#В романа "Дамата с камелиите", Александър Дюма-Син създава романтичния образ на Маргьорит Готие, чиито прототип е живялата някога Мари Дьоплеси. Героинята е девойка в 20-те си години, изящна като "статуетка от саксонски порцелан, украсена с много камелии". Вдъхновен от сюжета, по-късно Верди създава шедьовъра си "Травиата". Съвсем естествено в дъното на емблематичната любовна история е преживяното в реалността от Дюма-син.

В красивата Маргьорит Готие в наши дни се въплъщава младата актриса и носителка на "Икар" 2022 за поддържаща женска роля Христина Джурова - в нейните 20, изящна и изваяна като "статуетка от саксонски порцелан", както казва Дюма-син. Началото на активната ѝ кариера вече е белязано от пресъздаването на най-красивите, любовни и фатални роли, с които се оказва, че има много общо...

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

За тях тя разказа в специалния проект на #URBN & Eucerin DERMOPURE, насочен към дамите в двадесетте и техните изящни кожи...

***

Родена в Пловдив, в семейство на хора, които не се занимават с изкуство - с баща военен пилот и майка филолог по образование. Христина Джурова се занимава с изкуство откакто се помни - още на 4 години вече е записана в музикална формация и пее в детски хор. Учи танци и свири на саксофон в оркестър.

Съвсем логично, след гимназията, естественият път я подканва да пробва таланта си в НАТФИЗ.

"Бях казала: "Не! Няма да продължавам с изкуство, защото трябва да търся по-стабилна работа". Наистина го бях отхвърлила, защото осъзнавах, че в България е много трудно. Исках да мисля логично и разумно. Слава Богу, че бяха родителите ми да ми кажат:

"Абе, Христина, ти това правиш от дете".

В съзнанието от детството ѝ са запечатани картини, в които е заслепена от прожекторите, притеснява се и трепери, но вълнението е по-силно от това, а усещането много ѝ харесва.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"В пети или шести клас госпожата ми по музика е усетила по някакъв начин, че джаза ще ми допадне като музика. Даде ми дискове, за да слушам джаз стандарти. Влюбих се в джаза като музика".

Следващата стъпка е саксофонът - първосигнално го свързваме именно с джаза, макар да има и, както знаем, флейта, пиано, контрабас...

"Казах си: "Сигурно е интересно и различно момиче да свири на саксофон". Флейтата бе стандартна и очаквана", казва Христина Джурова.

Под звуците на маршове по празници, Христина е същинска атракция - мъничко момиче с голям саксофон.

"Докато бях в този оркестър, понеже обучението бе безплатно получих и инструмента, но когато си тръгнах ми го взеха. Чак когато влязох в НАТФИЗ си купих мой инструмент - през втората година от следването. Много ми липсваше свиренето!"

Възпитана е да се придържа към дисциплината, но въпреки сериозната си професия баща ѝ, който е военен пилот, вярва, че човек трябва да работи това, което обича. Да следва мечтите си.

"Той е мечтал да бъде пилот и е станал. Родена съм в семейство на приключенци по душа, това е факт. Широко скроени хора са."

В училище е отличничка, у дома е послушна, но най-големите си бели прави от любов. Любовта за нея е навсякъде - в професията, в музиката и в живота. Любовта е слабото ѝ място - може да я извади дори от строя. Готова е за любов да жертва много и да дава много - да смени града, да тръгне към друга държава. Любовта е нейният най-мощен двигател.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Плаши ме тази влюбчивост"

Все още и е трудно да избере дали да е лудо влюбена или спокойно обичаща, но разумът я съветва да се държи за второто.

"Това е по-устойчивото. Страстта си отива. Лудото влюбване отминава. Идва този миг, колкото и да не искаш. Повечето сме влюбени в самото усещане да сме влюбени. Остават само съжаленията, че не си направил много неща заради това. Началото е много лесно, но настъпва неминуемо моментът, в който трябва да се трудиш, за да запазиш тази любов".

Както за любовта и душата, така трябва да се грижиш за тялото и кожата си, казва Христина. Това е и причината да се включи в проекта на #URBN & Eucerin DERMOPURE, който има за цел да насочи вниманието на младите жени към рутинната грижа за кожата - почистването, тонизирането и предпазването ѝ с продуктите от серията.

"Като се замислиш кожата, така както душата ни, е изложена на зловредни натрупвания - напрегнато ежедневие, мръсен въздух и стареене. Самата аз, във втората половина от моите 20, забелязах как кожата ми се променя и се появяват първите бръчки. Това до голяма степен е и заради професията ми, свързана с много лицеви експресии, емоционалност... Вдигам си веждите, смея се много и хората все ми казват: "Не се бръчкай!" Нравът ми е такъв.", откровена е Христина Джурова.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Тя е муза за Eucern DERMOPURE, защото като всяка жена обожава качествената козметика и същевременно е длъжна да се грижи за външния си вид.

"Понякога играя по-големи от възрастта ми жени, заради режисьорско решение. Често причинявам на кожата си жестокости - заради тежкия грим и запарването от перуките. Кожата ми е тънка, дехидратирана и чувствителна и ако не спазвам рутината си с DERMOPURE, няма как да оцелея".

