#Над 72% от жените смятат мъжете със сребро в косата за по-привлекателни от останалите, сочат последните проучвания. Причините са няколко - среброто в косите е признак за зрялост, сигурност и закрила. Вероятно, когато говорим, че сивото е новото черно, някои от нас неминуемо се досещат за образите на Джордж Клууни, Шон Пен и Ричард Гиър. Факт е обаче, че мъжката тенденция на среброкосите нахлу в света на модата и ще властва и през идната 2023 година. Представлявана от редица известни личности, тази противоречива мода за коса се използва независимо от възрастта... Зрелите мъже вече не се свенят да оставят побелелите си кичури, докато младежите умишлено избират пепеляви нюанси.

Повдигаме темата за тренди мъжете в началото на ноември - месеца на силния пол, посветен на мъжкото здраве и мъжките теми. Месецът, в който Dir.bg ще проведе четвъртото издание на събитието He`s The MAN! - селекцията със значимите български мъже за пример на 2022 г.!

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

На сцената за четвърти пореден път ще видим и обаятелния водещ на формата и шеф на видеопродукцията в Dir.bg - Деян Веселинов. Заедно с Revalid®  и познатия с телевизионните си изяви идеолог на проекта си говорим за Правилата на успеха и Скалата на суетата на силния пол. 

***

"Харесва ми тази статистика. Допада ми, защото прическата ми е все по-посребрена, а се появиха и първите бели косми на брадата ми, според статистиката, явно това е добре. Къде на шега, къде не - доста дами харесват среброкоси батковци/чичовци в нашето общество. И вече сериозно - човек не е хубаво да казва "никога" или "винаги", но побеляването не ме притеснява и никога не съм имал желание да го крия с боя", усмихва се Деян Веселинов.

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

"Сигурно съм късметлия", казва, защото е здрав, прав и висок. Признава, че никога не си е и помислял да се боядиса, и смята, че и мъжете, и жените стават все по-хубави с времето по свой различен начин. Разбира се, споменаваме Моника Белучи като остаряващата красиво муза, и Оскар Айзък, които са на върха на пирамидата, но достигаме и до извода, че успехът на всяко живо същество няма общо с външния вид. 

"Какво за мен е успехът на един мъж? Как се измерва? Все още нямам точен отговор и го търся във всяка среща с мъжете от селекцията He`s The MAN!, защото те са повече видели, преживели и направили от мен. Със сигурност успехът на един мъж няма много общо с външния му вид, поне за мен. Успехът, вярвам, не се изчерпва и само с постиженията му в професионален план. Със сигурност това, което прави един мъж по личния фронт със създаването на дом, семейство и среда, оставя по-голям отпечатък във времето и в средата, в която живеем, отколкото с присъствието си само като един забележителен външен вид. Разбира се, логично е, ако си наистина успешен, да успяваш да се грижиш добре и за себе си", споделя Деян Веселинов. 

Бидейки години наред лице от телевизионни екран, признава, че така и не се е научил да измерва собствените си щастие и успех посредством Скалата на суетата.

„ Хората на екран често се вглеждат прекомерно във външния си вид и въпреки че го разбирам, често е минавало разумните граници като фокус. В годините грижата ми за външния ми вид е налице, когато се отнася до коса, прическа, брада, именно заради работата в телевизията. Прохождайки в професията, бях предимно зад кадър – бивш спортист, на когото му е най-лесно да грабне машинката за подстригване вкъщи, да махне всички приставки и да се носи почти нула номер, излизайки с първата изгладена тениска и дънки. Израствайки професионално, фокусът ми винаги бе върху това да съм подгтвен за ефирите, но започнах да осъзнавам и грижата за прическа, облекло, външен вид, защото, когато си в кадър, е важно", споделя той. 

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

Разказа и как стилистите на "Нова телевизия", където работеше години наред, са имали голямо желание да го убедят да пусне по-дълга коса, повече брада...

"Имаха идея за моята визия, която не споделях напълно, но опитах, доколкото мога. Бързо се отказах след това, защото все пак имам някакви специфики, с които не мога да се преборя. Наистина, като изключим прическа, коса и брада, нямам нещо, което да ми е водещо във външния вид, като човек, който цени ужасно много времето си, особено свободното, защото то не е много. Наблягам на практичната част в ежедневието си – доколко ще съм зает, къде ще пътувам и т.н. Когато обаче работя пред камера, косата е част от професионалния ангажимент. Така че Revalid® пасва идеално в скромната ми мъжка Скала на суетата и се вписва добре в ежедневието ми. Нали вече казахме, че за мъжете сивото е новото черно, това адски ми допада". 

