През 2022 г. She`s The ONE продължава традицията на Dir.bg за четвърти път - да отличи онези уникални Жени, оставили своя отпечатък по нашето Съвремие, но получили в замяна своите лични белези. Те са далеч от суетата, мълчат по-шумно, отколкото говорят, погледите им са категорични и честни, а осанката им - впечатляваща. Каузите им са близо до идеалите ни. Самите те са сякаш на крачка от Съвършенството. Стигнали са толкова далеч именно заради собствените си несъвършенства... Втората среща от серията интервюта е с жената, която помага на други жени да се чувстват сигурни във всяка стъпка и решение, което предприемат в живота си - независимо дали става дума за пътя им като майки или кръстопътя им в зрелия личен живот. 

Наричат я гуру на майките, защото повече от 15 години им дава консултации относно всичко - от грижите за малките бебета до усещанията им, свързани с емоционалните, физически и житейски изпитания да запазят женското в себе си. Ася Демирева консултира и семейни двойки, като предлага адекватни решения, с които да улесни живота им с бебето.

***

„Правила съм си експерименти-да изляза от вкъщи с къси дрехи. Рядко. Но всяка година, преди да ида на плаж, преживявам душевна криза. Огромна. Честно казано, в България трудно се събличам по бански на море, въпреки че съм израснала в Бургас. Докато бях в гимназията, нямаше проблем. Винаги имаше приятел, който да ми застане от дясната страна, за да ме „прикрива“. Уважавали са този мой комплекс. Приятелките ми ми се карат, когато казвам на всички, че имам хемимелия. Карат ми се, защото не са в моите обувки – в прекия смисъл“.

Така започва и моето запознанство с Ася Демирева, след като научава по телефона, че е част от селекцията на четвъртото събитие на Dir.bg – She`s The ONE, наред с още 7 уникални жени, които ще ви представим през март. Разказва ми точно това. 

„Много различна съм във физически аспект. Имам вродена липса на кост. Нямам фибула – малкият пищял. Всъщност десният ми крак е много по-къс - с около 6 см, от левия и по-малък във всяко едно отношение. Имам 32 белега, почти нямам прасец… Да, не е нужно хората да знаят, че съм различна, вярно е и че не го пише на челото ми, но казвайки го – спестявам неудобството и за двете страни“, обяснява ми Ася Демирева.

Интервюто с Ася Демирева може да видите тук:

Още след първия разговор вече знаем, че е уникална.

Не само защото за 11 години се превърна в същинско Гуру сред майките, които галено я наричат Говорещата с бебета. Не просто защото има най-сладката работа в света – да бъде един от първите консултанти по кърмене в България, като е сертифицирана към Международния борд на консултантите по лактация (IBCLC) и да се докосва до най-невинното в природата - новородените. Уникална е, защото е 100% екстроверт (според психологически тестове!) и още толкова емпат.

Казва винаги истината, дори когато тя звучи като:

„Няма да ви лъжа, че децата са най-хубавото нещо на света!“...

Влага цялата си енергия, сила и талант, за да помага на съвременните семейства в борбата им за оцеляване в сложните условия на живот. Животът ѝ е поредица от тихи и цивилизовани битки, но първата от тях води със самата себе си - да премахне етикета, който сама си е сложила, защото от самото ѝ раждане ѝ е отредено да е по-специална от другите...

Aся Демирева в She`s The ONE: Рокля: Мадлен Алгафари в She`s the ONE: Гардероб:Бижута: FREYWILLE // Рокля на Анелия АнтоваЛокация: Лоф.ть

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„Купувам си еднакви обувки и добавям стелки, което значи, че не мога да нося сандали. Още не съм си направила ортопедични обувки, защото естетически не ми харесва как изглеждат, а и това изисква време. Нямам време. Но най-много се дразня, когато ми кажат: „Това не те определя!“ Не сте били на първа среща, когато отивате изморени и куцането си личи, а човекът, защото е загрижен, решава, че сте се ударили. На мен ми се е случвало и отговарям:

„Ами аз така съм родена – дефектна по рождение“.

Отсреща човекът се чувства неудобно, защото пък смята, че ме е засегнал и става доста неприятен диалог. Това го живея всеки ден, непрекъснато“, казва Ася Демирева.

Хората винаги виждат първо усмивката ѝ. След това усещат топлотата на човека, който всъщност е. Въобще не им пука, че е различна! Говори отворено за всички проблеми в живота си, защото...

Животът не е, за да го криеш!

„Животът може да се случи на всеки. Здравето не ни е по ЕГН, цитирам приятелка журналист. Разводът може да се случи на всеки. Шамарите може ударят всеки. Да имаш дете с проблеми може да се случи на всеки. Да загубиш родители може да се случи на всеки. И когато ние го крием, по стара българска традиция, и го затваряме в себе си, все едно го слагаме в ковчега „Това не се случва“. Като не го кажеш, смяташ, че не ти се случва. Да, ама ти се случва!“, казва ми Ася Демирева.

