#В ексклузивна фотосесия за Dir.bg актрисата от Народния театър "Иван Вазов" и носителка на "Икар" - София Бобчева бе предизвикана и изкушена да влезе в обувките на Ел Фанинг и Кейли Куоко. Те са номинирани за „Златен глобус“ в сериалите от платформата HBO GO - „Велика“ и „Стюардесата“.

Вече на всички е ясно - настъпи ерата на сериалите, отворили собствена глава в историята на киноизкуството!

Холивудските величия заеха позиции в хитови поредици. Актьори и фенове обсъждаха заедно кой е убиецът в "Отмяната", колкото е велика "Велика" и забавна или тъмна е историята на "Стюардесата"...

„Ех, че хубава роля прави Ел Фанинг във „Велика“! Ако се снимаше в България, не можеше ли аз да я изиграя? Това си казах, когато за първи път попаднах на сериала в HBO GО. И ето, че ми се случва“, вълнува се преди фотосесията носителката на „Икар“ София Бобчева.

Посрещаме я рано сутринта, за да прекараме един цял снимачен ден с нея. Искаме да видим защо един режисьор я нарече българската Ел Фанинг, а приятел актьор я сравни с Кейли Куоко.

„Обади ми се този колега, който не е  голям фен на сериалите, явно покрай пандемията и той се е запалил. Каза ми: „За теб е „Стюардесата“, трябва да я гледаш. Пускай я“. Явно така ме вижда. Може би има нещо в моето поведение, което хората преоткриват в героинята на Кейли Куоко от сериала - Каси Боудън. Разбира се не пия толкова алкохол и не се държа чак така с мъжете... но явно има нещо общо“, споделя София.

Заедно с нея ще отскочим със "самолета на въображението" в епохата на руската императрица Екатерина Велика - амбициозна, идеалистична и леко параноична, за да усетим вкуса на дворцовите интриги, да чуем шумоленето на балните рокли и кринолините, да си припомним за руския барок и да затаим дъх, все едно ни затягат корсетите...

„Бях гледала и двата сериала в стриминг платформата HBO GO. Веднага ми хванаха окото. Смятах, че тези роли са подходящи за мен като актриса", казва тя.

Подготвяйки София Бобчева за първата ѝ визия – на Екатерина Велика по Ел Фанинг, няма как да не се заприказваме за силата на женските персонажи в киното и най-вече - в сериалите през последните две години.

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Двете актриси са перфектни за тези роли. Те са силната част на двата сериала, които се въртят именно около двата женски персонажа. От тази гледна точка - Ел Фанинг, като Велика, и Кейли Куоко, в ролята на Каси от „Стюардеста“, са визуално и актьорско попадение. Те са центърът на сериалите!“, смята София Бобчева.

Цялата фотосесия вижте тук!

„Велика“ и „Стюардесата“ са сред продукциите, които получиха съответно по 3 и 2 номинации за „Златен Глобус“ в различни категории. Дали ще получат статуетки ще разберем на 28 февруари, когато е церемонията. Факт е, че за ролите, които изиграха, и Куоко, и Фанинг са сред претендентките за отличие.

Със София, която видимо се вълнува от случващото ѝ се, задълбаваме в сериозните теми, засегнати в сюжетната линия, които се отнасят и до самата нея – като актриса и човек.

За връзките, за драмата, за интригите, за гардероба ѝ, за лудостта и параноите ...

„Толкова много харесвам Ел Фанинг и когато чух, че един наш режисьор ме е сравнил с нея - бях много благодарна. Ел ме впечатли повече дори от сестра си – Дакота, още с ролята си във филма на Уди Алън – „Един дъждовен ден в Ню Йорк“. Там тя играе ролята, за която съм мечтала. Точно както аз бих я построила. Да е смешна и същевременно голям „изрод“. Започнах да я следвам в Инстаграм и заради нея гледах „Велика“ – пак ми скри шапката. Та сега, когато ме сравняват с нея, остава само да си сваля шапката, да се поклоня и да благодаря!“, откровено казва актрисата, докато правим косата ѝ досущ като в сериала.

