#През 2022 г. She`s The ONE продължава традицията на Dir.bg за четвърти път - да отличи онези уникални Жени, оставили своя отпечатък по нашето Съвремие, но получили в замяна своите лични белези. Те са далеч от суетата, мълчат по-шумно, отколкото говорят, погледите им са категорични и честни, а осанката им - впечатляваща. Каузите им са близо до идеалите ни. Самите те са сякаш на крачка от Съвършенството. Стигнали са толкова далеч именно заради собствените си несъвършенства... Eдна от най-разтърсващите срещи в тазгодишното издание на She`s The ONE е с авторката на бестселъра "Новата прическа на Вики". Книга, разказваща за ужаса на домашното насилие.

Цветелина Цекова нарича себе си "бивша жертва" на насилие, a първата ѝ книга - лична изповед и спасение за стотици жени, които ѝ пишат ежедневно. В ранна детска възраст тя е свидетел на насилие у дома, а след това среща и своя палач. Как се е измъкнала от статистиката "Всяка четвърта жена в България...", какво ѝ е струвало, има ли лек за тежки спомени и какво за нея значи "катарзис" ще научите от откровен, смел и докосващ разговор с авторката на бестселъра.

Блиц интервюто с Цветелина Цекова може да видите тук:

***

Срещаме Цветелина Цекова една година, след като книгата „Новата прическа на Вики“ се превърна в една от най-продаваните книги у нас. Тя е деликатна, чувствителна и изключително притеснителна. Първото, което си помисляме с екип е, че ужасно ни напомня на актрисата Катрин Маккормак. Веднага след това в главата ми се появява един филм с нея, който в буквален превод от английски носи заглавието „Опасна красота“ (бел.ред. - в България лентата излезе със заглавие „Съдба на куртизантка“). Няма как да не си зададем въпроса колко опасна може да бъде красотата всъщност, ако е привлякла вниманието на неправилния човек...

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Поглеждам очите на Цветелина – големи, светли и същевременно тъжни... Очите ѝ на няколко пъти се пълнят със сълзи по време на този разговор. Тъгата у хората се прокрадва първо там...

„Трудно преживявам да виждам как хората бягат все повече от човешкото в себе си. Все повече оскотяват. Все повече сякаш са с ампутирано добро в себе си. Това ме кара да се чувствам не на място понякога. Така, сякаш мисията ми да правя света по-добро място изглежда безсмислена. Но все пак не се отказвам! Защото нали знаеш – всеки живее в собствения си балон. И ако твоят балон е пълен с добро, надежда и щастие – една идея по-добре се чувстваш в света“, казва ми Цвети.

Една година след като сбъдна първата част от мисията си – да застане с лицето си пред всички и да разкаже за кошмара „домашно насилие“, срещаме я щастлива, горда от себе си и доволна, че все пак успява да помага на хората.

„Откакто започнаха да ме спират по улиците и да ме поздравяват, вече усещам как започва врата ми да пулсира, лицето ми пламва...“

Тази слава – от интереса към „Новата прическа на Вики“, обаче, я прави много по-тъжна. Защото виждайки колко продавана е книгата и имайки предвид нейната кауза, която е обвързана с превенцията на домашното насилие, всъщност осъзнава колко много хора се чувстват лично ангажирани с този проблем, защото са или свидетели на агресия или са в ръцете на насилници...

Цветелина Цекова в She`s The ONE: Гардероб: Бижута FREYWILLE Палто, панталон, блуза - Prototype23fcc на Станислава Димитрова Обувки: Bershka

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„Осъзнавам, че може би статистката „Една на всеки четири жени е жертва на домашно насилие“ не е вярна. Най-вероятно жените са много повече. А и тази статистика е базирана само на подадените сигнали и историите, които излизат в новините. Домашното насилие е много по-често срещан проблем. Много трудно решим, защото жертвите нямат смелост, сила, воля, желание да говорят за него. Да потърсят помощ. Да повярват, че могат да се спасят. Аз всъщност могат“, казва Цветелина Цекова.

Тя няма проблем с етикета „Жертва на домашно насилие“.

„Ако това кара хората да се чувстват отворени към мен и има спомага за това да споделят с мен и да им бъда опора – приемам го. Защото аз жертва съм била. Моята мисия е да помогна на всички онези жени, които в момента са жертви, да станат бивши жертви. Като мен. Важно е да знаят, че съм бивша жертва на насилие. В момента съм силна, щастлива, уравновесена жена, която се чувства изключително балансирана, но всяка една жена може да го постигне, стига да не се чувства сама“, категорична е авторката.

Домашното насилие вирее навсякъде на света, защото се размножава. То е щафета, която се предава. Действие, което се онаследява.

