#„Мама караше джип „Витара“. Тати ѝ го беше подарил. Снимаше предимно през нощта в Киноцентъра. Спеше през деня, ставаше по залез, пиеше кафето си и тръгваше... Един ден ми поръча: „Намери хубав шоколад, български! Намери хубав букет, ху-у-ба-а-в! И едно прасе! Знаеш къде са парите! Хвани такси и ела на снимачната площадка“... Когато пристигнах, беше като в Холивуд: Режисьорът Рангел Вълчанов, актьорите Чочо Попйорданов, Михаил Билалов, Робин Кафалиев, Ани Вълчанова... всичките световни звезди, а до тях... мама! Мама е световна!“

Звучи като филм и всъщност е филм в един момент, но и реален живот в друг. Думите са на актрисата Рая Пеева, а звездата в нейната история е майка ѝ – актрисата Красимира Демирова.

В началото на ноември с #URBN и EUCERIN се хвърляме смело във водовъртежа от лудите им емоции, изтъкани от неразказани истории зад кулисите. Животът им е като добро старо седемдесетарско кино. Очите им блестят като светлини на прожектори. Спомените им запълват празнотите от затворените театри и киносалони. Това е една късноесенна прелюдия за срещата между младостта и мъдростта, за пътищата на кожата, за завоите на тялото и житейските виражи.

Двете могат да се скарат за един крем за лице! Но само на шега и само ако е Hyaluron-Filler на EUCERIN. Грижата за кожата, особено преди лягане е навик, който Рая наследява от майка си. Спокойно, няма да нажежаваме емоциите,  защото двете актриси ползват различни кремове. Hyaluron-Filler+Volume Lift е за Красимира, а Hyaluron-Filler с SPF15  – за Рая.

Какво се случи с единия от тези два крема и какво още освен грижата за свежата кожа идва от мама – ще научите от едно необикновено интервю.

Краси блуза Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center пола, обувкии обици H&M Рая жилетка H&M панталон Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center обувки архив

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Този спомен е от времето, когато снимаха филма „А днес накъде?“(реж. Рангел Вълчанов, оператор - Радослав Спасов). Питам я на вратата: „Какво прасе, бе мамо?“ и получавам отговор: „Е как какво? Касичка...“ А да видиш аз като разбрах къде държат парите вкъщи...“, спомня се Рая Пеева.

„Тоя букет златен ми излезе!“ , продължава историята Красимира.

Връщаме се в тяхното минало на емблематично и наелектризиращо някак място – Парк Хотел Москва! Пред погледа ни е цяла София в есенната си премяна. Махагоновите мебели в стаята отиват на гледката и носят онова усещане за домашния уют на социализма. Конякът в чашите развързва езици, а прокрадващите се лъчи на залязващото слънце през прозорците на Ресторант „Панорама“ ни телепортират в онези времена, когато това място е било меката на софийската бохема.

Историята на Рая продължава. Тя е за първата ѝ поява на снимачната площадка...

„Когато пристигнах в киноцентъра и видях целия екип и известни актьори си казах: „Искам всеки ден да съм тук!“. Един път Рангел Вълчанов ми взе интервю, а операторът Радослав Спасов снимаше. Събираха истории за децата на вече порасналите актьори, които се снимат в „А днес накъде?“. Това остава единственият в света филм, сниман 20 години по-късно със същите пораснали актьори от „А сега накъде?“- първия филм от 1988 година“, споделя Рая.

Този поръчан на вратата от майка ѝ букет и това прасе касичка не случайно отвеждат Рая Пеева на снимачната площадка. Операторът Радослав Спасов запомня алтовия тембър на малката Рая Пеева и 9 години по-късно тя играе главната роля във филма му „Пеещите обувки“ за живота на певицата Лея Иванова. Всъщност Рая не е първият избор за ролята, но поради фатални обстоятелство се налага да смени първоначално избраното момиче.

„Лея го е направила това отгоре! Знам го. Отгоре е направено...“, категорична е Рая.