С Revalid® имат и още една гореща точка на пресичане - тазгодишното издание на He`s The MAN!. С подкрепата на енергизиращия шампоан за мъже против косопад, който съдържа активната съставка SantEnergy (екстракт от растението Yerba Santa с директно стимулиращо действие върху космените фоликули и стволовите клетки), са неочаквано добра комбинацията на сцената, която ще представи шестима значими и достойни българи от тазгодишната селекция на събитието, което претърпя своята трансформация в четирите поредни издания за последните четири години. 

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

"Далеч не сме ги избирали по външен вид,", усмихва се Деян, "но е факт, че всички до един са впечатляващи! Проекти като He`s The MAN! и дамската селекция She`s The ONE! са важни, защото извеждат на преден план хора, които наистина могат да ни служат за пример с житейските си истории и успехи. Те са онези личности, които трябва внимателно да слушаме, защото имаме какво да чуем и още много да научим. От различни сфери са, но се забелязват много общи черти от характера. За да стигнеш на високо ниво в професията и сферата си, трябва да имаш комплекс от качества, по които съм забелязал, че те си приличат. В България младият мъж няма кой знае колко примери за подражание. Аз съм от децата, родени през 80-те, и нямам ясен спомен от стария строй, израснал съм през 90-те и винаги ми е правело впечатление, че мъжете за пример в нашето общество липсват. Има модели за поведение, които до някаква степен се наложиха, но аз имам предвид „за пример“ в класическия смисъл, а не моделът на лошо гледащият млад тарикат. Когато говорим за социални кампании, за активен начин на живот, за благородни инициативи, много по-често по-активни са някак дамите. Затова взех He`s The MAN много присърце, защото смятам, че си е наша отговорността да изведем на преден план мъжете в нашето общество, в чиито житейски истории има смисъл и поука".

Разговорите и тази година ще ни накарат да припознаем в чуждите грешки нашите собствени. Ще ги прокараме през личната си призма и по този начин ще видим как да ги поправим или въобще да не ги допускаме.

"Да си откраднем някаква философия от наистина успели хора е наша отговорност – сами да създаваме примерите около себе си, да ги показваме, да ги правим шумни – да достигат до повече хора", обобщава Деян Веселинов, който е сред идеолозите на специалния проект на Dir.bg

Разликата в проекта през годините до голяма степен се дължи на пандемичната обстановка.

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

"В първото издание на He`s The MAN! през 2019 година се открояваше онази оптимистично-детска наивност, която виждахме в това да представим много достойни мъже и да ги срещнем с възможно най-голям брой хора. Някак си заложихме на количеството. Проведохме над 8 от разговорите на живо и още няколко на запис. Събитието беше страхотно. Това, което се промени логично в следващите две години заради пандемията, бе, че не искахме да поставяме хората в риск". 

Така He`s The MAN 2020 и 2021 се провеждат в онлайн формат -  видео интервюта.

"Сега съм изключително щастлив, че в четвъртото издание на He`s The MAN! се връщаме към основната идея и на 9 ноември ще съберем шестима български мъже, които да ни правят компания в един човешки разговор, насочен не само към биографията на тези хора, но и към философията им за живота, за това как виждаме променящия се пред очите ни свят и техните рецепти за адаптация. Всеки човек, от каквато и да е демография и възраст, може да се припознае в техните разкази, защото това са общовалидни казуси и проблеми, през които минаваме всички. Един мъж влиза в ролята на син, баща, на половинка, на съпруг, на колега, на приятел. Всеки може да сподели това усещане в съответната роля в своя живот. Когато за най-доброто, което може да канализираш у себе си, ти заговори човек от ранга на проф. Атанас Щерев, Георги Господинов, Димитър Бербатов, Найден Тодоров, проф. Мартин Вечев – хора с постижения отвъд границите на злободневното ни ежедневие, тогава получаваш качествено съдържание, но и усвояваш чисто човешки".

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

Така неусетно Деян Веселинов издава кои са лицата в актуалната селекция! Oсвен писмените интервюта, които може да откриете на страниците на Dir.bg и с които представяме нашите герои за 2022 година, ще видите Деян Веселинов и на сцената като медиатор в интересен разговор с гореизброените, но и изненадващи гости, към които отбраната публика също ще може да се обърне с въпроси към тях. Цялото преживяване ще може да се види и на страниците на Dir.bg, и в социалните канали.