Христина Джурова признава, че доста късно е разбрала, че жените трябва да вземат мерки за кожата си още в 20-те си години. Това е друга мотивация да се включи в проекта на Eucerin DERMOPURE.

"За съжаление, започнах да пазя кожата си едва преди две години и започнах да си създавам навика да поставям хидратиращи продукти като серум, обновяваща грижа, коректор, почистващи гелове и предпазващи кремове. Дори да си се родил красив, виждаш промените. При мен професията ме накара да се погрижа за кожата си", споделя Хриси.

На сцената на Варненския театър "Стоян Бъчваров" е почти всяка вечер. Последните три години са интензивни, особено след като спечели "Икар" за поддържаща роля през 2022 г.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Започнах да мечтая за професията "Актриса" едва когато ме приеха в НАТФИЗ. Завърших езикова гимназия с испански и руски и започнах да планирам да стана PR, арт мениджър или да запиша филология - не горях в тях, но исках да съм рационална и да получавам стабилен доход. Добре, че моите родители, познавайки ме в този момент явно по-добре от мен самата, ме върнаха към мен си. Казаха ми:

"Абе, Христина, какво правиш? Изкуството е до теб винаги".

В началото са опасенията и страховете - тя е от Пловдив, няма връзки, не се е подготвяла професионално, но прави впечатление на проф. Атанас Атанасов, който я забелязва на групови консултации преди изпитите.

"На тези консултации се представих доста по-добре, отколкото на изпитите, но той ме беше забелязал. Пред комисията в НАТФИЗ бях толкова притеснена, че изведнъж ми пресъхна устата и не можех да говоря, поисках вода".

След всеки кръг се обажда на майка си и ѝ казва:

"Да знаеш, няма да ме приемат. Няма да стане".

"При мен представянето приключваше много бързо, казваха ми "Благодаря ти и довиждане". Аз си мислех: "Не ме харесват тия хора". До последно не вярвах, че съм приета. Дори видях резултатите и докато не стана време да отида да се запиша, не се радвах" .

Следват преместването - големият град, стресиращият ритъм, раздялата съм семейството, новата среда, познала вече Чехов, докато Христина още не знае какво точно е етюд. Уроците на проф. Атанас Атанасов са най-правилните за Христина - научава я да има базово самочувствие и да играе в екип.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Той се зареждаше от нас като по-младото поколение и ние от него. Научи ни да си помагаме и да не позволяваме дрязги", спомня си актрисата.

В края на обучението си, Христина получава бленуваната за всеки студент в НАТФИЗ награда - "Най-най-най". Гласуването е анонимно. Показва какво мислят колегите ти за теб след всичко, което си показал в Академията.

"И това не очаквах, защото това дойде в най-тежкия период от живота ми. Стресът бе голям и поради лични проблеми - получих хранително разстройство, наложи се да проведа и консултации с психолози. И знаеш ли, всичко това дойде от съмнението в самата мен - не се харесвах и мислех, че изобщо не ставам за актриса. Не се чувствах добре в кожата си. Липсата на любов към теб самия, това е, което отключи и здравословните ми проблеми. Съмненията бяха ежедневни и ме съсипваха. Но това изпитание и преодоляването му ме изгради като голям човек".

Точно тези съмнения, вече в здравословната им форма, продължават да я държат заземена. Суетата не успява да проникне в нея до този момент.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Важен е балансът. Хем да имаш самочувствие, хем да се съмняваш. Защото ако ти мислиш, че знаеш всичко и че си научил всичко - ще си разочарован накрая".

Тези нейни Радини вълнения, съмнения, терзания и чувственост са забелязани от режисьорите, които избират за Христина Джурова най-любовните роли във вечните любовни истории. Като тази на куртизанката Маргьорит Готие на Ал. Дюма, болна от туберкулоза и безумно влюбена в по-млад мъж.

"Първата ми главна роля. Голямо предизвикателство. Ето там често си казвах "не мога, не съм готова". Но след това си повтарях: "Щом е дошла при мен - за мен е". Помня колко плаках, когато прочетох романа. Казах си: "Защо не съм го прочела по-рано". Най-красивата любовна история, писана някога! За неизлечимо болна и неизлечимо влюбена жена, за първи път изпитваща такава любов, но отказваща се от нея за доброто на другия. Жертва на собственото щастие. И тук беше допирната точка с мен - изчезването на всяка частица егоизъм при влизането на любовта в стаята".

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Друга емблематична роля на Христина Джурова е на Невестата от "Кървава сватба" на Лорка. Пак любовна.

"Намираме са в Испания - огън хора. Всичко е крайности - мразя силно и обичам силно! Аз съм момичето, което обича двама мъже едновременно. Опитва се да бъде само с единия, но другия я тегли. Има един финален монолог, в който тя ги сравнява: "Единият е хладен като водата, а другият е тъмна река", повлича я "като морска вълна", "тласка я като удар на кон"... Била съм в такава ситуация", откровена е Христина.

Покрай фаталната и драматичната любов, успява да изиграе и романтичната роля на Терез Ложие - учителка, която съпреживява аферата на своя приятелка в "Инстинктът".