Обръщайки се случайно към огледалото виждаме, че приликата им в профил е поразителна. Но двете актриси имат и други общи моменти – обожават розово и се ужасяват от ролите си, когато вземат сценария в ръце. Освен това имат опит със сатирата – „Велика“ се движи по тънката линия между кино и театър, а София Бобчева не за първи път ще влезе в сатиричен образ – гост актьор е в представлението „Терапевти“ на Сатиричния театър "Алеко Константинов", а биографията ѝ е подплътена с над 40 роли, предимно в този жанр. 

София Бобчева като Екатерина Велика от сериала с Ел Фанинг // Локация: Народен театър "Иван Вазов" //Дизайн: Zero-tags

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Във „Велика“ има нещо като сблъсък - американци правят руска история. Оттук идва странното усещане, когато си пуснеш сериала. Но с помощтта на страхотната актриса в главната роля и невероятните костюми, всъщност им се получава. Винаги ми е било странно когато американци правят руски класики, като Ана Каренина, например. Просто те не носят този темперамент, за да се получи автентично. Но по някакъв свой начин – чрез комедията, сатирата, пародията, се получава по-особен стил и отново подчертавам – благодарение на актрисата“, споделя София.

Самата тя е облечена именно с прословутата, емблематична рокля от сериала „Велика“ – направена специално за нея.

„Успях да усетя образа на Екатерина Велика, когато се облякох с тази красива, царствена рокля, направена от ръцете на стилистката Александрина Дерменджийска, която също има опит със сериалите в чужбина (бел. ред. - Александрина Дерменджийска работи като скулптор за сериала „Casa de Papel” в Испания). И макар всички да си мислят, че ние в театъра редовно се обличаме с такива рокли – не е съвсем така. В Народния театър, където снимахме в пълна тишина и концентрация с фотографите Елеонора Костадинова и Катерина Пенчева (Студио КАРЕ), в тези автентични кулоари, аристократични и царствени – всичко това събужда истинско усещане за величие. Прическата ми, пресъздадена от ръцете на прекрасната Натали Иванова, която прави косите на почти всички актьори в киното у нас,  и с грима, който бе толкова естествено поставен от Росина Георгиева... някак си забравих за пандемията. Почувствах се наистина като Екатерина Велика“, споделя София.

Покрай пандемията хората доста се обърнаха към платформи като HBO GO. Дори актьори подготвят спектакли, вдъхновени от тази платформа.

„Преди две или три години гледах пиеса в HBO GO, заснета на живо, с публика. Казваше се „Всички страхотни неща“. Толкова много ми хареса, че ако бях мъж – щях да направя този текст. След време прочетох в #URBN, че Бойко Кръстанов ще направи моноспектакъл по него! Вече е факт, така че: Браво, Бойко!“, споделя София Бобчева.

По думите ѝ, платформи като HBO GO се следят не само от актьорите, но и от световноизвестните театрали, режисьори и писатели. Голяма част от филмите там са по бестселъри от наши дни.

София Бобчева като Екатерина Велика от сериала с Ел Фанинг // Локация: Народен театър "Иван Вазов" //Дизайн: Zero-tags

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Друг мой любим сериал е "Гениалната приятелка". Отново по роман, сниман в автентичния Неапол. Приисква ти се да станеш третата приятелка на двете героини!“, споделя актрисата.

Но има ли нещо общо между новите сериали и голямото кино, наистина?

„Според мен не е просто мода. Това е Ерата на сериалите, които вече са част от голямото кино. Мини сериалите са много популярни. Няма вече 100 серии и 12 сезона. Имаш 6-7 серии в киносюжет. Това е всъщност „Undoing” – „Отмяната“. В цял свят гледахме заедно, чрез социалните мрежи, последната му серия, заедно със звездите. Вълнувахме се за Никол Кидман и Хю Грант. И аз съм от хората, които HBO обедини и чакахме заедно края на абсолютния хит, също с номинации за „Златен глобус“. Сюжетът течеше същевременно бавно и със съспенс – точно както ми харесва“, споделя актрисата.

И докато трилърът пасва идеално на Никол Кидман, която е и забележителна в друг хит на HBO – “Големите малки лъжи“, то Хю Грант прави доста различна роля...

„Изненада ме с тази роля. Винаги е играл чаровният любовник в комедии, а сега - психар, злодей, брилянтен в една от последните сцени – с екранния си син в колата! Велика сцена!“, смята още София Бобчева.