"Важно е да стане ясно защо сме избрали точно тези хора, за да обсъждаме с тях темите на цялото ни общество", уточнява Деян. "Самият аз усещам специфична отговорност. Покрай този проект в последните четири години съм се срещнал с десетки от най-значимите мъже от различни сфери в България. Чувството, което изпитвам на сцената, е възхищение към хората, с които се срещам, защото са ценни. Сред тях са и имена, които не са широко популярни, но заслугите им за обществото са неимоверни. Оставили са спомен у мен. Един от най-ярките спомени бе от първото издание на He`s The MAN! - доц. Станимир Сираков. Когато му прочетеш биографията и след това поговориш с него дори само пет минути, ти става ясно, че пред теб е Мъж с главно М. Стефан Вълдобрев, от чиято човечност бях докоснат, заради неговия поглед като човек на изкуството, който е насочен към младите в тези трудни години – дори ако се налага по-опитното поколение да слезе от пиедестала. Димитър Бербатов, който можеше лесно да прекъсне връзката си с България в годините, а вместо това все по-активно се занимава с родината и нейния възход чрез Фондацията, носеща неговото име и новата му кампания с футболните  турнирите за представители на Бизнеса, които подпомагат талантливите деца на България. Или Михаил Билалов, за чиято история не стигат часове и не искаш да идва краят ѝ. Срещал съм се с политици, музиканти,артисти и спортисти на световно ниво и всички те си приличат по едно нещо – колкото по-голям е Човек, толкова по-земен и адекватен е в ежедневната си комуникация, както и с журналисти и медии. Нещо, което в България често уж ни изненадва. След вдъхновението и впечатлението идва и леко притеснение, разбира се, изпитвам го винаги при срещата с такива хора. Ако не го изпитам – ще се чувствам странно и вероятно ще значи, че съм изгубил реална представа за себе си", споделя откровено водещият. 

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

След разговорите с такива хора, които правят толкова много за обществото, обикновено си задаваме въпроса:

Аз самият правя ли достатъчно?“

„Питаш ме дали времената, в които живеем са мъжки... С риск много феминистки да настръхнат, ще кажа, че времената, в които живеем са мъжки, но реално винаги са били мъжки. Но тук "мъжкото" идва от тежестта и от натрупаната тежест и втория план на значението на тази дума, по начина, по който мнозина я използват. Истината е, че не харесвам етикетирането, но гледайки новини и фийда в социалните мрежи, оставаме с впечатлението, че живеем в някакъв кошмар, в някакъв ад. От позицията на скромните ми 36 години бих казал, че човечеството, ако щеш и тук в България, живеем в най-добрите времена, в които е възможно да живеем – мъжки, женски, трудни или тежки, те са най-добрите. Средната продължителност на живота е най-високата до момента, напредъкът на технологиите ни дава предимства, макар да създава и социални казуси и проблеми, свободни сме повече от всякога, колкото и да ни е трудно да го повярваме. И макар вероятно да звуча наивно за мнозина, много ми се иска да вдигнем малко оптимизма в обществото ни. Ставаме все по-черногледи." 

Мъжът на място трябва да подреди приоритетите си, да гони целите си, да е решителен и силен, но не се ли отнася това и до всяка една жена?!

"Защото колкото такива мъже познавам, толкова и жени", казва Деян. И тук тези качества нямат отношение към външния вид, но съставляват харизмата му. 

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

"Може би някой модерен либерал ще каже, че успехът няма връзка с вида ти. Не би и трябвало да има основна роля точно външният вид за успеха, но смятам, че винаги е имал и ще продължи да е от значение. Човек започва да гради възприятията си по най-базисния и първичен начин – това, което вижда, е първото впечатление. В това отношение имам изключително много грехове към себе си, защото не съм особено суетен. Но пък има и един баланс, когато говорим за суетата на мъжа и външния му вид, който много се промени пред очите ми. Смятам, че този баланс се изкриви и отива в посока, която до голяма степен е непозната за мен. Сега има една особена и многочислена порода от млади мъже, които прекарват повече време в грижа за външния си вид, отколкото в това да бъдат продуктивни и полезни за близките и семейството си – повече време във фитнеса, бръснарницата, моловете и т. н. Не ги съдя, но не разбирам нуждата от постоянен фокус върху външния вид. Не е лошо човек да се развива и в други насоки", споделя Деян.

Като ръководител на видеопродукцията в Dir.bg обаче признава, че визията и видеосъдържанието е изключително важно за новото поколение. Все по-малко обвързани сме с телевизионните програми и канали, но все повече с информацията онлайн. 

"Знаех това много преди 2018 година, когато заех позицията в Dir.bg. Мисля за видео съдържание в интернет още от 2013-2014 година. Бях в САЩ, на специализация в CNN в Атланта, когато ми се затвърди желанието в дългосрочна перспектива да се занимавам с онлайн видеосъдържание като професионална посока, но и в личен план. Колкото и тук да се случват процесите с известно закъснение, факт е, че вече са налице поколения без телевизионни навици. Поколенията след мен в голям процент са хора, които не гледат телевизия. Те се осведомяват по цял ден от мобилни устройства. Идеята да си щатен телевизионен служител е прекрасна възможност може би за много хора, но за мен още 2013 -2014 година не бе това и бе въпрос на време да сменя своя професионален път", споделя Деян.

