#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Тази седмица погледите са насочени към Трона на Обединеното кралство, защото светът се сбогува с Кралица Елизабет II. Кончината ѝ е тъжното събитие на века! Наред с войната в Украйна, инфлацията и газовата криза, 2022 година ни прави свидетели на историческа загуба - смъртта на най-дълго управлявалия монарх в света!

На 8-ми септември официално бе съобщено за смъртта на Кралицата в замъка Балморал, където до последно е била под лекарско наблюдение. Кралицата издъхва на 96-годишна възраст само два дни след последната си поява в медиите - аудиенцията с новия министър-председател Лиз Тръс, която е посрещната в гостната на замъка. 

Със смъртта на кралица Елизабет II, която управляваше повече от 70 години, Обединеното кралство беше потопено в траур. В следващите 10 дни изпращането на Кралицата ще протече по плана с кодово име "Лондонски мост", който предвижда тя да бъде изпратена с колосална церемония.  Малцина от съвременниците ни в цял свят някога са били свидетели на подобно нещо! Планът включва оръжейни салюти, камбани, биещи по цялата земя и милиони, събиращи се, за да отдадат почит.

Великобритания е в период на официален национален траур, който ще продължи до погребението на Елизабет II. Планът "Лондонски мост" е изготвян с години и освен сбогуването с Елизабет II, включва поетапно стъпките до коронясването на нейния наследник - Крал Чарлз III. 

На фона на събитието на века, всичко останало, което се случва по света е само ехо. Снимки на седмицата може да прегледате в хронологичен ред в следващите редове и в галерията тук>>>

Дзак!

Пор наднича по време на състезание с порове на изложението в окръг Дорсет на 4 септември 2022 г. в Дорчестър, Англия.

Снимка: Finnbarr Webster/Getty Images

ДОРЧЕСТЪР, АНГЛИЯ - 04 СЕПТЕМВРИ: Пор наднича по време на състезание с порове на изложението в окръг Дорсет на 4 септември 2022 г. в Дорчестър, Англия. Програмата от събития и атракции на Dorset County Show демонстрира високи постижения в местното земеделие и селския живот, като се включват занаятчии, фермери и местни производители. Организирано от Dorchester Agricultural Society (DAS), шоуто се провежда повече от 180 години и привлича около 60 000 посетители. Снимката е на Финбар Уебстър.

Глад

Пор наднича по време на състезание с порове на изложението в окръг Дорсет на 4 септември 2022 г. в Дорчестър, Англия.

Снимка: Ed Ram/Getty Images

МОГАДИШУ, СОМАЛИЯ - 4 СЕПТЕМВРИ: Бебе е подложено на спешно лечение поради тежко остро недохранване. Снимката е направена по време на посещението на Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ, в болницата за майчинство и деца Banadir. Екстремната суша унищожи реколтата и доведе до скок в цените на храните, оставяйки 7 милиона души (от общо 16 милиона население) в риск от гладна смърт. Снимката е на Ед Рам.

Плантата се затопля

Плажуващи в Санта Моника

Снимка: Mario Tama/Getty Images

САНТА МОНИКА, КАЛИФОРНИЯ - 04 СЕПТЕМВРИ: Хора на плажа Санта Моника по време на силна гореща вълна в Южна Калифорния. Националната метеорологична служба издаде предупреждение за прекомерна жега за по-голямата част района до 7 септември. Климатичните модели почти единодушно прогнозират, че горещите вълни ще станат по-интензивни и чести, докато планетата продължава да се затопля. Снимката е на Марио Тама.

Новият премиер 

Протестиращи преди обявяването на новия министър-председател на 5 септември 2022 г. в Лондон, Англия.

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 05 СЕПТЕМВРИ: Протестиращи  преди обявяването на новия министър-председател на 5 септември 2022 г. в Лондон, Англия. В същия ден бе обявен лидерът на Консервативната партия, който замени премиера Борис Джонсън, който подаде оставка през юли. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Лиз Тръс

ЛОНДОН, АНГЛИЯ – 05 СЕПТЕМВРИ: Лиз Тръс, министърът на външните работи на Великобритания, е обявена за следващия министър-председател в Центъра на кралица Елизабет II преди обявяването на премиера на 5 септември 2022 г. в Лондон, Англия. Днес ще бъде обявен лидерът на Консервативната партия, който ще замени премиера Борис Джонсън, който подаде оставка през юли. (Снимка от Кристофър Фърлонг/Гети изображения)

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 05 СЕПТЕМВРИ: Лиз Тръс, министърът на външните работи на Великобритания, е новият  министър-председател на обединеното кралство.  Снимка от Кристофър Фърлонг. 