„Убедена съм, че има съдба. Колкото и да бягаш от нещо, ако е писано съдбовно – ще се случи. И колкото и да искаш нещо, ако не ти е писано - просто не става. На мен ми е писано да имам дъщеря – Рая, която да върви много достойно по пътя си. Която да ме радва, която да ме ядосва, Слава Богу, защото само така имам цялата палитра от емоции. Рая е с много силно заявен характер. Тя е от актрисите, които оставят драскотина в паметта ви, както казва големия ни поет Борис Христов. Не можеш да я подминеш - нито в театъра, нито в киното, нито в живота!", казва Краси. 

Отивай на тоя кастинг, да не дойда!

Краси блуза Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center пола и обици H&M

Снимка: Студио KARE за #URBN

Когато Красимира научава, че Рая иска да тръгне по нейния път...не е особено щастлива.

„Косата ми се изправи. Казах: „Само през трупа ми актриса!“. Но тя, въпреки мен, стана. Родена е да бъде актриса и винаги съм го знаела, въпреки че съм била против“, казва откровено Красимира.

А всъщност именно мама е виновницата! Не само защото е вдъхновение за Рая!

„Рамо до рамо на снимачната площадка сме били само веднъж. Мама ми беше майка в „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“ на режисьора Георги Костов“, споделя Рая.

„Това е този кастинг, на който аз, с всичкия си акъл, я изпратих. Познавах режисьора. Той ми описа героинята и аз му казах: „Ти току-що описа дъщеря ми, бе човек!“ Вадя една снимка от портфейла си и я показвам. Тя там прилича на ремсистка на разстрел. С една дълга, черна коса, гледа лошо... Той вика „Хайде, добре, нека дойде на кастинг“... Ама ей така – сякаш само да не ме обиди. И аз му пращам Рая, по това време вече обръсната половината глава, а другата половина само бяло рус бретон. Тогава работеше в клуб „Червило“, въодушевява се Красимира.

„Казвам ѝ: Отиваш веднага на тоя кастинг!“, а тя: „Глупости, сега съм на тиймбилдинг и боядисвам“. След командата „хвърляй четката и тръгвай, да не дойда“, Рая се появява на кастинга, а режисьорът зяпва при вида ѝ. Дава ѝ само една реплика:

Имате ли огънче?

И Рая, с нейния маниер и тембър, го произнася. След два дни ѝ се обаждат, че е одобрена! Тогава Рая е на 18 години. Готви се упорито, но не особено успешно, да става моден дизайнер.

„Като беше малка беше нарисувала една катерица, ама като полегнал кон. Питах я какво е това, а тя ми отговаря: Катеричка на хларупа!“, смее се Красимира.

Години по-късно Рая Пеева наистина успява да постигне вида на катерица, но не на лист, а на сцената. Изиграва Лудата катерица в Алиса в Страната на чудесата в „Младежкия театър“.

„Ама нито късмет, нито талант за рисуване и Слава Богу“, смее се Рая. Но защо Красимира, отгледала детето си в арт средите на София и заради мъжа си – известния текстописец и музикант Пейо Пеев, не е искала дъщеря ѝ да тръгне по стъпките ѝ? Трябва да разровим още седемдесетарски спомени...

Краси блуза Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center обици H&M Рая жилетка H&M

Снимка: Студио KARE за #URBN

„В тази държава, мила моя, актьор е мръсна дума. Защото да бъдеш артист тук е унижение като заплащане за работа, която е неистова. Ако си прекомерно натоварен, ставаш шизофреник на петата година... вече говориш само реплики, а това се заплаща с 600-700 лв. И ти трябва да играеш вечерта „Хамлет“, а нямаш пари после да купиш мляко на детето си. Защото Господ дълго трябва да те е целувал да станеш актьор, но България не е мястото, където да бъдеш актьор, който да получи уважение и достойно възнаграждение. Тук си плащаш, за да работиш!“, променя се тонът на Красимира. Тя става сериозна, а в очите ѝ просветват светкавица. Усеща се горчилка от собствените думи. 