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

Без да изключва спорадични телевизионни изяви, той създава голяма част от видеопоредиците, представляващи и мъжкия поглед на аудиторията на Dir.bg.

"По буквата на закона се определя като мъжка аудитория. Не съм обаче почитател на тази тенденция, която навлиза в последните години с етикетирането на мъжко и женско. Тя сякаш ни кара повече да се разделяме, отколкото да се обединяваме. Не разделям аудиторията на мъжка, женска и т.н. Имаш видео продукт – той или е качествен или не е. Когато правим някои от спортните поредици, макар голяма част от мъжете да се интересуват от спорт, около себе си имам и примери от доста дами, които се интересуват също толкова, независимо дали от актуалните новини, или спортистите на България. Не обичам разделението на половете да бъде във фокуса на това, което правя, въпреки че тази тема е особено актуална в момента. Смятам, че в последните години хората, които си слагат етикета на възможно най-либералните и прогресивни и свободомислещи около нас, дори те с това търсене на свобода и равенство между всички хора по света често предизвикват обратния ефект. Този на допълнително разединение. Че има стандартна разлика между мъжкия и женския поглед с някои изключения, е факт, но понякога тя излиза от нормалните пропорции като тема. Да не говорим, че никой в днешния свят не обръща внимание на проблемите на мъжкия пол - дали с ментално здраве, дали  с възприятията и постоянното усещане за високи очаквания от другия пол. Ще ти дам и пример в по-лековата посока - колко пъти си чувала от жена да каже, че харесва високи, стройни мъже? Няма драма, нали? Ако обаче днес мъж каже, че харесва дами по физически белези - за много дами ще бъде проява на лош вкус. Така че предлагам да не задълбаваме толкова на темата за мъже/жени, а да търсим човешкото ", смята Деян. 

Откакто е поел отговорност за видеосъдържанието на портала Dir.bg, осъзнава все повече, че в основата на успеха е и екипна работа.

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

"Въпрос на екипност е, защото в такъв тип креативна дейност трябва да има някаква синергия и взаимодействие в създаването на нещо от началото от нулата, както направихме, когато портала отбеляза своята 20-годишнина. Заедно с ребрандинга и новата посока, в която тръгна медията, се роди и идеята да създадем видео звено, което да бъде алтернативен инструмент да се предостави визуално приятно и съдържателно преживяване на аудиторията. Дали ще новинарско, политическо, ентъртеймънт или спортно - очаквайте повече от всичко!", казва Деян. 

Точно това очакваме да видим в следващите седмици - качествената селекция във видеопоредица интервюта на He`s The MAN! с Деян Веселинов на руля!  

  

URBN Team: 

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Фотограф: Десислава Генкова-Елриша

Грим: Росина Георгиев

Стилист: Александрина Дерменджийска

Гардероб:

Peek & Cloppenburg - Sofia Ring Mall//HUGO BOSS// Jake*s// Christian Berg// ETERNA// TOM TAILOR

Обувки и аксесоари: JOOP! 

Видео: Ангел Юруков

Локация: Grand Hotel Millennium Sofia

 *Материалът е подготвен с подкрепата на Revalid®  и съдържа продуктово позициониране!  

Снимка: Десислава Генкова-Елриша за #URBN

През целия октомври ще ви представяме вълнуващите им неразказани истории. Следете поредицата на страниците на портала Dir.bg, а на 9 ноември 2022 г. ще ги съберем на едно място в Sofia Live Club, където пред журналиста и водещ на събитието Деян Веселинов тазгодишната великолепна шесторка ще сподели най-важното за истинските правила на успеха!

He`s The MAN! се провежда за четвърта поредна година след старта през 2019-а. В първото издание на поредицата срещи "Ум, дух и тяло" се включиха д-р Станимир Сираков, Светослав Иванов, Юлиян Вергов, Ники Станоев, Филип Захариев, Станислав Трифонов-Насимо, Стойчо Младенов, Teoдосий Теодосиев, Денислав Коджабашев и Иво Христов.

През 2020 година, въпреки световната здравна криза, Dir.bg продължи традицията със серията "Време за мъже", в която влязоха проф. Иво Петров, Графа, Михаил Билалов, Лазар Ангелов и Велизар Величков.

През 2021 година He`s The MAN! събра на тайна гала вечеря Лазар Радков, Пламен Русев, Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев в селекцията "В обувките на успеха!".

Ежегодното специално събитие He`s The MAN! може да следите и на платформата тук>>>

*He`s The Man! се осъществява с подкрепата на Johnnie Walker, Devin Минерална, Subaru и Revalid®!