Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за Пауза на Войната в Украйна. Светът поиска от президента на Русия - Владимир Путин да отвори хуманитарни коридори за православния Великден, за да може цивилните да напуснат опасните зони.

Украинският президент Володимир Зеленски заплаши да излезе от преговорите за мир.

Въпреки това на 23 април въздушните удари по металургичния завод "Азовстал" в Мариупол бяха възобновени. Така след изтеглянето си от Киевска област и около три седмици оперативна пауза, Русия възобнови очаквана офанзива, като хвърля всичките си бойни сили в Донбас и Херсон. 

Тоест след първата пауза, втора пауза така и не настъпи.

Но международни експерти и наблюдатели прогнозират, че ако битката за Донбас не приключи до началото на май, ще последва няколкомесечна пауза, независимо от желанията на Путин и Русия. 

Междувременно светът се събужда от пандемичния кошмар! Шествия, карнавали и фестивали събират зажаднелите за социализация хора от цял свят, за които паузата на купона вече е липсващ бутон в клавиатурата на Новото Старо Нормално! 

Вижте какво се случва по света  в галерията тук >>>

Въздушна целувка 

Жена праща въздушна целувка на любим човек от прозореца на евакуационен влак, заминаващ към Лвов.

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

ХАРКОВ, УКРАЙНА - 16 АПРИЛ: Жена праща въздушна целувка на любим човек от прозореца на евакуационен влак, заминаващ към  Лвов. След като руските сили се оттеглиха от райони около Киев, те се готвят за нова офанзива. Военните части се прегрупираха в източната част на Украйна, а международната общност алармира за предстояща ескалация на насилието. Снимката е на Крис Макграт. 

Шапки и запознанства

Хора прииждат на Парада на бонетата в Ню Йорк

Снимка: Stephanie Keith/Getty Images

НЮ ЙОРК - 17 АПРИЛ: Участници в парада на великденските бонета по Пето авеню, пред Св. Катедралата на Патрик в квартал Манхатън в Ню Йорк. Великденският парад на бонетата е ежегоден фестивал за запознанства от 1870-те години. Провеждането му бе спряно в началото на пандемията на COVID-19. Тази година хора прииждаха да се социализират! Снимката е на Стефани Кийт. 

Спасение 

Бежанци по бреговете на Обединеното кралство

Снимка: Hollie Adams/Getty Images

ДУВЪР, АНГЛИЯ - 18 АПРИЛ: Мъж носи дете в спасителна жилетка, докато пристигат на пристанището в Дувър, след като са транспортирани от граничните сили. Мигрантите продължиха да акостирт по бреговете на Обединеното кралство с малки лодки тази седмица, въпреки предупрежденията на правителството да върне търсещите убежище с еднопосочен билет до Руанда. Снимката е на Холи Адамс.

Традицията се завръща

Байдън поздравява за Великден от балкона на Белия дом

Снимка: Drew Angerer/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 18 АПРИЛ: Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън приветстват гостите по време на прием в Белия дом на южната морава. Великденската традиция се завръща тази година, след като бе отменена през 2020 и 2021 г. поради пандемията от COVID-19. Снимката е на Дрю Ангерер. 

Прослушване

Танцьорки по време на прослушване

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

НЮ ЙОРК - 18 АПРИЛ: Жени танцуват по време на прослушвания в Radio City Music Hall. Джули Бранам, режисьор и хореограф на Christmas Spectacular Radio City Rockettes, и капитанът на отбора по танци - Данел Морган  наблюдаваха прослушванията за 2022 г. Christmas Spectacular с участието на Radio City Rockettes е събитие само за отбрани, до което имат достъп само професионалиси с покани. Това беше първата година, в която изискването за височина беше намалено от изискуемите 167 см до 165 см , за да е приобщаваща линията. Снимката е на Майкъл М. Сантяго. 

Разрушения

Птичи поглед - Тази снимка е направена с дрон. Виждат се разрушени къщи в Ирпин, Украйна. Снимката е на Алексей Фурман.

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

ИРПИН, УКРАЙНА - 18 АПРИЛ: Тази снимка е направена с дрон. Виждат се разрушени къщи в Ирпин, Украйна. Снимката е на Алексей Фурман.

Ден 8

Джони Деп пред съда

Снимка: Paul Morigi/Getty Images

ФЕЪРФАКС, ВИРДЖИНИЯ - 19 АПРИЛ: Джони Деп излиза извън съда в осмия ден от гражданския процес, в който участва. Деп търси 50 милиона долара за предполагаеми щети, нанесени на кариерата му заради статия, която бившата му половинка Амър Хърд публикува във Washington Post през 2018 г. Снимката е на Пол Мориджи. 

Паузирай Войната

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на пресконференция. Той призова за четиридневна хуманитарна пауза в Украйна по време на Страстната седмица -от 21 април до Великден.