"Жена, която мечтае за любов, но изиграна в комедиен аспект, за разлика от Мария от "Тютюн" например - най-чистото същество в света на никотина, парите и властта. Любима роля, която заобичах, защото има психични отклонения. Не се споменава в романа какви са те, не искахме да я диагностицираме и с режисьора Бина Харалампиева, но бе истинско предизвикателство да схвана ненормалното ѝ мислене. Чиста жена, която не знаеш какво си мисли. Крехка, нежна и същевременно избухва".

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Несъмнено Констанца Вебер е ролята на този етап от кариерата, която ѝ е дала най-много - наградата "Икар".

"Отстрани за хората моята героиня изглежда глупава, но жената на Амадеус няма как да не е борбена. Готова е на всичко, за да оцелеят като семейство с този гений Волфганг, на фона на умиращите деца заради болести, мизерия и труден живот. Но пък много се забавлява с мъжа си - това ми е любимо в нея. В любовта им се забавляват инфантилно, като деца. Това е освобождаващо. И двамата носят тази чистота и наивност", дава ключа към ролята Христина.

Когато получава театралната награда, смята, че ѝ е рано за такива признания. Най-младата сред номинираните, с най-малко опит в актьорското майсторство в селекцията.

"Действа ти на егото и самочувствието, че ставаш за тази работа".

Преди"Икар" Христина Джурова добавя в колекцията си и "Златен Кукерикон" - наградата на Сатиричния театър "Алеко Константинов".

"Все хумористични роли, но няма как да си добър с всичко. Важно е да се предизвикваш. Надявам се да ми поверяват далечни от мен самата като човек, роли, различни като жанр и типаж. Да не те слагат в калъп".

Засега нейният калъп е на силно влюбени жени, които трябва да направят краен избор. Парадокс, но и препратка към началото на разговора ни - режисьорите напипват прекомерната ѝ емоционалност, която някак си се бори с дисциплината.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Ако една роля е дошла при теб, със сигурност имате нещо общо и има какво да научиш от нея. Много често ми се случва да репетирам нещо, което много ми импонира и се доближава до това, с което се сблъсквам в живота си в момента".

Все още не сме наясно защо при нея е дошла и ролята на маймуната Шаман Рафики от "Цар Лъв" - лишена от грацията и крехкостта на гореспоменатите образи. Но децата се забавляват и Христина я обожава заради усмивките на децата.

"Важно е човек да се смее! Дори в любовните отношения!"

Има роли, които ти показват пътя, решението, правилният избор в комплициран момент, друг път помагат на актьорите, които се занимават с театър. Нещо като автотерапия. Като моментите със саксофона, казва Христина Джурова.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Важно е да имаш настроение, както за хоби, така и за роли. Важно е да обичаш себе си, да си фокусиран и да се грижиш за здравето и тялото си. Един ден искам да бъда майка и това ми е много по-важно от това дали съм S или XS размер", смее се тя.

Кани ви на "Амадеус" - заради темите за Доброто и Злото, срещата между Човека и Бога, надмощието на Тъмната и Светлата страна у хората...

"И двете крайности са в мен, но засега ги владея. Когато се сблъскваш с реалния живот след НАТФИЗ, научаваш се на дисциплина. Въображението започва да се захранва с впечатления и почивка. Трябва да живееш този живот. За актьора е важно да е наблюдател, защото се занимава с вътрешния и външния свят на Човека. Цял живот се учим кои сме. Не мога да играя и разказвам за любов, без тя да ми се е случила. Мога, но е много по-добре да ми се е случила!"

В момента мечтае за роли по Чехов и Шекспир, за Театър на Абсурда и Бекет. Дочухме, че може би ще я видим и в "Под игото" - ако е вярно, хващаме бас, че ще бъде Рада!

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Очаквайте голямата игра на EUCERIN & URBN в социалните мрежи! Приковете вниманието ни с кратък видеоклип или снимка от сутрешната ви рутина с любимия ви продукт на EUCERIN, за да участвате за голямата награда - пълен комплект грижа за кожата!

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Eucerin DERMOPURE e иновативна и ефикасна серия, предназначена за кожа, склонна към акне. Мнозина засегнати търсят точните продукти за лице против пъпки, които да им помогнат, и серията DERMOPURE е идеалното решение. Серията разполага с разнообразни продукти, които могат да се използват за леко акне и такива, които са предназначени за допълваща терапия на медикаментозно лечение на акне. Серията включва леки, но доказано работещи почистващи продукти за лице според поредица клинични и дерматологични проучвания.

*Специален проект на DERMOPURE & Eucerin и #URBN!

#URBN Team: 

PM: Стефан Бератов 

Интервю и коцепция: Криси Димитрова

Стайлинг: Александрина Дерменджийска 

Гардероб: 

 Бяла рокля и риза от коприна на Хермес ByJGK на Жаклин Гочева-Кайл

Аксесоари и обувки: Личен архив//Zero-Tags

Коса: Натали Иванова

Грим: Росина Георгиева

Снимки: Радина Ганчева

Локация: Grand Hotel Millennium Sofia