#Помните ли легендарния стенопис на графити артиста Банкси - "Момиче с балон"? След като го шредира пред смаяната публика по време на аукцион, той го прекръсти на "Любовта е в кошчето" (Love is in The Bin). До ден днешен изображението на малкото момиче с балона е шедьовър в градското изкуство. Припомняме ви тази история, защото в нея откриваме вдъхновението за разговора ни с водещата на събитието She`s The ONE 2023 - Ренета Веселинова, която застана очи в очи с шест дами от Съвремието, които променят историята точно както го направи Банкси.

Като журналист, Рени Веселинова изгради своеобразен мост между публиката и забележителните участнички в She`s The ONE 2023: Ultraviolet - мост, крепящ се на нейните думи и на тези на събеседника.

Събитието She`s The ONE 2023: Ultraviolet бе подкрепено от вайръл спирала за очи LOréal Paris Telescopic Lift

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

Мост, крепящ се на погледите, заровил основите си в очите на дамите, които ни допускат в своя свят. Истината се крие в очите, затова и She`s The ONE 2023: Ultraviolet се осъществи с подкрепата на LOréal Paris Telescopic Lift - вайръл спиралата, която може да накара очите ти да да говорят по-силно!

 

***

В шедьовъра на Банкси, излитащият балон символизира мира, щастието, невинността и фантазиите, които не са постоянно в обсега ни. Графитът е метафора за изплъзващото се и изгубеното, но и за вярата, че мирът и щастието могат да бъдат възвърнати.

Трябват ли ни супер сили в днешно време, за да запазим тази вяра?

"Повече от всякога, смятам, особено през последните няколко години", казва водещата на събитието и на градското предаване на dir.bg - "Матине", Рени Веселинова. "Трябват ни суперсили, но не за да запазим вярата си - човек винаги намира в какво или в кого да повярва. Това е необходимост, наподобяваща инстинкт. Трябват ни супер сили най-вече, за да запазим здравия си разум. Впечатляващо е как колкото повече светът се развива - дигитално, индустриално, дори битово - толкова повече хората, които живеем в този свят, се губим в превода. Вярваме на фейсбук и туитър повече, отколкото вярваме на най-близките си хора. Ставаме все по-неуверени какви искаме да бъдем и къде искаме да отидем. Страхуваме се от изкуствения интелект, но и през ум не ни минава да се лишим от удобствата на AI в телефоните си, нали? Някак искаме всичко да е както преди и същевременно да е постоянно ново и различно. А вярата, както казах, никога не си тръгва според мен. Просто се адаптира към света по-бързо от самите нас".

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Toчно затова балонът на Рени Веселинова не се изплъзва настоятелно и безвъзвратно от ръката ѝ, оставяйки на земята тъжни по детски очи. Нейният балон е пуснат на свобода с оптимизма, който откриваме и в посланията, и в очите на водещата и дамите на She`s The ONe 2023: Ultraviolet.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Повече ми харесва тази теория - че Банкси сякаш ни напомня да не губим надеждата си, дори когато изглежда, че тя ни напуска. Просто се протегни и я сграбчи обратно! Защото, в крайна сметка, какво ти остава, ако не се надяваш? Не е ли тъкмо надеждата онова, което кара сърцето ти да се развълнува, да очаква, да вярва?"

Поглеждайки в очите на "ултравиолетовите" хора, определено виждаме надеждата. Там е и в погледите  на жените от тазгодишното издание She`s The ONE 2023. Oчите на една жена понякога могат да кажат много повече от думите, напомня ни от сцената и спиралата за очи LOréal Paris Telescopic Lift. В тях са бляновете за детството. То е онова, което дамите от She`s The ONE 2023: Ultraviolet искат да вземат със себе си от миналото в бъдещето и да го спасят досущ като "ултравиолетови супергерои" - онова безгрижие, свободата в душата, която носим като деца, но ни се изплъзва неусетно някъде по пътя към порастването.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Това е тема, над която често разсъждавам напоследък", споделя Рени Веселинова. "Къде отива тая детска непоклатима смелост към всичко ново, което ти се случва? Би трябвало колкото повече опит трупаме по пътя си, толкова по-уверени да сме, изправяйки се срещу собствените си предизвикателства. А се случва тъкмо обратното - с всяка изминала година от живота си, човек се затваря все повече, става все по-подозрителен към света около него. Балонът се изплъзва все по-настоятелно..."