В духа на дворцовите интриги, стегнатите корсети и руската драматичност, няма как да не обърнем внимание на женските образи, за които говорим и тенденцията „Shows ABOUT Women” – сериали за жени, които гледат и мъже!

„Стигнахме до момента, в който театърът и киното се сляха. Ако говорим за Ал Пачино и Мерил Стрийп – това са големи имена, които не са слизали от американската театрална сцена през цялата си кариера. И затова са най-добрите. За мен не е вярно, че театрали не могат да играят кино. Те развиват таланта си в театъра и го използват в киното. В този смисъл – не можем да играем в епоха и да останем в 21 век - няма как да няма и театър във „Велика“, смята София, което се е изявявала както в киното и театъра, така и в български сериали.

„Популярна станах от сериал. Но не ми е било цел номер 1 на всяка цена да съм в телевизията. Критикували са ме, че театралнича в зората на моята кариера – имах 2-3 сцени в популярния тогава „Стъклен дом“ и зрителите не бяха доволни. Но и аз не се харесах, та оттогава гледам да не театралнича. Камерата е лупа. Там е препоръчително да пестиш жестове и мимики... Докато на театралната сцена може да ги дадеш в повече“, споделя София.

И разкрива, че подобни критики може да сринат актьора, но и да го накарат да погледне навътре към себе си.

„Не му е приятно на човек да му кажат истината в случая, но това е професионализмът. От критиката да извадиш каквото ти е нужно и да надградиш отгоре. Не бива да се заклеймява театралното, обаче. Например в ролята ми на Диди от сериала „Скъпи наследници“ – тя беше толкова атрактивна, че не можеше да бъде скучна, обрана, обикновен човек, който говори тихо и си мрънка текста. Трябваше да носи нещо „Уау“ и за него ми помогна богатия ми опит в театъра“, казва екранната Диди.

Мечтае си за роля, за която да няма 50 щампи, с които да я изиграе. Иска и в България да се правят такива сериали, като „Велика“ и „Стюардесата“, в които главните героини са луди, цветни шантави жени.

София Бобчева като Екатерина Велика от сериала с Ел Фанинг // Локация: Народен театър "Иван Вазов" //Дизайн: Zero-tags

Снимка: Студио KARE за #URBN

Това е един вид смелост, защото главните героини обикновено са по-обрани образи.

„При нас обикновено такъв шарен образ е третостепенен, а не основата на всичко. Мечтая и тук да има тази смелост“, казва София.

Ако Ел Фанинг ѝ пише след тази фотосесия... Ако види себе си в София Бобчева?

„Ще ѝ кажа, че ѝ благодаря, че направи такава роля, която аз да се опитам малко поне да наподобя в нейните дрехи. Страхотна е! Може би като мен я е страх, че в началото някак не се получават нещата. Такава съм аз - постоянно търся отзвук – някой, който да ми каже истината. Когато всичко свърши с положителен знак – тогава чак започвам малко да вярвам, че нещо съм направила с ролята си“, смята София.

За разлика от героинята на Ел – Екатерина Велика, Бобчева не се смята за идеалистична, амбициозна и за силен женски характер. Ако ѝ се наложи да бъде такава – по-скоро ще го изиграе.

„Бих искала да съм такава. Харесват ми този тип велики жени. Всяка жена би искала да прилича на силен женски образ. Всяка би искала да прилича на човек, който е направил много и е останал в историята“, казва София.

Това донякъде обяснява случая с прословутите „Shows ABOUT Women” – “Отмяна“, „Русалка“, Отгледани от вълци“, „Велика“, „Стюардесата“...

„Такива сериали се гледат предимно от жени, но... Пробвайте да накарате мъж да гледа „Отмяната“. Той може никога да не си го пусне сам, но ако седне с вас – ще го гледа с интерес. Публиката обикновено е женска. Жените искат да имат пример. Гледаш на екрана това, което ти искаш да бъдеш. Искаш да си Екатерина Велика, искаш да си Стюардесата, искаш да вееш палта и коса като тези на Грейс (Никол Кидман в „Отмяната“)... Дори мъжете коментираха палтата ѝ. Имаме нужда, такива са времената, че вече не всичко е само за мъже, има и за жени. Затова е тази популярност и сила“, казва София.