Цветелина Цекова в She`s The ONE: Гардероб: Бижута FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„Много често се случва ако едно дете е било свидетел на насилие в семейството, съответно пътищата му да са два – или да стане и то жертва или да стане насилник. Защото това е примерът, който то има. Губи представа за правилното и грешното. В неговата глава правилният семеен модел ще е да се караме, бием и да се чувстваме взаимно зле. Виждайки в семейството насилие, за него то става нормално. Освен, че се превръща в агресор, психическата травма, която му се нанася също е провокатор към крайни действия в бъдеще“.

Може би сме чували това, но някак звучи различно от човек, който е преминал през кошмара на побоите, преследването, заплахите, обидите, наказанията. През всичко това Цветелина Цекова преминава, когато е едва на 22 години. Започва заради онази опасна красота на любовта и тръпката, която я примамва в обятията на насилника.

Насилието продължава, докато е бременна.

След това – когато е млада майка. В ранните си 20 години, Цветелина Цекова се намира в истинския ад на домашното насилие. А защо се оказва в ситуацията на жертва ли? Защото от 9-годишна живее в рисковата семейна среда на домашно насилие. А както самата тя каза по-рано – едно дете, отгледано в такава среда, става или насилник, или жертва.

„Имайки предвид моя опит и хората, с които съм говорила, най-често срещаната причина действително е детството на самия насилник. Или е бил бит, или е бил унижаван или е бил свидетел на нещо подобно. Другото, което провокира, е психически проблем или отклонение“, казва тя.

Цветелина Цекова в She`s The ONE: Гардероб: Бижута FREYWILLE Палто, панталон, блуза - Prototype23fcc на Станислава Димитрова Обувки: Bershka

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„Като се замисля, тази книга зрее в мен цял живот. Когато аз се срещнах с моя палач, тогава нямах много време да мисля за това и да пиша. Беше периодът, в който най-малко съм писала в живота си откакто се помня. След като си тръгнах от него – успях да събера сили. Тази книга беше като бременност за мен. Все едно съм я износила и съм я добила след тежко раждане. Отне ми много време. Започвах да я пиша и плачех неутешимо. Давах си почивки. После пак започвах да пиша и съответно да плача и да се чувствам ужасно. Имах периоди от по два-три дни, в които се чувствах буквално болна от връщането към този ужасен период от живота ми в съзнанието си. Но самата мисъл, че може да помогне за добра кауза ми даде смелостта да я завърша. Емоционалният процес беше по-дълъг и труден от техническата част“, споделя Цветелина.

Желанието да помогне на повече хора става все по-силно и поради пандемията, по времето на която се заговори за повишаването на случаите на домашно насилие.

Цветелина Цекова в She`s The ONE: Гардероб: Бижута FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„Когато има такива катаклизми, онези, които са склонни към насилие започват да го проявяват по-често. По-категорично. Защото когато един човек живее в затворена обстановка, е още по-напрегнат. Агресорите също имат някаква нервна система, която има своите граници. Когато те бъдат прескачани ежедневно, много по-лесно дават воля на агресията си. Хората, които са по-избухливи, по лесно го проявяват. Смятам и че покрай войната в Украйна емоциите също ще ескалират“, алармира Цветелина.

В болезненото износване и раждане на книгата, до Цветелина Цекова неотлъчно е съпругът ѝ.

„Бидейки 4 години с него, видях истинската страна на любовта. Цялата негова подкрепа струеше в думите: „Давай! Направи го!“, „Аз съм зад теб!“, „Ако имаш нужда – почини си“, „Ако искаш да заминеш някъде да пишеш – тръгвай, аз ще остана с детето!“. Той толкова силно вярва в мен и в моята кауза, в моето желание да помагам на хората, че успя да победи страховете ми!“.

Новата прическа на Вики от книгата на Цветелина Цекова е шарена – цветна и интересна. Ако сте чели книгата, знаете, че героинята остава до края на живота си с тази прическа, защото е като символ на промяната, символ на желанието ни да живеем спокойно и щастливо.

„Предполагам, че при повечето жени е така. Когато искат нещо кардинално да променят в живота си започват от косата. Такава е символиката на заглавието и на това, което прави героинята“, казва Цветелина.

Kошмарите дълго преследват Цветелина след като успява да излезе от порочния кръг на насилието.

„В началото на връзката с моя съпруг още не бях изляла от този порочен кръг на спомените, които те връхлитат, дупките, в които изпадаш и от това, че се чувстваш сам в Ада. Когато една жена е била жертва на насилие – тя живее в много особен, неин си свят и има усещането, че никой няма да разбере какво ѝ се случва. Терапията и ходенето при психолог определено са първата крачка. Не знам дали в момента бих била същия човек без нея. Помага ти да ти оздравее душата“, казва тя.