Смелостта от детството е това, което Рени Веселинова се старае да запази в Бъдещето.

"Смятам, че като деца сме много по-смели и това ни прави много по-свободни. На никой не му харесва, когато тялото започне да остарява, но мен повече ме притеснява възрастта на душата. Младата душа е несломима, не можеш с нищо да я уплашиш. А колкото повече порастваме, толкова повече товарим душите си със страхове, предразсъдъци, съмнения. Изчезва онова чисто детско любопитство към света, което за мен е много опияняващо".

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

Като видео продуцент на dir.bg и създател на градското предаване "Матине", Рени обръща внимание именно на тези послания, така нужни за изграждането на една устойчива градската култура на ценности - не само в София, но и по света.

"Това му е хубавото на съвременното градско изкуство - дава ти пълна свобода да го тълкуваш, както намериш за добре. Лично аз съм щастлива, че то намира все повече и по-чести проявления. Неговата роля не е само да развлича и да забавлява. Напротив, то преди всичко възпитава вкус и отношение към живота. И поставя много честно и сурово всички социални, икономически и политически теми, които ни заобикалят - провокира те да разсъждаваш. И добре, че е изкуството в този смисъл! Иначе кой ще те подсети да мислиш критично? Учебниците? Медиите? Казвам го с известна тъга, защото и аз, и ти (бел. ред. - интервюиращата и редактор на "Матине" Криси Димитрова) сме журналисти. Но истината е, че въображението на автора, превърнато в изкуство, е много по-ефективно в изграждането на етос, отколкото медийната, образователна или политическа среда у нас", смята Рени.

Водещата Рени Веселинова на сцената на She`s The ONE 2023: Ultraviolet. Събитието бе подкрепено от вайръл спирала за очи LOréal Paris Telescopic Lift

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

Видя ли тя тази вяра в очите на някоя от дамите на She`s The ONE 2023: Ultraviolet?

"Знаеш ли какво ми направи впечатление? Всяка една от дамите, с които се срещнахме в тазгодишното издание на She"s The One: Ultraviolet говореше именно за вяра. При това за вярата в човека, за вярата в почтеността, в човечността. Разбира се, всяка от тях пречупва тази вяра през собствения си опит и път, но в крайна сметка стига именно до там - до ценностите, които човек следва да носи в душата си. А те остават непроменени, независимо накъде е тръгнал да се развива светът. В крайна сметка именно човекът, личността е онова, което създава и твори, и вдъхновява. Технологиите могат да помагат, или да пречат, но не мисля, че биха могли да заменят по какъвто и да е начин тази вяра на човека в другия човек"

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Събитието She`s The ONE 2023: Ultraviolet всъщност е създадено, за да разпространява активно гласовете на жените с особени постижения в Съвремието. Затова и моментът, в който водещата сяда очи в очи с тях пред публиката, под прожекторите, на сцената е специален и наситен с емоции и за двете страни.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Моето усещане е, че гласът на жената в този смисъл се чува все по-силно и все по-често. Говорихме и с проф. Мариана Мурджева, и с Радина Червенова, и със Симона Дянкова, и с доц. Мария Юнакова за това къде е мястото на съвременната активна жена. Истина е, че светът няма единодушно мнение по въпроса и едва ли е постижимо подобно повсеместно, глобално равноправие, защото в разговора трябва да се намесят и много различни традиции, общества, култури и наследства, но съвременната история познава много примери за жени-лидери. Особено в България, всъщност. Дори погледнато от бизнес гледна точка, България е сред водещите места в Европейския съюз в това отношение, ако говорим за жени на ръководни позиции. Не ми се иска да намесвам в разговора теми като домашното насилие, например, защото са твърде важни, за да ги обхвана в един абзац - крещящо необходими са мерки в тази посока. Но да, гласът на жената става все по-уверен в намерението си да бъде чут и това е чудесно".