Aся Демирева в She`s The ONE: Гардероб:Бижута: FREYWILLE // Рокля на Анелия Антова // Локация: Лоф.ть

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Всъщност казвайки го, даваме шанс на другите да се поучат, преди да им се е случило. Или ако се случи – да знаят, че не са сами. Трябва да усвоим това уникално умение, овладяно от Ася Демирева -  да приема ненормалностите без тяхното „НЕ“.

С "не" обаче започва сбъдването на най-голямата ѝ мечта - да бъде лекар, към която упорито върви още от родния Бургас, докато учи във Френската езикова гимназия!

„Моята майка е медицинска сестра и съответно е била открай време доста против да влизам в медицинската професия. Причината е, че ме познава много добре и знае колко съм емоционална, което автоматично означава, че ще преживявам всичко, което се случва в кабинета ми – и хубаво, и лошо, дълго време... Дълги години държах майка ми отговорна за това, че не ме пусна да следвам медицина тогава“, споделя Ася.

„Това не е за теб. Няма да оцелееш“

Всъщност майка ѝ се оказва права – поне за онзи период от живота на Ася Демирева.

„Когато вече бях студентка по медицина във втори курс, бях на практика в педиатрията. Имах знакова среща с болно дете. Излязох от болницата и виех от мъка по улицата, буквално. Толкова много плаках. Тогава звъннах на майка ми и ѝ казах, че най-хубавото нещо, което е направила за мен е, че не ме е оставила да свърша това, когато съм била едва 19-годишна. Защото на 38 години, моят два пъти повече житейския опит ми помогна да се справя с тази ситуация, да успея да се събера и да не проектирам тази среща във всяка секунда от битието си. Тогава разбрах и че когато искаш много силно нещо или някого, това не винаги е най-доброто за теб, не винаги е твоето“, споделя Ася Демирева.

Още от специалната фотосесия вижте тук>>>

Медицината се оказва нейното в късните ѝ 30, когато след бакалавър във Факултета по Журналистика и Масови комуникации и магистратурата по „Кинодраматургия“ завършва специалност „Лекарски асистент“.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„Да учиш на тези години си е трудно. Колегите са млади, неопитни сладури. Късметът беше, че не бях единствената на тази възраст и така – правих каквото трябва. Държиш се като студент, слушаш като студент, мълчиш като студент и казваш „да“, когато трябва – дори когато преподавателите ти са толкова по-млади, че може да бъдат твои деца. Когато много ти стъпят на врата точно те, случва се да се изпуснеш и тогава не се държиш като студент. По същото това време вече бях разведена, с деца на 4 и 7 години. Докарахме го дотам, че през деня ходех на лекции и упражнения, след това виждам бебетата си (тогава ходих на домашни посещения като консултант) и се прибирах в 22 вечерта, а дъщеря ми беше сложила вечерята на масата“, спомня си Ася.

Абсолютно Несъвършената майка

Съвършената майка по същото време е сготвила няколко манджи, има десерт и торта за всеки празник...

„В онзи период бях майката, която минава и купува „здравословна пица“, смее се Ася.

Но точно в този период научава и най-важните си житейски уроци. „Коя съм аз, че да не греша“ и „Да се разведеш със съвършения мъж“. Всъщност точно това се случва на младата майка.

Aся Демирева в She`s The ONE: Бижута: FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„Правилният подход е да е оставаш на сила с никого и с нещо. Социумът може да иска да вижда идеалната двойка, но ако това е само представа за дадени взаимоотношение, не е здравословно. Много хора живеят така. Позират пред приятели или в социалните мрежи.... Аз просто избрах никъде да не позирам и най-вече пред децата. Да не обяснявам, че продължавам да обичам, когото не обичам. Има едни двойки, които успяват да запазят общата тръпка и се вижда как се гледат, докато са в компания. Тия погледи са всичко. Когато в твоята връзка не го виждаш в себе си – казваш си: „Защо трябва да го инсценирам?“

Не искам да живея в инсцениран живот, искам истински, било той труден!

Съгласете се, че понякога Съвършенството се ражда точно от признаването на Несъвършенството. Да кажеш просто „Аз не го мога“. Да потърсиш помощ понякога.

„Но това е само понякога... Много ми е трудно да търся помощ. Това е другото ми несъвършенство. Това за мен означава да призная, че не мога да се справя. Ужас!“, отбелязва Ася.

