад" на Данте Алигиери - поема за свободата, позиция, вътрешния компас. Поема, на която Ани притежава древно издание, както и нов превод, от който е възхитена. Разбирате странното усещане, когато реквизитора Калитко вади огромна, червена, прашна книга - оказа се "Ад" на Данте Алигиери в голямоформатно, архаично издания. Изучавам със Samsung Galaxy S22 Ultra текстовете и илюстрациите, докато DJ AKASHA се подготвя за снимките, катерейки се  на място, на което иначе не би се оказала. В Читалището от 1917 година, с  грамофоните на AKASHA и реставрираните мебели на реквизитора Калитко създаваме своеобразен мост между поколенията през зоркото око на високотехнологичния Samsung Galaxy S 22 Ultra. Камерата на смартфона е не само най-мощната на Samsung, но е и най-умната и успяваме да документираме цялото ни артистично, нощно приключение, осветено само от светофара на ъгъла на читалището.

Снимка: Иво Марков за #URBN

Така Братя Миладинови присъстваха на парти на DJ AKASHA! 

„Доста добре ни се получи концептуално. За мен е много важно и се радвам да го постигам в някаква степен - създаването между различните стилове музика, между хората... Защото досега винаги в България сме противопоставяли нещата – от самото начало – Sniper vs. RnB Records, комерс и ъндърграунд, олд скул и трап. Старото поколение трудно отстъпва пред прохождащите на сцената, те пък от своя страна не зачитат онези преди тях. Но за да се знае кой какво е постигнал преди тях – трябва да го има този мост. Да има приемственост. Да бъдат въвлечени в тази история, да я припознаят и оттам нататък да намерят мястото си в нея. Иначе се получава все едно цяло поколение си приписва заслугите на откривател на топлата вода, а другите сочат с пръст и агресират.", казва тя. 

Миналото е по-цветно през погледа на Samsung Galaxy S22 Ultra

Заснето със Samsung Galaxy S22 Ultra от Иво Марков, #URBN

Нейната история за олд скуул рапа и читалището малко си приличат. И двете имат своите застъпници, които не ги напускат. Този олд скуул рап от време на време напомня за присъствието си, че е там и че го има - чрез младите.

"Ето, както ние дойдохме тук и ни допадна духа на това културно средище. Бих искала такива места да се съхранят, реставрират и да са достоен център на културата. Да има продължение на усилията на хората от 1917 година, които са го създали. По същия начин в хип-хопа на световната сцена имаме артисти като J Cole, Кендрик Ламар, които напомнят за тази школа на MC-тата, в която има съдържание, поезия, бунт и заявка. Не си беззъб. Категорично отстояваш позицията си – политическа, гражданска, всякаква. Според мен винаги ще се връщаме към този заряд, защото във всяко едно изкуство позицията е важна. Според мен хората, които правят музика, особено нейните изразители в речитативна форма може да са каже, че са гласове на поколения – както днес ни цитираха тук Вапцаров, Ботев, Далчев", разгорещява се Ани. 

DJ AKASHA среща миналото и бъдещето в лицето на Samsung Galaxy S22 Ultra в своето настояще

Снимка: Иво Марков за #URBN

Твърдо убедена е, че днешното поколение може да припознае този свой глас в определени артисти.

"Винаги съм подхождала към диджеинга като към страст. Не съм се стремяла да е моя професия. За мен е призвание, както и хип-хоп културата. Диджеинга е моето изразно средство, с което съм проводник за думите на гласове на поколението ни, в които аз се припознавам и се надявам и другите да намерят себе си в тях".

Научавам, че напук на своето призвание, Ани плува в дълбоките води на една много сериозна материя  – завършва Националната сигурност във Военната академия.

Снимка: Иво Марков за #URBN

"Виждам в себе си този дух на онези български жени от нашата история, които са участвали в много исторически процеси по своя начин, независимо от препятствията на времето си. Било то и жени, които са се изразявали чрез изкуството, но пак през него са засягали важни теми на деня. Наскоро прочетох „Соленият залив“ на Яна Язова и много ме разтресе този разказ – много важен, много непопулярен, много силен. Дълго време тя е била цензурирана тъкмо, защото е засягала темите за 9 септември и кланетата, за идването на Червената армия и всички поражения, които нанася комунизма на обществото, народа и културата ни. Защото не само жените в културния и обществен живот, но и цялото ни общество е страдало страшно много от тези политически процеси, режими, които са цензурирали артисти. Намират я убита, както знаете. Най-вероятно от държавна сигурност".