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

НЮ ЙОРК - 19 АПРИЛ:  Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на пресконференция. Той призова за четиридневна хуманитарна пауза в Украйна по време на Страстната седмица -от 21 април до Великден. Така ще се даде възможност за отваряне на поредица от хуманитарни коридори за безопасното преминаване на цивилни, които искат да напуснат Украйна. В координация с Международния комитет на Червения кръст, ООН заяви готовност да помогне на конвоите. Снимката е на Майкъл М. Сантяго.

Макаров

Дупка в апартамент - Украйна

Снимка: John Moore/Getty Images

МАКАРОВ, УКРАЙНА - 19 АПРИЛ: Дупка в стената на разрушени от войната апартаменти.Местни жители казаха, че сградата е била атакувана от руски танкове по време на инвазията в началото на март. Снимката е на Джон Мур.

Кандидати на пързалката

Шотландският лейбърист Анас Сарвар и местният кандидат на лейбъристите Лилиан Джоунс се пързалят надолу по суха ски писта по време на посещение в ски център.

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

НЮМИЛНС, ШОТЛАНДИЯ - 20 АПРИЛ: Шотландският лейбърист Анас Сарвар и местният кандидат на лейбъристите Лилиан Джоунс се пързалят надолу по суха ски писта по време на посещение в ски център. Местните избори в Шотландия през 2022 г. трябва да се проведат на 5 май 2022 г. Всички 1219 места във всичките 32 местни власти в Шотландия ще бъдат гласувани. Снимката е на Джеф Джей Мичъл. 

Легализирай това!

Митинг заз легалзиране на марихуаната в Тайланд

Снимка: Lauren DeCicca / Getty Images

БАНГКОК, ТАЙЛАНД - 20 АПРИЛ: Тайландски активисти участват в  митинг в подкрепа на пушенето на марихуана по случай отбелязването на Световния ден на канабиса в Банкок, Тайланд. Тайландски активисти дефилираха от паметника на демокрацията до Khaosan Road, за да насърчат легализирането на марихуаната в Тайланд като форма за развлечение. Снимката е на Лоран Децика.

Горчиво! 

Военна сватба

Снимка: Anastasia Vlasova/Getty Images

МИКОЛАЕВ, УКРАЙНА - 20 АПРИЛ: Светлана и Андрий, украински военнослужещи, празнуват сватбата си в едно от малкото открити кафенета в Миколаев, Украйна. Двамата са заедно от няколко години и планирали сватба в Киев, откъдето са и двамата, но променили плановете си заради войната. Миколаев е пристанищен град близо до мястото, където река Южен Буг се влива в Черно море. В момента е обект на атаки от руска страна. Украинските сили отблъснаха първоначалното настъпление, но градът е подложен на чести обстрели и въздушни удари, дори по времето, когато Русия измести фокуса на атаката към източния регион на Донбас. Снимката е на Анастасия Власова. 

Дева Мария в Лвов

Дева Мария защитена в Лвов

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 20 АПРИЛ: Статуята на Дева Мария през защитно скеле. Градът се опитва да защити културното наследство от потенциални въздушни удари. Лвов продължава да е спирка и подслон за милионите украинци, бягащи от руската инвазия, както и гарант за безопасността на близките страни и последен легион с  относителна сигурност в Западна Украйна. Снимката е на Леон Нийл. 

Неочаквана печалба

Тесла с неочаквана печалба

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

ФРИМОНТ, КАЛИФОРНИЯ - 20 АПРИЛ: Изглед от птичи поглед - колите на Tesla, паркирани във фабриката. Tesla отчете печалби за първото тримесечие, които далеч надхвърлят очакванията на анализаторите с приходи от 18,76 милиарда долара в сравнение с очакванията от 17,80 милиарда долара. Снимката е на Джъстин Съливан. 

Aна в хотел "Маргарита"

Ана на 10 г. - бежанка от Украйна, настанена в италиански хотел в Римини

Снимка: Elisabetta Zavoli / Getty Images

РИМИНИ, ИТАЛИЯ - 20 АПРИЛ: Десетгодишната Ана седи на леглото си в хотел Маргарита. Тя е избягала от Киев заедно с майка си и брат си. Баща ѝ останал на бойното поле. Около 100 украински бежанци в Римини протестираха срещу плана на италианските власти за преместването им без да им бъде осигурена подкрепа от държавата. Хотелиери в морския курорт отвориха вратите си за бежанците. Около 72 000 достигна броя на украинците след руската инвазия, която започна на 24 февруари. Според мерките в Италия, в момента те могат да кандидатстват за едногодишно разрешение за пребиваване. Според ООН повече от 4 милиона от около 10 милиона разселени украинци са напуснали страната си от началото на войната. Снимката е на Елизабета Заволи. 

Елвис на Централната гара

Фенове на Елвис Пресли

Снимка: Wendell Teodoro / Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 21 АПРИЛ: Фен на Елвис се качва на Елвис Експрес на Централната гара  в Сидни, Австралия. Фестивалът Parkes Elvis се провежда ежегодно в продължение на пет дни, обикновено около рождената дата на Елвис Пресли през януари. Събитието за 2022 г. бе насрочено за април,поради ограниченията на COVID-19 по-рано през годината. Снимката е на Уендел Тодоро.