Слава Богу, Рая има много късмет, смята майка ѝ. Когато кандидатства за НАТФИЗ, Красимира я орисва, че влезе ли – трябва да изпълни и нейните, и своите мечти!

Мама е искала да бъде другаде....

Рая играе собствения си живот, но и този на Красимира. Но майка ѝ също е сбъднала не една от мечтите си. Родена в тогавашното село, а сега град – Суворово, Варненско, пътят до сцената се оказва много труден.

„Но пък много хубаво стигнах до София. На три пъти. Първият път ме скъсаха на първия кръг във ВИТИЗ. Вторият път – на последния кръг. На третия път им писна и ме приеха две специалности – „Кукли“ и „Актьорско майсторство“. И режисьорът Богдан Сърчаджиев-Бондо ме пита: „Сега ти, като си приета и двете специалности, какво ще избереш?“ Казвам: "Кинорежисура!" Нагла, а ?, смее се Краси с присъщата си ирония.

Но когато се отдалечиш от рождената си дата, си даваш сметка, че всяко зло е за добро. Защото ако я бяха приели първата или втората година в НАТФИЗ, може би е нямало да срещне режисьора Рангел Вълчанов...

„А това беше моя изконна мечта. Аз да играя в негов филм. Исках да стана актриса, за да срещна този гений. Иначе бях влюбена в Стефан Данаилов от „На всеки километър“, и затова също. Но тайно в себе си се надявах и аз да попадна като Стефан Данаилов в негов филм, както той играе в „Инспекторът и нощта“.

От Суворово до София е много по-трудно, отколкото от София до София.

Особено когато майка ти и баща ти са в сферата на изкуството – какъвто е случаят на Рая Пеева.

„Рая е израснала в тези среди, а на мен майка ми и баща ми бяха счетоводители. Но татко беше и в театралния състав в Суворово и от 4-годишна съм на сцената. Играех в една руска пиеса – негова дъщеря. В една сцена той трябва да ми шибне един шамар. Минават репетиции, той така леко ме пошляпва... И като дойде премиерата, като ми шибна един як шамар и аз ревнах. Не можех да си обясня какво става, защо ме удря така, но казвам текста през сълзи и сополи...

Още тогава разбрах, че театърът боли...

Тук Рая не издържа видимо развълнувана и прекъсва съвсем неочаквано сладкодумната си майка Красимира с думите:

„Мамо, обичам те, бе!“

Театърът боли. В театъра бият шамари колеги от завист, от омраза, чрез подмолните игри. Шамарите се удрят заради неслучилите се мечти на фасадни артистки, които си мислят, че могат да играят по-добре от теб. 

„В тази професия огромна роля играе късметът. Колкото и да си добър, не е ли кацнало пиленцето на рамото, просто си довиждане“, казва Красимира.

На нейното рамо каца няколко пъти. Работила е освен с Рангел Вълчанов и с Дмитрий Астрахан. Последният е руски режисьор, пристигнал в България благодарение на небезизвестния драматург Василка Бумбалова.

„Получих възможността да играя с покойния Лъчезар Кацарски, който изигра Зилов в една изключителна пиеса – „Лов на диви патици“. Как работеше Астрахан? Раздава пиесите и казва: „Всички на сцената“. Без репетиции на маса, без онези изгубени три месеца в бля-бля и обсъждания. Излязохме с премиера на 27-я ден дни. Защото минавайки по мизансцена с пиесата в ръка, на третото въртене вече я знаеш и ти е ясно“.

Краси блуза Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center обици H&M Рая жилетка H&M

Снимка: Студио KARE за #URBN

Очите на Краси блестят все по-силно, а Рая попива всяка дума, въпреки че е чувала многократно някои от историите.

Чува се звук. Затягане. Тик-так, тик-так...

Споглеждаме се?

„Ох, това е холтерът ми. Преди малко ми го сложиха, ще ми следи кръвното. Сега пак започна да го мери“, казва навъзмутимо Краси.

Спомня си, че на първа сцена със Зилов, на трето въртене на пиесата, се е разплакала.