Цветелина Цекова в She`s The ONE: Гардероб: Бижута FREYWILLE Палто, панталон, блуза - Prototype23fcc на Станислава Димитрова Обувки: Bershka

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Все още не намира лесно думите да опише себе си. Затова използва назаем думите на най-близките си хора, които казват, че е забавен, усмихнат, весел човек.

„Винаги съм се старала да бъда добра. Може би това е продиктувано от моята баба Димитрина, която ме е отгледала. Нейното послание „да бъдем добри хора“ сякаш ми се е запечатало в съзнанието.

Като жигосано в душата ми е да се стремя да съм добър човек.

Да помагам, да съм услужлива и обичлива – това е основното ми занимание в живота в момента. Ако трябва да съм откровена, тя е единственият идеал, който не е част от приказка. Защото моята баба е като излязла от приказка с добрината си. Винаги се е застъпвала за любовта и сякаш това е религията ѝ от много малка до този момент“, споделя тя.

Като емоционален и изключително емпатичен човек, Цветелина Цекова признава, че трудно преживява болката на другите, по- трудно от собствената си болка.

Цветелина Цекова в She`s The ONE: Гардероб: Бижута FREYWILLE Палто, панталон, блуза - Prototype23fcc на Станислава Димитрова Обувки: Bershka

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„На 30-годишна възраст още не съм се научила да се справям със собствените си емоции. Затова ги пускам навън, за да не остават вътре в мен, защото най-вероятно ще се побъркам“, казва тя.

Откакто излезе книгата „Новата прическа на Вики“, срещайки се с толкова много жени – които имат нужда от помощ и бивши жертви, споделящи своята история, как са избягали или какво им се случва, Цветелина Цекова става част от една героична армия на дами!

„Осъзнавайки какви невероятни истории има по трънливия път към личната свобода, колко са извънземни жените и каква смелост добиват, когато знаят, че трябва да се спасят, въпреки всички проблеми, които ще последват при опитите им, изумена съм какви герои сме и колко сме вълшебни и извънземни!“, категорична е тя.

Вярва,че душата и на насилниците, и на жертвите страда от едно – пренебрегването ѝ.

„Когато душата се почувства пренебрегната, независимо дали някой те наранява, обижда те или просто не ти обръща внимание, душата страда. И с насилието е същото - когато някой те наранява или предава – това пак е пренебрегване. Душите на децата, които раснат в среда на насилие, също са пренебрегнати. Най-страшното е, че хората са забравили да бъдат емпатични“.

Цветелина Цекова в She`s the ONE: Гардероб: Бижута FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Оцеляла по трънливия път на бягството от реален кошмар, от който е трудно да се събудиш, Цветелина Цекова знае истинското измерение на свободата. Свобода за нея е:

„Да си свободен да бъдеш себе си. Свобода е да не е нужно да питаш някого дали можеш да направиш нещо, което те кара да се чувстваш щастлив. Когато дишаш собствения си въздух. Когато се изразявам свободно, когато се будя и заспивам спокойна. Свобода е да го няма онова нещо, наречено „топка в стомаха“, което несвободният човек изпитва“, казва тя.

Имайки за пример своята баба Димитрина, Цветелина Цекова не спира и за секунда да вярва в любовта. А любовта... Тя се изразява в абсолютно всичко.

„Първо - най-важната любов е тази към нас. Ако не се научим да обичаме себе си, не можем да обичаме и друг адекватно. Ако обичаме себе си, това е пътят да обичаме живота и партньора си по здравословен начин, който ни дава крила, а не ни сломява. Именно това е любовта!

Ако нещо те кара да се чувстваш зле, тъжен, ако нещо бута главата ти под повърхността на водата – това не е любов!

 

She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5LeventCoca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

Колаж: Петя Александрова

#URBN Team:

PM: Йорданка Вълчева

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

Видео: Dir Video Production Crew

Снимки: Радина Ганчева

Грим: Росина Георгиева

Koса: Грета Стефанова

Стайлинг: Александрина Дерменджийска

Гардероб:

Бижута FREYWILLE

Палто, панталон, блуза - Prototype23fcc на Станислава Димитрова

Обувки: Bershka

Локация: Арт Пространство Лоф.Тъ

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци.

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание "EVA" - Биляна Савова и жената - кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи преди да са се родили д-р Марина Михова, Жената-Шива Жасин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър Шеф Мария Жекова.

През 2022 година сме подготвили не по-малко невероятни истории! Следете специалните ни фотосесия и интервюта, както и кратките видеа с нашите 8 (не)съвършени дами, за да разберете не само рецептите им за качествено оцеляване, но и тайните от ежедневието им! Интервютата може да намерите на страницата на Dir.bg и #URBN!