Но да вършиш всичко сама подтиска женствеността ти. Някак си поемаш целия товар. И когато започне да тежи прекалено, си казваш:

„Аз това го мога и сама!“

„После е още по-сложно да признаеш: „Ох, май не мога сама!“ Първият ми ремонт вкъщи след раздялата го правиха балетисти от Софийската опера и балет. Може би сте чували, че нашите хора на изкуството са изключително нископлатени и могат много неща. И част от тях са да поставят ВиК инсталации, да лепят плочки, някои са счетоводители... Те са феноменални, мултифункционални хора. И така, петима балетисти правеха ремонт вкъщи, а аз се шегувах, че искам да дойдат по тренировъчни трика и туфли, за да ги снимам как мажат у дома“, споделя ми Ася.

Aся Демирева в She`s The ONE: Гардероб:Бижута: FREYWILLE // Рокля на Анелия Антова // Локация: Лоф.ть

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Решението да мине през развод, било то и най-цивилизован, все още е осъдително за някои от нас. Но пък други го приемат като свободата и възможността да се запазят добрите отношения без да поставяме печат върху себе си.

„Имаме проблем с ориенталските нрави. Етикетираме под път и над път, без да се замисляме – ние сме нормални хора, достигнали до етап от живота си, в който не можем да продължим заедно, но имаме деца. Да останеш заради децата в такава ситуация е грешка. Но да общуваш добре в името на децата по добър начин е правилното решение“, казва Ася.

Опитът го показва. И сочи, че уважението също трябва да се пази и спасява, понякога. Щастливо разведени хора съществуват, а повече от тях вече са осъзнали, че това е било много хубаво решение.

„Защото сред статистиката, в която живеем по отношение на насилието над жените, трябва да говорим повече за модерните, цивилизовани разводи. Помните, че бяха предвиждани тези ескалации на домашното насилие по време на пандемията. Статистиката ни е ад. За три седмици си заминаха не една и две жени. Хората се затварят вкъщи и установяват, че не могат да мелят заедно. Нямат допирни точки. И понеже не могат да си мълчат с разбиране, си посягат с разбиране“, казва тя.

Aся Демирева в She`s The ONE: Гардероб:Бижута: FREYWILLE // Рокля на Анелия Антова // Локация: Лоф.ть

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Както вече спомена Ася Демирева, животът може да се случи на всеки. Разводът може да се случи на всеки. Шамарите може да се случат на всеки..

„Аз съм човекът, който си лепи етикета. Който не се облича с къси дрехи, за да излезе от вкъщи, защото с годините съм натрупала подобни усещания. Хората, които ме познават, ме възприемат без никакви грижи. Но да се разминеш с някого по улицата и той да чукне на дърво и да те гледа като изкопаемо – ето това е неприятно. Не бяха децата в училище първите подобни реакции, които срещах в живота си. Те дойдоха от зрели хора“, споделя откровено тя.

Най-топлите думи, които чува от семействата, за работата си като консултант са именно, че никога не лъже. Никога не обяснява, че децата са най-хубавото нещо на света.

„Защото не са. Те са най-голямото предизвикателство. В XXI в. да отгледаш дете е ад ..Това те сблъсква с норми, разбирания, информация, до която имаш достъп. Трябва да я приемеш – за да си съвършен родител. Да я обработиш в себе си и трябва да отсееш кое е твоето във всяка ситуация. Човек се губи кое е неговото. Навсякъде срещаме хвалебствия: „Да съм майка е велико!“. Не, майка не е еманация на Жена и няма да ми омръзне да го казвам. Майка е една от стотиците роли, които ще имаш в този живот. Ще си Някой преди станеш Майка и ще си Някой след като станеш Майка. Да си Майка е част от пъзела. Еманацията на Жената е самата същност. Онази красота, която носиш в себе си. Онова, което те прави различен и общ. Чисто човешката същност е еманацията на Жена. Благостта и добрината, с която жените се характеризират.

И това не са само чувства на майките!

 

She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5LeventCoca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

Колаж: Петя Александрова

#URBN Team:

PM: Йорданка Вълчева

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

Видео: Dir Video Production Crew

Снимки: Радина Ганчева

Грим: Росина Георгиева

Koса: Натали Иванова

Стайлинг: Александрина Дерменджийка

Гардероб:

Бижута FREYWILLE

Рокля на Анелия Антова

Обувки Stradivarius

Локация: Арт Пространство Лоф.Тъ

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци.

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание "EVA" - Биляна Савова и жената - кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи преди да са се родили д-р Марина Михова, Жената-Шива Жасин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър Шеф Мария Жекова.

През 2022 година сме подготвили не по-малко невероятни истории! Следете специалните ни фотосесия и интервюта, както и кратките видеа с нашите 8 (не)съвършени дами, за да разберете не само рецептите им за качествено оцеляване, но и тайните от ежедневието им! Интервютата може да намерите на страницата на Dir.bg и #URBN!