Изненадана е, че сценаристът на „Велика“ е Тони Макнамара – написал и номинирания за „Оскар“ филм „Фаворитката“. Филм, който провокира скандал...

София Бобчева като Екатерина Велика от сериала с Ел Фанинг // Локация: Народен театър "Иван Вазов" //Дизайн: Zero-tags

Снимка: Студио KARE за #URBN

„И във „Велика“ има доста дворцов разврат. Изненадах се, когато ми го казваш, но сега виждам стила му. Hazzah!”, шегува се с реплика от филма София Бобчева, която означава "Наздраве!"

Всъщност темите в „Стюардесата“ и „Велика“ са непреходни.

Водка, разврат, интриги за власт...

Един от основните проблеми на Каси от „Стюардесата“, например, е точно с алкохола. Именно заради него тя взима всички грешни решения, които я водят до абстракцията, в която живее.

„Стюардесата“ определено е абстрактен сериал, с тези ретроспекции, с които Каси се връща да разговаря в ума си с мъртвеца, в хотелската стая, където е извършено убийството му. Но това е направено с едно намигване, което на самия образ и на самата актриса Кейли Куоко („Теория на Големия взрив“), много им отива. Тук би могло да бъде изиграно театрално. Не е нужно да бъде супер реалистично. И в живота може да реагираш така – да реагираш налудничаво, което понякога за другите е смешно, достойно дори за подигравка... А за теб никак не е така“, казва София.

Смята, че именно това е открил и нейният колега, който ѝ е препоръчал да гледа сериала „Стюардесата“. И се е случило точно навреме, защото в момента самата София Бобчева е пред премиерата на криминалната комедия на режисьора Емил Бонев - "Убийство без убийство", което ще се състои на 27 февруари и 6-и март в театър "199". 

„Самата аз често се държа налудничаво. Случва ми се. Лудостите на Каси са да се забавлява, да флиртува, има гаджета за една нощ, да прекалява с алкохола, а на всички останали около нея – нейният живот им се струва прекрасен, изпълнен с приключения и авантюри. Може би имаме някаква повтаряща се, обща лудост... Преди бях по-откачена. Като бях в 20-те си години много обичах купоните. Питаха ме: „Как си на парти нон-стоп?“. Сега вече не съм така. Имам прекалено много работа, но пак обичам да се забавлявам.

Ако желанието за забавление е лудост, то това е моята лудост!

Освен всеобщата лудост на женските образи, характерно за всички персонажи във „Велика“, „Стюардесата“, „Убивайки Ийв“ и всички останали любими сериали е ... да правят грешка след грешка, след която да научават урока си.

Всички мои грешни решения

„За да е плътен женския образ, дали в живота, в киното или в сериала, той е нужно да е изтъкан от проблеми, конфликти, грешки. Иначе ако всичко е перфектно – какво ще гледаме? Една жена, която е непрекъснато усмихната и щастлива? Затова се случва и на екрана, и в живота. Грешките, които прави човек или жената, в случая, придават плътност на нейния живот. Правят го интересен.

Една истинска жена е изтъкана от драма и грешки.

София Бобчева като Екатерина Велика от сериала с Ел Фанинг // Локация: Народен театър "Иван Вазов" //Дизайн: Zero-tags

Снимка: Студио KARE за #URBN

Всички се стремим да не бъде така, но то е така. Случвало ми се е да забележа, че мъжете хем не обичат такива жени, хем се влюбват в най-драматичните! Това ги привлича, макар да отказват да го признаят“, категоричена е София Бобчева.

По думите ѝ ако си момиченце, което се държи добре и се усмихва – ще бъдеш харесвана в началото и после интересът към теб секва.

„Както и в сериала. Ако в сериала актрисата е само спокойна и усмихната – ще гледам точно половин серия. Не ми се гледа как ѝ е добре. Предпочитам да видя как ще падне, ще стане и ще се изправи до следващия проблем, който отново ще превъзмогва сама. Това е идеята на човешките проблеми – да се изправяш с финес. Така е и в моя моноспектакъл „Бонбон“ – пак става дума за една жена, която има проблеми, но тя става, изправя се и продължава!“

Между сцената, камерата и живота, София Бобчева започва още по-ясно и бързо да забелязва своите големи грешки. Научава за себе си, че първите впечатления, които има за хората, всъщност я лъжат.