Рени Веселинова смята, че жената на Новото време няма проблем с това да бъде чута. По-скоро има проблем с подбора на изразните средства.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"И тук пак стигаме до здравия разум. Гласът се чува най-добре, когато е ясен, но не диктува. Когато си уверен в това, което искаш да изразиш и в думите, които искаш да използваш, хората те чуват. А когато започнеш да се караш и непременно да настояваш, гласът ти най-често отеква в нищото. И смятам, че наближава моментът, в който като жени трябва да си дадем сметка какво точно и как искаме да изразим. Защото в някои частни случаи започва да звучи така, сякаш жената иска да е ясно, че е напълно способна да се грижи сама за себе си, но малко не й харесва, когато я оставят да прави тъкмо това. Не може едновременно да казваш "Аз искам да завладея света сама!" и "Няма ли да ми помогнеш да завладея света, все пак съм жена?". Та, според мен, гласът на жената следва да бъде нежен и любящ, уверен и категоричен. И продължавам да вярвам, че звучи най-добре в дует с по-плътен тембър".

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

С петото издание на She`s The ONE 2023: Ultraviolet на dir.bg, което бе подкрепено от вайръл спиралата за очи L"Oréal Paris Telescopic Lift успяваме да поставим кампанията в контекст, смята още титулярният водещ на събитието Рени Веселинова. Всяка година основната цел на събитието е да предоставим трибуна на дами, които са достоен пример в обществото ни, но темата, която избрахме тази година - Ultraviolet, насочи разговорите в определена посока.

"Защото жените, които са част от този проект, са безспорни професионалисти в сферите си и имаме какво да научим от тях. Но е любопитно да видиш как толкова различни дами разсъждават в една и съща посока", отбелязва тя.

Рени Веселинова асоциира виолетово-лилавите багри, които опаковаха идеята за Женската суперсила по свой, романтичен начин.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"С това и започнах и на сцената на She's The One. Виолетовият цвят те подсеща именно, че има нещо много очарователно в неизвестното, в далечното, в непознатото. Намеква, че момичето на Банкси не е пуснало балона, напротив - протяга се с вълнение да го достигне. Напоследък залезите в София са много красиви. Виж довечера виолетовото небе и ми кажи не те ли кара да се вълнуваш? Да се смириш и да си дадеш сметка, че тези виолетови часове са точно онези, които те подсещат, че неизвестното на утрешния ден предстои?", пита на свой ред водещата.

И макар все още да не е убедена, че е открила своята суперсила, вярва, че има такава.

"И никак не ми е необходимо да я определям, нека си остане просто суперсила. Нали това е идеята на супергероите - изниква ситуация и ти правиш, каквото е необходимо, за да спасиш света? В този смисъл предпочитам суперсилата ми да се адаптира спрямо ситуацията. Нека оставим няколко виолетови залеза да ни напомнят, че не е нужно да знаеш какво точно ще ти донесе утрешният ден и именно там започва вълнуващата част!"

Снимка: Колаж Петя Александрова/ Александрина Дерменджийска

#URBN Team: 

PM: Жаклина Братанова, Сеня Вълкова

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Коса: Натали Иванова

Грим: Росина Георгиева

Стайлинг: Александрина Дерменджийска

Гардероб: Zero-tags

Снимки: Радина Ганчева 

Dir.bg Video Production Crew:

Ангел Юруков//Тедд Георгиев

*Специален проект на #URBN &  LOréal Paris Telescopic Lift