Борис Джонсън в Индия 

Борис Джонсън пристига в Индия

Снимка: Stefan Rousseau - WPA Pool/Getty Images

АХМЕДАБАД, ИНДИЯ - 21 АПРИЛ: Британският премиер Борис Джонсън на международното летище Sarda Vallabhbhai Patel. По време на двудневното си посещение в Индия той очаква да сключи споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и зелената енергия. Стъпката е според плановете да се намали зависимостта на Обединеното кралство от руските  горива и военно оборудване. Снимката е на Стефан Русо. 

Тюрбанът

Борис Джонсън с тюрбан в Индия

Снимка: Ben Stansall - WPA Pool / Getty Images)

ГАНДИНАГАР, ИНДИЯ - 21 АПРИЛ: Премиерът Борис Джонсън получи традиционен тюрбан, който бе вързан на главата му при пристигането в Биотехнологичния университет в Гуджарат по време на двудневното си посещение. Снимката е на Бен Стансал.

Китайско ежедневие 

Колоездач в пиков час в Китай

Снимка: Kevin Frayer/Getty Images

ПЕКИН, КИТАЙ - 21 АПРИЛ: Работник кара велосипеда си, пълендо горе със стоки, които да бъдат рециклирани. Колелото е украсено с националния флаг на Китай. Снимката е направена по време на вечерния пиков час в Централния бизнес район от Кевин Фрейър. 

Зависимост

Леярна в Геремания

Снимка: Sascha Schuermann / Getty Images

 КРЕФЕЛД, ГЕРМАНИЯ - 21 АПРИЛ: Работник излива разтопено желязо в калъп в леярната Siempelkamp Giesserei. Леярната на Siempelkamp е една от многото компании в производствения сектор на Германия, които биха били силно засегнати от спирането на руския внос на природен газ. Компанията, която произвежда части, включително за приложения в сектора на възобновяемата енергия, е една от малкото в Европа, която може да лее парчета до 300 тона. Говорител на компанията каза, че прекъсването на доставките на природен газ в Германия ще спре голяма част от производствените възможности на леярната. Освен това Siempelkamp вече е изправенa пред многократно увеличение на цените на суровините си, включително желязо, никел, алуминий и други метали, поради настоящите санкции на ЕС срещу Русия. Германското правителство в момента се бори с тежката зависимост на Германия от руския внос. Снимката е на Саша Шуерман.  

Макрон в Сен Дени

Макрон се среща с медии и избиратели в Сен Дени

Снимка: Kiran Ridley/Getty Images

СЕН ДЕНИ, ФРАНЦИЯ - 21 АПРИЛ: Френският президент Еманюел Макрон, заобиколен от медии и избиратели по време на кампанията си. И Еманюел Макрон, и Марин Льо Пен се класираха в неделя, 10 април, за втория тур на президентските избори във Франция, който ще се проведе на 24 април. Това е вторият пореден път, когато двамата кандидати се изправят лице в лице в последния кръг на изборите. Снимката е на Киран Ридли. 

Бебе в колата

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

ЗАПОРОЖИЕ, УКРАЙНА - 21 АПРИЛ: Бебе се вижда на прозореца на микробус. Колона от превозни средства пристигнаха в евакуационен пункт, превозващ хора от Мариупол, Мелитопол и околните градове, които са под руски контрол. Украинските и руските власти, както и международни групи бяхаангажирани в периодични преговори, продължаващи седмици, отнасящи се до евакуацията на цивилни от Мариупол и други части на Югоизточна Украйна. Снимката е на Крис Макграт. 

Забраненият карнавал

Забранен карнавал в Рио де Жанейро

Снимка: Buda Mendes/Getty Images

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО, БРАЗИЛИЯ - 21 АПРИЛ: Празнуващи по време на неофициално парти, наречено "blocos" в центъра на града. Емблематичните годишни паради под звуците на  самба в Рио де Жанейро се завръщат след двегодишно спиране и отлагане поради пандемията COVID-19, въпреки ограниченията за уличните събирания, наложени от кметството. Снимката е на Буда Мендес. 

Ден на Земята

Екоактивисти в Деня на Земята

Снимка: Kevin Dietsch/Getty Image

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 22 АПРИЛ: Екоактивист от групата Extinction Rebellion DC качен върху сграда по време на митинг за Деня на Земята. Групата протестира срещу използването на метан от Washington Gas и планираното от тях разширяване на газовата инфраструктура. Снимката е на Кевин Дич.

Варта от Мариупол

Варта на 81 г. от Мариупол след 4 дни път с кола

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

ЗАПОРОЖИЕ, УКРАЙНА - 22 АПРИЛ:  Варта на 81 години от Мариупол почива на задната седалка в кола след четиридневно пътуване до евакуационен пункт. Снимката е на Крис Макграт.