DJ AKASHA има възможността да изиграе и пред камера подобен образ - на двоен агент от ДС във видеоклипа на приятеля ѝ - рапърът и режисьор Атила.

Смартфонът разполага с 40 MP селфи камера.

Снимка: Иво Марков за #URBN

"Сега отново съм в тези ретро години. Може би във всички нас го има това дърпане назад във времето. Опознаваме себе си, чрез опознаването на историята си. Няма как да вървим напред и да не поглеждаме назад. Да, мога да намеря назад във времето много вдъхновение в определени гласове на епохата. Връзката, която мога да направя с Националната сигурност и културата е, че според мен комунизма страшно много ни е взел в културно отношение. Когато се връщаме назад във времето, често можем да чуем хората да казват: „От времето на Христо Ботев“, „От времето на Алеко Константинов“, а от времето на комунизма казваме от „Бай Тошово време“. Липсва глас на поколението. Нямали сме гласове тогава. Да, имаме артисти, които са творили, но като общество, в нашето съзнание знаем, че това време не им е принадлежало, защото говорителите на поколението са се изказвали избирателно, което не е удобно, не се е чувало. И според мен в наши дни е много важно да си върнем културата и да се фокусираме отново върху нея", казва тя. 

Смартфонът разполага с 40 MP селфи камера.

Снимка: Иво Марков за #URBN

Защото какво е културата? Това, което те въздига. Културата е идеал, около който е обединено цялото общество. 

"Тоест имаме национално съгласие около този идеал. В културата има истина и красота. Не непременно красота, основана на естетиката, колкото чиста, въздигната красота. Културата трябва да ти дава стремеж към самоусъвършенстване. По същия начин е в Националната сигурност. За да отстояваме Националната сигурност ние също като общество трябва да сме консолидирани около това кой е нашият национален идеал. Осезаемо е едно опростачване на нацията ни, а трябва ни референциите и способа да мислим критично и оттам нататък да припознаем общ национален интерес"

DJ Akasha на най-високото и слабоосветено място в Читалище "Братя Миладинови", където снимахме в тъмната част на деня

Снимка: Иво Марков за #URBN

Макар винаги да се е увличала по темите, свързани с националната сигурност, влюбва се в хип-хопа. 

"Имах мечти свързани с него. После проявих интерес да се опитам да организирам събития, да докарам в България някои от артистите от световната сцена, на които се възхищавам. Мое много голямо постижение бе да успея да докарам Big Daddy Kane. Той много ме е повлиял, харесвам отношението му и начинът, по който се държи на сцената. Не случайно за него казват, че е "любимото MC на любимото ти MC!" Надявам се за в бъдеще да успеем да видим и други важни фигури от хип- хопа в България", споделя DJ AKASHA.

Снимка: Иво Марков за #URBN

Любопитството е най-голямата ѝ слабост, но и най-голям неин плюс. Границата е тънка, но пък без него не може да изследваш света и да тестваш себе си.

"Смятам, че е много важно да се научим да се сблъскваме със страховете си доброволно. Да се изправяме пред отговорностите и проблемите си, защото ако избягаме, те ще ни настигнат и отново ще ни притиснат. Смятам, че всичко е любов срещу страх.Любовта трябва да бъде по-силна от страховете. Защото един човек ако се поддаде на страховете си, ще се загуби". 

Нощният режим е функция на смартфона, която ви позволява да правите ярки, силно оптимизирани снимки, дори на тъмно. Това означава, че можете да избегнете зърнестите, нощни изображения, дори когато ползвате zoom. Снимките са ясни и контрастни, благодарение на иновативната AI обработка на няколко кадъра, която комбинира до 20 изображения в едно, оптимизирайки цвета и детайлите във всеки пиксел. Всичко става с два клика - отворяте приложението Камера на вашия смартфон Galaxy и избирате от менюто "Още" режим "Нощен".

Снимка: Иво Марков със Samsung Galaxy S22 Ultra

Затова със Samsung Galaxy S22 Ultra я предизвикваме да се качи на най-тясното и високо място в читалището. Снимаме това "въздигане" със системата Dual Tele Zoom, осигуряваща мощно оптично увеличение, превключвайки от 3x на 10x, колкото повече увеличаваш. След това революционната двойно сгъната леща и подобрената от изкуствен интелект супер резолюция продължават, докато не си 100 пъти по-близо до действието, без да правиш и крачка.