Графити

Графити, изобразяващи Лиз Тръс и Риши Сунак в центъра на Белфаст на 5 септември 2022 г. в Белфаст, Северна Ирландия.

Снимка: Charles McQuillan/Getty Images

БЕЛФАСТ, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - 05 СЕПТЕМВРИ: Графити, изобразяващи Лиз Тръс и Риши Сунак в центъра на Белфаст на 5 септември 2022 г. в Белфаст, Северна Ирландия. Консервативната партия избра Лиз Тръс за нов лидер на мястото на премиера Борис Джонсън, който подаде оставка през юли. Снимката е на Чарлз МакКилън. 

Победа!

Новият лидер на Консервативната партия и тогава все още бъдещ министър-председател Лиз Тръс (дясно) пристига в централата на Консервативната партия на 5 септември 2022 г. в Лондон, Англия.

Снимка: Carl Court/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 5 СЕПТЕМВРИ: Новият лидер на Консервативната партия и тогава все още бъдещ министър-председател Лиз Тръс (дясно) пристига в централата на Консервативната партия на 5 септември 2022 г. в Лондон, Англия. Консервативната партия избра Лиз Тръс за нов лидер на мястото на премиера Борис Джонсън, който подаде оставка през юли. Снимката от Карл Корт.

Среща

Кралица Елизабет поздравява новоизбрания лидер на Консервативната партия Лиз Тръс при пристигането й в замъка Балморал за аудиенция, където ще бъде поканена да стане министър-председател и да състави ново правителство на 6 септември 2022 г. в Абърдийн, Шотландия.

Снимка: Photo by Jane Barlow - WPA Pool/Getty Images

АБЪРДИЙН, ШОТЛАНДИЯ - 6 СЕПТЕМВРИ: Кралица Елизабет поздравява новоизбрания лидер на Консервативната партия Лиз Тръс при пристигането й в замъка Балморал за аудиенция, където ще бъде поканена да стане министър-председател и да състави ново правителство на 6 септември 2022 г. в Абърдийн, Шотландия. Кралицата наруши традицията да се срещне с новия премиер в Бъкингамския дворец, след като трябваше да остане в замъка Балморал поради проблеми с мобилността. Снимката от Джейн Барлоу. 

В гостната 

Снимка: Jane Barlow - WPA Pool/Getty Images

АБЪРДИЙН, ШОТЛАНДИЯ - 6 СЕПТЕМВРИ: Кралица Елизабет II чака в гостната, преди да приеме новоизбрания лидер на Консервативната партия Лиз Тръс в замъка Балморал за аудиенция. Снимката отново е на Джейн Барлоу. 

ПОЖАР

Огнена стихия вилнее в Хемет, Южна Калифорния

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ХЕМЕТ, КАЛИФОРНИЯ - 06 СЕПТЕМВРИ: Противопожарен самолет гаси огнената стихия, разразила се в близост до къщи на хълма в Хемет, Калифорния. Пожарът от 4500 акра храсти погуби двама и принуди хиляди да се евакуират, като същевременно унищожи домовете, на фона на сушата и адската жега в щата. Снимката е на Марио Тама. 

Замяна 

Самолетоносачът на HMS Queen Elizabeth излита от пристанище Портсмут на 07 септември 2022 г. в Портсмут, Англия.

Снимка: Finnbarr Webster/Getty Images

ПОРТСМУТ, АНГЛИЯ - 07 СЕПТЕМВРИ: Самолетоносачът на HMS Queen Elizabeth излита от пристанище Портсмут на 07 септември 2022 г. в Портсмут, Англия. HMS Queen Elizabeth замени HMS Prince of Wales в забележителни авиационни изпитания във водите на САЩ с американските военноморски сили, Кралския флот на Канада и Морската пехота на САЩ. HMS Prince of Wales получи механични повреди на витло и бе отведен на сух док в Шотландия за ремонт. Снимката е на Финбар Уебстър. 

Съзерцаване на Луната

Котка под фенери в рибарското селище Тай О, Китай.

Снимка: Anthony Kwan/Getty Images

ХОНКОНГ, КИТАЙ - 07 СЕПТЕМВРИ: Котка под фенери в рибарското селище Тай О, Китай. Хонконг се подготвя предварително да отпразнува фестивала в средата на есента, който протича като вечер за децата и семейството, в която всички заедно съзерцават луната, пускат фенери във формата на звезда и луна, изпълняват танца на лъвове и правят партита на лунна тематика. Снимката е на Антъни Куан. 