„Може би ми липсва тази прословута женска интуиция. Оказва се впоследствие, че много съм се заблудила за хората. Дали професионално или лично. Например някой се държи остро и рязко, просто защото е такъв, а аз си мисля, че е заради мен. После виждам, че този човек има много по-силни качества, по-различен е от мен – не е отворен като мен към останалите. Това не го прави лош човек, просто аз имам лоша преценка“, смята София.

И с ролите се оказва като с хората. Имала е различна преценка за роля. Впоследствие решава да се довери на режисьора, който вижда по друг начин образа.

„Смятала съм, че не е прав, но впоследствие пак съм сбъркала. И, Слава Богу, съм тръгнала по неговия път, а не по моята грешна преценка. И в личния си живот слушам хората около мен. Искам да чуя съветите, но после пак си правя каквото аз си знам...“

Грешките в личния живот са задължителни за правене

„Иначе какъв живот ще е това...?“, пита реторично актрисата.

Признава, че я е имало и заблудата, и предателството, и зарязването във връзките ѝ.

„Цялата гама ми се е случвала. И да ме зареждат, и аз да зарежа – и двата варианта са тежки моменти. Не се чувствам добре да изоставям хората, които ме обичат. Жените преживяваме по различен начин раздялата. Повече плачем и говорим с приятели, циклим с месеци. А мъжете, по мои наблюдения, гледат да избягат от проблема, да се занимават с нещо друго, да не мислят за това. Ние, жените се опияняваме от тези емоции и се получава този плътен образ „Кралица на драмата“, за който говорим!“, смята още София.

„В живота си, особено личния, съм правила много грешки. Имах доверие в хора, които в последствие ме предадоха, но не търся вина. Очакванията ни са били различни. Пък и аз имам трески за дялкане, като всеки човек. Трудно изразявам емоциите си. Прекалено ги изразходвам в работата си. Много често не показвам достатъчно любов и внимание, което е нужно за една нормална връзка. Не обичам да си вдигам телефона и да говоря по него, дори и с най-близките си. Предпочитам живия контакт. Но това също е грешка. Понякога хората просто искат да те чуят ей така, чисто човешки..."

София Бобчева като Каси от "Стюардесата" - епизод 3 Локация: Hotel InterContinental Sofia // Барета: LeDivin.Atelier

Снимка: Студио KARE за #URBN

Следва параноята...

„Разочарованията от хората, които те предават, водят до паранои в новите връзки, които имаш. Дали пак ще те излъжат и предадат, това е един вид параноя“, казва актрисата.

О, да! И Екатерина Велика, и Каси от „Стюардесата“ страдат от яка параноя. Не вярват на никой. Страхуват се, че ги следят и ги подслушват. Че им готвят заговори...

„Актрисите имат своите паранои, със сигурност. Моите са, че не съм подходяща, че няма да се справя с някоя роля. Че няма да успея да я направя, че няма да се получат нещата. Тези неща винаги ме преследват. Това е типичната актьорска параноя. Но с опита нещата ще се променят. Надявам се да имам повече самочувствие, което да ми носи спокойствието да знам, че ще се справя. Вечното притеснение дали съм достатъчно добър човек и актьор са налице към момента“, казва София Бобчева.

София Бобчева като Каси от "Стюардесата" - епизод 3 Локация: Hotel InterContinental Sofia // Барета: LeDivin.Atelier

Снимка: Студио KARE за #URBN

Смях и тъмнина

Говорейки си за сериалите на HBO GO, научаваме, че новите жанрове на пиадестал са тъмната мистерия и съспенса, подкрепени с обилна доза хумор. На моменти наподобяващ клоунада, като във „Велика“, например.

„Сериалите имат за цел да държат интереса на зрителя, за да иска да ги разгадава. За „Oтмяната“ четях форуми за това кой е убиецът. Във „Велика“ този момент липсва, за разлика от „Стюардесата“. В „Стюардесата“ участва самия зрител“, казва още София.

И докато комедията е в подхода на актьорите към ролята, то тъмнината идва от проблемите, за които се говори в сценария.