„Толкова е истинско, Астрахан е гениален човек. Той те води, води и щрак! Натиска едно копче и ти избухваш!“

Третият път птичето кацва на рамото на Краси с носителя на престижната награда „Аскеер“ Николай Гундеров. Името му звучи сякаш непознато в България, където е поставял едва 4 представления. Но има над 40 в Чехия, както и 9 награди за най-добър поет на Европа.

„Оу, той има днес рожден ден! Обаждам му се....Душата ми пее, когато се видя с него", сепва се Краси.

Тик-Так. Тик-Так. Холтерът отново се включва.

Красимира е категорична, че и Рая ще вдига кръвно по някое време. Ако не вдигаш кръвно - не ставаш за тази професия.

„Ако си безчувствено, бездуховно, безкръвно, безцветно животно, няма как да играеш. Трябва да си чуплив, трошлив, пластичен – да може да прави режисьорът всичко от теб. Трябва да се съграждаш от всичките тия разчупени твои неща, да надграждаш това, което правиш за следващата роля. Затова сме раними... Ако не обичаш това, което правиш на сцената и пред камерата, ако режисьорът не ти се радва като на дете, както правеше Рангел – пак си осакатен и загубен. Ти не си пластмасова кукла, която отива там, за да каже някакви реплики и за да вземе някакви смешни 120 лв. на снимачен ден...“

Красимира признава, че в кариерата си е имала и случаи, в които режисьорите сякаш не са я обичали достатъчно. Но за дъщеря си Рая е убедена – тя ги респектира. Когато проф. Здравко Митков кани Рая да играе в пиесата „Отблизо“, тръгва да ѝ дава наставление за сцента.

Стоп, професоре!

"Имам решение и искам да ви го изиграя. Ако не ви хареса – ще послушам съвета!", казва Рая на репетициите на големия режисьор проф. Здравко Митков. 

„Виж ме – настръхвам!“, показва ми Рая Пеева, докато разговорът се разгорещява, говорейки за сцени и реплики. Майка и дъщеря са толкова свързани в емоциите си, сякаш изпитват вълнението да се виждат за първи път.

Краси блуза и пола Marella от Мarella / Serdika Center Рая рокля и шал архив

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Мама е толкова емоционална и силна като енергия, че аз се разплаквам от емоции всеки път. Много е силна. Възхищавам ѝ се. Дай Боже аз някой ден да мога да говоря по този начин, защото да имаш такъв речник е толкова голяма сила. От нея съм се учила на всичко!“, споделя Рая.

За да стане като майка си, на Рая ѝ е нужно още малко самочувствие, за да бъде по-мощна, казва поучително Краси. А Рая казва, че текста на пиесите си научава на втората седмица. Останалото е интуиция, а не самочувствие. 

„Не търся образа, той просто идва. Вътре в мен е. И аз му казвам: „Давай, дай да видим до къде ще стигнем!“ Не слагам граници. И после ако усетя, че съм прекалила - обирам. Интуицията ми прави образите. Това е общото с майка ми на сцената. Помня моноспектакъла ѝ „Любовта като такава“, където тя играеше 7 образа. В един от тях я обезглавяваха. Хвърчеше глава с нейната коса. И всеки път гледам репетиции, и всеки път на това място вярвах. И си казах: „Щом всеки път ме побиват тръпки на този момент, това изкуство е велико!“ Винаги съм искала да бъда актриса, но никога не съм имала това самочувствие, че ще съм такава, защото виждах мама колко е добра! И баща ми колко е гениален“.

Мамо, може ли твоето сако!

Чанти, шалове, всичко е от Красимира.

"Мама ми е фаталната жена, тя е мамата на всички времена", смее се  Рая. „Преди време ровех по дрехите, намирах някои, късах ги, шиех и ги завързвах - мой стил. Стилът на един човек е много важен. Майка ми винаги се е обличала толкова нестандартно и от нея знам, че трябва да имаш нещо, което те отличава. Затова исках да стана дизайнер, за да мога да направя всеки един човек уникален и да търся в него това, което нямат другите. Може би след време ще ми се получи...“

Вкусът също е от мама. 