Дъга на Бъкингам

Дъга над Бъкингамския дворец, след първото изявление, че Кралица Елизабет II е под медицинско наблюдение

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 8 СЕПТЕМВРИ: Дъга над Бъкингамския дворец на 8 септември 2022 г. в Лондон, Англия. По-рано същия ден излезе първото изявление, в което се казва, че кралица Елизабет е поставена под медицинско наблюдение в Балморал поради опасения за нейното здраве. Снимката е на Леон Нийл. 

Кралицата си отиде

Спусаха знамето след кончината на Кралица Елизабет II

Снимка: Chris Jackson/Getty Images

УИНДЗОР, АНГЛИЯ - 8 СЕПТЕМВРИ: Знамето на Oбединеното кралство, спуснато на замъка Уиндзор, докато дъгата прескача небето на 8 септември 2022 г. в Уиндзор, Англия. Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на улица Брутън, Мейфеър, Лондон на 21 април 1926 г. Тя се омъжва за принц Филип през 1947 г. и се присъединява към трона на Обединеното кралство и Британската общност на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си, крал Джордж VI. Кралица Елизабет II почина в замъка Балморал в Шотландия на 8 септември 2022 г. като остави след себе си четирите си деца -  новият крал  Чарлз III,  принцеса Ан, Андрю, херцог на Йорк и Едуард, херцог на Уесекс. Снимката е на Крис Джаксън.

Почит

Малката Индия полага цветя пред британското посолство в САЩ

Снимка: Win McNamee/Getty Images

ВАШИНГТОН - 08 СЕПТЕМВРИ: 3-годишната Индия Роджърс полага цветя пред британското посолство след обявяването на смъртта на кралица Елизабет II. Сниката е на Уин МакНамее.

Почит

Изображение на кралица Елизабет II на Таймс Скуеър. Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият британски монарх.

Снимка: David Dee Delgado/Getty Images

НЮ ЙОРК, САЩ- 08 СЕПТЕМВРИ: Изображение на кралица Елизабет II на Таймс Скуеър.  Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият британски монарх. Тя издъхна на  96-годишна възраст. Снимката е на Дейвид Ди Делгадо.

Портрет

Портрет на кралица Елизабет II, изложен в катедралата "Свети Андрей" на 09 септември 2022 г. в Сидни, Австралия.

Снимка: Mark Metcalfe/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 09 СЕПТЕМВРИ: Портрет на кралица Елизабет II, изложен в катедралата "Свети Андрей" на 09 септември 2022 г. в Сидни, Австралия. Снимката е на  Марк Меткалф. 

Салют

105-ти кралски артилерийски полк, шотландските и олстърските артилеристи дават салют от 96 оръдия в 13:00 ч. в знак на почит към покойната кралица Елизабет II в Единбургския замък на 9 септември 2022 г. в Единбург, Шотландия.

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ЕДИНБУРГ, ШОТЛАНДИЯ - 09 СЕПТЕМВРИ: 105-ти кралски артилерийски полк, шотландските и олстърските артилеристи със салют от 96 оръдия в 13:00 ч. в знак на почит към покойната кралица Елизабет II в Единбургския замък. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Да живее Кралят!

Крал Чарлз III и Камила, кралица-консорт, поздравяват поданиците си, след поднасянето на цветя в памет на покойната кралица Елизабет II пред Бъкингамския дворец на 09 септември 2022 г. в Лондон, Обединеното кралство.

Снимка: Chris Jackson/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 09 СЕПТЕМВРИ: Крал Чарлз III и Камила, кралица-консорт, поздравяват поданиците си, след поднасянето на цветя в памет на покойната кралица Елизабет II пред Бъкингамския дворец на 09 септември 2022 г. в Лондон, Обединеното кралство. Кралица Елизабет II е наследена от най-големия си син, крал Чарлз III. Снимката е на Крис Джаксън. 

Мостът

Тауър Бридж е осветен в кралско лилаво, за да отдаде почит на кралица Елизабет II на 9 септември 2022 г. в Лондон, Англия.

Снимка: Eamonn M. McCormack/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 9 СЕПТЕМВРИ: Тауър Бридж е осветен в кралско лилаво, за да отдаде почит на кралица Елизабет II на 9 септември 2022 г. в Лондон, Англия. Снимка от Иймън МакКорман.

Във вестниците 

Турист чете испански вестник, в който първа страница е посветана на сбогуването с кралица Елизабет II. Заглавието е: "Най-великата кралица Елизабет II".

Снимка: Zowy Voeten/Getty Images

БЕНИДОРМ, ИСПАНИЯ - 10 СЕПТЕМВРИ: Турист чете испански вестник, в който първа страница е посветана на сбогуването с кралица Елизабет II. Заглавието е: "Най-великата кралица Елизабет II". Снимката е на Зоуи Воутен.