#Когато на 13 август 1961 година е построена Берлинската стена a.k.a. Berliner Mauer, eдва ли властите са предполагали, че тя ще се превърне в тяхната собствена стена плача. Макар да е един от най-известните символи на Студената война, разделяща един град и много хора, Берлинската стена е и символ на бунтарската култура, на победата и свободата, на Вятъра на промяната. 

Стената служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

Една от най-популярните снимки на Берлинската стена

Снимка: Getty Images

След Втората световна война Берлин е поделен между страните победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на 4 окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република.

Още снимки вижте тук >>>

В 3-те западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция. Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ.

Кадри от строежа на стената - 1961 г.

Снимка: Getty Images

На 13 август 1961 г., в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е нарушение на следвоенното споразумение на страните победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Кадри от строежа на стената - 1961 г.

Снимка: Getty Images

Строителството и преоборудването на стената продължава близо 14 години- до 1975 г, а съществуването ѝ - още толкова. 

Кадри от строежа на стената - 1961 г.

Снимка: Getty Images

Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са: масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра; полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента.

Снимка: Getty Images

Ако от "източната" страна на Берлинската стена до самия край тя остава уродлив символ на отчуждението, то на Запад стената се превръща в място за творчество на много художници както професионалисти, така и аматьори. Всъщност оказва се, че графтите са първия полъх на Вятъра на промяна, достигнал Европа от САЩ. Уличното изкуство се заражда през 20-те години в Америка, като начин за комуникация между улични банди, но едва през 80-те години достига до Стария континент. Затова и се смята, че една от първите, големи вълни на бунт и творчество, родени от уличните художници, са изобразени именно върху Берлинската стена. 

Върху Берлинската стена се появяват едни от първите графити в Европа

Снимка: Getty Images

През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова "изложба" на графити, в това число и много от тях с висока художествена стойност.

В тази галерия с графити на остатъците от стената се включват с творбите си 118 художници, главно от Европа, латиноамериканските страни, САЩ, Канада и Израел. Това е Източната част от стената, която започна да се покрива с графити в десетилетията след издигането й на 13 август 1961 година. Отделни участъци се изрисуват чак след падането на комунистическия режим.

Снимка: Getty Images

Между графитите има много, които гледат шаржово и с присмех, каквато е творбата с трабанта, който иска да премине през стената.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия.

Снимка: Getty Images

Стената с изписаните графити е дълга 1,3 км. Най-популярният и запомнящ се е с голям надпис "Господи, помогни ми да оцелея сред тази смъртоносна любов". Надписът с червени букви е обхванал като рамка рисунката със заглавие "Братска целувка". Прерисуваната снимка от 1979 година на двамата комунистически лидери на съветския съюз и ГДР, която познава света - Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, демонстрира с братска целувка съветската и източногерманската власт. Работата е на московския художник Максим Врубел, роден през 1960 година в Москва. През 1986 става известен сред московския ъндърграунд като организатор на "апартаментни изложби", разказва Зелма Алмалех в статията си "Берлинската стена като спомен и артефакт". 

Най-популярният и запомнящ се е с голям надпис "Господи, помогни ми да оцелея сред тази смъртоносна любов". Надписът с червени букви е обхванал като рамка рисунката със заглавие "Братска целувка". Прерисуваната снимка от 1979 година на двамата комунистически лидери на съветския съюз и ГДР, която познава света - Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, демонстрира с братска целувка съветската и източногерманската власт.

Снимка: Getty Images

Освен своеобразно платно за стрийт арт, Берлинската стена се превръща в муза за музиканти като Пинк Флойд и Скорпионс, а събарянето е увековечено със стотици снимки от вдъхновените фотографи, запечатали сюблимния момент. 

Снимка: Getty Images

В галерията може да разгледате запомнящи се кадри от строежа на Берлинската стена, който е започнал на 13 август точно преди 60 години, както и да се насладите на някои от най-забележителни графити по останките от нея. Голяма част от тях са вдъхновени от исторически факти и окарикатуряват властимащите, дръзнали да разделят един народ, десетки семейства, един град-мегаполис заради политически и икономически възгледи.