„С лошо, с добро, с всичко ме е учила да стана това, което съм в момента!“

А каква майка е била Красимира в онзи момент, когато кариерата ѝ с възходяща градация? Помните ли онази сцена от филма „А сега накъде?“. Наскоро в предаване пуснаха откъс от него...

„И ти ли си го гледала? Сграбчих Явор за ръката и викам: „Гледай! Мама! “ и се разплаках. И той също се разчувства. Защото аз като видя мама и ... просто... е мама!“

Откъсът започва с реплика на Красимира:

„Здравейте кандидати...“

Лентата разказва за кандидат-студенти на изпит по актьорско майсторство. Те са готови на всичко, за да постигнат мечтата си. Появява се съмнение - струва ли си всичко това? Как да изявиш себе си, без да накърняваш достойнството и съвестта си? История, която някак осезаемо напомня на разговора ни с Рая и майка ѝ...

„Мама е в цял, жълт гащеризон и Явор се обърна към мен и каза: “Еееее, гледай... вече знам, че дори да остарееш - ти ще изглеждаш като нея!“

„Впрочем дрехите, с които снимаме в този филм, сме си ги правили сами“, разкрива Красимира. „Рангел ни позволи всеки да се облече с негови лични дрехи, за да се чувстваме добре и комфортно“! .

И макар Рангел Вълчанов да наричал Рая Роми Шнайдер, майка и дъщеря се оприличават повече като Мадона и Шарън Стоун.

„Сега вече знаете, че мама е по-голяма скица от мене. Три пъти по Рая Пеева. Знаех, че дори да я оставя с вас – няма да ви е скучно и после може и да няма смисъл да идвам даже!“ казва Рая. В Младежкия театър гардеробиерките и гримьорките, които са едни от най-опитните в този занаят, обожават майка ѝ.

Краси блуза Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center пола и обици H&M Рая жилетка H&M панталон Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center

Снимка: Студио KARE за #URBN

Не питат как е Рая, а къде е Краси!

След „А сега накъде?“ и „От днес накъде?, Красимира казва, че третият филм спокойно може да се казва „Откъде-накъде“. Само че част от екипа вече го няма.

„Имам един спомен с Чочо Попйорданов от снимачната площадка. Вижда ме той с един каскет и ми вика: „Ела тука, ма ? Що си с тоя каскет?“ През това време се появява и  Рангел и понеже във филмите при него нямахме сценарий, той ми обяснява, че последната реплика... ще я изпея!“ А Чочо продължава „Дай тоя каскет“. Идва последната реплика и аз запявам:

"Всичко друго давам, каскета си не давам, на Чочо не го давам, на Чочо тра -ла -ла"

Всички ръкопляскат, а Чочо за първи път не успява да реагира. Гледайте филма, за да свържете тази история с въпросната реплика. Филм без сценарий... Това е отговорът на въпроса защо старите филми са толкова добри. Отиваш, пускат камерата и играеш. Не можеш да изрепетираш нищо предварително, всичко е автентична импровизация...

„Рая да му мисли, защото режисьори като Рангел Вълчанов няма... Трябва сама да овладее целия си талант, да го раздава с цялата си мощ, а не с капкомер! Има много актьори, които с времето започват да се щадят: много ми студено, нещо не съм на кеф, няма да играя на 100%. Рая не си го позволява! И аз не съм си го позволявала“, казва Красимира.

Очевидно е - за двете професията е повече от всичко.

Краси блуза Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center пола и обици H&M Рая жилетка H&M панталон Marc Cain от Week&Shop MDL / Paradise Center

Снимка: Студио KARE за #URBN

Още с влизането в хотела, Красимира трескаво се интересува кой какво играе в момента, какъв филм се снима, кои са новите имена в афишите... За да се грижи за професията си прави гимнастика всеки ден, вдига гирички и задължително йога.

„Като Джейн Фонда е“, шегува се Рая.

А всяка неделя Краси е с приятелките си на Витоша – „лудите ми кокошки“, нарича ги галено. А Рая е категорична по темата:

„Не мога да си позволя да се разболея. Не мога да живея без да играя и работя!"