Чудим се не се ли страхува от височината? 

Системата Dual Tele Zoom осигурява мощно оптично увеличение, превключвайки от 3x на 10x, колкото повече увеличаваш

Заснето със Samsung Galaxy S22 Ultra от Иво Марков, #URBN

"Моите най-големи страхове са често срещани – страхът да не успея. Това е много голям страх, който може да те спре да реализираш мечтите си. Затова за себе си реших, че няма да живея така".

Все още се движим по моста между миналото, настоящето и бъдещето, създаден от  Samsung Galaxy S22 Ultra. Показваме през камерата една нощ в читалище „Братя Миладинови“. В мъждукащия мрак, на сцената, пред десетки реставрирани празни столове ви изнасяме един хип-хоп спектакъл, а в главната роля е Повелителката на Нощта – Анелия Ичова. Интересно ми е ако има възможност да пусне 1 песен на целия български народ – коя ще е?

"Бих отдала почит към Стартера и ще кажа: „Не забравяй къде си“ от Salute!"

Системата Dual Tele Zoom осигурява мощно оптично увеличение, превключвайки от 3x на 10x, колкото повече увеличаваш

Заснето със Samsung Galaxy S22 Ultra от Иво Марков, #URBN

Освен че чете доста и слуша музика нон стоп, пише от малка.Тогава започва да се подписва като AKASHA.

"Чела съм, че Akasha е Паметта на Вселената. Използвам го като метафора, че Вселената е Огледало - каквото изразиш това се връща към теб. После реших да го задържа, защото на английски Aкашовите записи са Akashic Records. (бел.ред. - Акашовите записи са сборник на всички универсални събития, мисли, думи, емоции и намерения, които някога са се случвали в миналото, настоящето или бъдещето по отношение на всички същности и форми на живот, не само човешки.)

DJ AKASHA с книгата "Ад" на Данте Алигиери

Снимка: Иво Марков за #URBN

 Най-големите си уроци, Ани е получила от миналото в настоящето.

"Един от тях е да следваш вътрешния си морален компас. Ако кривнеш, можеш да се озовеш в Ада и оттам няма кой да те издърпа. Ако изгубиш това вътрешно ориентиране за добро и лошо, правилно и грешно, можеш да загазиш. Имам примера на много хора, които приеха Ада в себе си. Всички ние виждаме примера на такива хора. Смятам, че дори в момента се намираме в период от нашата история, в който трябва да се обърнем към истината, да се хванем за нея и да не правим компромиси с компаса си".

Всяка една от частите на поемата се нарича "Песен'

Снимка: Иво Марков за #URBN

Поглежаме инстинктивно и двете към Адът на Данте Алигиери. Преводът е на Константин Величков.

"Намери ни тази книга и да – имам подходящия цитат от нея, за да обвържа това, което казах току-що и то е, че:

Най-горещите места в ада са предназначени за тези, които по време на големи морални изпитания са запазили неутралитет.

Aвтентично издание на "Ад" на Данте Алигиери през погледа на Samsung Galaxy S22 Ultra

Снимка: Иво Марков за #URBN

Всички сме чували този цитат на Данте Алигиери. Неговата „Божествена комедия” се смята за едно от най-великите произведения в световната литература. Според великият пътешественик в Рая, Чистилището и Ада, съдбата на хората, които предпочитат да запазят неутралитет в битката между доброто и злото и отказват да вземат страна е да са поставени в преддверието на Ада – в самата паст на Ада.

Това е най-бързият S Pen, който Samsung някога е създавал.

Заснето със Samsung Galaxy S22 Ultra от Иво Марков, #URBN

Очевидно Данте им отказва моралното достойнство да имат място дори в самия Ад.

 

 

Специален проект на #URBN и Samsung!

#URBN team:

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

РМ: Йорданка Блажева-Вълчева

Фотограф: Иво Марков

Грим: Мелина Захариева

Стайлинг: Александрина Дерменджийска

Гардероб:

Гардероб - Личен архив на стилиста

Обувки - Личен архив на стилиста

Aксесоари: H&M 

Video Production Crew

Музика към видео: tr1ckmusic

Локация: Читалище "Братя Миладинови -1917