#В сюрреалистично интервю Дявола разкрива оръжията, които използва срещу хората. Това са навикът, слабата им физическа подготовка и зависимостите на ума. Думите са на американския журналист, юрист и писател Оливър Наполеон Хил, наречен „създателят на милионери“.

Бестселърът "Да прецакаш Дявола" е една от книгите му, запазена в тайна повече от 70 години. Книга, която ако познавате, ще преоткриете в разговора ни с една от водещите на новото градско онлайн токшоу "Матине" на Dir.bg - Вяра Младенова. 

Тази седмица Вяра Младенова изгря на страниците на специалното издание на списание "Грация" по повод събитието им "Жена на годината". В откровено интервю тя разказа за новото предизвикателство, пред което се изправя - да бъде водеща на онлайн градско ток шоу. Предаването на Вяра и ко-водещата Ренета Веселинова стартира през пролетта и може да се гледа всяка сряда в сайта на #URBN и Dir.bg. Вяра Младенова е млада майка, красива жена, амбициозен рекламен експерт, колумнист в рубриката за мода и лайфстайл VЯRAFIED, водещ и човек, от който може да почерпите доста добри примери.

Рокля Ted Baker от Collective; Oбици и гривна Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

Денят ѝ започва толкова рано, че стига за активна тренировка без скатаване. След спорта остава толкова време, колкото е нужно за стриктни, ежедневни сутрешни грижи по малката ѝ дъщеря, както и достатъчно минути за задръстването край НДК, което няма да ѝ попречи да стигне навреме на работа. Около 9.30, когато някои все още пият първото си кафе, Вяра Младенова вече е в офиса, където преглежда графика си.

Студен огън или луда вода

Със сигурност не е ленива като котка и смирена като източна робиня, но пък е енергична като вулкан и интересен човек, който не бива да се схваща с просто око, както казва в „Студен огън“ писателят Христо Калчев. Вяра Младенова е жена, в апогея на живота си от средите на шоубизнеса, готова да прецака Дявола по собствен начин. Казват, че умът не е нищо повече освен сбор от навици. Това какви да бъдат те избираш сам. И ако към портите на Ада се запътваш тогава, когато се носиш по течението, то Вяра е от хората, които ще плуват срещу него до край.

„Когато бях много малка, с баща ми ходихме да тичаме по 5 километра край Гребната база в Пловдив, където съм родена. Заради уроците по пиано, художествена гимнастика, английски, немски, руски, джаз балет, очаквано опитвах да се скатавам. А баща ми не искаше просто да тичаме. Искаше добро темпо!“, разказва ми Вяра. Той не ѝ позволявал да спира по време на тренировката, а сълзите напирали в очите ѝ от умора.

„Минаваха хора, които ме познават. Повтарях си наум, че няма да ме видят да плача. Нямах въздух, обаче продължавах! Един ден го попитах защо ме тормози така. Все пак бях в езикова гимназия, а не в спортно училище. А той ми каза: „Някой ден ще разбереш, че когато си хубаво момиче, ти трябва мъжки характер. Той се гради със спорт и лишения“.

И макар тогава книгата „Да прецакаш Дявола“ на Хил все още да е била тайна, бащата на Вяра вече е знаел, че контрол върху ума на човека се придобива, докато той е млад. Че ленивият ум е физическа наследственост и отслабва силата на духа и тялото.

„Сега мога да тичам по 5 км на ден с приятна тежина. Но тогава научих, че мога да издържа, дори когато другите спират. А продължиш ли докато те си почиват - побеждаваш“.

Veni, vidi, vici

Дойдох, видях, победих (бел. ред. Veni, vidi, vici - от лат.). Този ред на действия напълно приляга на Вяра.

„На жените в шоубизнеса и медиите в България определено се гледа с просто око – клише, което в България важи с пълна сила по различни обстоятелства и причини. Но това не ме притеснява. Смятам, че онези, които не се вълнуват от клишета и могат да четат между редовете винаги прозират истината. Те са ми много по-важни. Те и тяхното мнение.“, казва Вяра.

Рокля Ted Baker от Collective; Oбици и гривна Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

Очевидно е - красива жена е. Допускате, че високите токове, късите поли и коктейлите с приятелки са ѝ цел номер 1? На работа може да я видите с „бързоходещи“ платформи, удобни маратонки заради ритъма на интензивния график и без капка грим. Програмата ѝ включва срещи с клиенти, оперативки и безкрайни телефонни разговори, които младата майка умело вмества в 24 часа наред с личните ангажименти. Виждаме я понякога притеснена за детето си, когато е с температура. В действие, заради старанието да изпълни програмата си много преди крайния срок. Изморена, когато е имала безсънна нощ заради малката. Ентусиазирана, когато предстои събитие, което е организирала. И енергична след ранна тренировка сутрин. Нищо женско не ѝ е чуждо.