„Винаги съм харесвала такива произведения на изкуството, които засягат сериозни проблеми, представени по шеговит начин. Тогава си казвам – това е добър филм. Сега много харесах филма „Аnother Round” („Още по едно“ - датски игрален филм от 2020 година на режисьора Томас Винтерберг.) В него се поставят супер сериозни проблеми по един много интересен начин – човешки. Когато няма funny dark (в превод – забавното и тъмното), за мен не е свършена работата“, казва актрисата.

В този ред на мисли – Бобчева чака с нетърпение „Златните глобуси“. Не само заради двата си любими сериала, а и заради номинацията на колегата си Мария Бакалова, която е в една категория с жените, на които сме се възхищавали години наред пред малкия екран.

София Бобчева като Каси от "Стюардесата" - епизод 3 Локация: Hotel InterContinental Sofia // Барета: LeDivin.Atelier

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Нечувано постижение на Мария Бакалова, толкова е хубаво, това, което се случва. Толкова се радвам, че тя изживява наистина своята и американската мечта. Обърна се ситуацията в световното кино. Актриса от Балканите, от Източна Европа е номинирана с холивудски величия. Истината е, че Холивуд обърна поглед към Европа“, смята още София.

За пример тя дава прекрасните локации като Париж, Рим и дори нашата столица София, които се появяват в сериалите на HBO.

„Имаха нужда малко да отворят границите, да видят какво се случва извън Холивуд. Мечтата на много от американците е точно да дойдат в Европа. За тях ние сме екзотиката. Мечтаните им почивки са в Гърция, Италия и Франция. Медените им месеци са в Рим и Париж. За нас Италия и Франция са на 2-3 часа със самолет. За тях Европа е нещо ново, скъпо и красиво и те започнаха да го снимат“, смята още София, която освен че е канадска гражданка е обиколила почти всички континенти в света.

„Винаги съм харесвала европейското кино. Любимата ми актриса е Марион Котияр, която също снима и в Холивуд. Тя е по-различна и носи един европейски финес и интелигентност, която я разграничава от идеалната американка. Затова и ...

Моята Американска мечта е европейска!

София Бобчева мечтае за роля в европейски филм, за да отвори собствените си, лични граници и да успее да посети хубав кинофестивал като този в Кан. Всъщност филмът „Посоки“ на Стефан Командарев, в който участва, бе представен точно там, но тя не успя да се присъедини към пътуването с екипа. 

„Притеснявам се от езиковата бариера, но всъщност за един актьор доста от това е възможно. Актьорите могат да изиграят акцента. И в България го правим. Трудно ми е да играя диалект, доста работа е, но съм го постигала. Играх ромка в „Околовръстното“ на режисьора Гергана Тодева. Дадоха ми цяла пиеса, в която играх такава речева характеристика. Трудно постижимо е, но е постижимо. Получи се една от моите любими роли“, казва София.

Не случайно един от любимите ѝ образи е на Кралица. Но не на Екатерина Велика, а на 100-годишната Кралица Тартальона! Но не е само заради костюмите...

София Бобчева като Каси от "Стюардесата" - епизод 3 Локация: Hotel InterContinental Sofia // Барета: LeDivin.Atelier

Снимка: Студио KARE за #URBN

Мода, вдъхновена от сериалите

„Определено мога да кажа, че дрехите на актрисите от сериалите на HBO са повече от вдъхновяващи. Те са фешън. Те са модни и различни“, акцентира актрисата.

Дрехите от хитовите продукции имат собствени социални профили, където са описани според цена, размер и марка. Така например Джоди Комър от „Убивайки Ийв“ има десетки профили на гардероба от сериала и бе на корица на няколко модни издания, превръщайки се във фешън гуру. Никол Кидман и палтата ѝ... Кари Брадшоу от „Сексът и градът“ със страхотните чанти и обувки...

„Не е конфекция, която всеки може да носи. Не сме всички с дънки, с един цвят якета – защото е модерно за сезона. В Европа ми е направило впечатление, че хората се обличат по съвсем друг начин. Черното в България е винаги модерно. Всички сме като в униформи. В Лондон, например, всеки има собствен стил – някой е като излязъл от 70-те години - с чарлстон, друг е с металически краски по цялото тяло. Затова и дрехите от сериалите няма как да ги намериш в обикновен магазин, казва София.

Самата тя е доста смела в облеклото си.