Но любовта към професията, както и любовта към всичко, трябва да се подхранва. Питаме една енергична, жена вулкан, мъдра и отдалечаваща се от роженната си дата как се движи по завоите на тялото и виражите на живота?

„Виждам се с хора, които ме зареждат, чета много. В София, идвайки с комплексите си, че съм от село, смятах, че всички четат повече, че знаят повече.. и ме амбицираха да ги настигна и задмина. Доста години ми трябваха да разбера, че фактът, че съм родена в провинцията е изключително предимство“, казва Краси.

„Мамо, тя балерината Маша Илиева го е казала точно: Творците трябва да са родени в провинцията. Най-големите таланти идват оттам!“

От майка си Рая е научила нещо много важно:

„Не се ляга с грим. Имам си ритуали в банята: зъбите, душ, крем за лице и в леглото. Истината е, че и двете сме фенове на EUCERIN, защото е медицинска козметика, която върши работа“, казва Рая.

„Този Hialluron Filler го ползвам от известно време – всички малки бръчици визуално изчезнаха. И като спрях да го ползвам – ги видях пак! Сериозна козметика е!“.

Краси блуза и пола Marella от Мarella / Serdika Center Рая рокля, шал и ботуши архив

Снимка: Студио KARE за #URBN

В крайна сметка разбираме, че Рая е изгубила своя крем... Майка ѝ с видимо нежеление вади своя собствен и ѝ го предлага... за един крем няма да се карат, но няма как Пеева да си легне без майчиния ритуал в банята и го прибира...

"Само за тази вечер", смее се Рая. 

„Особено за жени като мен, отдалечаващи се от рожденната си дата, EUCERIN предлагат фантастична серия за зряла кожа. Ако има познал на колко години съм, ще получи шамар! “, казва Краси.

Колкото и да са годините, са винаги недостатъчно моментите, които Рая и Краси прекарват заедно. Там, във Варненско, двете са виждали как расте житото, играли са по поляните, събирали са яйца от полога, брали са домати...

„Това са женските ни преживявания. Всяко лято по три месеца на море във Виница, при нашите първи братовчедки и най-добри приятелки! Луди лета!“, казва Рая.

А мама - красива, на тридесет, в най-хубавата възраст тръгва с всички деца към плажа, който е на 5 км. Някои ги мързи да ходят пеша и Краси казва:

„Хайде на автостоп!“

Рая и децата се скриват в храстите. Мама застава на пътя и маха. Спират веднага за нея! И изведнъж – хоп! Децата изскачат от храстите, но никой не отказва да ги качи.

На друго лудо море, Краси разбрала, че Рая пуши цигари и после се тъпче с кисели краставички, за да не се усеща миризмата на тютюн...

„Има още за живеене. Но ако ми се случи с Рая да сме във филм - ще се получи жестоко! Ако сме в театър – ще си извадим очите! Все още имам да откривам коя съм. Още сякаш не знам съвсем. Затова искам да имам още много творчески срещи, за да се намирам в тази и онази роля, да знам какво мога наистина. Доста съм ощетена от творческия си живот, освен прекрасните срещи, които съм имала. Но... тепърва ще ми се случват творческите неща и в кино и в театър и ги искам, и чакам и съм готова. Може би ще открия и дъщеря си - очи в очи на сцената!" 

Те може да не са Мадона и Шарън Стоун, но са нещо много повече – майка и дъщеря, които много са живели и имат още много за живеене! 

Снимка: Студио KARE за #URBN

URBN Team:

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Грим: Росина Георгиева

Стайлинг: Сирма Маркова

Снимки: Studio KARE за #URBN

Фризьор: Натали Иванова 

Гардероб: MDL, Личен архив

Видео: Тедд Георгиев

Локация: Парк Хотел Москва

PM: Нели Славова

Благодарим за гостоприемството на Парк Хотел Москва, който отвори специално за нас вратите на емблематичния ресторант "Панорама"! 

Специален проект на #URBN.dir.bg u Eucerin.