„Успявам да опровергая клишето за красивите, но празноглави жени винаги. Не се интересувам кой как съди за мен. Хората, които се водят от предварителни съждения, са прозрачни. Но в крайна сметка тези, които имат възможността да разговарят с мен, са изненадани. А на мен ми харесва да виждам изненадата в очите им. Когато работим заедно – променят мнението си на 180 градуса. Твърде различна съм от представата за красавица. Да не кажа доминантна на моменти... Но съм и ужасно емоционален и раним човек“.

Възпитавана от баща си като момчето, което е очаквал, но на бял свят се ражда момиченце в цялата му прелест, Вяра се подчинява на строг режим и правила и никога не си позволява да се възползва от лукса на женската си красота.

„Не съм искала да съм популярна личност с обществени изяви. В обкръжението ми ме познават като професионалист. Красотата може да помогне, но в повечето случаи е по-скоро пречка. Особено в българския бизнес“.

Осъзнава това още, когато губи по-голямата част от приятелите си мъже по време на следването си в Софийския университет.

„Винаги съм дружала повече с момчета, заради мисленето ми, близко до тяхното – прагматик съм. В един момент приятелите ми се дистанцираха. Може би усетиха свое друго възприятие спрямо мен. Когато започнаха да гледат на мен като жена – не ми хареса. С годините това усещане градира с първата ми работа и първите ми шефове мъже. Там имаше винаги някакво по-различно отношение. Напускала съм, дори. Вече нямам този проблем. В момента мъжете не си позволяват да показват по-специално отношение или внимание, защото съм по-силна и се страхуват. Преценяват, че няма смисъл да се пробват по никакъв начин! Усещала съм привилегиите на женската си красота, но не ми трябва да я ползвам. Залагам на другите си качества, които ми вършат по-добра работа в момента. Като това да съм дисциплинирана, волева и концентрирана върху целите си. Да спазвам програмата си от сутринта до момента, в който си легна да спя“

Рокля и шал Karl Lagerfeld от Collective обици Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

Тъжна и красива

Очевидно Вяра Младенова приковава вниманието на всички в заведението, където правим снимките за фотосесията. Има желаещи да се снимат с нея. Няколко младежи. Сравняват я с Малена – героинята на Моника Белучи от едноименния италиано-американски филм режисьора Джузепе Торнаторе. Но препратки към ленатата и най-вече към книгата, в коята е родена Малена - на автора Лучано Винченцони, са не една. Вяра не веднъж е усещала, че може да си спечели врагове, заради прекомерното внимание. Също като отритнатата от кръга на благоверните съпруги Малена във филма.

„Човек на кардиналните житейски решения съм и сама определям с кой да контактувам. Затова и кръгът ми е затворен. Вярвам, че вътрешната красота намира своите прояви във външните черти на човека. Затова и смятам, че съм обградена от много красиви и умни хора. И когато една жена е умна и красива, лесно се разбира с друга жена, която е умна и красива. При жените, които са просто красиви, там е друго. Има и друго нещо за красивите жени, освен че са понякога мразени. Умните и красивите жени обикновено са най-тъжните“.

Костюм: Giuliva Heritage x H&M; Шапка и обици: Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

Парадоксът идва от това, че тези жени са трудно разбирани. Смята се, че жената, която е красива, получава непрекъснато внимание. Но практически не е точно така.

„По-често са лишавани от внимание, защото хората смятат, че получават достатъчно и не се чувстват длъжни или в позиция да им го предоставят. Но има и друго... Понякога разбираш някои неща по-бързо от другите, които разчитат само на външния си вид. И тогава си много тъжен, защото изпреварваш събития, време, мислиш стъпка напред и виждаш хора и ситуации, в които си подценявана, докато всъщност си на финалната права пред тях. Докато някой смята: „Е, тя е само красива и нищо друго“, най-просто казано, той всъщност „спи“ спокойно точно по тази причина. А аз съм с широко отворени очи и във вихрушката на събитията. И там срещам, хора, които ме мразят, завиждат, не харесват, нападат. Това не ме вълнува. В своя режим съм, много обиколки напред съм. В един момент ставаш великодушен, към хората, които са негативни към теб. Разбираш ги. Те теб не, но ти тях - да. В крайна сметка дори да те мразят - не е лошо. Това също показва отношение и внимание. Но усещането за тъга остава“.

Вяра признава, че често е тъжна. Човек на емоцията. Еуфорична, когато е много щастлива. Депресивна в обратната ситуация. Нетърпелива дори.

„Не смея да твърдя, че съм умна, но мога да кажа, че съм разсъждаваща. И затова стигам до прозрения, които не са ми приятни. Така че на моменти съм се чувствала тъжна. Но когато се прибера у дома и там ме чака моето малко детенце, което е здраво, умно, расте и се развива – тогава забравям негативните мисли. Старая се да не се поддавам на емоцията. Студен огън съм“.