Преди да бъде звезда в „Народния театър“ – бе една от любимите атракции на бул. „Витоша“.

„Когато не бях толкова навлязла в професията си, обличах се доста по-екстравагантно. Ходих цялата в розово - розов панталон, блуза, обувки, чанта, обици. Зелено също. Тогава не съчетавах три различни цвята. Изглеждах като странно розово петно. Сега съм по-скромна, но е много важно как ще отидеш до магазина – защото ако те срещне някой, може да те познае и да си каже „Гледай я тая актриса как се е облякла“. Особено след като станах „Жена на годината“ в категория „Актриси“, реших че все пак ще обръщам повече внимание специално на това как изглеждам и да си върна към предишното си Аз. Да обръщам внимание дори на пръстена, който ще нося“, споделя тя.

Така например на първия си учебен ден в Софийския университет, където първоначално е приета да следва „Журналистика“ се появява в сатенен панталон с високи токове.

„Тогава никой не ми отговаряше на елементарния въпрос „Колеги, къде ни е първата лекция?“. Оглеждаха ме от главата до петите, преценяваха, че са на по-високо интелектуално ниво от моето и не ми отговаряха. Вече искат да сме приятели... Шарените ми дрехи привличаха и много нестандартни приятели – хора, които живеят на улицата, в неравностойно положение. Искаха да ме черпят кафе, като Кирето от „Солунска“. Човекът проси, ама иска да почерпи“, смее се София.

Общуването с такива хора – неординерни и необикновени са ѝ най-интересните.

„С тях се държа по свободен, весел начин. И един ден за малко да ме набият за това. Имах регистрация в един от първите сайтове за социални контакти. Когато ми пишеха, аз се майтапех.

Написах на един човек: „Да ми цунеш кубинката“, ама той не разбра майтапа...

Видя ме с шарените ми дрехи на Витошка, защото се откроявах, и искаше да ме бие“, смее се актрисата.

Истината за София Бобчева е, че гледа сериали, защото ѝ е писнало от скучни и сиви образи.

София Бобчева като Каси от "Стюардесата" - епизод 3 Локация: Hotel InterContinental Sofia // Барета: LeDivin.Atelier

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Стюардесата ме провокира да гледам, защото ми държеше интереса и ме разтоварваше същевременно. Не е сериал, който да те натовари. В това ежедневие, което имаме, само ми липсва някой да ме товари по телевизията, бих полудяла. „Стюардесата“ ми даде добро настроение и любов към актрисата“, споделя още Бобчева.

Затова и за нея сериалите са по-скоро изкуство, отколкото комерсиална илюзия. Но само ако са добри, разбира се.

„В HBO има толкова жестоки сериали – задължителни за гледане. Повече се гледат от кино и филми в момента. Това е страст, това е забавление...“

Вече е време София да излезе от образа на „Стюардесата“ и този на Екатерина Велика. Събличаме роклята, махаме грима и разваляме прическата.

Как си тръгваш след такава фотосесия...

„Странно е усещането. Сякаш филмът свърши. Както когато си тръгне образът на героя – оставаш празен, а после се връщаш към себе си“.

София Бобчева като Каси от "Стюардесата" - епизод 3 Локация: Hotel InterContinental Sofia // Барета: LeDivin.Atelier

Снимка: Студио KARE за #URBN

София Бобчева може да гледате в моноспектакъла "Бонбон" на 24 февруари и 25 март, както и в представленията "Аз плащам" (4 март)  и "Лунатици" (21 март)  в Народния театър! 

URBN Team:

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Стайлинг: Александрина Дерменджийска

Коса: Натали Иванова

Грим: Росина Георгиева

Фотография: Студио КАРЕ за #URBN

Гардeроб: 

"Стюардесата" - воалетка на LeDivin Atelier // Личен архив

"Велика" - рокля Александрина Дременджийска & Zero-Tags

Благодарим за гостоприемството на хотел InterContinental Sofia, където бяха заснети кадрите с визия от сериала "Стюардесата" 

                                                                         

Благодарим за любезното съдействие на Народния театър "Иван Вазов" , с чието разрешение осъществихме фотосесията, вдъхновена от сериала "Велика" в кулоарите! 

*Специален проект на #URBN & HBO Bulgaria