Рокля и шал Karl Lagerfeld от Collective обици Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

Естетически и визуално Малена е близка до Вяра и по друга причина. Водещата уусеща и отъждествява себе си с Италия. Там намира връзки, сякаш от предишен живот. Дали не е живяла някога в Римската империя някога? „Харесвам маниера на съществуване в Италия. Харесвам италианския начин на мислене, италианската класика, италианската храна, италианското вино, начинът на общуване – хората са темпераментни, директни и много топли. И когато се разочароват от някой, го зачеркват – кардинално и рязко! Такава съм и аз!“

Ужасно добрите уроци

С годините прокобата на красотата, дарбите и даденостите свише сякаш се отдалечава. Вяра казва, че никога не се е притеснявала от предателства, макар да ѝ се е случвало. Благодарна е за тях. Казва, че са ужасни, но добри уроци, след които се е отървала от немалко хора, които не е имало нужда да пресичат пътя ѝ.

„Годините чистят хора, докато не останат само най-качествените в живота ти. Щастлива съм и се радвам за малкото верни, истински приятелки, на които мога да разчитам на 100%. Приятел е човек, на който мога да звънна, когато съм сама с детето ми и то е болно. Приятелят идва и ти помага! Приятелят поема грижите за детето ти, когато има нужда. Приятелят е способен да ти направи най-уникалната изненада – емоционална и с мисъл. Имала съм и хора, които въпреки дългогодишното ни приятелство са изчезвали от живота им. Всеки има притеснения и страхове, вероятно това са техните оправдания за бягства и предателства. Разбирам и емоционалния крах на подобни хора. Просто не понасят чуждото щастие или имат друг начин на живеене, в различен свят от моя. Не се сърдя, нека бъдат щастливи“.

Тези, които си тръгват, си отиват с причина. Големият ѝ пожар е Дисциплината, която е в основата на всеки един бизнес, но и на всяко едно начинание. За себе си Вяра държи да е ангажирана, да няма прекалено много свободно време, за да не прави глупости.

„Обичам адреналина, високите скорости и силната музика. Може да ми хрумне да номадствам – купувам билет и тръгвам просто ей така. Такава съм – дръзка!“

Костюм: Giuliva Heritage x H&M; Шапка и обици: Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

Казва, че страх има само от това, което не е опитвала. Критична е към всичко, но най-вече към себе си. Бързо пали, но и бързо ѝ минава, и все още се учи да не е толкова мекушава.

„Казват, че ума у красивите жени е тяхната връзка с Дявола. Според мен зависи от темперамента. За един Дявола е ситуации, за друг Дявол е самият той, но се мисли за Светец. За мен Дявола е работата ми и моят най-голям пожар. Обичала съм всеки мой ангажимент. Вярвам, че трябва да правиш всичко със страст. Има ли я, винаги приключва добре“, казва Вяра.

И макар да се описва като жена, която обича да е на доминантна позиция в отношенията си с хората, признава, че мъжът е мъж, когато тропне по масата и каже какво в крайна сметка какво трябва да се случи.

„Смятам, че жената трябва да бъде по-нежната половинка и по-слабият пол. Изявата ѝ трябва да е не в присъствието, а чрез резултатите от работата. До този момент не съм си представяла да бъда публична личност. Не съм имала нужда от чак такова внимание. Новата ми себеизява в „Матине“ е приятна за мен дотолкова, че да се видя от друга гледна точка. Ужасно много обичам да излизам от зоната си комфорт – колкото и да е клиширано. Ако трябва да съм честна - години наред съм се борила със сценична треска. Когато ме поканиха за участие в предаването, се замислих: как ще се справя и искам ли това? Първите два епизода въобще не исках да се гледам. До петата минута бях намерила десетки неща, които не харесвах у себе си. А сега виждам адаптация“.

рокля Ted Baker от Collective обици, гривна и пръстен Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

И понеже не обича рутината, сега се радва, че яхна вълната на „Матине“.

„Защото когато си пред камера е друго. Различно от това, да си на среща в офис. Всеки от нас в предаването знае, че те гледат редица хора. Някои хора се борят с всички сили да се отпуснат. „Матине“ е моята уникална възможност да тръгна по нов път“, споделя Вяра.

В новото начинание Вяра тръгва „тежко въоръжена“. Решителността ѝ ми напомня категоричността на Калашников, който отбелязва, че и оръжията имат нужда от красота като жените. Прав е, но за да е актуален в наши дни, трябва да признае, че и жените също имат нужда от оръжия. Само че не от автомати, а от знания.

Рокля Ted Baker от Collective; Oбици и гривна Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Трябва да знаеш достатъчно, за да опровергаеш онези, които те подценяват, но и себе си. За едни хора характерът е качество да си по-тих, да се овладяваш. За мен определено характерът е дързостта да бъдеш себе си. Това е важно в бизнес средите. За да си лидер там, трябва да се съобразяваш, но и да се отстояваш. Да лавираш“.

Рокля Ted Baker от Collective; Oбици и гривна Under The Sun

Снимка: Студио KARE за #URBN

От Вяра не очаквайте да спре до тук. Хвърля се без да мисли в дълбокото с убедеността, че ще овладее ситуацията.

„Защото хвърляйки се в дълбокото се учиш как да изплуваш“.

 

#URBN Team:

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Грим: Росина Георгиева

Стайлинг: Сирма Маркова

Снимки: Studio KARE за #URBN

 

Благодарим за гостоприемството на K.E.B.A. - Клуб за естетическото възпитание на артиста!